intervju

Psihologija dela. Profesionalni program je

Kazalo:

Psihologija dela. Profesionalni program je

Video: Filozofija i ... Karl Gustav Jung 2024, Maj

Video: Filozofija i ... Karl Gustav Jung 2024, Maj
Anonim

Obstaja tehnologija za študij, opis in oblikovanje specialnosti - stroka. Tovrstne študije se izvajajo ob upoštevanju socialno-ekonomskih in psiholoških zahtev. V tem postopku se sestavi profesiogram. To je svojevrsten rezultat študije. V spodnjem besedilu lahko ugotovite, kaj ta izraz pomeni, za kakšen namen se izvajajo takšne študije in katere metode se uporabljajo.

Opredelitev

V psihologiji dela obstaja odsek - profesiografija. Ta izraz izhaja iz dveh besed. "Grafo" v prevodu zveni kot "pišem", "poklic" - kot "stalna posebnost". Kakšen je namen tega področja? Najpogosteje je rezultat raziskav (profesiogram) informacija o obstoječi ali predvideni posebnosti. Toda v nekaterih primerih rezultat študije vključuje vmesne podatke o trenutni vrsti dejavnosti z možnimi spremembami. Študija sama in njen rezultat - profesiogram - sta obvezni fazi zbiranja vseh znanstvenih del s področja psihologije ergonomije, dela in inženiringa. Predmet preučevanja so vsi vidiki delovnega procesa. Vsak se lahko seznani s klasifikacijo poklicev po delih znanih psihologov K. K. Platonov, I. P. Titove in E. A. Klimov.

Kako ste začeli uporabljati koncept?

Profesiogrami so se pojavili v 20-ih letih XIX stoletja. Nato so sovjetske psihotehnike intenzivno sodelovale pri ustvarjanju pravil in metod za analizo delovne aktivnosti. Znanstveniki so povzeli rezultate teh raziskav in razvili poglavje o psihologiji dela - profesionografijo. Ta opredelitev vključuje operacije za študij, psihološko oceno in načrtovanje študijske specialnosti. Poleg tega so tukaj nujno obdelani atributi predmetov, ki so glavne sestavine delovnega procesa, in sicer: predmet, predmet, naloga, orodja in delovni pogoji.

Osnovno načelo profesiografije je bilo ločitveni pristop k študiju specialnosti. Bistvo tega izraza je, da je raziskovalni postopek odvisen od rešitve določenih problemov. Za poklicno izbiro so na primer potrebni samo tisti znaki, ki omogočajo razlikovanje predmetov glede na njihovo primernost za določeno delovno dejavnost. Vodilni pomen je karakterizacija znanja, veščin, sposobnosti in delovnih funkcij. Za določitev poklicne utrujenosti se izberejo znaki, ki sprožijo ta postopek.

Razvrstitev po vrstah

Vsak profesionogram je dokument, ki ima svoj namen, čas sestavljanja, obseg. V skladu s tem in razpoložljivostjo podobnih podatkov so rezultati raziskav sistematizirani. Poleg tega se razlikujejo naslednje kodifikacije:

1. Informacije. Tukaj potekajo posvetovanja z ljudmi, ki se še niso odločili za izbiro poklica. Ta tehnika je sestavljena iz kratkega in sistematičnega opisa potrebnih lastnosti.

2. Diagnostična. Ta vrsta raziskav se uporablja, kadar je treba ugotoviti razloge za nizko produktivnost, nizko kakovostne izdelke, promet osebja, visoko stopnjo nesreč in poškodb ipd. V ta namen izvedite študijo pravnih, tehničnih, psiholoških, pa tudi higienskih lastnosti dela. Kot kaže praksa, je opredelitev teh kazalnikov zelo pomembna za končni rezultat dela.

3. Napoved. To načelo analize ponuja priporočila za izboljšanje poklicnih veščin za izboljšanje karierne rasti.

Načini ustvarjanja

Razvite so bile različne sheme, v skladu s katerimi se oblikuje ta ali tisti profesiogram. Primer najpreprostejšega modela je predlagal psiholog E. A. Klimov. Imenuje se "formula posebnosti". Bistvo metode je, da je treba vse poklice razdeliti glede na glavne predmete. Poleg tega je nujno upoštevati človekovo interakcijo s temi predmeti. Na primer, "posameznik - narava", "predmet - tehnologija", "človek - umetniška podoba" in tako naprej. Poudarja tudi namen dela, uporabo sredstev za dejavnosti in najugodnejše proizvodne pogoje.

Struktura poklica

Za označitev lastnosti, ki bi jih morala imeti določena posebnost, so delovne akcije razdeljene na operacije. V ta namen Klimov priporoča poudarjanje najpomembnejših delovnih lastnosti.

Vsekakor je ob pravilni pripravi profesiograma potrebno odgovoriti na številna vprašanja. In sicer:

1. Katera dejanja stori oseba? V tem odstavku lahko uporabite metodo opazovanja ali introspekcije.

2. Kako jih izdeluje? To pomeni, da je tu treba podrobno predstaviti analizo ukrepov.

3. S kakšnim namenom oseba izvaja te operacije?

4. Katera orodja se uporabljajo v delovnem procesu? Ta odstavek mora odražati veščine, ki jih mora posameznik imeti za uskladitev s tehnološkim postopkom.