karierno upravljanje

Koliko zasluži prevajalec? Izkušnje in področje uporabe

Kazalo:

Koliko zasluži prevajalec? Izkušnje in področje uporabe

Video: Delo na domu - Delaj doma in zasluži 2024, Maj

Video: Delo na domu - Delaj doma in zasluži 2024, Maj
Anonim

V dobi globalizacije postane prevajalski poklic pomemben kot še nikoli doslej. Ta članek bo govoril o vrstah, funkcijah in prihodkih prevajalcev.

Vrste prevajalskih del

Kaj se pozna o poklicu prevajalca? Verjetno le, da se ta specialist ukvarja s kakovostnim prevodom besedil, dialogov ali različnih ustnih izjav. Vendar ima zadevna stroka precej širok razpon vrst in podvrst. Če torej človek dobro pozna določen jezik, je sposoben delati na naslednjih področjih:

  • Delo v osebju katere koli organizacije. To lahko vključuje ministrstvo za zunanje zadeve, različne glasbene založbe ali filmske družbe. Oseba, ki želi delati na tem področju, mora imeti posebno izobrazbo in dober ugled.
  • Samostojni To je delo v prostem okolju. Dovolj je, da se izkažeš iz najboljše strani. Izobraževanje kot tako ni potrebno.

Prevajalec lahko izvaja naslednje vrste dela:

  • ustno;
  • delo z besedilom;
  • delo z videoposnetki.

Koliko zasluži prevajalec? Odgovor na to vprašanje bo podan spodaj.

Ključne odgovornosti prevajalca

Ne glede na to, kje dela oseba, ki sodeluje v prevodu, obstajajo določene funkcije, ki jih morajo ti strokovnjaki opravljati.

Odgovor na vprašanje, koliko zasluži prevajalec, je v mnogih pogledih odvisen od dolžnosti. Kaj se torej lahko razlikuje?

  • Delo z dokumenti, predpisi, besedili govorov itd. Ob tem ne smemo izgubiti semantične vsebine, sloga in besedišča.
  • Urejanje besedila deluje. Njihovo zmanjšanje, spreminjanje ali popravljanje; spet mora prevajalec v celoti ohraniti prvotni pomen besedila.
  • Vodenje poslovne korespondence, dialogov, pogajanj.
  • Spremstvo uradnikov na različnih sestankih, konferencah, pogajanjih itd. Izvajanje simultanega tolmačenja.

Najpomembnejši jezik

Kateri jezik je danes najpomembnejši in najpomembnejši?

Večina bo rekla, da gre za angleščino. Seveda je. Zagotovo bi mnogi radi vedeli, koliko zaslužijo angleški prevajalci. In tu se pojavlja ena pomembna težava: prevod iz angleščine je eden najnižje plačanih. Razlogov za to je veliko. A glavno je dejstvo, da se vse več ljudi uči tega jezika in potreba po prevajalcih preprosto izgine. Kljub temu je 67% prostih delovnih mest v angleškem jeziku - to je zanimiv paradoks!

Kateri drugi jeziki na trgu dela se štejejo za pomembne? Po statističnih podatkih je 14% prostih delovnih mest v nemščini. Tako je nemški jezik drugi po angleščini. Ostalo je v francoščini (5%), kitajščini (4%) in španščini (2%).

Vprašanje, koliko zasluži prevajalec, je zelo težko. Razkrivanje te teme je težko, saj je dohodek odvisen od številnih dejavnikov. In vendar lahko razkrijete najosnovnejše točke. O tem naprej.

Samostojni prevajalec

Vsak dan je vedno več "brezplačnih prevajalcev". To je seveda povezano z razvojem internetnih tehnologij in nastankom novih izmenjav vsebin. Omeniti velja, da ima samostojni prevajalec veliko večje sposobnosti kot zaposleni v uradni organizaciji. Dejansko je na internetu veliko informacij, vsebin, video posnetkov in besedil, ki bi jih bilo mogoče prevesti in objaviti v pregled.

Koliko stane samostojni prevajalec? Odgovor na to vprašanje ne more biti enoznačen. Vse bo odvisno od naslednjih dejavnikov:

  • stopnjo delovne obremenitve prevajalca;
  • stopnja ustreznosti vsebine za prevajanje;
  • število uporabnikov interneta, ki potrebujejo vsebino in še veliko več.

Vendar pa velja omeniti, da lahko razmeroma profesionalni prevajalec zasluži do 1.000 dolarjev na mesec (ko gre za izmenjave vsebin).

Raven dohodka glede na jezik

Koliko zasluži kitajski prevajalec? Kaj pa italijanščina? To so vprašanja, ki si jih zastavljajo ljudje, ki menijo, da je dohodek odvisen od prevedenega jezika. A je res tako? Odgovor na to vprašanje bo podan spodaj.

Obstajajo posebne statistike, ki vam omogočajo, da ocenite stroške dela prevajalcev glede na jezik. Glede na to, da je povprečna plača zadevnega specialista približno 40 tisoč rubljev, je treba upoštevati naslednje podatke:

  • Grški jezik - 85 tisoč rubljev;
  • Arabski jezik - 61 tisoč rubljev;
  • Japonski jezik - do 60 tisoč rubljev;
  • Kitajski jezik - 47 tisoč rubljev;
  • Kazahstanski jezik - 42 tisoč rubljev;
  • Italijanski jezik - 36 tisoč rubljev.

Kot vidite, vodilno mesto zaseda grški jezik. Ljudje, ki govorijo ta jezik, zaslužijo največ denarja. Lahko pa se vprašate, kje je tu angleščina. Koliko zaslužijo angleški prevajalci? Nenavadno je, da pa strokovnjaki za ta jezik zaslužijo precej - malo manj kot prevajalci iz italijanščine.

Izobraževanje za prevajalca

Ali moram študirati na različnih izobraževalnih ustanovah, da obvladam poklic prevajalca? V tem primeru bo vse odvisno od tega, kje točno želi oseba opravljati svojo delovno dejavnost. Torej je malo verjetno, da se bo oseba, ki nima ustrezne izobrazbe, odpeljala na zunanje ministrstvo ali v prestižno glasbeno založbo. Če želite vstopiti v tovrstno organizacijo in tam uradno delati, morate resnično poskusiti.

Gre za pridobitev diplome na univerzi za jezikovno specialnost, zaslužek vsaj malo delovnih izkušenj, sodelovanje v različnih vrstah jezikovnih natečajev itd.

Če hoče človek delati kot samostojni prevajalec, potem mu ne bo treba toliko naprezati. Tu je vse veliko bolj preprosto: kupcu morate poslati nekaj testnih del in se uveljaviti kot strokovnjak za kakovost. Toda včasih je pot samostojnega prevajalca lahko težka in ovinkasta. Konec koncev, da bi se uveljavili z najboljšimi položaji, je treba zelo dobro poskusiti.

Raven dohodka glede na kraj dela

Resnično je veliko uradnih organizacij, kjer so potrebni kompetentni prevajalci z visoko izobrazbo. Višina dohodka je odvisna tudi od regije, v kateri dela omenjeni specialist.

Koliko prevajalci zaslužijo v Rusiji? O tem bomo razpravljali pozneje.

Tu je statistika, po kateri se povprečna plača razlikuje glede na regijo (govorimo o delu simultanega tolmača):

  • Moskovska regija - od 60 do 100 tisoč rubljev;
  • Leningradska regija - od 40 do 80 tisoč rubljev;
  • Volgograd, Jekaterinburg in Kazan - od 30 do 45 tisoč rubljev;
  • druga velika mesta - od 27 do 45 tisoč rubljev.

Kako zaslužiti več?

Obstaja nekaj nasvetov za ljudi, ki želijo prevesti. Če sledite spodnjim priporočilom, bodo vsa vprašanja, na primer "koliko zasluži kitajski, italijanski ali španski prevajalec", sama po sebi izginila. Navsezadnje vse ni toliko odvisno od vira dela, kot od uporabljenih naporov.

  • Treba se je nenehno izboljševati. Če se vam zdi, da so jezik preučili gor in dol in nikjer drugje, se ne ustavite. Odkriti je treba nove, včasih celo visoko specializirane vidike jezika. Območje udobja je škodljivo in v njem nikakor ne morete ostati.
  • Izbira prestižnega podjetja ali organizacije.
  • Izbira kraja bivanja in s tem dela.