karierno upravljanje

Ustvarjalni poklic: šivilja

Kazalo:

Ustvarjalni poklic: šivilja

Video: Šivilja/Krojač 2024, Julij

Video: Šivilja/Krojač 2024, Julij
Anonim

Dandanes ni toliko poklicev, v katerih bi lahko predstavnice ženske polovice človeštva v celoti uresničile svoje ustvarjalne sposobnosti. Ena od teh je kot nalašč za ženske, ki so prisiljene ostati doma iz takšnih ali drugačnih razlogov. Kaj je ta poklic? Šivilja.

Izdelava oblačil po naročilu bo dober dodaten vir zaslužka, v nekaterih primerih pa je lahko glavna naloga.

Opis poklica

Ta specializacija je bila od nekdaj velika povpraševanje. Navsezadnje si ljudje želijo, da bi bili vedno videti lepi in modni. In kdo jim bo še pomagal pri tem, če ne šivilji? Najpogosteje predstavniki tega poklica izdelujejo najrazličnejše izdelke: majice, otroška oblačila, bluze, plašči, spodnje perilo.

Mnogi ljudje zmotno mislijo, da šivilje šivajo samo oblačila. Toda to sploh ne drži. Navsezadnje lahko izdelujejo tudi usnjene izdelke, čevlje, pa tudi avtomobilske in druge prevleke. Torbe so tudi delo šivilj.

Kakšne so odgovornosti?

Na splošno je kakšna uporaba poklica šivilje? Seveda dejstvo, da lahko šivate ne samo po naročilu, zaslužite, ampak se tudi oblečete, pa tudi celotna družina. Preprosto povedano, šivilja je tista ženska, ki zna šivati. In to ne velja samo za delo na pisalnem stroju, ampak tudi za ročno izdelavo.

Igle, ki imajo malo izkušenj, sodelujejo pri najpreprostejših operacijah na pisalnem stroju ali šivanju dodatkov. Profesionalne šivilje se že ukvarjajo s krojenjem oblačil po naročilu, hkrati pa razvijajo svoje edinstvene modele oblačil. Če je izbran ta poklic, mora biti šivilja sposobna delati z različnimi materiali. Druga potrebna veščina je dobro upravljanje s strojem. Morate biti sposobni prilagoditi stopnjo napetosti niti, pa tudi slediti frekvenco šiva.

Danes je to zelo pogost poklic. Šivilja lahko v specializirani literaturi vedno najde opis vzorcev in vzorcev ali pa si jih ustvari sama. Z lahkoto izbere smer, ki ji je bolj všeč.

Prav tako nekdo želi delati v velikem šivalnem podjetju in opravljati mučna rutinska dela, na primer obdelati zanke ali šivati ​​žepe. Tu morate biti del velike ekipe. Drugi pa izberejo majhen atelje, kjer lahko sodelujete s sodelavci ali sami.

Veliko število žensk, katerih dokument je po usposabljanju naveden v stolpcu "poklic" - "šivilja", postanejo zasebne podjetnice in delajo doma, eno od sob pa so spremenile v svojo delavnico. V tem primeru morajo biti tako krojači kot šivilje. Kot vidite, je ta poklic primeren za vsako žensko, saj obstaja veliko vrst dejavnosti.

Osebne kvalitete

Da bi ženska lahko postala poklicna šivilja, mora razviti natančnost, vztrajnost, potrpežljivost in spretnost. Treba je biti čustveno stabilen, uravnotežen in se ne bati monotonega in rutinskega dela. Specialist mora imeti natančno oko, dober vid in odlično koordinacijo gibov rok.

Ker gre za ustvarjalni poklic (šivilja), opis dolžnosti, v katerem je veliko točk, pomeni prisotnost umetniškega okusa. Navsezadnje naj bi kupci imeli radi izdelke. Zato morate razviti komunikacijske veščine in bogato domišljijo.

Cenjeno v tem poklicu je sposobnost hitrega preklopa pozornosti z izvajanja ene operacije na drugo.

Tukaj je seznam lastnosti, ki jih mora imeti predstavnik poklica, ne glede na izbrano smer:

  • Sposobnost, da vse delo opravite zelo previdno.
  • Pravilno upoštevajte vsa predlagana navodila.
  • Končne izdelke dostavite pravočasno.
  • Vse delo opravite točno z naročili.
  • Imajo dober okus in odličen spomin.
  • Z zadevo ravnajte z vso odgovornostjo.

Izobraževanje

Kaj je poklicno usposabljanje? Šivilja prejme potrebna znanja in znanje najpogosteje na tečajih. Zato se bodo morali vsi, ki se želijo ukvarjati z izdelavo oblačil, zelo dolgo usposabljati. Poklicne tehniške šole pripravljajo šivilje, ki lahko kasneje delajo v ateljejih in tovarnah. Zgodi se tudi, da podjetje, ki se ukvarja s krojenjem, sprejme študente, ki so usposobljeni in jih pustijo delati.

Kaj je program poklica? Šivilja mora prestati ne le praktični pouk, ampak tudi teorijo. Konec koncev morajo biti dobri strokovnjaki dobro seznanjeni s tkaninami, pa tudi poznati celotno proizvodno tehnologijo. Skrb za šivalne stroje, mazanje njihovih delov - to velja tudi za dolžnosti šivilje, ki jih mora biti sposobna pravilno opravljati.

Prednosti in slabosti stroke

Kot vsak drug poklic ima tudi ta svoj prednosti in slabosti. Mnogo žensk ne prenese glasnega hrupa v delavnici. Zaradi njega se pogosto pojavi izguba sluha. Težave z očmi in hrbtenico so tudi poklicne bolezni šivilj. Mnogi se pritožujejo nad monotonim delom in sorazmerno majhno sposobnostjo komuniciranja z ljudmi.

Toda plupi vključujejo možnost poceni in lepo obleko sebe in celotne družine. Poleg tega je trening zelo dostopen. Ta poklic je lahko dobro delo s krajšim delovnim časom v primeru pomanjkanja denarja.

Plača

Plača šivilje je odvisna od zahtevnosti opravljenega dela, koliko izdelkov je narejenih in kakšen je obseg proizvodnje. V moskovski regiji šivilje v povprečju dobijo do 40 tisoč rubljev, na drugih območjih pa se plače gibljejo od 20 do 30 tisoč. Če pa imate veliko izkušenj in odličen umetniški okus, potem lahko šivate obleke, ki so zelo drage.