karierno upravljanje

Dolžnosti zdravnika: opisi delovnih mest, pravice

Kazalo:

Dolžnosti zdravnika: opisi delovnih mest, pravice

Video: Na kaj vse morate paziti, ko zaposlujete delavca? 2024, April

Video: Na kaj vse morate paziti, ko zaposlujete delavca? 2024, April
Anonim

Glavni cilj poklicne zdravstvene dejavnosti je rešiti življenje osebe in izboljšati njeno kakovost z zagotavljanjem takojšnje medicinske oskrbe.

Dolžnosti zdravnika vključujejo stalno vzdrževanje svojih strokovnih znanj na najvišji ravni. Pri sprejemanju profesionalnih odločitev bi moral najprej pomisliti na dobro za paciente in ne na svoj materialni interes.

Katere dolžnosti mora opravljati zdravnik

Ne glede na to, v katero specializacijo spada zdravnik, bi moral na čelo vsega postavljati spoštovanje in sočutje do človekovega dostojanstva pacienta, hkrati pa odgovoren za vse vidike zdravstvene oskrbe. Ta posebnost ga zavezuje, da je iskren in odprt do pacientov in sodelavcev. Nima pravice pokriti svojih sodelavcev, če varajo svoje paciente.

Splošne dolžnosti zdravnikov do bolnika vključujejo:

  • Uporaba vsega njegovega poklicnega potenciala za ohranjanje pacientovega življenja in zdravja. V primerih, ko zdravljenje in potreben pregled presegata raven zmožnosti in znanja zdravnika, je njegova naloga preusmeriti pacienta na njegove bolj kompetentne sodelavce.
  • V primeru pacientove smrti zdravnik ni razrešen obveznosti ohranjanja zdravniške tajnosti.
  • Zagotavljanje nujne medicinske oskrbe je eden glavnih pogojev za poklicno dejavnost.

Zdravnik je odgovoren, da je nenehno pripravljen zagotoviti zdravstveno oskrbo katere koli osebe, ne glede na starost, spol, socialni status, nacionalno in rasno pripadnost, politična in verska prepričanja pacienta ali druge nemedicinske dejavnike.

Pravi zdravnik si mora prizadevati za spodbujanje varovanja zdravja in življenja prebivalcev z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi, za izvajanje izobraževalnih dejavnosti, povezanih z vprašanji medicine, ekologije, higiene in komunikacijske kulture.

Glavni pogoj za zdravstveno dejavnost je prisotnost strokovne usposobljenosti. Zdravnik mora svoje znanje nenehno izpopolnjevati, saj je odgovoren za kakovost opravljene zdravstvene oskrbe.

Kot veste, ima zdravnik pravico sprejemati neodvisne medicinske odločitve, od katerih je včasih odvisno življenje osebe. Le prisotnost strokovne usposobljenosti, skupaj z jasnim moralnim stališčem, ki zahteva najvišje zahteve do sebe, daje zdravniku pravico, da to stori.

Naloge zdravnika kažejo na nedopustnost povzročitve tako namerne in naključne škode pacientu kot tudi povzročitve materialne, fizične ali moralne škode.

Ljudje te posebnosti morajo biti sposobni jasno primerjati možne koristi in morebitne zaplete pri posegu, zlasti v primerih, ko so zdravljenje in pregled povezani z bolečino, prisilnimi ukrepi in bolečimi dejavniki za pacienta.

Do česa je upravičen zdravnik?

Etični kodeks ruskih zdravnikov vodi Hipokratova prisega, načelo usmiljenja in humanizma ter dokumentacija etičnega svetovnega zdravniškega združenja in zakonodaja Ruske federacije. Tu so določene pravice in obveznosti zdravnika kot osebe, ki ima najpomembnejšo vlogo v zdravstvenem sistemu kot celoti.

Dokumentirano je, da ima zdravnik vso pravico zavrniti delo s pacientom in ga v naslednjih primerih prenesti drugemu specialistu:

  • Če se v določenem primeru ne počuti dovolj kompetentnega in tudi nima tehničnih zmogljivosti, ki so potrebne za zagotavljanje zdravstvene oskrbe v ustrezni obliki.
  • Če določena vrsta zdravstvene oskrbe kakorkoli nasprotuje njenim moralnim načelom.
  • Če ne vzpostavi stika s pacientom zaradi terapevtskega sodelovanja.

Zdravnik v nobenem primeru ne sme zlorabiti svojega položaja in znanja.

Zdravnik nima pravic do:

  • Uporaba njihovega znanja in sposobnosti v nečloveške namene.
  • Uporaba medicinskih ukrepov ali zavrnitev le-teh brez pravega razloga.
  • Uporaba metod medicinskega vpliva na pacienta z nečloveškimi cilji: njegova kazen v interesu tretje osebe itd.
  • Pacientu vsiljeva svoja filozofska, religiozna in politična stališča.
  • Osebni predsodki ali drugi motivi neprofesionalne narave, ki jih ima zdravnik, nikakor ne bi smeli vplivati ​​na zdravljenje in diagnozo.

Glavni zdravnik, kaj počne?

Ta poklic naj bi imel v prvi vrsti veliko odgovornost. Dolžnost glavnega zdravnika zdravstvene ustanove je imeti ne le visoko stopnjo usposobljenosti, temveč tudi sposobnost hitrega in jasnega sprejemanja pravih odločitev, ne glede na obseg vprašanja.

Seveda mora imeti dobre medicinske izkušnje, a poleg tega mora razumeti pravne, ekonomske, računovodske strukture. Glavni zdravnik upravlja s celotno bolnišnico, predloži: glavno medicinsko sestro, vodje strukturnih oddelkov, plansko-gospodarsko službo, vodje gospodinjstva itd.

Navodila: splošne določbe glavnega zdravnika

Ustanovitelj ali vodja oddelka za javno zdravje (v primeru proračunske medicine) ima pravico imenovati in razrešiti s položaja.

Naloge glavnega zdravnika vključujejo nadzor reda na vseh razpoložljivih področjih bolnišnice: epidemiologija, športna rehabilitacija, kultura, medicinsko delo in drugo.

Položaj lahko zasede oseba, ki ima:

  • višja medicinska izobrazba;
  • potrdilo, ki potrjuje dejstvo preučevanja znanja s področij upravljanja in organizacije zdravstvenega varstva;
  • potrdilo o prebivanju, pripravništvo;
  • vsaj 5 let delovnih izkušenj z vodilnimi delavci.

Kadar mora vodja začasno zapustiti svoje delovno mesto (počitnice, usposabljanje itd.), Je za ta čas dolžan imenovati enega izmed upravljavcev, ki opravljajo svoje naloge.

V standardnem opisu dela je navedeno, da mora biti glavni zdravnik lastnik:

  • vse informacije, ki so navedene v odredbah, odlokih, regulativnih dokumentih, povezanih z delom zavoda;
  • znanje, potrebno za pravilno upravljanje in organizacijo bolnišnice;
  • najnovejše informacije o obetavnih socialnih, ekonomskih in tehničnih usmeritvah razvoja zdravstvene ustanove;
  • učinkovite prakse upravljanja bolnišnic;
  • pravila, ki jih je treba upoštevati pri izvajanju in sklepanju pogodb za medicinske, gospodarske, gospodarske in druge namene;
  • znanje, ki ureja življenje in popravila medicinske opreme;
  • informacije o osebju;
  • postopek izvajanja in izvajanja sanitarno-higienskih ukrepov;
  • informacije o dolžnostih zaposlenih, ki so mu podrejeni;
  • regulativni okvir, ki opisuje postopek za pripravo medicinske dokumentacije;
  • glavna načela zdravstvene oskrbe itd.

Navodila: splošne določbe splošnega zdravnika

V medicini je poklic terapevta precej povpraševan. Ukvarja se z začetnim vnosom bolnikov in mu v skladu s tem predpiše zdravljenje. Odgovornost splošnega zdravnika je tudi, da bolnika po potrebi preusmeri na ožjega specialista. Človek obišče tega zdravnika v primerih, ko ne ve, koga točno mora kontaktirati s svojo težavo. Zdravnik splošne medicine (okrožje) je lahko oseba z višjo strokovno medicinsko izobrazbo, imeti mora tudi dokumente, ki potrjujejo dodelitev zdravniškega naziva ustrezni specialnosti. Njegovo imenovanje in odstranjevanje s položaja poteka z odredbo glavnega zdravnika zdravstvene ustanove.

Kaj bi moral vedeti?

  1. Pojmi zdravstvene zakonodaje, pa tudi dokumentacija, ki opredeljuje dejavnosti institucij in organov ter zdravje.
  2. Splošna vprašanja, ki se nanašajo na organizacijske ukrepe terapevtske oskrbe, delo zdravstvenih ustanov, organizacijo nujne medicinske pomoči prebivalstvu.
  3. Organizacijski trenutki pri delu ambulante, dnevne bolnišnice.
  4. Vprašanja glede normalne in patološke anatomije, fiziologije, procesov medsebojnega povezovanja funkcionalnih sistemov telesa.
  5. Osnove metabolizma vode in elektrolitov, kislinsko-bazično ravnovesje v telesu, pa tudi vse možne vrste motenj in načela zdravljenja patologij na tem področju.
  6. Delo hemostatskega in hematopoetskega sistema, fiziologija, patofiziologija, sistem koagulacije krvi in ​​norme homeostaze.
  7. Osnovni pojmi imunologije in reaktivnosti človeškega telesa.
  8. Patogeneza in klinični simptomi terapevtskih bolezni, ukrepi za njihovo preprečevanje, njihovo zdravljenje in diagnoza. Poleg tega mora zdravnik v terapevtski ambulanti prepoznati klinične simptome v mejnih razmerah, bolezni.
  9. Farmakoterapija notranjih bolezni, farmakokinetika in farmakodinamika zdravil, pa tudi možni zapleti zaradi zdravil in metode za njihovo odpravo.
  10. Ukrepi terapije brez zdravil: fizioterapija, fizioterapevtske vaje in zdravniški nadzor.
  11. Glavne točke dobre prehrane, načela dietne terapije.
  12. Ukrepi antiepidemične narave.
  13. Dispanzijsko opazovanje bolnih in zdravih državljanov.
  14. Metode in oblike dela sanitarno-vzgojne narave.
  15. Socialne in demografske značilnosti vašega spletnega mesta.
  16. Načini za interakcijo s specialisti zdravniki, ustanovami, različnimi službami, zavarovalnicami, združenji zdravnikov itd.
  17. Interni urnik dela zdravstvene ustanove.
  18. Norme in pravila varnostnih ukrepov, varovanje dela, požarna zaščita, industrijske sanitarne zahteve.

Dolžnosti lokalnega zdravnika

Najprej mora biti usposobljen za izvajanje samostojnih poklicnih dejavnosti. Naloge zdravnikov klinike vključujejo naslednje funkcije: svetovalno, organizacijsko, medicinsko, diagnostično in preventivno. Njegova naloga je, da lahko v svoji dejavnosti kombinira praktične veščine z globokim teoretičnim usposabljanjem.

Zdravnik na tej specialnosti mora biti odgovoren za svoje poslovanje, izkazovati strogost do sebe in svojih podrejenih ter nenehno izboljševati svojo strokovno usposobljenost. Pri svojem delu je treba uporabljati medicinsko diagnostično in elektronsko računalniško tehnologijo, za krmarjenje v sodobnih znanstvenih in tehnoloških procesih.

Dolžnosti lokalnega zdravnika vključujejo:

  1. Uporaba objektivnih metod pri pregledu bolnika, prepoznavanju skupnih in specifičnih znakov bolezni.
  2. Ocena resnosti bolnikovega stanja, sprejemanje ukrepov, ki so potrebni za njegovo odstranitev iz tega stanja. Določiti mora zaporedje in obseg ukrepov oživljanja, zagotoviti nujno potrebno pomoč.
  3. Določite potrebo po specializiranih raziskovalnih metodah (radioloških, laboratorijskih in funkcionalnih).
  4. Določite dokaze in ugotovite potrebo po hospitalizaciji ter jo organizirajte.
  5. Izvajanje diferencialne diagnoze, utemeljitev klinične diagnoze, izdelava načrta in taktike vodenja pacienta.
  6. Imenovanje potrebnih zdravil in drugih terapevtskih ukrepov.
  7. Prispevanje k organizaciji potrebnih posvetovanj s pacienti z ožjimi strokovnjaki.
  8. Ugotavljanje invalidnosti pacienta.
  9. Izvajanje ukrepov za rehabilitacijo pacienta.
  10. Delo z zgodnje prepoznanimi nalezljivimi boleznimi, njihova diagnoza, izvajanje potrebnih protiepidemičnih ukrepov.
  11. Organizirajte preventivna cepljenja za prebivalstvo mesta.
  12. Organizacija in izvedba niza ukrepov za zdravstveni pregled prebivalstva kraja.
  13. Izvajanje preventivnih pregledov.
  14. Izvajanje sanitarno-izobraževalnega dela prebivalstva kraja, izvajanje ukrepov za boj proti slabim navadam.
  15. Priprava medicinske dokumentacije, ki jo določa zakonodaja o zdravstvenem varstvu, in pravočasna priprava poročila o opravljenem delu.

Dolžnosti splošnega zdravnika vključujejo tudi postavitev diagnoze in nudenje nujne pomoči v naslednjih pogojih:

  • z bronhialno astmo, astmatičnim statusom;
  • hipoksična koma, akutno popuščanje dihal, pljučna tromboembolija;
  • pnevmotoraks;
  • akutna srčno-žilna odpoved, omedlevica, srčna astma, pljučni edem;
  • šok (strupeni, travmatični, hemoragični, anafilaktični, kardiogeni);
  • hipertenzivna kriza in akutna cerebrovaskularna nesreča;
  • motnje srčnega ritma;
  • akutna alergijska stanja;
  • akutna odpoved ledvic, ledvične kolike;
  • odpoved jeter;
  • koma (diabetična, hipoglikemična, jetrna, hiperosmolarna);
  • opekline, ozebline, električni udar, vročina in sončni udar, strele, utopitev. Nenadna smrt;
  • motnje srčne prevodnosti in Morgagni-Adems-Stokesov sindrom.

Dolžnosti zdravnika vključujejo možnost postavitve diagnoze, pa tudi potrebnega zdravljenja in preventivnih ukrepov za različne bolezni srčno-žilnega sistema, dihal, prebave, urinarnega sistema, sistema za tvorbo krvi, endokrinega sistema, revmatične bolezni, nalezljivih bolezni, poklicnih bolezni, akutnih kirurških bolezni.

Navodila: splošne določbe in odgovornosti zobozdravnika

Ta poklic pokriva precej širok spekter dejavnosti: preventiva, zdravljenje, različne vrste kirurških posegov, korekcija okluzije, protetika in še veliko več. Sodobno zobozdravstvo je visokotehnološka znanost, ki nenehno izboljšuje različne metode preprečevanja in zdravljenja bolezni ustne votline. Dolžnosti zobozdravnika vključujejo:

  • pregled bolnikov za ugotavljanje diagnoze;
  • primarni, ponavljajoči se pregledi;
  • po potrebi usmerjanje osebe v laboratorijske, instrumentalne študije;
  • napotitev bolnikov k drugim zdravnikom na posvetovanje;
  • izvajanje raziskave o zdravstvenem stanju na splošno;
  • odkrivanje obraznih, dentofacialnih deformacij, nepravilnosti, pa tudi predpogoji za njihov razvoj pri pacientu;
  • ocena dejavnikov tveganja za patologijo raka.

Navodila: splošne določbe veterinarja

Glavni cilj njegove poklicne dejavnosti je varovanje zdravja in življenja živali. Dolžnost veterinarja je, da s kakršnimi koli pravnimi sredstvi prepreči manifestacijo kakršne koli oblike zlorabe živali, pa tudi:

  • Veterinarski ukrepi za preprečevanje živalskih bolezni.
  • Skladnost z izvajanjem veterinarskih in zoohigieničnih pravil za zadrževanje, hranjenje, nego živali.
  • Pregled živali in diagnoza njihovih poškodb in bolezni.
  • Raziskovanje možnih vzrokov, procesa bolezni živali in razvoj metod za njihovo zdravljenje in preprečevanje.

Zdravnikove odgovornosti vključujejo tudi kirurško in terapevtsko zdravljenje živali, veterinarski in sanitarni pregled perutnine in živine. Njegova naloga je svetovanje o vprašanjih, povezanih z ravnanjem, hranjenjem in hranjenjem živali, pa tudi spremljanje obveznega zdravljenja in preventivnih ukrepov.

Zaključek

Zdravnik, ki izkorišča svoj položaj, nima pravice sklepati premoženjskih poslov s pacientom, uporabljati njegovo delo v osebne namene, imeti spolnih odnosov z njim, sodelovati v podkupovanju in izsiljevanju, pri čemer izkoristi bolnikovo plačilno nesposobnost.

Pravice in obveznosti zdravnika kažejo, da mora biti svoboden in imeti poklicno neodvisnost.