karierno upravljanje

Asistent za kemijsko analizo: odgovornosti in opis delovnega mesta

Kazalo:

Asistent za kemijsko analizo: odgovornosti in opis delovnega mesta

Video: Zaslužite 150 USD v 10 minutah znova in znova BREZPLAČNO (pasivni dohodek 2021) Branson Tay 2024, Maj

Video: Zaslužite 150 USD v 10 minutah znova in znova BREZPLAČNO (pasivni dohodek 2021) Branson Tay 2024, Maj
Anonim

Obstaja veliko poklicev, katerih rezultat je povprečnemu človeku skoraj neviden. Znanstveniki spadajo tudi med ljudi takega dela. Obenem pa veliko prispevajo k tehnološkemu napredku, ki posledično spreminja svet na najbolj radikalen način. Pri tem delu sodelujejo cele skupine specialistov, ki sodelujejo v različnih vidikih preučevanja okoliškega sveta, lastnosti in lastnosti predmetov. Pomemben prispevek k skupnemu vzroku razvoja človeškega znanja daje tudi laboratorijski sodelavec za kemijsko analizo, katerega naloge vključujejo raziskovanje različnih kovin, rud, naftnih derivatov, pa tudi drugih materialov in snovi. Pridobljeni podatki so potrebni za zagotovitev nadzora lastnosti izdelkov za njihov sprejem v nadaljnje tehnološke in proizvodne procese.

Pregled delovnega mesta

Glavna naloga laboratorijskega pomočnika na tem področju je pridobivanje kemičnih informacij. V tem primeru so preučeni predmeti lahko kateri koli. Poleg že omenjenih kovin in naftnih derivatov lahko laboratorijski sodelavec za kemijsko analizo deluje s plini in hlapnimi komponentami. Nadaljnja uporaba rezultatov se lahko razlikuje. Najenostavnejši primer je, ko mora določena proizvodnja doseči posebne lastnosti izdelka. Za to tehnologijo uporabljajo kemične laboratorije, s pomočjo katerih se ugotavlja skladnost snovi z zahtevami predpisanega standarda.

V zadnjem času so pomembna okoljska vprašanja, ki se izražajo v zaostrenih standardih za avtomobilsko industrijo in proizvajalce gnojil. V prvem primeru lahko laboratorijski sodelavec kemijske analize preuči značilnosti lastnosti materialov, uporabljenih pri oblikovanju avtomobila, v drugem pa ugotovi lastnosti gnojil, ki so nevarne za sloj tal.

Zahteve za kandidate za delovno mesto

Kljub navidez visokemu deležu odgovornosti, ki jo nosijo laboratorijski sodelavci, so v tem primeru zahteve po prosilcih za taka prosta delovna mesta precej lahke. Na primer, visokošolsko izobraževanje ni obvezno. Dovolj bo predstaviti diplomo tehnične šole ali visoke šole. Kljub temu opis delovnega mesta laboratorijskega sodelavca na področju kemijske analize zahteva zelo specifična znanja, brez katerih je nemogoče opravljati naloge v tem poklicu. Zlasti laboratorijski sodelavec mora vedeti naslednje:

  • Osnove kemije, vsaj njen splošni potek, pa tudi fizične in analitične smeri.
  • Kemične in fizikalne metode.
  • Naprava in pravila delovanja naprav in naprav, ki se uporabljajo v procesu delovanja.
  • Značilnosti radioaktivnih snovi in ​​nianse ravnanja z njimi.
  • Osnove izbire metod za izvedbo analize.
  • Metode za določanje kovin iz žlahtne skupine.
  • Požarna varnost, zaščita dela in sanitarni predpisi.

Dolžnosti

Predstavniki tega poklica so še vedno povezani s podpornim osebjem. Kljub temu opis delovnega mesta laboratorijskega sodelavca za kemijsko analizo vsebuje precej širok seznam odgovornosti, vključno z:

  • Analiza redkih kovin, vključno z redkimi in plemenitimi.
  • Izvajanje kompleksnih analiz zlitin z uveljavljenimi metodami. Na primer, to so lahko niklje, kobalt, titan in druge zlitine.
  • Arbitražna analiza.
  • Analize eksplozivnih snovi s pomočjo kromatografov z uporabo metod, ki temeljijo na zapletenih shemah izračuna kromatograma.
  • Analize z atomsko absorpcijsko metodo.
  • Izvedite preskuse, ki zahtevajo uporabo radioaktivnih snovi.
  • Sodelovanje pri razvoju novih analiznih metod.
  • Testiranje metod, priporočljivih

    za nastanitev.

  • Izvajanje prilagoditve opreme, ki se servisira.
  • Sprejem gradiva, ki se predloži v pregled.

Pravice v laboratoriju

Še enkrat velja omeniti, da je stroka glede vodstvenih funkcij precej skromna in v večini primerov njeni predstavniki opravljajo pomožne naloge. Pravice so zato zelo zožene. Najprej lahko laboratorijski sodelavec predloži predloge svojemu neposrednemu nadzorniku, ki se nanašajo na njegove dejavnosti ali delo laboratorija. Prav tako poklic "laboratorijski asistent za kemijsko analizo" predvideva tudi možnost pridobivanja podatkov in metodoloških informacij od specialistov za opravljanje njihovih nalog. Za dosego najvišjih rezultatov analize lahko laboratorijski asistent zahteva dodatno pomoč pri organizaciji raziskav in eksperimentov.

Odgovornost

V primeru neizpolnjevanja ali nepoštenega opravljanja svojih neposrednih funkcij je laboratorijski sodelavec odgovoren v skladu s standardi, določenimi s kodeksom dela Ruske federacije. Takšni primeri lahko vključujejo naslednje:

  • Neupoštevanje varnostnih ukrepov, kar je mimogrede še posebej pomembno pri kemijskih analizah.
  • Kršitev požarne varnosti.
  • Neupoštevanje delovnega načrta, ki velja v podjetju.

Prevzema se tudi odgovornost za druge kršitve, ki jih je laboratorijski sodelavec pri kemijski analizi povzročil med opravljanjem svojih delovnih nalog.

Uvrstitve po poklicu

Obstaja 7 kategorij tega poklica, od katerih vsaka prevzame svojo stopnjo zahtevnosti operacij, ki jih lahko opravlja laboratorijski asistent. Prva dva izpusta mu na primer omogočata najpreprostejše homogene analize, ne da bi prej ločili uporabljene komponente. Tretja in četrta kategorija laboratorijskih pomočnikov za kemijsko analizo povečata kompleksnost postopkov s povečanjem spektra preučenih snovi in ​​lastnosti. Na primer, strokovnjaki v teh kvalifikacijah lahko določijo lastnosti, kot so topnost, viskoznost in specifična teža. Naslednji korak laboratorijskim asistentom omogoča izvajanje kompleksnih analiz, ki uporabljajo iste kovinske zlitine na osnovi niklja, kobalta in titana. Razlika med laboratorijskimi pomočniki 7. kategorije je v povečanju tehnološke ravni uporabljenih metod in uporabe specializirane opreme.

Pravila o varstvu dela

Poleg splošnih zahtev, ki so usmerjene v zagotavljanje varnosti zaposlenih v podjetjih, varstvo dela laboratorija za kemijsko analizo predvideva skladnost s številnimi posebnimi pravili.

Najprej je posebna pozornost namenjena delu s škodljivimi elementi in snovmi. Takšne analize je mogoče opraviti samo v prostorih, kjer je zagotovljen prezračevalni sistem s prisilno ugrezanjem. Hkrati se vzpostavi specifična sesalna hitrost zračnih tokov: ni nižja od 0,5 m / s. Prav tako mora sodelavec laboratorija za kemijsko analizo, ki dela v podjetju, prejeti brezplačna sredstva za zagotovitev osebne zaščite. Na primer, obleko in škornje dajemo na leto, predpasnik se izračuna na šest mesecev, rokavice pa na mesec.

Kakšna je plača?

Laboratorijski pomočniki se ne morejo pohvaliti z velikodušnimi prejemki. Mimogrede, novinski zaposleni prejmejo 10-15 tisoč rubljev. S povečanjem delovnih izkušenj in s tem odvajanjem lahko že zahtevajo 20-30 tisoč rubljev. Vendar so višje plače redke in se pojavljajo le v velikih mestih. Najbolj obetavno področje tega poklica se lahko šteje za petrokemično industrijo. V takšnih panogah se intenzivno povečuje usposobljenost laboratorijskih pomočnikov s področja kemijske analize od 1. do 4. kategorije. V tem primeru se mesto vodje laboratorija lahko šteje za vrh točke kariere.

Zaključek

Poklic laboratorijskega sodelavca v zadnjih letih pridobiva nekoč izgubljen pomen in prestiž. Seveda ta kraj sam po sebi ni tako privlačen v primerjavi z delom specialistov na različnih področjih. Vendar ima laboratorijski sodelavec za kemijsko analizo, katerega odgovornosti so na prvih stopnjah zunaj dosega širokega kroga diplomantov, dobre možnosti za pridobivanje izkušenj. Prav kot začetno stopnjo oblikovanja kariere ta poklic ne štejejo le znanstveniki, temveč tudi tehnologi, učitelji in specialisti s sorodnih področij. Seveda so pri takšnem delu resne slabosti zaradi tesnega stika s kemikalijami. Dovolj je povedati tveganje za opekline, alergijske reakcije in zastrupitve.