karierno upravljanje

Seznam poklicev po povpraševanju v letih 2020-2025. Kateri poklici bodo povprašeni čez 10 let

Kazalo:

Seznam poklicev po povpraševanju v letih 2020-2025. Kateri poklici bodo povprašeni čez 10 let
Anonim

Izbira poklica je vprašanje, s katerim se soočajo vsi. Človek že od zgodnjega otroštva poskuša razumeti, kakšno mesto bo zasedel v odrasli dobi. Nekdo je iskreno verjel v poklicno pot gasilca, nekdo je želel postati igralec baleta, nekateri pa so želeli prodajati bonbone otrokom. Na žalost ali na srečo se vse otroške želje ne uresničijo. Razumevanje prihaja s starostjo: idealen poklic ni le priljubljen, ampak tudi zahteven posel. Sedanji študenti in prijavitelji morajo predvideti spremembe na trgu dela. V zvezi s tem bi morali razumeti seznam poklicev, ki so povpraševani v letih 2020–2025. Morala bi biti zmogljiva in upravičena - takrat bo mogoče uporabiti svobodo izbire.

Kar je bilo prej pomembno

Prvi poklici so se pojavili pred prihodom civilizacije. Nato je bila porazdelitev odgovornosti med starodavnimi ljudmi jasna, konkretna. Naloga moškega je bila zagotoviti varnost "hiše", žensk in otrok. Plemenu je moral priskrbeti hrano. Ženske so vzgajale otroke in poskrbele, da je ogenj v družinskem ognjišču vedno ogreval gospodinjstvo. Prerazporeditev odgovornosti se je pojavila, ko je človeštvo začelo spreminjati običajni način življenja. Nomadska plemena so postala sedeča, začel se je razvoj kmetijstva. Obstajal je tak poklic kot kmet.

Trdo fizično delo, s katerim so ljudje obdelovali zemljo, je potisnilo družbo k izumu bolj priročnih naprav. Pojavila se je obrt. Sčasoma so se pojavile posebnosti lončarjev in kovačev - to so bili poklici, povezani s prihodnostjo. Dinastije mojstrov so nenehno izpopolnjevale svoje spretnosti in s tem sprožile napredek. Na koncu je to pripeljalo do dejstva, da trenutno obstaja približno štirideset tisoč različnih poklicev.

Pojav ozke specializacije

Že v dvajsetem stoletju je bila nujna potreba po delitvi dela. Prej so bili "jack vseh trgov" nepogrešljivi in ​​zelo povpraševani, vendar so bili v razmerah preobremenjenega trga dela in nenehnega povečevanja povpraševanja po blagu potrebni ozki strokovnjaki. Prvi, ki je to razumel, je bil Henry Ford, ki je proizvodnjo avtomobilov razdelil na pogojne delavnice. V vsakem od njih je bil izdelan ločen del splošnega mehanizma. Ljudje so delali tam, kjer so bili bolj uspešni. Rezultat je bilo večkratno povečanje proizvodnje končnih izdelkov. Fordov primer so sprejeli drugi veliki proizvajalci in zdaj vsako podjetje uporablja metodo transporterja.

Kakšen je bil napredek

V industrijski Rusiji v celotnem dvajsetem stoletju so bili priljubljeni tradicionalni delovni poklici. Tovarniški delavci so prejemali dobro plačo in mladi, ki so želeli biti koristni, so z veseljem odhajali v velika podjetja. Vendar so po razpadu Sovjetske zveze številne rastline izgubile stabilnost. Začelo se je novo obdobje na trgu dela - razvoj storitvenega sektorja. Nič manj aktivno razvita gradnja - velika mesta so bila zgrajena z visokimi stavbami. Tako so bili v začetku ničle novi, obetavni poklici poklic gradbenika, zidarja, ometavca, pa tudi menedžerjev, natakarjev, strokovnjakov s področja gostinskega in turističnega podjetja ter drugih uslužbencev.

V letu 2007 se je družba vse bolj spraševala, po katerih poklicih bodo čez 10 let povprašeni. Prosilci so razumeli, da je vse nadaljnje življenje odvisno od njihove izbire. Potem so bile ocene poklicev prihodnosti polne vodje prodaje, tržnikov, strokovnjakov za storitve za stranke, inženirjev IT, odvetnikov, ekonomistov in nekaterih drugih. To kaže, da se je v tem času storitveni sektor še naprej razvijal in povpraševanje po usposobljenih strokovnjakih je nenehno raslo. Toda tudi takrat se je na področju znanstvenega raziskovanja začel razvojni trend.

Znanstveni razvoj danes

Zdaj znanstvenemu raziskovanju pripada odločilno mesto. Prihodnji razvoj države in družbe je v celoti odvisen od vsakodnevnih dosežkov znanstvenikov. Značilnosti znanstvenega razvoja so v tem, da obstaja jasna delitev znanosti na več neodvisnih ved. To omogoča podrobnejše reševanje perečih vprašanj. Raziskave in poskusi na tej stopnji človekovega razvoja so usmerjeni predvsem v reševanje okoljskih problemov. Torej, strokovnjak na področju alternativne energije bo čez nekaj let na trgu dela zelo priljubljen. Nič manj pomembno ni področje medicine, saj sta podaljšanje življenja in izboljšanje njegove kakovosti najpomembnejša vprašanja našega časa.

Medicinski poklici

Razvoj tehnologije omogoča strokovnjakom, da se nenehno izboljšujejo. Vendar ima ta kovanec še eno plat: zaposleni morajo izboljšati svoje znanje in opraviti programe prekvalifikacije. Nedvomno rezultati plačajo ves trud - ker podaljšajo človeško življenje.

Prihodnost je njihova

Seznam poklicev, ki so v povpraševanju v letih 2020-2025, je lažje predstaviti s seznamom:

  1. Kirurg. Ta specialist mora biti v koraku s časom. Torej, že leta 2012 je bila izvedena operacija vsaditve implantata spodnje čeljusti, ki je bila predhodno natisnjena na 3D tiskalniku. Operacije vsaditve umetnih organov, kot so ledvice, jetra in celo srce, niso neznane. Sposobnost uporabe popolnoma novih tehnologij je najpomembnejša veščina uspešnega strokovnjaka prihodnosti.
  2. Vodja zdravja Predstavnik tega poklica bo moral izbrati skupino znanstvenikov, inženirjev, razvijalcev in raziskovalcev ter uskladiti njihovo skupno delo za dosego komercialno obetavnih ciljev.
  3. Arhitekt medicinske opreme. To je simbioza poklica inženirja in medicinskega delavca. Ta specialist se bo ukvarjal z razvojem zasnove medicinske opreme in zagotavljal njegovo normalno delovanje. Ta poklic se imenuje tudi "bioinženir." Kje študirati? Na univerzah, na katerih obstajajo področja "medicinske fotonike", "biotehnoloških in medicinskih naprav in sistemov", "računalniške tehnologije v medicinski fiziki."
  4. Genetski svetovalec. To je specialist s področja genetike, ki prepozna dedne bolezni, določi posamezne značilnosti presnove in raziskuje bolezni, ki povzročajo virusne in bakterijske okužbe.
  5. Molekularni nutricionist. Dolžnosti predstavnika tega poklica bodo vključevale preučevanje molekularne sestave hrane in razvoj posamezne prehranske sheme za vsakega pacienta.

Industrija

Da bi razumeli vprašanje, kateri poklici bodo čez 10 let povprašeni, je treba analizirati trenutni gospodarski razvoj države. V Rusiji je vodilni sektor gospodarstva industrija. To je najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na razvoj države. Specialist, ki je svoje življenje povezal s tem področjem, nikoli ne bo ostal brez dela.

Kam iti?

Vrste industrije:

  • Hrana.
  • Preprosto.
  • Kemična.
  • Rudarstvo.
  • Metalurgija (črna in barvna).
  • Inženiring in obdelava kovin.
  • Gorivo in elektrika.
  • Premog, nafta in plin.
  • Gozd.

Tako industrija zagotavlja družbi vse, kar je potrebno za njeno normalno delovanje. Na primer, živilska industrija prihodnosti razvija nove sorte rastlin, ki jih človeštvo poje. Število prostih delovnih mest v industriji je vedno večje kot v drugih panogah. Poleg tega je treba optimizirati proizvodnjo, tako da bo poleg predstavnikov delovnih strok koristno tudi delo ekonomistov, biologov in številnih drugih strokovnjakov.

Nepogrešljiv v industriji

Kateri so torej najbolj iskani poklici v letih 2020-2025? Seznam bo videti tako:

  1. Oblikovalci inženirjev, ki bodo zasnovali novo opremo in izumili sodobnejšo tehnologijo.
  2. Nanotehnologija, katere področje dela je vrhunska nanotehnologija.
  3. Kemiki, biotehnologi, petrokemiki, zaposleni v vseh sektorjih kemične industrije: od gospodinjskih kemikalij do kompleksnih kemikalij, ki se uporabljajo v proizvodnji.
  4. Šivilje, tekstilni delavci, rezkarji, katerih delo bo vedno povpraševano na področju lahke industrije.
  5. Drvarji, ključavničarji, žage, ki zagotavljajo pravilno razporeditev gozdnih virov.

Priljubljeni poklici v letih 2020-2025: seznam za moške

Številni prvinski moški poklici so sčasoma obvladali in ženske. Tako zdaj dame ne morejo biti le vozniki in šefi, ampak tudi politiki, policisti, monterji. Toda nekatera področja so kljub široki razporeditvi takih poklicev med pravičnejšim spolom veliko bolj primerna za moške. Sem spadajo poklic mornarja, pilota, rudarja, lesarjev, vodovodarja, telesnega stražarja, specialista za varnost, gasilca, vojaškega častnika, pa tudi graditelja ali znanstvenika. Najbolj obetavna področja za moške so:

  • Programiranje
  • Oblikovanje.
  • Inženiring.
  • Cyber ​​protetika.
  • Mestno kmetovanje (organizacija kmetovanja v metropoli).
  • Vesoljska industrija - pilotiranje vesoljskih plovil, kozmogeologija in galaktična arhitektura.

Zgodilo se je tako, da je več moških obdarjenih s tehnično miselnostjo kot ženske. To je v rokah močnih: hiter razvoj znanosti in industrije ne zahteva le večjega števila delavcev, ampak tudi vključitev tehničnih misli. Oblikovanje, izdelava risb, načrtovanje, organizacija in optimizacija proizvodnje zahtevajo močno in močno voljno osebo na čelu mize. Pogosto je človek tisti, ki zaseda takšne položaje.

Najboljši poklici leta 2020: seznam za dekleta

Predstavniki lepe polovice človeštva niso slabši od moškega dela prebivalstva. Vztrajnost, točnost, jasnost delovanja in nestandardni pristop razlikujejo ženske strokovnjake od velike večine moških kolegov. Sposobnost ustreznega premagovanja težav v službi v našem času je lastna ženskam. Tako so področja dela za ženske zelo raznolika: od ustvarjalnih poklicev, v katerih dekleta tradicionalno veljajo za profesionalke, do kompleksnih tehničnih ved. Sem spadajo delo učitelja, vodje marketinga, turizma ali oglaševanja, posrednika, oblikovalca vseh smeri, pa tudi psihologa in celo strokovnjaka za varnost.

V naslednjih desetih letih bodo najbolj priljubljeni "ženski" poklici naslednji poklici:

  • Novinar.
  • Urednik.
  • Nanomedics.
  • Vodja kozmoturizma.
  • Igralski pedagog (specialist za poučevanje otrok na igriv način).
  • Mind fitnes trener (trening možganov).

Ženske ne bodo ostale brez dela. Stabilni življenjski položaj, dejavnost, podjetnost, ki mirno sobivajo z nežnostjo in složnostjo, bodo na trgu dela vedno koristni. Niti ena smer ni popolna brez sodelovanja ženske roke. Poleg tega je med študenti vodilnih univerz v državi velika večina žensk. Izobražena dekleta ne morejo samo zgraditi sijajne kariere, ampak tudi poučiti pomembnega znanja svojih otrok.

Kako izbrati popoln poklic?

Kandidati se soočajo s težko izbiro: iti študirati v smer, v katero leži duša, ali izbrati neljubljeni, a povprašeni poklic? Vsak se sam odloči. Uspešnim karieristom na svojem področju pa svetujemo, da poiščejo sredino. Niti ena, tudi najpomembnejša stroka v prihodnosti ne zagotavlja popolne materialne varnosti. Kako se človekovo nadaljnje življenje razvija, je odvisno samo od njegove želje po gibanju in razvoju v okviru njegove usmeritve. A boste želeli rasti v neljubljeni aferi? Zagotovo ne. Zato morate iti tja, kjer bo v prvi vrsti zanimivo delati, ostalo pa bo sledilo.

Razvoj znanosti in tehnologije

Hitrost napredka je impresivna. Še pred desetimi leti si človeštvo ni moglo predstavljati, česa bo današnja znanost sposobna. In zdaj je težko verjeti, da se vsadki vitalnih organov lahko natisnejo na 3D-tiskalniku, da vesoljska turistična industrija ne le obstaja, ampak se tudi aktivno razvija. Ta nanotehnologija je vodilna v razvoju industrije. Težko si je predstavljati, kakšne poklice zahtevajo v letih 2020-2025. Seznam je lahko le pogojen. A ena stvar je zagotovo zagotovo: prihodnosti ne bo mogoče brez kvalificiranih strokovnjakov. Torej, treba se je učiti, razvijati in trdo delati na sebi.