povzetek

CV za delo: predloga za izpolnjevanje, prednosti, nasveti in pregledi

Kazalo:

CV za delo: predloga za izpolnjevanje, prednosti, nasveti in pregledi

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj
Anonim

Zdi se, da dandanes vsi vedo, kakšen je življenjepis za službo. Predlogo za pisanje tega dokumenta najdete na vsakem drugem delovnem mestu, še več priporočil za izpolnjevanje že pripravljenih obrazcev na spletu. A vseeno, ko smo se lotili sestavljanja, izkusimo številne dvome in ne razumemo, kje začeti in kako končati to pomembno zadevo. Danes bomo bralcem ponudili univerzalno predlogo za življenjepis o zaposlitvi, po kateri lahko vsak kandidat prosim ustvari informativen in kompetenten življenjepis.

Mislite, da veste, kaj je življenjepis?

Ljudje zelo pogosto zamenjujejo življenjepise in avtobiografije. Prvi dokument je precej jedrnat življenjepis osebe, ki se nanaša predvsem na njegovo izobraževanje in poklicne dejavnosti. Osebni podatki v njem morajo biti najmanj. Predloge za nadaljevanje prijave za službo ne vsebujejo klavzule o sorodnikih in prijateljih, tam vam ni treba navajati svojih hobijev in hobijev, otroštva in mladosti. Poleg tega v okviru enega življenjepisa ni vedno primerno niti pisati o vseh stopnjah vaše karierne lestvice.

Avtobiografija je navadno napisana v prosti obliki, nima stroge predloge. Lahko povzame celotno zgodovino človekovega življenja - dobesedno od rojstva do opisa trenutnega časa, s simboličnimi obdobji (sprememba kraja bivanja, poroka, rojstvo otrok itd.).

S življenjepisom pravzaprav vse ni tako preprosto. Ko začnejo pripravljati ta dokument, vlagatelji pogosto delajo veliko motečih napak, zaradi katerih so lovci na glave neusmiljeno odstranili potencialne kandidate v fazi preučevanja profilov ljudi, ki želijo dobiti službo. Predloga za življenjepis je lahko kratek ali podroben (življenjepis). Mnogi ljudje zamenjujejo življenjepise in življenjepise, saj menijo, da so ti dokumenti enaki. Toda med njimi je bistvena razlika - v življenjepisu se je treba poglobiti v strokovne dosežke, portfelj, primeri dela so vtkani v dokument, kar je še posebej pomembno za specialiste kreativnih poklicev (oblikovalci, novinarji, vzgojitelji, vzgojitelji, animatorji, organizatorji prireditev). Standardni življenjepis bi moral biti na 1-2 straneh natisnjenega besedila, oseba pa med intervjujem govori o vseh podrobnostih svojih delovnih izkušenj.

Glavne napake pri sestavljanju življenjepisa

Kakšnih napak se torej izogibati, ko morate napisati življenjepis za službo? Predloga, uporabljena za sestavljanje dokumenta, ima strogo strukturo, vsi predmeti v njem pomagajo bralcu, da hitro dobi največ informacij o kandidatu za prosto delovno mesto. Če življenjepis napišete naključno, ne da bi upoštevali kronologijo delovnih izkušenj, delodajalec ne bo videl resnične ravni usposobljenosti in usposobljenosti osebe.

Paziti je treba tudi na izpolnjevanje vseh stolpcev z življenjepisom, ne pozabite priložiti fotografije, navesti kontaktnih podatkov - veljavno številko mobilnega telefona in e-poštni naslov. Preden ga pošljete, morate dokument prebrati - slovnične napake bodo kandidata odstranile celo najbolj zvestega vodjo osebja. Sodeč po pregledih kadrovskih služb, delodajalci ne stojijo za kandidati, ki za pisanje življenjepisov uporabljajo pripravljene predloge za ponovno življenje. Vzorec lahko postane osnova dokumenta, vendar ne morete preprosto odpisati življenjepisa drugega, kot je kopija. Če se kandidat ne spopade s tako elementarno nalogo, kot je pisanje življenjepisa, potem se seveda postavlja vprašanje, kako bo kasneje opravljal svoje funkcionalne naloge.

Predloga za nadaljevanje zaposlitve

Vsak življenjepis naj se začne z razdelkom, ki vsebuje osebne podatke o osebi in njeni fotografiji:

  • priimek, ime in patronim;
  • leto in datum rojstva, lahko v oklepajih navedete polno starost;
  • naslov;
  • Kontaktni podatki.

Lovci na glave imajo zelo stroge zahteve za fotografiranje. Ni treba iti v trgovino s fotografijami in se fotografirati kot potni list, vendar vam na življenjepis ni treba priložiti fotografij z ribolovnega, pogostitvenega ali arhitekturnega ozadja - bolje je izbrati okvir, ki nima tujcev in "brezplačnega" okolja.

Nadalje je treba povzetek pripraviti v skladu s takšnim načrtom:

  1. Cilj je en stavek in celo stavek (rast kariere, sprememba dejavnosti, zvišanje plače itd.).
  2. Izobraževanje - v celoti z navedbo izobraževalne ustanove, oblike študija, fakultete, specializacije in akademske stopnje (specialist, magister, kandidat znanosti itd.).
  3. Dodatno izobraževanje - tečaji, treningi, seminarji.
  4. Delovne izkušnje - od najstarejših do danes. Vsako delovno mesto je treba obravnavati ločeno, pri čemer je navedeno mesto in obdobje dela ter njihove funkcionalne odgovornosti, dosežki.
  5. Strokovne spretnosti so tisto, kar vam bo pomagalo pri soočanju z delom v želenem položaju.
  6. Osebne kvalitete.
  7. Dodatne informacije - to vključuje pomembne podatke o družini, razpoložljivosti otrok, vozniško dovoljenje, znanje tujih jezikov, možnost dolgoletne ali velike razdalje na službenih potovanjih.

Nekateri delodajalci prosijo za povzetek svojih prednosti in slabosti. To je težko zapolniti, do njegovega opisa je treba pristopiti odgovorno.

Glavni odseki življenjepisa - kaj napisati in o čem molčati?

V povzetku je treba v celoti razkriti vseh sedem zgornjih točk. Vendar avtor morda ne navede nekaterih podatkov iz svoje biografije. Podatkov o vseh diplomah ni potrebno vnašati v razdelek o izobraževanju (če jih je več). Dovolj bo, da pokažete svojo profilno izobrazbo. Na primer, ko se prijavljate za službo kot zdravstveni zastopnik, morate navesti, ali imate univerzitetno diplomo. V pomoč bodo tudi znanja s področja menedžmenta, financ ali ekonomije in bodo dodaten adut kandidat. A o poteku plinsko-električnega varilca v poklicni šoli ni treba govoriti.

Enako velja za delovne izkušnje - če je delovna knjižica napisana navzgor in navzdol, vam v življenjepisu ni treba navajati celotnega spisa - omejite se le na tista delovna mesta, ki so povezana z razpisanim mestom, za katerega se poskušate sami.

Kaj se bere med vrsticami?

Kar zadeva informacije iz razdelkov o strokovnih sposobnostih, osebnih lastnostih in slabostih človeka, se nanaša na kategorijo podatkov, ki jih je težko nenavadno preveriti, saj jih preberemo s papirja. Vlagatelj lahko napiše karkoli o sebi. Izkoristite to, marsikaj olepša resničnost.

Izkušeni vodja kadrovske službe, ko pogleda dokument, lahko takoj loči neskromne hrabrosti od dejanskih strokovnih znanj. Zato vlagatelja vlagatelja najbolj zanima najbolj realen način za pisanje življenjepisa. Predloga dokumenta nikoli ne vsebuje oddelka s priporočili nekdanjih vodstvenih delavcev, vendar se lahko potencialni delodajalec pozanima o kandidatu in ugotovi, koliko zanesljivih informacij je navedel v svojem življenjepisu.

Če govorimo o osebnih lastnostih, o sebi ne bi smeli govoriti zelo laskavo, vendar ne moremo omajati svojih zaslug. Običajne besede, kot so „družabni“, „točni“ in „namerni“, bolj verjetno opisujejo kandidata kot odgovorno in družabno osebo, ampak kot osebo, prikrajšano za „jaz“. Bolje je, da te lažne stavke nadomestite s kratkim opisom, navedenim s svojimi besedami.

Zakaj ne morete vedno uporabljati istega življenjepisa?

Rekli smo že, da je življenjepis kratek dokument, v katerem vam ni treba navajati celotne biografije, ampak jo morate nenehno urejati, popravljati in dopolnjevati. Včasih človek, ko je pri 20 letih napisal življenjepis, ga uporablja tako pri 30 kot pri 40. letih. To je v bistvu napačno, saj bo z leti vsak specialist pridobil nova znanja, veščine in sposobnosti, njegove delovne izkušnje se bodo povečale, lahko dobi dodatno izobraževanje. V življenjepisu morate celo vključiti podatke o opravljenih kratkoročnih tečajih za nadaljevanje izobraževanja. Ta na videz nepomemben trenutek lahko postane odločilen dejavnik v prid izbiri določenega kandidata za prosto delovno mesto.

Kaj je življenjepis?

Nadaljujemo s prejšnjim poglavjem, dodamo, da je treba vsak življenjepis nasloviti na določenega delodajalca. Istega dokumenta ne smete poslati hkrati več podjetjem. Najprej morate preučiti "sovražnika", nato pa uporabiti življenjepis, da anketarju pokažete, da ste vi boljši od drugih kandidatov, ki so primerni za želeni položaj. Še posebej pomembno je, da uporabimo ta pristop za tiste prosilce, ki iščejo delo v novi panogi zase in želijo korenito spremeniti vektor dejavnosti.

Kako se oči v oči nanašajo na stereotipne iskalce zaposlitve in oboževalce, da so kreativni?

Na forumih za delo se iskalci zaposlitve lahko veliko naučijo sami. Na takšnih mestih radi govorijo ne samo vlagatelji, temveč tudi njihovi kolegi - kadrovski vodje. Prav tisti, ki pogosteje kot drugi prvi berejo življenjepise kandidatov, in po njihovih ocenah večina ljudi ne zna uporabljati niti osnovnih računalniških programov in aplikacij, kot so Paint, Adobe Photoshop, Excel in Word. Predlogo za nadaljevanje dela vzamejo za osnovo svojega vprašalnika, ne da bi v naloženem vzorcu spremenili nobene spremembe in se ne trudili, da bi besedilo preverilo napake.

Drugi, nasprotno, da bi se predstavili v boljši luči, se začnejo znova ustvarjati z ustvarjalnostjo: pisati življenjepise v verzih, uporabljati umetniški ali šaljiv slog predstavitve, kjer je treba podatke predstaviti suho, konstruktivno in čim bolj informativno. Ko sestavljate ta dokument, morate ohraniti zdravo ravnovesje - zanimivo in kompetentno je pisati o sebi, pri čemer razumete, da delodajalec daje en življenjepis ne več kot 5-10 sekund, zato morate zbuditi njegovo radovednost iz prvih vrstic in ga prisiliti, da besedilo prebere do konca.