karierno upravljanje

Kako narediti uspešen začetek kariere? Prvi korak je odpoklic vodje prakse iz podjetja

Kazalo:

Kako narediti uspešen začetek kariere? Prvi korak je odpoklic vodje prakse iz podjetja

Video: Bizi.si webinar: Kako prodajati v krizi 2024, Julij

Video: Bizi.si webinar: Kako prodajati v krizi 2024, Julij
Anonim

Za mlade strokovnjake obstaja ena večna težava: kako zaposliti se brez delovne dobe? Paradoks in nič več. Nemogoče je dobiti službo brez izkušenj, slednje pa ni mogoče dobiti brez uradne zaposlitve. Kako se rešiti tako čudnega paradoksa, ki je v resničnem življenju precej pogost? Izkaže se, da je to mogoče storiti zelo preprosto.

Zlati ključ do kariere

Za vse študente je pogoj pred pisanjem in zagovorom diplomskega kvalifikacijskega dela preddiplomska praksa. V procesu je pripravnik dolžan pokazati svoje začetno znanje s področja dejavnosti. Kakovost znanja, sposobnosti, spretnosti študenta bo odražala pregled vodje prakse iz podjetja. Žal se ta zahteva formalno pogosto uporablja. Poleg tega tako vodje prakse kot študentski stažisti. In povsem zaman. S pristojno organizacijo in prehodom te faze lahko dosežete splošno korist. Študent je morda obetaven zaposleni. In rezultati prakse so zlati ključ do kariere.

Kako uspešno začeti kariero brez delovnih izkušenj

Da bi praksa odprla "čarobna vrata" uspehu, bi morali resno pristopiti k temu procesu. Tu je nekaj nasvetov za študente:

  1. Izbira podjetja za praktično usposabljanje. Kraj morate izbrati vnaprej. Poizvedovanje o potrebi po osebju v podjetju. Spoznajte prednosti in potencialne težave organizacije.
  2. Izbira vodje prakse. Napaka pripravnikov je želja, da se samo seznani s prehodom prakse. Ne bi smel početi tega. Bolje je, da se z upravnikom pogovorite o pogojih in ugotovite, kako je praksa lahko koristna za upravo. Povejte o osebnih sposobnostih, ki so lahko koristne in jih lahko koristno izkoristite v praksi.
  3. Razprava o merilih za oceno uspešnosti. V predhodni razpravi o pogojih je treba določiti merila za ocenjevanje rezultatov. Na podlagi njih bo podan pregled vodje prakse iz podjetja o študentskem delu.

V primeru pozitivne rešitve vprašanja bodo te faze postale dragocene naložbe v piggy bank izkušenj in portfelj bodočega iskalca zaposlitve.

Kako se izkazati v praksi: koristni nasveti

Med potekom je treba voditi dnevnik pripravnikov, katerega podatki bodo služili kot gradivo za pisanje pregleda vodje prakse iz podjetja. Nato bo postal praktični del zaključnega kvalifikacijskega dela in osnova za pisanje visokokakovostnega življenjepisa.

Pomembno je skrbno in učinkovito pridobiti rezultate. Če je navedena priprava promocijskih materialov o izdelku, je treba navesti, koliko je bilo na primer prospektov pripravljenih, kakšna je kakovost gradiva, glede na ocene tretjih strank itd. Tako je treba oceno izraziti v kvalitativno-količinskem opisu. Temeljila bo na povratnih informacijah vodje prakse iz podjetja.

Vodja, pod katerim se pridobivajo izkušnje pokroviteljstva, je v tem procesu nenaključna oseba. Pomemben korak k uspešnemu opravljanju prakse bo vzpostavitev obojestransko koristnega stika za študenta. A ne s ciljem, da bi dobili dober pregled. Pomembno je, da ima vodja neprecenljive izkušnje na tem področju, o njem je nemogoče brati v učbenikih in se bo s pripravnikom nabiral po dolgih letih.

Rezultati prakse - merilo uspešnosti osebnega kariernega uspeha

Kot primer podajamo pregled vodje prakse iz podjetja o delu študentskega vodje:

Povratne informacije o praksi dijakinje skupine B-214 Ivanove Oksane.

Oksana Ivanova je pripravništvo opravljala kot pomočnica direktorja v podjetju Vernissage LLC od 1. marca 2014 do 20. aprila 2014. Med prakso je pokazala svoje znanje na področju zbiranja in kompetentne sistematizacije informacij. Obvladala je spretnost klicanja strank, da bi pridobila statistično pomemben material za podjetje. Izkazala se je za disciplinirano in odgovorno zaposleno osebo. Glede na rezultate prakse je vredno oceniti "odlično". Priporočljivo je za delo v profilnem podjetju.

To je neosebna možnost priklica. Lahko je zapolnjen s pomembnimi kazalniki za staž in služi kot priporočilo za zaposlitev.

Praksa je merilo resnice in izhodišče osebnega uspeha

Na podlagi rezultatov prakse je napisan pregled vodje prakse iz podjetja o študentskem delu. Primer možnosti je ponavadi ponujen pri sklenitvi sporazuma o praksi med izobraževalno ustanovo in organizacijo. Vendar se ne omejite na ta standard. Poskusite zagotoviti, da bodo povratne informacije vodje prakse v podjetju živahne, za razliko od predlog in vsebujejo resnične rezultate, ki zagotavljajo podlago za nestandardno oceno prvih poklicnih izkušenj. To je mogoče doseči le z resnično odgovornim odnosom do dela. Povratne informacije lahko shranite in bo služil kot priporočilo za zaposlitev.