karierno upravljanje

Kako postati osteopat? Kaj mora osteopat vedeti in biti sposoben

Kazalo:

Kako postati osteopat? Kaj mora osteopat vedeti in biti sposoben

Video: Your body language may shape who you are | Amy Cuddy 2024, Maj

Video: Your body language may shape who you are | Amy Cuddy 2024, Maj
Anonim

Ni skrivnost, da v sodobnem času alternativna medicina na številnih področjih postaja dostojna konkurenca tradicionalni. Toda to je bila njena poklicna panoga, ki so jo zastopali usposobljeni zdravniki in ne čarovniki, čarovniki in drugi prevaranti. Ročna terapija velja za eno takšnih priznanih področij, ki se uspešno razvija v Rusiji. Drugo ime je osteopatija. Bolniki to cenijo zaradi učinkovitega boja proti boleznim, sami strokovnjaki - za priložnost, da se razvijejo na področju, ki prinaša stabilen dober dohodek. Toda kako postati osteopat? V tem članku bomo delili tako teoretične kot specifične informacije.

Kaj je osteopatija?

Najprej bomo analizirali sam koncept "osteopatije". To je znanstveno utemeljena metodologija, s katero lahko specialistične roke vplivajo na fiziološke procese v bolnikovem telesu. Pomaga tako obnoviti vitalnost, pridobiti večjo moč in pozdraviti določeno bolezen.

Smer ima starodavno zgodovino, vendar jo je znanstveno utemeljil šele leta 1894 doktor Andrew Taylor Still. Za njim so svetovno svetilniki prepoznali tako osteopatijo kot njena osnovna načela - V. Andrianov, N. Amosov. Vendar tudi danes obstajajo ljudje, ki menijo, da je to področje placebo, to je kresna aktivnost, ki temelji na močnosti prepričanja pacienta.

Najbolj razširjen razvoj osteopatije je bil v ZDA. V tej državi se redno izvajajo znanstvena klinična preskušanja, ki dokazujejo njegovo učinkovitost. Pomembno je, da osteopatijo podpirajo Nacionalni zdravstveni inštituti Združenih držav Amerike.

Katere bolezni zdravi osteopatija?

Osteopat - kdo je, kaj počne tak specialist? Študije v ZDA so dokazale, da gre za zdravnika, ki se lahko spopade z naslednjimi boleznimi:

  • Akutne in kronične bolečine v spodnjem delu hrbta.
  • Cerebralna spastična paraliza.
  • Pljučnica.
  • Sindromi tunelov
  • Otitis media.
  • Pooperativna slabost in bruhanje.
  • Mišični krči.
  • Emfizem.
  • Zapleti v nosečnosti

Rezultate so primerjali tudi z učinki placeba in tradicionalnih medicinskih metod. Osteopatijo so odlikovali visoki klinični in statistični kazalci. Pomembno je, da je učinek manualne terapije kumulative narave in še dolgo blagodejno vpliva.

Osteopat: kdo je to in kaj počne?

Pomembno je opozoriti, da specialist ne zdravi bolezni ali njenih simptomov, ampak bolnikovo telo obravnava kot celoto. Eno temeljnih načel osteopatije je enotnost mišično-skeletnega sistema.

Kako poteka zdravljenje? Specialist uporablja osnovne ročne tehnike:

  • Sprostitev mišic.
  • Sprain
  • Artikulacija.
  • Ritmično vleko.
  • Mehka mobilizacija sklepov in tako naprej.

Glavna naloga kiropraktika je razbremeniti napetost, ki je nastala v tkivih, jih vrniti na pravilno lokalizacijo in s tem prispevati k izboljšanju njihovega delovanja in splošnemu celjenju. Da bi se pacient popolnoma znebil bolečine, posttravmatskih posledic, osteopat nujno sestavi niz preventivnih fizičnih vaj, prehrane, daje strokovne nasvete o življenjskem slogu in tako naprej.

Kiropraktični bolniki

Kje vzame osteopat? Praviloma specialist dela v specializiranem medicinskem, rehabilitacijskem in športnem centru. Ali pa odpre svojo zasebno pisarno.

Moram reči, da je razpon bolnikov kiropraktika zelo širok - to so ljudje od povoja do najodmevnejše starosti:

  • Zdravnik ugotovi notranjo napetost ali nepravilno delovanje notranjih organov pri novorojenčkih. Mimogrede, tudi sodobna medicinska oprema ne more najti takšnih motenj.
  • Pri starejših otrocih je izkušeni osteopat sposoben ugotoviti prisotnost mikrotraumov, ki se v mladosti ne manifestirajo, vendar se brez ustrezne terapije lahko spremeni v težave v odraslem življenju.
  • Pomoč kiropraktika nosečnicam, novopečenim mamicam med dojenjem je nepogrešljiva. V tem času je jemanje velikega števila zdravil kontraindicirano. Zdravnik vam bo pomagal, da boste enostavno prenesli preobremenitev, ki jo doživlja žensko telo.

Z drugimi besedami, usposobljeni specialist lahko popravi zdravstveno stanje, prepreči razvoj bolezni pri bolnikih različnih starosti. Verjetno bo hvaležen pacient zdravnika priporočil svoji družini in prijateljem. Približno 95% anketirancev je po statističnih podatkih evropskih in ameriških osteopatskih društev povedalo, da se je njihovo stanje po tečaju ročne terapije znatno izboljšalo.

Zahteve za bodočega strokovnjaka

Kdo lahko postane osteopatski zdravnik? Kandidat mora izpolnjevati zahteve, ki jih vse uradne ustanove za usposabljanje za manualne terapevte postavljajo za svoje učence. Najpogostejše so naslednje:

  • Diploma o končani višji medicinski izobrazbi.
  • Našteli bomo tudi šole, v katere sprejemajo študente 5-6 predmetov specializacije "Splošna medicina". Lahko pa začnejo opravljati prakso šele po zaključku pripravništva / stalnega prebivališča.
  • Z osrednjo medicinsko izobrazbo lahko postanete osteopat. Vendar je v tem primeru pomembno imeti delovne izkušnje v zdravstveni ustanovi.

Kaj je pomembno vedeti pred treningom?

Če želite postati dober osteopat v Moskvi, Sankt Peterburgu ali drugih mestih naše prostrane države, potem pred prekvalifikacijo in pridobitvijo nove specializacije najprej bodite pozorni na naslednje:

  • Obrnite se samo na šole z licenco, ki imajo uradno mednarodno ali rusko priznanje.
  • Ne pozabite ugotoviti, kateri dokument boste prejeli zaradi usposabljanja. To mora biti diploma, potrdilo ruskega ali mednarodnega standarda. Samo on vam bo pomagal postati priznan specialist, vreden zaupanja.
  • Mnoge šole zagotavljajo pomoč pri zaposlovanju po šolah. V našem ekonomsko nestabilnem času bo pomembno najti takšno izobraževalno organizacijo.
  • Šole ponujajo oblike za učenje na daljavo s krajšim in izrednim delovnim časom. Ker je trening precej resen, traja 3-4 leta.
  • Velik plus bo dejstvo znanja tujega jezika. Tako se boste zlahka vpisali v šolo s sedežem v tujini. Ali pa študij v Rusiji v okviru programov, ki jih nudijo priznani tuji strokovnjaki.

Na internetu lahko najdete morje ponudb kratkoročnih tečajev za nepoklicne delavce, ljudi, ki niti nimajo srednje medicinske izobrazbe. Vredno je razumeti, da so to le uvodna predavanja, kot je "Kaj mora osteopat vedeti?" Upoštevajte, da na takšnih tečajih ni mogoče pridobiti diplom mednarodnih in državnih standardov. Navsezadnje je kiropraktik zdravnik, ne pa ljubiteljski amater.

Sankt Peterburg - središče domače osteopatije

Torej, vaš cilj je postati osteopat. Kje se učijo poklicev? Prijetno je spoznati, da je mogoče kvalificirano pripravo na prakso ročnega kirurga dobiti, ne da bi zapustili meje Rusije. Verjame se, da je najbolj vredno usposabljanja ponuditi v severni prestolnici, kjer je osteoppatija postala dejanska metoda zdravljenja že v 90. letih.

Zakaj Sankt Peterburg? Najprej je bilo tu prvo predavanje v državi Viole Freiman, vodilne osteopatke v ZDA. Znanstvena konferenca je potekala v Leningraškem otroškem raziskovalnem inštitutu Turner, takrat jo je vodil profesor V. L. Andrianov.

Drugič, tu je leta 1992 začel delovati prvi svetovalni in rehabilitacijski osteopatski center v državi. Številni predstavniki klasične medicine so razmišljali o tem, kako postati osteopat. Koristno za center je bilo sprejetje v letih 1994-1996. tuje izkušnje kolegov z Evropske šole za osteopatijo (UK) in Pariške šole.

Tretjič, v Sankt Peterburgu najdete veliko število resnično profesionalnih organizacij, ki usposabljajo osteopatske terapevte. V nadaljevanju navajamo posebne primere.

Centri za usposabljanje v severni prestolnici

Kako postati osteopat? Potrebno je opraviti usposabljanje v enem od centrov, šol, ki usposabljajo take specialiste. Navedimo primere teh organizacij, koncentriranih v Sankt Peterburgu.

"Šola osteopatije na Nevi." Pomembno je omeniti, da ta organizacija ni zasebna, ampak je v celoti v državni lasti. Tako je pridobitev izobrazbe v njej strogo uradno.

"RAOmed" ("Ruska akademija za osteopatično medicino"). Omeniti velja, da so "Rusko akademijo …" v Sankt Peterburgu ustanovili diplomanti slovite evropske šole osteopatije (Anglija). Tu je redno izobraževanje specialistov s tega področja medicine, ki je bilo zgrajeno po vzoru evropskih držav. Namen dejavnosti "RAOmed": osteopatija narediti neodvisno smer v domačem zdravstvenem varstvu.

Pomembno je omeniti, da je akademija sklenila sporazum z ESO o štiriletnem izrednem izpopolnjevanju ruskih zdravnikov v smeri osteopatije. Programi, ki se uporabljajo pri usposabljanju specialistov, temeljijo na priročnikih in terapevtskih izkušnjah 10 evropskih držav. Danes je ESHO in njegovi partnerji (vključno z RAOmed) največja mreža za usposabljanje osteopatov na svetu.

Inštitut za osteopatijo na podlagi Državne univerze St. To je prva osteopatska izobraževalna ustanova, ki je prejela državno licenco. Izobraževanje osteopatije brez medicinske izobrazbe tukaj seveda ni mogoče.

Inštitut posveča veliko pozornosti tako praktičnim kot teoretičnim vprašanjem, kot tudi oblikovanju tako imenovane "osteopatske roke", ki lahko "posluša" in "razume" človeško telo, "komunicira" z njim. Zelo pomembno je, da je poudarek na individualnem delu učitelja z vsakim od njegovih učencev.

Program usposabljanja osteopatov na inštitutu izvajajo tako ruski kot tuji učitelji. Po končanem tečaju diplomantu podeli državno diplomo. Dokument priznavajo najboljši svetovni osteopati.

IOM (Inštitut za osteopatično medicino) imenovan po Andrijanovem. Številni mednarodni osteopati prepoznavajo to rusko šolo kot edinstveno. IOM je član široke palete svetovnih osteopatskih organizacij, ki zagotavljajo kakovost in skladnost z mednarodnim standardom usposabljanja, ki je bil deležen tukaj. Najprej so poroki Evropska osteopatska akademska skupnost in Mednarodna osteopatska zveza.

Prav tako je nemogoče poučevati osteopatijo brez medicinske izobrazbe. IOM zagotavlja usposabljanje zdravnikov. Toda posebnost ni pomembna, kot so delovne izkušnje, kraj bivanja, delovna doba. Možno je dobiti tudi študente 5. in 6. tečajev specializacije "Splošna medicina". En pogoj - študentje morajo v prihodnosti prestati bivališče ali pripravništvo.

RVSHOM ("Ruska višja šola za osteopatično medicino"). Tečaje usposabljanja poučujejo izkušeni osteopati. Pomembno je omeniti, da ima ta izobraževalna ustanova za manualno terapijo državno akreditacijo in licenco. Za diplomante je dejstvo pomembno, saj dobijo diplomo ruskega ministrstva za znanost in izobraževanje ter potrdilo specialista nacionalnega ministrstva za zdravje.

Kako poteka trening?

Koliko stane trening osteopatov? Stroški uvodnih tečajev se začnejo od 15 tisoč rubljev. Ena lekcija je približno 800-1000 rubljev. O cenah popolnega izobraževanja v kvalificiranih šolah lahko izvedete tako, da se neposredno obrnete na izbirno komisijo teh izobraževalnih ustanov.

Kako postati osteopat, kako je organiziran trening? Omenili smo že, da je tečaj zasnovan za 3-4 leta. Glavna oblika usposabljanja je seminar (ob delu). V grobem je organiziran tako:

  • Prvi dve leti: poučevanje osnov manualne terapije, glavna pravila osteopatske diagnoze. Nato študenti preučijo glavne manualne terapevtske pristope - kranialne, strukturne, visceralne.
  • Naslednji 1-2 leti: preučevanje kliničnih osteopatskih vidikov - v porodništvu, pediatriji itd. Podrobno obvladanje tehnike za diagnosticiranje bolezni. Poglobljena študija vseh obstoječih osteopatskih pristopov - mišičnih verig, fascialnih tehnik, naprezanja proti napetosti in tako naprej.

Kje lahko deluje kiropraktik?

Vse več zdravnikov si prizadeva postati specialist za osteopat. To je predvsem posledica dejstva, da je praktični ročni terapevt pri izbiri kraja zaposlitve praktično neomejen:

  • Osteopatski, fizioterapevtski, rehabilitacijski centri.
  • Klinike za športno medicino, fitnes klubi.
  • Klinike družinske medicine. V teh zdravstvenih ustanovah osteopati delajo v skupini s "tradicionalnimi" sodelavci - nevrologi, terapevti, fizioterapevti itd.
  • Priložnost, da se preizkusite v poučevanju ali raziskovanju, je potopiti se v temelje znanosti, razviti novo tehniko in tako naprej.
  • Začnite svojo prakso, odprite zasebno osteopatsko pisarno. Vendar diplomanti takoj ne storijo takšnega koraka - šele potem, ko so si nabrali dovolj praktičnih izkušenj in lastne baze strank.
  • Če ima novopečeni specialist mednarodno diplomo, mu bo ta dokument omogočil uspešno prakso v tujini. Kot veste, je v evropskih državah ročna terapija zelo razvita, kar vodi k visoki denarni nagradi za delo specialista.

Osteopatija v Rusiji in na svetu postopoma zaseda zaslužen podstavek. Zato je veliko takih, ki želijo svoje priznanje najti v tej smeri. Ne pozabite pa, da je to vektor medicine. Zato je usposabljanje na voljo samo tistim z medicinsko izobrazbo.