zaposlovanje

IR je pomemben del uspešnega poslovanja.

Kazalo:

IR je pomemben del uspešnega poslovanja.

Video: EcoStruxure Facility Expert for Small Business Improves Efficiency | Schneider Electric 2024, April

Video: EcoStruxure Facility Expert for Small Business Improves Efficiency | Schneider Electric 2024, April
Anonim

Komuniciranje katerega koli podjetja je celostni proces. Informacije, ki se sporočajo vlagateljem, lahko prinesejo določene posledice za odnose podjetja z uradniki, zaposlenimi in potrošniki. Upoštevati vse komunikacijske naloge, s katerimi se podjetje sooča, in obstajajo odnosi z vlagatelji ali odnosi z vlagatelji.

Zgodovina nastanka

Koncept "odnosov z vlagatelji" je prvič formuliral Ralph Cordiner (General Electric) leta 1953. Prve IR-storitve so razdelile finančne informacije o podjetju, sporočila za javnost o letnih poročilih in finančne rezultate. Leta 1969 je bil ustanovljen Nacionalni inštitut za odnose z vlagatelji (ZDA) - prvo strokovno združenje. Pozneje so se v zahodni Evropi pojavile podobne organizacije, ki so leta 2008 oblikovale Global IR Network (GIRN).

Kaj je IR v modernem smislu?

Odnosi z vlagatelji so področje dejavnosti podjetja, ki se nahaja na stičišču financ, komunikacij, prava in trženja. Namen IR je zgraditi učinkovito dvostransko komunikacijsko povezavo med organizacijo in investicijsko skupnostjo, ki resnično vpliva ali lahko vpliva na oceno tržne vrednosti podjetja. Dosti pogosto isto ime definira oddelek v podjetju, ki se ukvarja z vzdrževanjem komunikacije z vlagatelji.

IR je predvsem uporaba javnih komunikacijskih in informacijskih kanalov za pridobitev potrebne reakcije delničarjev ali vlagateljev, in sicer povečanje njihovega zanimanja za vrednostne papirje določenega izdajatelja.

Komu in zakaj so potrebni odnosi z vlagatelji

Kdo in kako lahko uporablja IR v svojih dejavnostih?

  1. Javna podjetja, katerih povečanje kapitala je neposredno odvisno od odnosov z javnostmi.
  2. Novi izdajatelji, ki uspešno dajejo vrednostne papirje.
  3. Podjetja, ki pritegnejo finančne tokove z javno ali zasebno ponudbo za povečanje priliva kapitala.
  4. Pobudniki novih podjetij, ki pritegnejo financiranje z omejenim zagonom, da bi projekt potekal.
  5. Kreditni posojilojemalci za znižanje stroškov posojila.
  6. Kupci in prodajalci podjetja, da dobijo boljše pogoje poslovanja.
  7. Banke, zavarovalnice in drugi investicijski trgovci na drobno imajo konkurenčno prednost.
  8. Graditelji za privabljanje vlagateljev.

Odnosi z vlagatelji v Rusiji

V državah nekdanje Sovjetske zveze, vključno z Rusko federacijo, je IR dokaj mlado poslovno področje, ki je v nastajanju. Ker pa življenje ne miruje, morajo strokovnjaki sodobnih podjetij obvladati nove kompetence, zlasti vzpostavljanje in vzdrževanje komunikacijskih vezi. Za usposabljanje visoko usposobljenih kadrov na tem področju je bilo ustvarjenih veliko posebnih izobraževalnih programov.

Večina pomembnih akterjev na evropskem trgu finančnih komunikacij in IR danes deluje v domačem prostoru, vendar nimajo vsi tukaj svojih predstavništev. Na ruskem trgu ameriških komunikacijskih svetovalcev praktično ni. Kar zadeva domača podjetja, ki delujejo na tem področju, jih ni preveč, v bližnji prihodnosti pa se bo njihovo število znatno povečalo.

Nekatera podjetja poskušajo priti na trg naložbenih in finančnih komunikacij. Vendar pa je IR dejavnost, ki zahteva popolno potopitev. Uspešna podpora transakcijam zahteva sinhronizacijo mednarodnih in nacionalnih komunikacijskih dejavnosti, globoko zavedanje o posebnih vidikih domačega poslovanja in premagovanje jezikovnih ovir.