karierno upravljanje

Delovne izkušnje so glavna vrednost na trgu dela

Delovne izkušnje so glavna vrednost na trgu dela

Video: Evalvacija programov PKP in ŠIPK 2021 2024, Maj

Video: Evalvacija programov PKP in ŠIPK 2021 2024, Maj
Anonim

Ker se v kreativnem iskanju zanimivega in donosnega poklica ljudje pogosto (skoraj vedno) razumejo, da so za dobro plačano službo potrebne določene delovne izkušnje. In včerajšnji študentje se morajo, da bi živeli, bodisi vključiti v nekvalificirano delo, bodisi začeti poklicno dejavnost v nadaljnjih 2-3 letih. Čeprav bo takšno delo nizko plačano (ali celo brezplačno), bo do konca študija človek že imel tako dragocene delovne izkušnje.

Nekatera podjetja izvajajo sodelovanje s specializiranimi univerzami, ko vodje oddelkov obiskujejo višje razrede in jih povabijo na pripravništvo ali na počitnice. Ta dogodek je koristen tako za študente z vidika izkušenj kot tudi za delodajalca v smislu, da "sami" rastejo dragoceni kadri.

Pri iskanju dostojnega dela si človek, ne glede na starost in izkušnje, nadaljuje življenje. Prav na tem dokumentu se pogosto sprejema odločitev, ali je takšen zaposleni potreben v podjetju ali je bolje poiskati drugega. V času izbire vlagatelj sam ni prisoten, tako da se ideja o njem, njegovih sposobnostih in lastnostih sestavi samo z življenjepisom. Izkušnje v tem dokumentu je treba opisati tako, da potencialni vodja ceni vse sposobnosti in znanje osebe in ga želi videti med svojimi podrejenimi.

Pri pripravi dokumentov za predložitev kadrovskega oddelka (ali kadrovske službe) bodočega delodajalca morate razumeti, da so delovne izkušnje v življenjepisu najpomembnejši del. Preučevali ga bomo bolj natančno kot druge, kar pomeni, da ta del zahteva posebno pozornost.

V poglavju "Delovne izkušnje" je treba ne le navesti vse organizacije, v katerih je vlagatelj moral delati prej (seveda v obratnem kronološkem zaporedju), ampak tudi v celoti opisati, kakšno je bilo delovno mesto, kar je bila del glavnih pristojnosti na vsakem mestu. Ob prebiranju življenjepisa si mora delodajalec jasno predstavljati, kaj je oseba delala, kakšna je bila njegova usposobljenost, katere veščine je uspel pridobiti na vsakem od prejšnjih delovnih mest.

Če vlagatelj še nikoli ni bil nikjer zaposlen, vendar že dlje časa trenira, da bi pridobil nekaj izkušenj, bi moral to zagotovo navesti.

Navsezadnje je študent z dobrimi ocenami v diplomi, ki je uspešno opravil prakso, za mnoge bolj zaželen uslužbenec kot loafer, ki ima dolgoletne delovne izkušnje v zahtevanem profilu.

V primeru, ko je bilo dovolj dolgotrajno iskanje dobrega kraja z dostojno plačo neuspešno, je morda vredno razmisliti o preprostejših in nižje plačljivih možnostih, da se po nekaj časa vrnemo na to vprašanje. Dodatne izkušnje v tem primeru bodo vsekakor koristile in vedno obstaja možnost, da bodo pridni in pametni, čeprav mladi zaposleni, opazili šefe.

V zgodovini je dovolj primerov, ko je oseba, ki je zaradi pomanjkanja izkušenj dobila službo kurirja, tajnika ali pomočnika mlajšega svetovalca, hitro zasedla resen položaj (celo vodilni). Glavna stvar je verjeti vase in v svoj uspeh.