karierno upravljanje

Poklice, kot so "človek-človek." Seznam poklicev, kot je "človek-človek"

Kazalo:

Poklice, kot so "človek-človek." Seznam poklicev, kot je "človek-človek"
Anonim

Poklici tipa "človek-človek" so precej zapletene posebnosti. So pa med ljudmi še posebej priljubljene. Vse posebnosti so razdeljene v skupine, poleg tega imajo razvrstitev. In da bi lažje začeli razumeti, kaj pomenijo poklici, kot je "oseba-oseba", je treba ta vprašanja podrobneje preučiti.

Tipologija

Torej obstajata dve klasifikaciji posebnosti te vrste. Prvi se imenuje nizozemska tipologija. Povezuje vrsto dejavnosti, izbrano neposredno z osebo. Druga je Klimova tipologija. Poklice razvrsti po temah dela.

Torej Klimova tipologija prepoznava pet glavnih predmetov: umetniško podobo, znak, tehniko, naravo in človeka. Glavni, osrednji predmet tukaj je seveda zadnji element zgoraj. Klimov vključuje vse posebnosti, ki se nanašajo na komunikacijo, izobraževanje, usposabljanje in službo v kategorijo "človek-človek".

Hollandova tipologija je nekoliko bolj zapletena. Ta specialist je menil, da določena osebnostna vrsta ustreza zelo specifični vrsti delovnega okolja. Nizozemska razlikuje takšne tipe osebnosti kot realistične, intelektualne, umetniške, podjetniške, družbene in konvencionalne. Načeloma ni posebnih razlik od Klimove klasifikacije - razlike v imenih. Ravno to, da Holland obravnava problem izbire poklica z več vidikov, pri čemer upošteva psihologijo človeka, njegove sposobnosti, sposobnosti in nagnjenost.

Ustreznost

Poklici, kot so "človek-človek" zaradi razvoja tržnih odnosov, so začeli pridobivati ​​na popularnosti. Vzemimo za primer takšno posebnost kot menedžer. Prej je bila popolnoma nikomur popolnoma neznana. Toda danes je ena najbolj priljubljenih. Navsezadnje naloge vodje vključujejo vodenje, pa tudi organizacijo podjetja in ekipe ter urejanje njihovih dejavnosti. In ti ljudje bi morali biti v vsakem podjetju, ne glede na to, kaj počne - socialna vprašanja, industrija, promet, storitve ali kaj drugega.

Če govorimo o poklicu "človek-človek", katerega seznam je precej impresiven, potem bo vodja na lestvici prvih desetih. Ker ne samo da spremlja delovni tok, temveč rešuje tudi spontane situacije, ki zahtevajo hitrost in tveganje.

Servisno osebje

Prodajni svetovalci, služkinje, skrbniki, natakarji - to so tudi človeški poklici. Mnogi ljudje zmotno menijo, da delo teh ljudi ni tako težko. Domnevno vam ni treba razstavljati tehnike, izračunavati formule in izvajati izračunov. A v resnici gre za zelo težko delo, saj vključuje komunikacijo z drugimi ljudmi. Vsak od njih ima svoje znake, preference, milo rečeno, čudovitosti. Niso vsi sposobni vljudno komunicirati z drugimi, to počnejo vsak dan.

Komunikacija je glavno delovno orodje

Tako kot mora biti zdravnik pozoren in odgovoren, voznik mora biti čeden in inženir, ki nenehno razmišlja, tudi ljudje, ki pripadajo poklicu človek (primeri, ki so bili navedeni zgoraj), morajo izpolnjevati določene zahteve.

Prva stvar, ki jo morajo imeti, je njihov jezik. Imeti morajo strokovno razvit ustni in pisni jezik. Dejansko je glavno orodje ljudi, ki pripadajo poklicu, kot je "človek-človek" (seznam vsebuje take posebnosti, kot so učitelj, vzgojitelj, vodnik), komunikacija. Prisiljeni so nenehno komunicirati z drugimi ljudmi. Učitelj učencem in učencem prenaša znanje, jim razloži gradivo, vodnik pripoveduje o znamenitostih, natakar obiskovalce restavracije seznani s posodo, osebje zanima, kaj bi stranka želela. Vse našteto je mogoče doseči le s komunikacijo.

Individualne lastnosti

Celoten opis vrste poklica "človek-človek" je nemogoč brez naštevanja vseh značilnosti, ki bi morale razlikovati od osebe, ki si je izbrala zase posebnost, ki spada v to kategorijo. Pomembno je, da strokovnjak ve, kako vzpostaviti in vzdrževati poslovne stike. Prav tako mora razumeti stanje drugih ljudi, občutiti njihovo razpoloženje. Poleg tega mora biti specialist sposoben vplivati ​​na druge in to v blagi obliki. To ni dano vsem, vendar se lahko ta spretnost ob nagnjenosti razvije. Najpogosteje pride z izkušnjami. Vzemite si vsaj učitelje - le malo učiteljev začetnikov bo lahko od prvega pouka prevzelo nadzor nad celotnim razredom, a po petih letih pedagoške dejavnosti to ne bo problem.

Karakterizacija poklicev tipa "človek-človek" pomeni, da morajo imeti strokovnjaki dobro voljo, mirnost in vzdržljivost. V nasprotnem primeru v družbi ne bo delovalo (kaj šele delalo).

Seznam poklicev

Za popolno razumevanje teme bi morali našteti poklic "človek-človek." Seznam se lahko izkaže za zelo obsežen, vendar najbolj priljubljenih in iskanih ne gre zanemariti. Torej, to je novinar, knjižničar, inšpektor, medicinska sestra, prodajalka, vodnik (vlakovni delavec), vodnik, zavarovalni agent, socialni delavec, sekretar, prodajni zastopnik (ali svetovalec), poslovodja, vzgojitelj, preiskovalec, psiholog, učitelj, natakar, natakar, paramedik, zdravnik, notar in odvetnik.

Kot vidite, je seznam res dolg, vse naštete specialitete pa so precej zapletene. Navsezadnje tisti ljudje, ki spadajo v poklice "človek-človek", ne bi smeli biti le vljudni, pozorni in družabni. Poleg vsega tega morajo imeti znanje, ki so potrebne za polno delo. Novinar bi moral imeti možnost, da pripravi kakovostne informacije in jih v pravilni obliki predstavi drugim, odvetnik naj navaja zakon, tajnik naj vtipka 100 besed na minuto, natakar naj bi na pamet poznal jedilnik in sestavo vsake jedi, barman pa naj bi bil podoben kemiku in bi moral biti v idealnem primeru lastnik umetnost izdelovanja koktajlov.

Kaj je vredno vedeti

Vsi vemo, kako hitro se lahko naveličate redne komunikacije z ljudmi. Predvsem od monotonih. Ker pa poklicna dejavnost osebe, katere posebnost spada v kategorijo "oseba-oseba", to nakazuje, da je v tem primeru pomembno, da si vzamete čas za odmor. Treba se je sprostiti, oddaljiti od ostalih, včasih biti sam s seboj, da se napolnimo z močjo in energijo. Če si ljudje, ki delajo z računalniki, počivajo, odhajajo v bar s prijatelji, potem učitelji / novinarji / natakarji ob koncu delovnega dne sanjajo o tišini.

Komu poklici kot je "oseba-oseba" niso primerni?

Ti poklici niso primerni za vse ljudi. Če obstajajo pomanjkljivosti govora, ni mogoče pravilno, izrazito in lepo izraziti svojih misli - to je že neke vrste "kontraindikacija" za izbiro poklica. Zaprti se tudi ne morejo odločiti za smer katere od teh posebnosti. Potopitev v svoj svet, pomanjkanje želje po sporazumevanju, nezmožnost druženja, minljivost, preveč izrazite telesne hibe, absolutna brezbrižnost do drugih in počasnost - te lastnosti postanejo ovira za razvoj takšnega poklica.