karierno upravljanje

Strokovni standard "HR Specialist". Cilji uvajanja standarda, delovne funkcije, stopnje kvalifikacij

Kazalo:

Strokovni standard "HR Specialist". Cilji uvajanja standarda, delovne funkcije, stopnje kvalifikacij
Anonim

Strokovni standard je poseben dokument, ki vsebuje opise in značilnosti vseh delovnih mest na enem delovnem območju. Ta članek bo preučil profesionalni standard kadrovskih strokovnjakov.

Splošne informacije

Sam koncept profesionalnega standarda je razmeroma nov. V obtok je bil dan julija 2016. Predloga ne zamenjujte z opisom opravila. Če je slednje verjetno bolj koristno za delavce, potem veljajo profesionalni standardi za vodstvo in delodajalce. Omeniti velja tudi, da bo za organe veliko bolj priročno krmariti s pomočjo poklicnega standarda. Razlog je v tem, da sam dokument vključuje seznam delovnih mest v podjetju in opis funkcionalnih odgovornosti vsakega delavca.

Na koncu je treba opozoriti na glavno temo članka - strokovni standard specialista na področju upravljanja s kadri. Ta dokument vključuje tudi imena glavnih delovnih mest in dodelitev delovnih funkcij vsaki osebi. O strukturi poklicnih standardov je vredno povedati nekaj več. Torej začnimo.

Strokovna standardna struktura

Kakšno strukturo ima obravnavani poklicni standard? Kot je že jasno, je vodja osebja ključna oseba v dokumentu. Vendar pa sam poklicni standard razkriva splošne podatke o razredih, stopnjah kvalifikacij in položajih predstavljene sfere.

V prvem razdelku dokumenta so najbolj splošni podatki o posebnosti. Podana je značilnost delavskih, socialnih, gospodarskih, kulturnih ali celo političnih dejavnosti delavcev.

Drugi odsek temelji na celotnem strokovnem standardu. Strokovnjak za vodenje osebja, vodja, namestnik direktorja in številne druge delovne osebe se obravnavajo z vidika njihovih nalog in funkcij v tem razdelku.

Tretji del pomaga določiti osnovne zahteve za zaposlene. Sem spadajo tudi delovne funkcije, ki pa so dane v širšem smislu.

Zadnji del, v skladu z odredbo št. 691n Ministrstva za delo, je potreben za beleženje podatkov o prevajalcih strokovnega standarda.

Delovne funkcije

Kot smo že omenili, je več kategorij in podkategorij delovnih ljudi določeno s predstavljenim poklicnim standardom.

Vendar ima strokovnjak za človeške vire nekaj splošnih funkcij in odgovornosti, ki jih je vredno izpostaviti. Torej, zaposleni odgovori:

  • za kvaliteten promet dokumentov v kadrovskem oddelku;
  • učinkovito zagotavljanje osebja organizacije (za to mora specialist pravilno analizirati stanje delovnih mest);
  • ocenjevanje in certificiranje delavcev;
  • pravočasno plačilo;
  • razvoj nekaterih dejavnosti iz njegove pristojnosti.

Tako ima zaposleni dokaj veliko število odgovornosti, ki mu jih dodeljuje poklicni standard. Vodja kadrovskih služb ima tudi številne druge funkcije. Vse si jih je mogoče ogledati v profesionalnem standardu.

Prvi blok kvalifikacijskih stopenj

Takoj je treba omeniti, da predstavljeni strokovni standard zajema informacije o osmih različnih specialistih.

Prva stvar, ki jo je treba izpostaviti, je skupina A. Sem spadajo uradniki v oddelku za osebje. Zahteve po tem zaposlenem so nekoliko oslabljene: od zdaj mora imeti specialist vsaj srednjo strokovno izobrazbo ali diplomo ustreznih predmetov. Skupno število funkcij je bilo nekoliko zmanjšano.

Skupina B vključuje zaposlitev osebja. Zahteve po njem so ostale - visokošolsko izobraževanje je ostalo potrebno, vendar izkušnje še vedno niso bile potrebne.

Skupina C dejansko vključuje vse pretekle standarde poklicne dejavnosti na področju upravljanja s kadri, vendar glede na strokovnjaka, ki ocenjuje in certificira osebje. Vse, kar se je v tem primeru spremenilo, so funkcije samega zaposlenega. Postali so ostrejši in ožji.

Drugi sklop kvalifikacijskih stopenj

Tu je treba ločiti skupine D, E in F. Skupina D vključuje strokovnjaka, ki se ukvarja z razvojem in usposabljanjem osebja. Tako kot v preteklih primerih so se tudi pogoji usposabljanja po poklicu nekoliko spremenili, odgovornosti pa so bile podrobno opisane.

Delavec, ki ureja plače in delo, spada v skupino E. Ta specialist ne upošteva več delovnih izkušenj, potrebno pa je dodatno usposabljanje. Število nalog je nekoliko racionalizirano, odvisno od stopnje specifičnosti.

Strokovnjaki za socialne programe, ki spadajo v skupino F, so pridobili napredno, a podrobno delovanje. Omeniti je treba odstranitev nekaterih parametrov, kar krepi zadevni profesionalni standard. Kadrovski strokovnjak je tako jasneje odobren.

Tretji sklop ravni kvalifikacij

Preostali dve skupini, G in H, vključujeta vodje enot. Vendar je treba opozoriti, da niti vodja strukturnih oddelkov (nekdanji vodja kadrovskega oddelka) niti direktor kadrovskih služb nista prejeli bistvenih sprememb.

Vse funkcije teh zaposlenih so ostale enake kot nekoč določene v posebnem imeniku (naročilo "HR Specialist"). Poklicni standard pa uvaja zavezo za nadaljnje izobraževanje. Na splošno obe predstavljeni skupini nista bili podvrženi večji posodobitvi.

Prednosti in slabosti profesionalnega standarda

Poklicni standard kot dokument, ki se je pojavil pred kratkim, je postal predmet razprave za številna podjetja in organizacije. Nekateri menijo, da je dejanje, dano v promet, popolnoma nepomembno in nesmiselno. Drugi trdijo, da bi morali takšne standarde uvajati že dolgo - so tako priročni in uporabni.

Ni tako enostavno ugotoviti, kaj ima poklicni standard - prednosti ali slabosti. Prvič, vse bo odvisno od podjetja, v katerem se prijavlja. Po mnenju številnih upravljavcev je pregledanega dokumenta na področju malih podjetij preprosto nemogoče uporabiti. Toda delo velikih, predvsem državnih podjetij, je mogoče enostavno urediti s pomočjo predstavljenega normativnega akta. Drugič, po zagotovilih višjih direktorjev algoritem za izvajanje profesionalnega standarda ni tako preprost. Na primer strokovnjak na področju upravljanja s kadri je z organizacijskega vidika zelo zapletena oseba. Vendar lahko vse težave in težave, ki nastanejo na primer, povežete z relativno novostjo dokumenta.