karierno upravljanje

Poklic učiteljev - osnova samopopolnjevanja

Poklic učiteljev - osnova samopopolnjevanja

Video: AKTUALNO: Začetek šole, Osnovna šola 3 Murska Sobota in Gimnazija Murska Sobota 2024, Maj

Video: AKTUALNO: Začetek šole, Osnovna šola 3 Murska Sobota in Gimnazija Murska Sobota 2024, Maj
Anonim

Zgodi se, da človek konča visokošolski zavod, dobro diplomira, vendar ne more delati po svoji specialnosti. Zakaj se to dogaja? Med glavnimi razlogi lahko izpostavimo neskladje med osebnostjo dejavnosti, ki jo je treba izvajati. Na primer, zdravnik je preveč zaskrbljen nad vsakim pacientom, kar mu preprečuje, da bi trezno pogledal situacijo, mirno reagiral. Ali pa računovodja zmeša, ko ni možnosti za komunikacijo z ljudmi, ampak se morate osredotočiti na številke in pripraviti poročilo. Katere lastnosti so v idealnem primeru potrebne za zaposlenega v določenem poklicu, strokovnogram pomaga razumeti.

Na današnji stopnji družba učitelje ne gleda zgolj kot ljudi, ki prenašajo informacije, ampak predvsem kot organizatorje otrokovih spoznavnih dejavnosti. Tako se profesiogram učitelja spreminja. Ustvarjanje tako idealnega modela pomaga razumeti, kakšne osebne in poklicne lastnosti mora imeti uspešni učitelj.

Profesionalni program učitelja, ki so ga razvili vodilni psihologi in praktiki, je pogojno razdeljen na več sklopov, od katerih vsak vključuje strokovno pomembne lastnosti osebe in zaposlenega. Prva od njih vključuje osebnostne lastnosti, potrebne za izvajanje učiteljevih dejavnosti, kot so morala, obzorja, erudicija in lastnosti dobre volje. Naslednji del vključuje poklicne in pedagoške osebnostne lastnosti: družabnost, ljubezen do otrok, ustvarjalne spretnosti, sposobnost slišati otroke in druge.

Strokovna znanja in veščine sestavljajo poznavanje teorije vzgoje in izobraževanja, metod dela z otroki različnih ravni, staršev, pa tudi praktičnega znanja o njih, sposobnosti organiziranja tako svojega dela kot dela otrok.

Model učiteljev tega sploh ne izključuje in celo zahteva pripravo ožjih strokovnih programov za specializacijo. Torej, profesiogram osnovnošolskih učiteljev upošteva posebnosti dela z otroki osnovnošolske starosti, kjer ima posebno vlogo vzdušje slikovnosti, pravljice, zanimanja. To zahteva od učitelja posebne ustvarjalne sposobnosti, zagnanost, potrpežljivost, sposobnost, da prevzame mesto učenca, mojstrsko uporablja najrazličnejše tehnike igre in na koncu vsakega otroka obravnava kot svojega.

Naslednji primer, ki prikazuje značilnosti pedagoške specializacije, je profesiogram tujih jezikov. K vsem splošnim pedagoškim lastnostim je treba dodati še dodatne, brez katerih tovrstna dejavnost ne bo uspešna. Na primer, komunikativnost, dober spomin, fonetični sluh, sposobnost, da otroke naučijo organizirati aktivnosti za pomnjenje novih besed in obratov.

Zakaj je ustvarjen profesiogram učiteljev? To je nekakšen ideal, ki bi si ga moral prizadevati vsak učitelj, saj je osnova za uspeh učitelja samoizobraževanje. Analiza sebe v primerjavi s profesiogramom bo pomagala sestaviti in prilagoditi program samopopolnjevanja, saj je znano, da bo pot obvladal le tisti, ki hodi. Psihologi svetujejo učiteljem predmetov, naj pripravijo svoj lastni profesiogram, ki jim bo pomagal opisati naloge osebnega razvoja v bližnji prihodnosti. Ni idealnih učiteljev, kot so ljudje, vendar to ne pomeni, da vam ni treba težiti k odličnosti!