karierno upravljanje

Seznami preferencialnih poklicev: zakaj so potrebni?

Kazalo:

Seznami preferencialnih poklicev: zakaj so potrebni?

Video: Poklic: Mizar 2024, Maj

Video: Poklic: Mizar 2024, Maj
Anonim

Trenutno je tako veliko delovnih specialitet, da jih je bilo že več kot ducat klasifikacij. Obstajajo vrste poklicev, ki jih ni mogoče enakomerno porazdeliti z drugimi, ločene so od skupne mase glede na eno značilnost, ki je značilna samo za njih.

Preferencialni poklici - kaj to pomeni?

To so lahko na primer poklici z določenimi privilegiji. Splošno sprejeta upokojitvena starost v Rusiji je 55 za ženske in 60 za moške. Prednostni poklici so tisti, ki zagotavljajo predčasno upokojitev državljanov. Oseba, ki dela v zelo težkih razmerah, ima pravico računati na 5-letno znižanje delovne dobe in povečano preferencialno pokojnino v prihodnosti.

Seznam preferencialnih poklicev

Taka fraza je nenavadna, vendar vsi ne vedo, kaj pomeni. Seznami preferencialnih poklicev so urejeni seznami, ki jih odobri zakon, v katerih so navedene posebnosti, ki omogočajo prejemanje navedenih ugodnosti. Prva velika skupina ljudi, upravičenih do teh ugodnosti, vključuje državljane s težkimi in škodljivimi delovnimi pogoji, ki delajo:

  • v rafinerijah nafte;
  • pri proizvodnji streliva, električnih naprav itd.;
  • v "vročih" delavnicah (metalurgija, izdelava stekla itd.);
  • v jedrsko energijo.

Če ima državljan dovolj delovnih izkušenj na tem področju, se lahko upokoji prej, kot je bilo pričakovano. Ženske lahko zapustijo službo pri 45 letih, če so dosegle skupno delovno dobo 15 let. Moški morajo delati skupaj 20 let, nato pa se lahko upokojijo pri 50.

Na sezname preferencialnih poklicev je vključena tudi naslednja skupina:

  • podzemna dela;
  • raziskovalna dela;
  • odprto rudarjenje;
  • delo na morju, železnici, letalstvu, mestnem prometu.

Da bi se upokojile prej od splošno sprejetih, morajo ženske na omenjenih delovnih mestih delati 10 let, moški - 12,5.

Z enako izkušnjo za pravico do preferencialne pokojnine velja naslednje:

  • piloti, inštruktorji in padalci;
  • gasilci;
  • delavci nujnih služb.

Tudi v kategoriji perkov: balet, gledališče, cirkus in druge ustvarjalne skupine. Tudi v določenih primerih imajo pedagoški delavci poseben položaj. Vključeni so tudi na sezname preferencialnih poklicev. Glavni pogoj za pridobitev preferencialne pokojnine v izobraževanju je povečan psihofizični stres. Omeniti velja tako obsežno področje zaposlovanja, kot je gradbeništvo. Vodja ekip, inženirji, varilci, mehaniki, električarji se lahko tudi kvalificirajo za preferenčno pokojnino.

Če želite temeljito preučiti sezname preferencialnih poklicev, boste potrebovali zvezni zakon "o zavarovalnih pokojninah". S tem dokumentom lahko dobite natančne in ažurne podatke. Osebi, ki ne pozna pravnega jezika, bo pomagal svetovalec ali znanec pravne stopnje.

Program "Seznam drog"

V dobi informatizacije se ne smemo čuditi, da za poenostavitev seznamov preferencialnih poklicev obstaja posebna programska oprema. Tako je vodenje knjig v takšnih zadevah veliko lažje. Program "Seznam preferencialnih poklicev" 3.5.4. - Različica, ki si je prislužila spoštovanje, kljub vsem objavljenim posodobitvam, služi za pripravo in prenos seznamov posebnosti v pokojninski sklad Rusije. To ni urejen dokument, vendar je kljub temu ta zahteva FIU za delodajalce obvezna. Do danes je najpomembnejši program "Seznam preferencialnih poklicev" različica 3.6.5.