karierno upravljanje

Kavist - kdo je, kaj počne? Elitni specialist

Kazalo:

Kavist - kdo je, kaj počne? Elitni specialist

Video: The Game Changers | Full film | Czech, Polish, Slovenian, German, Finnish, Russian subtitles 2024, Maj

Video: The Game Changers | Full film | Czech, Polish, Slovenian, German, Finnish, Russian subtitles 2024, Maj
Anonim

V zadnjem stoletju se je svet nesprejemljivo spremenil. Nekoč gladek in odmeren potek življenja, stoletni temelji in tradicije se lomijo hitrega toka sodobnosti. Znanstveniki, inženirji in preprosto nadarjeni in vztrajni ljudje vsak dan pripravijo nekaj novega in vznemirljivega. Kako lahko navaden človek spremlja vse te novosti in spremlja dogajanje, če ne celo vse, pa vsaj najpomembnejše in najpomembnejše? Vsem, ki jih zanima to ali ono vprašanje, lahko pomagajo posebni vodniki in vodniki, ki lahko povedo o vseh pretankah in odtenkih določene znanosti ali strani življenja.

Zdaj ne boste nikogar presenetili z osebnim stilistom, osebnim finančnim svetovalcem ali duhovnim gurujem. Ne glede na to, če imate na voljo predstavnika novega in neverjetno zanimivega poklica - kavista. Kdo je to, kaj počne in kje živi?

Kavist: na kratko o glavni stvari

Beseda "kavist" ima francoske korenine in v izvirniku zveni kot jama, ki jo v prevodu v ruščino lahko razlagamo kot "klet". Natančneje, to je vinska klet. Torej kavist - kdo je to? Moški, ki izdeluje klet? Ne, to je tisti, ki ve vse o najbolj dragoceni vsebini temnih, vlažnih in hladnih prostorov - o vinu.

Takšen poklic, kot je Cavist, danes že veliko slišijo, vendar o njegovih značilnostih ne vedo vsi. Najpogosteje je povezana s tistimi, ki okusijo elitni alkohol. V tem je nekaj resnice, vendar zadeva ne zadeva celotnega izbora alkohola, ampak samo vino.

Večplastna osebnost

Res je, to se na prvi pogled zdi preprosto in preprosto. "Kaj je tako zapleteno?" - bo vprašala nepozvana oseba. Poskusite vse vrste različnih vrst vina zase, poznajte glavne razlike med suhim in sladkim, svetujte, pri katerih je bolje uporabiti belo, in ko se pojavi rdeče - tu je vsa modrost, ki bi jo moral poznati kavist. Kdo bo to trdil, ne razume celotne globine poklica in koliko morate biti sposobni, vedeti in razumeti za osebo, ki deluje kot svetovalec v dobri prodajalni pijač.

Cavist industrija je specializirana za vinske butike. To so zelo specifične trgovine, v katerih se elitni alkohol prodaja drugače, kot v navadnih prodajnih mestih. V dobri trgovini z alkoholnimi pijačami je treba ustvariti vse pogoje za pravilno skladiščenje blaga, njegovi zaposleni, ki jim pravijo tudi prodajni svetovalci, pa so na splošno poseben človek.

Človek, ki trdi, da je kavist, mora imeti razvit občutek za okus in vonj, biti sposoben komunicirati s popolnoma različnimi ljudmi, biti družaben, erudit in kompetenten, imeti prijetne manire in videz. Preprosto je nemogoče našteti vse zahteve in želje delodajalcev, za mnoge pa se razlikujejo. Za enega je pomembno, da ima človek vsaj elementarne predstave o vinu in da se bo vsega tega naučil na kraju samem, drugi pa si ogledajo predvsem osebne lastnosti bodočega kavistka, posebej usposobljeni ljudje pa so pripravljeni prevzeti razvoj okusa in vonja.

Psiholog

Glavni cilj kavista bo vedno prodaja. Slaba oseba ne more biti obiskovalec in je zato potencialni kupec vinskega butika, ki pridejo v takšne ustanove zavestno, čeprav ne vedno jasno razumejo, kaj potrebujejo. Poklic kavistov nakazuje, da se bo človek lahko obrnil do sogovornika, se pogovoril z njim in mu ponudil svojo popolno pijačo.

Da bi to naredili, je pomembno imeti določene spretnosti psihologa, potrebno je imeti možnost dela z različnimi ljudmi, med katerimi se pogosto znajdejo precej mračni in nepremagljivi osebki. Svetovalec mora predvideti želje svojih strank, pa tudi zapomniti si zgodovino komunikacije z vsako od svojih strank, da bi preučil krog njegovih interesov in okusov, imel predstavo o tem, kaj ljubi in česa ne sprejema.

Počitniški človek

Številne zanima tudi to vprašanje: dober kavist - kdo je to, moški ali ženska? Ali na tej poti obstajajo kakšne spolne preference? Odgovor je nedvoumen: ne. Uspešen svetovalec za vina je lahko obeh spolov. Za nekatere kupce je pomembno sodelovanje z moškim prodajalcem, pri drugih pa je bolj udobno in prijetno komunicirati z dekletom. Ker je ta poklic pri nas zelo mlad, si ga mnogi upajo obvladati in v najkrajšem možnem času doseči trden uspeh.

Tu je pomembno nenehno izboljševanje. Pomembno je samo dajanje, samorazvoj. Kavisti, ki v vinskem poslu delujejo že več kot eno leto, sčasoma "odrastejo" s svojo bazo strank, radodarnimi strankami, ki poslušajo mnenje prodajalca in se mu zahvalijo za predstavljeni praznik.

Toda med komunikacijo s stranko mora kavist ustvariti posebno zaupljivo vzdušje, biti mora sposoben verbalno prenesti, kar zna iz osebnih občutkov, mora s primitivnimi besedami izraziti polnost okusa in vonja vina, ga narediti sočnega, barvitega in razumljivo.

Man manager

Poleg tega, da neposredno dela na trgovskem dnu, ima prodajalec elitnega vina dokaj vsakdanje in rutinske zadeve na seznamu dnevnih opravil. V svoji ustanovi mora vzdrževati dober asortiman, za to kavist komunicira z obstoječimi dobavitelji, išče nove, širi bazo strank, odpravlja tiste, ki ponujajo nizko kakovostno ali počasi blago, in jih nadomešča s stroškovno učinkovitejšimi partnerji.

Sprejem blaga, njihovo vrtenje, oblačenje oken - vse to so tudi neposredne dolžnosti svetovalca v vinskem butiku. Pogosto se morate spoprijeti s posebnimi strankami, iskati unikatne sorte vin, dobiti redke in redke predmete. Težko je to delo poimenovati lahko in brez prahu. Če želite razumeti, kdo je kavist in kaj počne, se morate pridružiti temu poklicu, začutiti njegove prednosti in slabosti pri sebi.

Enciklopedija Človek

Za tiste, ki so se preizkusili na tem področju, je pogosto nepremostljiva ovira naloga, da imajo v mislih številne informacije zelo različne narave. Kavist ne ve samo vse o vinu, ve tudi, kje, kako, kdaj in iz česa so ga naredili. Zapomniti si mora take subtilnosti, kot je podnebje tistih ali drugih regij, kjer raste grozdje, v katerem je bilo leto za njegovo gojenje in ko je bilo poletje mokro in deževno. Vsi ti odtenki vplivajo na okus izdelka, ki si ga moramo za vedno zapomniti, ko ga enkrat okusimo.

Poleg arom in okusov elitnih pijačnih pijač mora Cavist stranki pomagati pri izbiri prigrizkov. Ta postopek je lahko obratno, saj obstajajo primeri, ko kupec pride z določenim namenom, da kupi vino za določeno jed, katere okus bi moral v celoti razkriti skozi dober alkohol. Zgodi se, da mora kavist za stranko sestaviti ne samo vinsko karto, ampak tudi narisati približen meni za večer.

Ne zamenjujte s sommelierjem

Podoben, vendar nekoliko drugačen glede na kompleksnost in cilje, je poklic sommelierja. Kavist je oseba, ki dela v trgovini, prodaja vino, razumeti mora na stotine in celo tisoče njenih vrst, biti sposoben brati etiketo tako, da se spomni okusa in vonja vsebine steklenice, hkrati pa kupcu daje izčrpne informacije o pijači.

Sommelier prav tako dobro razume vino in druge elitne alkoholne pijače, a dela s tistim, kar je na voljo v njegovi ustanovi. Vinska karta restavracij le redko presega sto pozicij, najpogosteje je izbira tam precej slabša. To ne pomeni, da je biti degustator in svetovalec v restavraciji lažje, sploh ne. Med delom se sommelier ne sme naučiti le okusa vina, ampak ga mora znati kombinirati s postreženimi jedmi, tako da so uspešen duet in se ne utapljajo drug v drugega.

Težave poklica

Biti kavist je zelo zanimivo in fascinantno, vendar ta poklic je prepreden s številnimi posebnimi težavami in lastnostmi. Okusni in nežni receptorji so delovno orodje vinskega svetovalca, ki ga je treba ohranjati, razvijati in skrbno ohranjati.

Nezveščeni se zdijo, da to delo meji na nenehno pitje močnih pijač, kar povzroča neprijetne posledice v obliki alkoholizma, vendar to še zdaleč ni tako. Da bi se izognil takšnemu scenariju, mora biti kavist zmožen nadzorovati sebe. V njegovi dostopni coni je vedno alkohol: vinarji pošiljajo brezplačne vzorce, prispejo nove serije, pogoste predstavitve in degustacije od prodajalca zahtevajo, da vino dobesedno dnevno okusi. Preden postanete kavist, si morate zastaviti vprašanje: ali lahko samo okusim vino in se ne zasvojim s pijano pijačo? Če želite začutiti šopek okusa in vonja, ni treba niti pogoltniti alkohola, samo vdihnite njegov vonj v kozarcu, pijte majhno količino pijače in jo nato spite.

Vseživljenjsko učenje

Mnogi se sprašujejo, kako pridobiti specialiteto, kot je kavist. Usposabljanje poteka na posebnih tečajih neposredno v vinskem butiku, kjer bo svetovalec kmalu deloval. Vendar pa bo precej kratek brifing le splošni pojmi o prihajajočem delu, naučil osnov in vse ostalo je v rokah najmlajšega specialista.

Vsak dan bo imel samo-izboljšanje, trdo delo. Kavist mora nenehno odganjati svoj vonj in občutek okusa. Za to je bila razvita univerzalna kolekcija vinskih arom, imenovana "nos vina". To je zbirka najpogostejših dišav, s katerimi se bo moral ukvarjati svetovalec, ne da bi poznal to osnovo, preprosto ne more delati.

Številni strokovnjaki se udeležujejo tečajev in razstav v drugih državah, v različnih kleti, da bi se popolnoma naučili zgodovine in postopka ustvarjanja pijač pri vsakem proizvajalcu, kar jim zelo pomaga pri njihovem prihodnjem delu.