karierno upravljanje

Bančništvo - kaj je ta poklic? Kje študirajo bančništvo?

Kazalo:

Bančništvo - kaj je ta poklic? Kje študirajo bančništvo?

Video: How women in rural India turned courage into capital | Chetna Gala Sinha 2024, Maj

Video: How women in rural India turned courage into capital | Chetna Gala Sinha 2024, Maj
Anonim

Danes obstaja zelo modna in prestižna posebnost - bančništvo. Kakšen poklic je to? Poskusimo ugotoviti nujno vprašanje.

Opis poklica

Pomen besede ima italijanske korenine. "Banker" iz besede banco - "miza", oziroma bankir - oseba, ki dela za mizo. Toda danes je večplasten specialist, odlikuje ga nagnjenost k napovedovanju. Ima tudi analitično miselnost.

Trenutno so strokovnjaki za bančništvo neverjetno povpraševanje. Zato jim je razmeroma enostavno najti službo. Čakajo na investicijske organizacije, finančne institucije, kreditne organizacije, borze, zavarovalnice itd.

Delo v banki je odvisno od tega, kakšen položaj ima zaposleni. Na primer, specialist v finančni ustanovi se bo ukvarjal s svetovanjem strankam, analiziral kazalnike, napoved itd.

Mnoge velike banke v svoji strukturi lahko imajo do 10 oddelkov z določenimi funkcijami. Ključna področja so:

  • posojanje;
  • naložbene dejavnosti;
  • operativne dejavnosti;
  • Ministrstvo za finance.

Bančništvo je poklic, ki zahteva izjemno skrb in odgovornost. Naloge specialista so odvisne od kraja dela. Se pravi, da bo bančni specialist delal z gotovino strank. Njegove odgovornosti bodo vključevale spremljanje izdajanja in odplačevanja posojil, izdajanje in menjava plastičnih kartic itd.

Zgodovina poklica

Ko govorimo o bančnem poklicu, bi se moral opis začeti s svojim starodavnim izvorom. Številni viri trdijo, da je nastala, ko je obstajal Babilon, torej v 7. stoletju pred našim štetjem. Potem so bili še uzirniki. Še več, tudi takrat so bile uporabljene bančne vozovnice - gudu. Bili so ravno tako dragoceni kot zlato.

Starodavna Grčija je imela tudi vlogo pri razvoju bančništva. Menjalci denarja ali obroki so delovali v državi. Njihova naloga je bila menjava kovancev, hranjenje denarja. Stara Grčija je prva država, kjer so začeli izvajati storitve poravnave gotovine z bremenitvijo in nakazilom denarja na račune strank. Posojila izvirajo tudi iz antične Grčije: templji so zagotovili sredstva iz svojih trezorjev.

Bančni specialist je razmeroma nedaven poklic. V Rusiji so se denarjarji ukvarjali s podobnimi dejavnostmi. Ko pa so se pojavile banke, ki so postale posredniki pri velikih denarnih transakcijah, se je pojavila potreba po zaposlenih. Morali bi biti sposobni natančno obravnavati plačila, posojila in posojila. Zato se je pojavila nova stroka - bankir, ki deluje kot posrednik in upravljavec kreditnega sistema. Začela se je razvijati posebnost "bančništvo". Kakšen poklic je to, bomo zdaj analizirali.

Pomen bančništva

Bančništvo je poklic, ki je danes zelo pomemben. To pomeni, da so potrebni usposobljeni delavci. Nobena ekonomsko razvita država ni sposobna uspevati brez strokovnjakov, ki bi lahko vzpostavili ta mehanizem - izvajanje denarnih operacij tako znotraj države kot zunaj nje.

Kje lahko dela bankir?

Ko se seznanim z bančništvom, si skoraj vsi zastavijo vprašanje: "Kje lahko še delam s tem izobraževanjem? Ali obstajajo poklici, povezani z bančništvom?"

Seveda je klasična finančna transakcija posojanje. Vendar obstajajo številna druga področja bančništva. Večina finančnih organizacij izvaja različne dejavnosti, nudi storitve za različne segmente strank. Kateri oddelki katere koli organizacije ne bodo brez bankirjev:

  • naložba;
  • kredit;
  • dragoceni papirji;
  • delovanje;
  • zaloga;
  • pravni;
  • poročanje;
  • trženje itd.

Seznam se nadaljuje in nadaljuje. V vsakem oddelku so funkcije, ki jih lahko opravlja bančni specialist. Morda se bo znašel tudi pri zavarovanju. Skoraj povsod potrebujete osebo, ki pozna bančništvo. "Kaj je ta poklic, kje delati?" - po diplomi se taka vprašanja ne bodo pojavila.

Prednosti in slabosti bančništva

Kot vse poklice ima tudi bančništvo prednosti in slabosti.

Prednosti vključujejo:

  1. Stabilnost. Kljub temu, da je trg danes nepredvidljiv, bodo komercialne banke vedno povpraševale.
  2. Hiter karierni vzlet. Če ima bankir željo po doseganju visokih rezultatov, se bo oklepal vsake priložnosti: sprejeti težke naloge, ostati v službi po urah.
  3. Konkurenčno plačilo.
  4. Večina bank je razvila sistem spodbud za delo (bonus, bonus).
  5. Mnoge banke plačujejo prostovoljno zdravstveno zavarovanje zaposlenih.

Slabosti:

  1. Visoka stopnja odgovornosti, ki je vedno prisotna.
  2. Tu ni prostora za napake.
  3. Urnik dela ni standardiziran.
  4. Na začetku kariere se delo zdi monotono in monotono.
  5. Začetniki imajo nizko plačo.

Kje študiraš bančništvo?

Kakšen poklic je to? Kaj morate vzeti? Kje tega učijo?

V Rusiji danes obstaja veliko specializiranih univerz z ekonomskimi ali finančnimi oddelki. Prihodnji bankirji bodo lahko dobili klasično izobrazbo, na primer na Moskovski državni univerzi, MGIMO, finančni univerzi pri Vladi Ruske federacije, Višji ekonomski šoli ali REA. To so najboljše in znane univerze pri nas. Toda poleg njih je še veliko dobrih, vrednih univerz.

Če želite dobiti službo v bančni ali finančni organizaciji, bi se morali izobraziti na posebnosti "ekonomija". Poleg tega bo koristno diplomirati na diplomi iz financ in kredita.

Po končanem študiju na specialnosti "Bančništvo" pridobite vrsto znanj s področja finančnega obtoka, standardnih operacij, ekonomskega napovedovanja, računovodstva. Obvezni program vključuje tudi preučevanje narave in delovanja kreditnih poslov itd.

Kdo je pripravljen postati bančni specialist

Specialist za bančništvo lahko postanejo ljudje z dobrimi matematičnimi znanji in analitično miselnostjo. Oseba, ki se ukvarja s tem poslom, ve, kako vse postaviti na police, nato analizirati in sistematizirati prejete informacije. Ves čas morate biti osredotočeni in veliko pozornosti namenjati podrobnostim. Seveda bi morala oseba, ki pozna bančništvo, ljubiti ekonomske discipline. Kakšen poklic je to brez zanimanja za ekonomijo? Poleg tega ima bankir ponavadi dober spomin in željo, da prinese vse konce.

Tudi oseba, ki se pripravlja, da postane bančni specialist, mora biti profesionalec in imeti zdrave ambicije. Pogosto so te lastnosti adut pri najemu. Zelo se ceni tudi namenskost, saj se bodo vsak dan pojavljale težave. Zaposleni jih mora znati premagati in si želi nadaljevati.

Ko je zaposlen mlad specialist, skoraj vedno opravi kratek tečaj usposabljanja. Zato je treba biti usposobljen, si prizadevati za nova znanja. Nekatere banke mimogrede opravijo izpit po usposabljanju in se šele po tem odločijo, ali bodo za delo v banki vzele strokovnjaka ali ne.

Kariera

Izhodišče za uspešno strokovno rast je visoko specializirano (ekonomsko) izobraževanje.

Bančna kariera se najpogosteje začne s takšnimi pozicijami, kot so:

  • Pooblaščenec za pomoč strankam
  • pomočnik računovodje;
  • pisar itd.

Praviloma ima začetni specialist nizko plačo. Hkrati je mogoče iti po karierni lestvici. Toda za to se morate nekaj potruditi. Lahko postane le eno leto, da postanete menedžer na srednji ravni. Če ima zaposleni določene sposobnosti in želje, lahko dobi mesto vodje poslovalnice, namestnika vodje, direktorja banke.