zaposlovanje

Črni seznam prijaviteljev: metode in metode preverjanja celovitosti, pregledi, nasveti

Kazalo:

Črni seznam prijaviteljev: metode in metode preverjanja celovitosti, pregledi, nasveti

Video: Razkritje True Donald Trump: uničujoča obtožnica njegovega podjetja in življenja (2016) 2024, April

Video: Razkritje True Donald Trump: uničujoča obtožnica njegovega podjetja in življenja (2016) 2024, April
Anonim

Že več kot 10 let obstajajo različne ustrezne zbirke podatkov o nezaželenih delodajalcih, ki odražajo trditve zaposlenih (večinoma nekdanjih). Takšni seznami se redno posodabljajo in so zelo koristni za prosilce. Lahko oslabijo ugled podjetja, vendar je pomen negativnih pregledov manjši, večja je organizacija. Poleg tega je znano, da je veliko takšnih pregledov napisanih po naročilu, zato jim je težko zaupati.

Nedolgo nazaj se je izkazalo, da lahko delodajalci odgovorijo: vlagatelji na črni seznam so začeli delovati. To dokazujejo izjave in jezni pregledi na internetu na različnih forumih. Mnogi so skeptični glede obstoja seznamov "črnih" iskalcev zaposlitve, kljub temu da negativne povratne informacije o določeni osebi močneje vplivajo na njihovo usodo kot podobne sankcije delodajalcu. To gradivo razume ta vidik zaposlovanja in vse njegove nianse.

Ali obstaja črni seznam iskalcev zaposlitve?

To sploh ni mit - obstajajo in se oblikujejo na različnih ravneh: od znotraj korporacij (tiste, ki jih podjetja ustvarijo na podlagi izkušenj z najemom in uporabljajo le znotraj lastnega sistema) do mednarodnih. Delodajalci menijo, da takšni seznami pomagajo pri razvrščanju nezaželenih kandidatov za določeno delovno mesto. Prav tako vam baza brezvestnih iskalcev zaposlitve omogoča izmenjavo izkušenj in opozori kolege.

Če zaposleni krade v proizvodnji, je to očitno njegova negativna kakovost, za katero bi rad vedel vnaprej. Po drugi strani pa je oglaševanje na internetu videti linč. Ampak nič več ne gre: za odpustitev osebe po tem členu so potrebni neizpodbitna dokazila, sestavljena dejanja o ugotavljanju kršitev in veliko pravnega dela, ki ga podjetje najpogosteje ne more opraviti. Uradne metode za vložitev kršitev v delovno knjižico in značilnosti lahko privedejo do sodnih sporov, zato podjetja najpogosteje v takšnih primerih ne pustijo informacij o resničnem razlogu za odpust, temveč napišejo jezne ocene o kandidatu na specializiranih službah. Slednji se je nato ločil celo več vrst.

Razlogi za uvrstitev na črni seznam

Kot veste, črni seznam lahko znatno pokvari delovno zgodovino kandidata, zato je treba uporabo takšne sankcije upravičiti in uporabiti le v skrajni sili. Prav to uporabljajo resni delodajalci seznami. Če je postalo znano o tatvini, zlorabi alkohola, zlorabi pooblastil ali finančnih goljufijah, potem ima takšen zaposleni možnost, da pride v bazo.

Vendar obstajajo nesposobni menedžerji, ki lahko na podlagi osebne sovražnosti označijo ime zaposlenega v črni barvi. Na primer, obstajajo pregledi nesramnosti in sovražnosti. To je subjektivna ocena in ne sme biti argument za zavrnitev specialista.

Vrste črnih seznamov

Ko odgovorimo na vprašanje, ali obstaja črni seznam prosilcev, lahko nadaljujemo z analizo njihovih dejavnosti. Številna združenja delodajalcev in preprosto aktivna podjetja so sprejela idejo o oblikovanju črnih seznamov kot poslanstvo za zaščito organizacij pred nepoštenimi in nevarnimi delavci. In to je privedlo do oblikovanja seznamov več vrst:

  1. Javni črni seznam iskalcev zaposlitve.
  2. Omejen seznam.
  3. Zaprti seznami.
  4. Brez povezave.

Ločitev se izvede glede na zaupnost storitev in zanesljivost preostalih informacij, kar je razumljivo - za podjetja različnih velikosti obstajajo različna profesionalna načela.

Javni seznam iskalcev črne zaposlitve

Javni seznam je velika baza podatkov z osebnimi podatki vlagateljev v javni domeni, v katero nihče ne more samo videti, ampak tudi vnesti potrebne podatke.

V zvezi s tem takšni seznami niso le nevarno za delodajalce (pridobivanje zaupnih informacij brez soglasja osebe), ampak so v večini primerov neuporabni, saj lahko vsebujejo neresnične komentarje, kupljene na posebnih storitvah.

Treba je razumeti, da lahko delodajalec na tako črno listo doda odličnega strokovnjaka, ki ga vodja po naravi ni maral (ali kateri koli drugi subjektivni parametri). Tudi možnost zavrnitve, ki jo ponuja storitev, v resnici ne spremeni situacije: ni vsak zaposleni vedel, da je na seznamu.

Vendar so javni seznami priročni in enostavni za uporabo: v iskanje morate vnesti le podatke kandidata in vsi podatki o njem bodo na voljo. To ne pomeni uporabe kontaktnih podatkov organizacije, ki se je pritožila, kar pomeni, da je skoraj nemogoče potrditi točnost podatkov.

Ocene javnega seznama

Črne sezname uporabljajo tako predstavniki malih in velikih podjetij, medtem ko o njih dajejo različne pripombe.

Tako na primer pri prijavi na delovno mesto v velikem trgovskem podjetju vsi kandidati opravijo resen izbirni postopek, ki poteka na podlagi več kot 7 parametrov (od vprašalnika do poskusnega obdobja). Eden od parametrov je delovna zgodovina. Njeno podjetje poskuša jasno preučiti, da bi objektivno ocenilo to merilo. Redko (skoraj nikoli) je osnova za zavrnitve podatkov iz javnih črnih seznamov. Uporabljajo se le za površno spoznavanje, v bistvu brez vzbujanja zaupanja pri komentarjih. Poleg tega se pogosto najdejo takšne neutemeljene in nekonstruktivne obtožbe, kot so neodgovornost, nagnjenost k spletkam in povečana nervoza - to ni tisto, kar je značilno za zaposlenega.

Ustrezen pregled:

Naše podjetje pogosto ne posluša podatkov, ki jih ostane na tovrstnih storitvah. Dokazna baza nam je pomembna in si prizadevamo ohraniti ugled, zato je odprta uporaba zaupnih podatkov za nas nesprejemljiva. Odprti črni seznami (work-info.org) so zelo redko uporabni za zaposlitve velike organizacije

Takšne storitve ocenjujemo 2,5 od 5 točk.

Vsak vlagatelj, ki pošlje svoj življenjepis v majhno regijsko trgovsko mrežo, se preveri, ali je na javnem seznamu. S preučevanjem informacij o njem zaposlovalci oblikujejo vprašanja za intervjuje, da bi izvedeli več o situaciji, ekipi in konfliktu na prejšnjem delovnem mestu.

Omejeni črni seznami

Seveda velika nezaželena pošta in prekomerna razpoložljivost podatkov zmedeta celo delodajalce. Navsezadnje njihova naloga ni, da celotnemu internetu pripovedujejo o slabem zaposlenem, ampak da organizirajo komunikacijski kanal, da opozorijo kolege. Zato je bilo izumljeno načelo omejevanja dostopa. Uporaba zmogljivosti spletnega mesta dovoljuje samo ta organizacija, ki je potrdila obstoj s telefonsko številko za kontaktne številke TIN in pisarno.

Na splošno se takšni seznami poleg omejitev dostopa do aplikacije ne razlikujejo zelo od prejšnjih. Z enim opozorilom: delodajalec lahko s telefonsko številko izve več o prosilcu od prejšnje organizacije.

Izkazalo se je, da omejeni črni seznami dajejo več zagotovil o zanesljivosti (čeprav na splošno ostajajo nepomembni) in veljajo za bolj zanesljive, vendar so nezakoniti, saj vključujejo prenos osebnih podatkov brez privolitve.

Omejene povratne informacije s seznama

Omejene sezname uporabljajo predvsem predstavniki srednjih in velikih podjetij, saj je za njih pomembno mnenje kolegov, ki se zagotovo ne meša z kupljenimi pregledi.

Takšna organizacija, ki je velika in vplivna na terenu, potrebuje kompetentne strokovnjake, zato je zelo pomembno, da temeljito preverijo, ali je kandidat ustrezen za poklicno sposobnost. Vključno z uporabo črnih seznamov prosilcev. Podjetje samo, ki se zaveda nezakonitosti takšnih seznamov, na internetu ne objavlja podatkov o zaposlenih, v primeru kršitev pa opravi interno preiskavo za odločitev. Najpogosteje rezultati preiskave sodijo v karakterizacijo in delovno knjižico - na ta način se uspe zaščititi in drugim organizacijam omogočiti, da zakonito zavrnejo. Kljub temu preverjajo na omejenih seznamih, saj so priročni za enostavno pridobivanje informacij in omogočajo stik s prejšnjim delovnim mestom kandidata.

To mnenje je dal predstavnik podjetja v storitvenem sektorju:

Ko zaposlujemo zaposlene na prosta delovna mesta, vedno vodimo intervjuje, s katerimi prepoznamo brezobzirne kandidate, pri čemer jih ocenjujemo s pomočjo posebnih vprašalnikov in testov. Če se vlagatelj pogovarja, ga preverimo na omejenem seznamu, da bi lahko prejel informacije od istih resnih organizacij, vendar to ni vedno upravičeno. Pogosto najdemo neprimerne ali nerazumne obtožbe podjetij, ki ne odgovarjajo na klice.

Zaprti črni seznami

To je najbolj zanesljiva in zaupna storitev, ki je na voljo na internetu. Deluje na naslednji način: organizacija, ki želi izraziti svoje nezadovoljstvo s kandidatom, odda vlogo, kjer to prijavi in ​​pusti kontaktne podatke. Moderatorji storitev se obrnejo nanjo in dobijo informacije o kandidatu in tako imenovanem statusu (rumena, rdeča ali črna), kar ustreza stopnji nezadovoljstva. Nato organizacija, ki ji je navedeni zaposleni predložil življenjepis, zapusti zahtevo za preverjanje in se obrne na moderatorja. Moderator preveri razpoložljivost kandidata na seznamu in sporoči njegovo stanje, pa tudi kontaktne podatke podjetja, ki je mnenje zapustilo. Zdaj kadrovski oddelki komunicirajo med seboj in prejmejo priporočilo.

Takšen seznam sam po sebi ostaja nezakonit, vendar je verjetnost, da se ujamejo, zelo majhna - kandidati ne morejo potrditi svoje kandidature na črnem seznamu iskalcev zaposlitve.

Povratne informacije zaprtega seznama

Vplivna in velika podjetja so zainteresirana za zaprte storitve črnega seznama.

Takšne storitve izberejo zaradi svoje varnosti in tajnosti. Za njih je pomembno, da so informacije, pridobljene od tu, uporabne v 75% primerov, saj jih puščajo velike organizacije. Zahvaljujoč temu je mogoče učinkovito razvrstiti kandidate in hitro najti zaposlene.

Tako je to vprašanje komentiral v mednarodnem logističnem podjetju:

Zaposlujemo zaposlene po vsem svetu, zato so seveda preizkušeni za ugled na posebnih seznamih. Na javne sezname nismo pozorni - preveč so zamašeni, vendar so storitve z zaprto bazo prednostne in pri tem zelo dobro pomagajo. Edina negacija je pomanjkanje avtomatiziranega sistema (dolgo čakanje na odgovor uprave).

Osnove brez povezave

Ta vrsta črne liste ne uporablja interneta in je najbolj zaščitena pred neupravičenimi vnosi kandidatov. Takšne podlage so sestavljene na sestankih različnih odborov ali združenj delodajalcev istega področja, uporabljajo pa se tudi samo na tem področju. Zajetje je majhno, verodostojnost in zaupnost pa sta na visoki ravni. Vprašanje glede naštevanja imena je postavljeno na skupščini, na kateri je treba predložiti dokaze. Včasih se lahko zaslišijo tudi zaslišanja zaposlenih in delodajalca, da pride do razsodbe.

Zasliševanje integritete med intervjujem

Najprej ne bi smeli iskati imena kandidata na seznamih v njegovi prisotnosti - tako sebe in prejšnjega delodajalca izpostavljate udarcu.

Na razgovoru morate biti pozorni na naslednje dejavnike.

Kandidat ni preveč željan imenovati prejšnje delo.

Takšno vedenje lahko kaže, da se lahko zlahka obrnete na prejšnjega delodajalca in ugotovite, kaj bi zaposleni želel skriti.

Neprimerno vedenje.

Ta dejavnik se nanaša na previsoko stopnjo zanimanja za stik z najemnikom. Iskalci zaposlitve poskušajo pritegniti pozornost delodajalca z nenormalnimi stvarmi: zasledovati delodajalca, pripovedovati zgodbe, ki niso povezane s temo pogovora, vzpostaviti fizični stik in podobno.

Kandidat prosi, da izbriše življenjepis.

To bi moralo resno opozoriti - iskalec zaposlitve je nestrokoven. Čas nabornika je preživel brez cilja in na splošno ravnal nepristojno, predložil življenjepis, če ga na koncu opusti. In včasih ga lahko povzroči strah pred izpostavljenostjo.

Povzetek

Pojav črnih seznamov prijaviteljev je olajšal postopek izbire kandidatov za prosta delovna mesta, zato uspešno delujejo kljub njihovi nezakonitosti. Pomembno je razumeti, da niso vse informacije na teh seznamih zanesljive in da je treba najprej oceniti človeka. Sodeč po pregledih so seznami, ki jih vodijo združenja in sindikati delodajalcev, najbolj zanesljivi in ​​zanesljivi, če pa potrebujete informacije o zaposlenem, ki je prišel z drugega območja, je bolje uporabiti zaprt črni seznam.