karierno upravljanje

Zaposlovanje mladoletnikov: pravila in omejitve

Zaposlovanje mladoletnikov: pravila in omejitve

Video: Internet ulica v otroški sobi 2024, Maj

Video: Internet ulica v otroški sobi 2024, Maj
Anonim

Med počitnicami najstniki pogosto najdejo različne zaposlitve za krajši delovni čas, ki jih kasneje načrtujejo združiti s študijem. Kljub temu, da je delo za študente v Moskvi že pogost pojav, je sprejem v osebje šolarjev precej občutljiv postopek, ki ima svoje značilnosti in pasti. O tej kompleksni temi bomo izvedli majhen izobraževalni program.

Pravo

Zaposlovanje mladoletnikov ureja 42. poglavje delovnega zakonika Ruske federacije in drugi povezani členi. Po njihovem mnenju se lahko zaposlijo ljudje, ki so že dopolnili šestnajst let. V posebnih primerih je za opravljanje lahkega dela, ki ne more povzročiti škode zdravju, dovoljeno skleniti pogodbo s petnajstletniki, pod pogojem, da je kandidat že zaključil usposabljanje ali ga nadaljuje v drugačni obliki kot polni delovni čas. Kar zadeva štirinajstletnike, zakon pravi, da je delo za mladostnike možno, če soglasje dobi eden od staršev (ali skrbnik) v prostem času študija. Kar zadeva sodelovanje pri snemanju, gledaliških predstavah in koncertnih dejavnostih, starostnih omejitev ni, obstaja pa veliko število posebnih pravil glede organizacije postopka, ki zahtevajo strogo upoštevanje.

Delovni pogoji in omejitve

Zaposlovanje mladoletnikov pomeni izdajo zavarovalnega spričevala in delovne knjižice, ki je urejeno v 66. členu delovnega zakonika Ruske federacije. V tem primeru je pogodbo mogoče izvesti tako nujno kot določeno obdobje (na primer med poletnimi počitnicami) in kot običajno nedoločen čas. Pred 18. letom morajo taki zaposleni opraviti letni zdravniški pregled na račun podjetja, ki ga zaposli. Navajamo glavna bistvena pravila:

  • prepovedano je delati na rotacijski osnovi;
  • najstnika ni mogoče odpustiti samo na pobudo delodajalca brez soglasja komisije za mladoletnike in inšpekcije za delo;
  • izključila možnost registracije v kombinaciji;
  • v pogodbi ni mogoče natančno določiti polne odgovornosti.

Med drugim je zakonodaja opredelila področja, na katerih je zaposlovanje mladoletnikov nesprejemljivo. Sem spadajo proizvodnja s škodljivimi in nevarnimi pogoji za zdravje in življenje - na primer podzemna dela; kot tudi kemična industrija, metalurgija, strojništvo, igre na srečo, nočni klubi, dejavnosti, povezane s tobačnimi izdelki in alkoholom. Celoten seznam je precej obsežen, zato priporočamo, da ga natančno preučite. Ločen odstavek določa trajanje delovnega časa. Seveda se zmanjša. Najstniki, preden so stari 16 let, lahko med tednom delajo največ 24 ur, če pa so to starost dosegli, je to že 35 ur. V kombinaciji s študijami se standardi zmanjšajo za polovico. Poleg tega ena izmena ne sme presegati 5 ur v 15-16 letih in 7 ur v 16-18 letih. Torej zaposlovanje mladoletnikov zahteva večjo skrb in predhodno preučevanje pravnega okvira v zvezi s tem vprašanjem. Ne pozabite, da je to velika odgovornost za vas.