povzetek

Primer intervjuja za službo

Primer intervjuja za službo

Video: Bonbon za bonton - razgovor za službo 2024, April

Video: Bonbon za bonton - razgovor za službo 2024, April
Anonim

Danes iskanje kvalificiranega osebja ni tako preprosto. Ko se prijavljate za službo, se celo najboljši specialist trudi, da bi bil ta položaj še boljši. Vsi želijo razgovor za službo. Primer tega najdemo na vsakem koraku. Ljudje si omislijo izkušnje in veščine, ki jih nimajo. Zelo pogosto razočaranje nad izbranim osebjem vas naredi, da razmislite, kako opraviti intervju pri najemu, da potem ne bi obžalovali svoje izbire. Tu je nekaj preprostih nasvetov.

Tuja izkušnja

Na svetu obstaja več praks, kako voditi razgovore za delo v različnih državah. Na primer, v Veliki Britaniji je pomembno opraviti intervju, v katerem je prosilec dolžan odgovarjati na zasebna vprašanja, na primer o družinskih tradicijah, in povedati skoraj celotno biografijo. Nemci posvečajo več pozornosti zgolj dokumentom, predložiti morajo priporočila različnih visokih uradnikov in funkcionarjev. Preden je oseba povabljena na razgovor, bodo njeni dokumenti izbrani pri resni komisiji. V Ameriki je vse preprostejše in ne brez testov. Poudarek je na razvojnem potencialu človeka, njegovih ambicijah in samozavesti. In na primer na Kitajskem, da bi dobili službo, morate opraviti pisni izpit, kot v šoli. Vse to so posebni primeri, ki niso lastni naši mentaliteti, zato bomo analizirali nekaj splošnih nasvetov, kako opraviti intervju pri najemu.

Splošni nasveti

Anketiranje ob prijavi na službo je bolje skupaj. Prva oseba naj bo psiholog ali samo izkušen uslužbenec s kadrovskega oddelka, druga pa naj bo vodja ali samo strokovnjak na področju, kjer je oseba sprejeta. Intervju ob prijavi na službo lahko poteka na naslednji način.

  1. Za začetek postavite sogovornika k sebi, postavite si nekaj vprašanj o abstraktnih temah. Oglejte si, kako se prosilec odziva.
  2. Držite življenjepis v roki, postavite nekaj splošnih vprašanj, na katera poznate odgovore. Poglejte reakcijo prosilca. Kasneje boste to vedenje uporabili kot označevalec njegovih laži ali resničnih odgovorov na druga vprašanja.
  3. Zastavite si nekaj vprašanj glede ambicioznosti. Vprašajte se, kdo se človek vidi čez 5 let, kaj namerava doseči v življenju.
  4. Zastavite strogo strokovna vprašanja glede njegovega znanja na področju prostih delovnih mest, ki temelji na njegovih izkušnjah. Pomembno je preveriti, ali je oseba pretiravala s svojimi veščinami.
  5. Na koncu pozovite prosilca, da postavi svoja vprašanja in na primer zapusti nadaljnje informacije, ki obljubljajo, da bodo poklicali nazaj.

Tak razgovor ob prijavi na službo se zgodi povsod, čeprav lahko pride do posebnih primerov.

Temelji na zahodnih podjetjih

Danes so v modi nestandardni pristopi k izbiri osebja. Če že veste, kako opraviti razgovor za službo, lahko to obravnavate kot navadno šalo. Včasih delodajalec želi, zlasti v zahodnih podjetjih, v intervjuju preveriti, kako se zaposleni obnaša v stresni situaciji in kako se lahko odzove na nenavadno vedenje. In tu so možnosti: nenadoma lahko govorite v drugem jeziku, glasno prdnete ali prosite drugega zaposlenega, naj z glasnim škandalom uredi prizorišče njegove razrešitve v pisarni. Vsekakor boste videli resnično človeško reakcijo. Navsezadnje je že dolgo pripravljen na številna vaša vprašanja in je že večkrat opravil tipične intervjuje, a tega ne pričakuje, zato bo reakcija najbolj iskrena in primerna. Morda je to možnost vredno poskusiti.