karierno upravljanje

Ladijski cevovod: Naloge, odgovornosti, razredi in opis delovnega mesta

Kazalo:

Ladijski cevovod: Naloge, odgovornosti, razredi in opis delovnega mesta

Video: Dragnet: Brick-Bat Slayer / Tom Laval / Second-Hand Killer 2024, Junij

Video: Dragnet: Brick-Bat Slayer / Tom Laval / Second-Hand Killer 2024, Junij
Anonim

Delo ladijskega cevovoda vključuje celotno proizvodnjo cevi iz jekla in zlitin, popravilo in montažo, pa tudi pregled cevovodov in hidravlično testiranje ventilov. Kompleksnost dela specialista je odvisna od stopnje, ki jo je prejel. Poleg tega na odgovornosti zaposlenega vplivajo velikost plovila, potrebe kraja zaposlitve, njegovo usposabljanje in drugi dejavniki. ETKS ponuja podrobnejše informacije o tem, kaj počnejo ladijski plinovodi, ob upoštevanju vseh nihanj.

Določbe

Za zaposlitev potrebujete splošno in strokovno izobrazbo. Delodajalci zahtevajo mojstre, ki so zaključili program poklicnega usposabljanja delavcev. Pomembno je tudi imeti delovne izkušnje, zaposleni mora biti star vsaj 18 let. Če položaj vključuje delo na višini, mora imeti zaposleni dodatno izobrazbo in dovoljenje. Potrebna je električna varnostna odobritev, potrdilo o zdravniškem pregledu in zdravstvenem stanju. Delovne izkušnje so odvisne od izpusta ladijskega plinovoda.

Obseg dolžnosti zaposlenega 1. kategorije

Zaposleni mora urediti in sekati žico, potrebno za ustvarjanje vzorcev. Naročil mu je, da lahko reže cevi s pomočjo nože ali žage za cevi, če njihov premer ne presega 57 milimetrov. Ukvarja se s čiščenjem, ogrevanjem in dovajanjem cevi za upogibanje, izdeluje obeske, pritrdilne elemente, šablone. Sodeluje pri demontaži in montaži gospodinjskih cevi pod nadzorom usposobljenega strokovnjaka.

Naloge ladijskega vodoinštalaterja vključujejo razmaščevanje in ohranjanje armature in cevovodov. Izdelava, označevanje in namestitev etiket, ročno rezanje delov in polj, pa tudi namestitev in demontaža začasnih črev. Odstranjevanje cevi, sušenje peska, priprava cevi za pakiranje.

Poznavanje ladijskih cevovodov 1. kategorije

Za kakovostno izpolnjevanje svojih nalog mora zaposleni vedeti, kako se imenujejo glavne sobe za ladje in kje, zakaj so cevovodi namenjeni in kako so pritrjeni na ladjo. Seznaniti se mora z osnovnimi zahtevami za opravljanje ključavničarjev, znati upravljati ognjišča, peči in stroje za upogibanje cevi, pravila za uporabo konzervansa.

Odgovornosti za 2 kategoriji

Zaposleni, ki zaseda položaj "ladijskega cevovoda", je specializiran za dimenzioniranje, zaposlen s fleksibilnimi in izdelovalnimi cevmi s premerom do 38 milimetrov. Za to uporablja predloge v eni ravnini in stroje za upogibanje cevi. Pobira in polni cevi s premerom do 57 milimetrov s peskom. Izvede hidravlične preskuse, če tlak ne presega 1,5 MPa.

Ukvarja se s proizvodnjo plošč, črev in kovinske pločevine. Zaposleni lahko delajo z električnim orodjem, napolnijo ventile, izvedejo namestitev, demontažo in popravilo opreme, naredijo oznake po predlogah. Poleg tega se ukvarja z rezanjem in kalibriranjem navojev, razstavlja varnostno izolacijo in opravlja druge naloge, zaupane upravljanju.

Znanje za 2 kategoriji

Pred začetkom dela mora delavec pregledati lokacijo prostorov, strukturo plovila, kjer so nameščeni cevovodi in servisni sistemi. Dobro je poznati informacije, ki jih vsebuje ladijski učbenik o cevovodih, vključno s tem, kako so cevi upognjene, kovinske konstrukcije, namestitev in demontaža konstrukcij. Če želite izvedeti, katere vrste povezovalnih sistemov so, kako delujejo instrumenti, obdelovalni stroji, namen morske opreme in opreme. Zaposleni v tej kategoriji morajo imeti možnost branja zapletenih risb in diagramov.

Odgovornosti za 3 kategorije

Kaj dela upravljavec cevovodov tretje kategorije: v celoti izdeluje jeklene cevi, katerih premer ne presega 76 milimetrov. Njegove odgovornosti vključujejo upogibanje, pritrjevanje, označevanje, obrezovanje in drugo. Toda delavec s tem praznjenjem ne sme predelati zlitin, ki so trajne in odporne proti koroziji. Ukvarja se z izdelavo šablon in maket na mestu, čisti zvar, ustvarja kodraste plošče in čreva na podlagi skic in risb.

Njegove odgovornosti vključujejo pregled, montažo, namestitev in hidravlično preskušanje, če ne presegajo tlaka 1,5 MPa. Napolni cevi s peskom, katerih premer presega 57 milimetrov, ročno in z uporabo posebne opreme. Spremlja pojav napak v sistemu in jih odpravlja.

Znanje za 3 kategorije

Ladijski vodovodar mora biti seznanjen z značilnostmi in pravili delovanja strojev za upogibanje cevi. Njegova pristojnost vključuje uporabo opreme, ki omogoča segrevanje materiala s tokom do 78 milimetrov, deluje pa tudi z napravami, ki omogočajo rezanje navojev, stiskalnice. Domneva se, da pozna asortiman in blagovne znamke materialov, ki se uporabljajo za izdelavo cevi.

Kakšni so cevni sistemi na krovu in kako so zasnovani, katere lastnosti imajo. Naučiti se mora pravil montaže in namestitve cevi. Da lahko uporablja vso opremo in ve, kako se sistemi, ki so mu zaupani, razstavijo, namestijo, popravijo in preskusijo.

Odgovornosti za 4 kategorije

Delo "ladijski cevovod četrte kategorije" nakazuje, da bo specialist izdeloval cevi iz različnih vrst jekla in zlitin, katerih premer se giblje od 76 do 150 milimetrov. Ustvari cevovode iz trpežnih in proti koroziji odpornih zlitin, katerih premer ne presega 76 milimetrov. Izvaja odkrivanje napak, popravila, montažo, namestitev in hidravlično preskušanje vseh sistemov. V tem primeru premer cevi in ​​fitingov ne sme presegati 258 milimetrov. Izvaja hidravlične preskuse ob upoštevanju tlaka, ki se giblje od 1,5 do 10 MPa. Naročil mu je lahko tudi, da izvaja pnevmatske teste s tlakom od 1 do 5 MPa.

Testira fitinge s tlakom od 10 do 30 MPa. Ladijski cevovodi naredijo oznake, razstavijo in namestijo okovje, cevi, šefe, okovje, procese in jih prilegajo v skladu z diagrami in risbami.

Zavezan je prebrati zapletene risbe in na podlagi njih določiti koordinate vgradnje ventilov in cevovodov, prebiti pot ob upoštevanju, kako in kje je nameščena oprema in drugi mehanizmi. Ukvarja se z ustvarjanjem risb in označevanja. Pred pripravo preskusnih privezov pripravi vse sisteme, razreže in prilagodi segmente cevi ter jih izdela.

Znanje za 4 kategorije

Ta zaposleni potrebuje znanje o tem, kako so izdelani, katere značilnosti imajo in kako uporabljati upogibe cevi in ​​visokofrekvenčne grelnike. Kako deluje cevovod in kako deluje plovilo.

Razumeti mora, kako metode obdelave in delovno okolje vplivajo na lastnosti materialov, iz katerih so izdelane cevi. Zaposleni mora biti dobro seznanjen z vprašanji izvajanja pnevmatskih in hidravličnih preskusov, poznati vse načine namestitve opreme in znati določiti obliko zapiralnih cevi. Biti mora sposoben prebrati zapletene diagrame in risbe, uporabiti v praksi univerzalne in posebne naprave, potrebne za svoje delo.

Odgovornosti za 5. razred

Funkcije ladijskega cevovoda vključujejo celotno proizvodnjo cevi. Zavezan je uporabljati vse vrste zlitin in kovinskih razredov. Premer cevi je od 150 do 258 milimetrov. Če je material za izdelavo trpežna zlitina ali odporna proti koroziji, potem premer cevi ne sme presegati 150 milimetrov. Izvaja odkrivanje napak, popravlja, montira in montira armature in cevovode vseh premerov. Izvaja hidravlične preskuse pod pritiskom od 10 do 30 MPa. Njegove naloge vključujejo izvajanje pnevmatskih testov s pritiskom od 5 do 25 MPa.

Izjema so posebni sistemi in cevovodi, ki se nahajajo na plovilu, kjer je zaposleno. Splakne in črpa cevi, odvzema vzorce, čisti glavne bojlerje, preskuša in zažene v operacijske sisteme in armature.

Lahko mu zaupa montažo in namestitev sistemov in cevovodov, ki se nahajajo v "mrtvi coni". Poleg tega ni pomembno, čemu so namenjeni, kakšen je njihov premer in tlak. Ladijski cevovodi te kategorije se ukvarjajo z označevanjem in rezanjem lukenj, določajo koordinate vgrajenega okovja s posebno zapletenimi risbami, pri čemer upoštevajo, kje je oprema in različni mehanizmi.

Za to izdeluje vzorce in postavitve, pri čemer uporablja terence, risbe, postavitve. To stori po metodi zapletenih konfiguracij, kar pomeni, da upošteva odklone in različne ravnine. Naprave nariše v polni velikosti in zbira zapletene kodraste izdelke iz cevi, ne glede na njihovo velikost in premer.

Znanje za 5. razred

Zaposleni mora vedeti vse o strojih za upogibanje cevi, vključno z njihovo napravo, lastnostmi in pravili uporabe. Prav tako bi se moral seznaniti s stroji, ki jih segrevajo visokofrekvenčni tokovi. Ladijski cevovod mora biti dobro seznanjen z obratovalnimi pogoji in operativnimi značilnostmi sistemov in cevovodov, s katerimi bo deloval.

Zaposleni je dolžan preučiti pravila vgradnje v strojnice in kotlovnice plovila, da bi razumel, kakšna je razlika in kako sekcijski, modularni, bločni in modularni pogoji gradnje ladij vplivajo na njegove poklicne dejavnosti.

Poznajte vsa pravila in v kakšnem zaporedju se testirajo cevovodi z visokimi hidravličnimi in pnevmatskimi tlaki. Razumejte, katere so značilnosti obdelave cevi iz močnih zlitin in kovin, odpornih proti koroziji.

Zaposleni mora vedeti, kako so sestavljeni diagrami ob demontaži cevi, kako pravilno prilagoditi kompenzatorje, kakšne so metode označevanja in programi priveza in poskusov na morju. Prav tako mora znati prebrati posebej zapletene risbe in diagrame.

Odgovornosti 6. razred

Po končanem usposabljanju ladijski vodovodar dobi priložnost, da začne delati v skladu s pravili in predpisi podjetja. Zaupa mu najtežje delo v poklicu, vključno s proizvodnjo cevi, katerih premer presega 258 milimetrov. Če se za ustvarjanje uporabljajo trajne zlitine in materiali, odporni proti koroziji, potem naj bi premer ustvarjenih cevi presegal 150 milimetrov.

Dolžan je prilagoditi cevi velikega premera in več postopkov, najprej na tlorisu, nato pa na samem plovilu. Zaupali so mu izdelavo, montažo in preizkusno delo s cevmi, ki so bile sestavljene iz zapletenih figur poljubnega premera.

S pomočjo posebej zapletenih risb, diagramov, razčlenitve poti na glavnem plovilu določa koordinate naprave. Prav tako natančno upošteva, kje so oprema, mehanizmi, strojnice in kotlovnice, prostori, v katerih so naprave, ki zahtevajo usklajevanje s projektom.

Predloge oblikuje na podlagi resničnih podatkov, risb na različnih ravninah, pri čemer uporablja metodo projekcije fotografij za cevi z glavno obremenitvijo in zapleteno konfiguracijo. Odgovorna je tudi za nadzor debeline sten cevi z delovanjem ultrazvočnega detektorja napak.

Znanje za 6. razred

Zaposleni mora preučiti navodila za varstvo dela, ladijski vodovodar, šele ko bo prebral ta navodila, lahko začne opravljati svoje naloge. Obvladati mora tudi kemijske in mehanske lastnosti zlitin in jekla, poznati pravila za izdelavo cevi za posebej pomembne cevovode na ladji in razumeti metodologijo za njihov nadzor.

Zaposleni mora vedeti, kakšna pravila so sprejeta in začela uporabljati na ladji. Da bi razumeli, kako varčevati, plute in kemično očistite še posebej pomembne cevi. Vedite, kako pravilno razbiti plazo za konstrukcije z velikim številom odklonov in vej v različnih ravninah.

Njegovo znanje naj vključuje lastnosti obdelave močnih in korozijsko odpornih jekel različnih premerov in debelin. Kako pravilno razbiti in položiti sisteme na ladjo, program morskih in priveznih testov. Opis delovnega mesta ladijskega cevovoda lahko vključuje tudi poznavanje pravil za sprejem ukazov prek komunikacije na ladji in glavne ukrepe, ki jih je treba izvesti, če se oglasi alarm v sili.

Pravice

Pravice tega zaposlenega vključujejo dovoljenje za izvedbo potrebnih ukrepov, če je odkril kršitve in neskladnosti, da bi jih odpravil. Ima pravico do kakršnih koli socialnih jamstev iz delovnega zakonika in od vodstva zahtevati pomoč pri izpolnjevanju nalog, ki so mu dodeljene.

Prav tako lahko zaposleni od organov zahteva, da ustvarijo vse potrebne organizacijske in tehnične pogoje, zagotovijo vso potrebno opremo, inventar in zaščitna oblačila, da lahko delavec prosto opravlja svoje naloge.

Ima pravico, da se seznani z odločitvami vodstva, če vplivajo na njegovo dejavnost, prejema in zahteva podatke in dokumentacijo, bodisi sam bodisi v imenu nadrejenega. Prav tako ima zaposleni pravico obvestiti vodstvo o ugotovljenih pomanjkljivostih in izboljšati svoje znanje.

Odgovornost

Zaposleni je odgovoren, če svojih nalog ne opravi pravočasno ali slabo, če ne upošteva pravilnika in statuta družbe, med svojim delom stori kršitev delovnega, upravnega in kazenskega zakonika.

Lahko je odgovoren za razkritje zaupnih informacij in razkritje poslovnih skrivnosti. Odgovoren je za materialno škodo, ki jo je povzročil njegov lastni nadzor. Odgovorni so lahko tudi za uporabo svojih pooblastil v osebne namene ali za preseganje njegovih pristojnosti.

Zaključek

Največje povpraševanje pri poklicu ladijskega vodovodarja je izmensko delo na severu. To je zelo prestižen položaj. Seveda morate veliko vedeti in trdo delati s fizičnim delom, vendar tudi takšnim delavcem veliko plačajo.

Pridobiti morate ustrezno izobrazbo, biti primerni za delo na ladji iz zdravstvenih razlogov in seveda izkazati se delodajalcu z najboljše strani. Plače takih specialistov so precej velike, vendar je pomembno upoštevati, kako zapleteno je njihovo delo. Zaslužek je odvisen od kraja zaposlitve, ranga zaposlenega in nalog, ki so mu dodeljene.

Na splošno je poklic zelo povpraševan in malo je verjetno, da bi dober delavec doma ostal brez dela. Mnoga plovila potrebujejo takega specialista v državi. Poklicna rast je možna.