karierno upravljanje

Plemeniti poklic je pilot. Tri glavna področja

Kazalo:

Plemeniti poklic je pilot. Tri glavna področja

Video: Poklic: Zdravnik 2024, April

Video: Poklic: Zdravnik 2024, April
Anonim

V Rusiji je eden najbolj prestižnih poklic pilota. Fotografije pilotov v uniformi povzročajo dolgočasne vzdihe pri ženskah in resnično zavist pri moških. Zato mnogi mladi tako strastno sanjajo o osvojitvi tega poklica. Vendar je to precej težko storiti, še posebej, če ne veste, kje začeti.

Poklic: Opis

Pilot je specialist, ki lahko upravlja določeno letalo: letalo, helikopter, letalnik in tako naprej. Omeniti velja, da so se prej samo piloti civilnega letalstva imenovali piloti, vojaški piloti pa piloti. Danes je ta črta oprana, vendar še vedno velja delitev na civilno in vojaško.

Poleg tega je na sami ravnini določena hierarhija. Kapitan je prvi pilot, njegov namestnik je drugi pilot, na velikih letalskih letalih pa njihovo družbo dopolnjuje navigator. Tako mladi specialist takoj ne pade na poveljniški stol, ampak šele po poskusnem obdobju, odvisno od vrste plovila in hitrosti usposabljanja osebe.

Glavno vprašanje

Toda kako obvlada poklic pilota? Dejansko so za nadzor zrakoplova potrebne spretnosti in znanje, ki se ne bodo pojavila sama. No, odgovor na to vprašanje je lahko precej preprost - prva stvar je vstop v šolo letenja. Vendar ga morate izbrati glede na to, kakšen pilot želite postati: civilni, vojaški ali testni.

civilnega letalstva

Poklic pilota civilnega letalstva upravičeno velja za enega najbolj plačanih v državi. Mesečna plača teh specialistov se začne od 70 tisoč rubljev in konča s pragom 350-450 tisoč. Strinjam se, zelo privlačna plača, še posebej za tiste, ki imajo radi nebo. Preden pa se mora človek prebiti na letalsko družbo, bo moral skozi težko pot usposabljanja.

Začne se z letalsko šolo ali letalskim klubom. V tem primeru je druga možnost primerna samo za tiste, ki načrtujejo upravljanje majhnega letala. Ostali morajo izbrati eno od naslednjih univerz:

  • Moskovski letalski inštitut;
  • Univerza civilnega letalstva v Sankt Peterburgu;
  • Višja letalska šola civilnega letalstva v Ulyanovsku.

Katera koli od teh institucij vam omogoča, da se naučite letečega znanja. Za sprejem morate opraviti več izpitov (matematika, fizika, ruščina) in imeti tudi odlično fizično formo. Po diplomi bo oseba imela dostop do imenovanega poklica. Pilot civilnega letalstva bo zdaj lahko pridobil licenco za komercialne pilote in zaprosil za letalsko družbo.

V službi zračnih sil Ruske federacije

Vojaško letalstvo je kraj, kamor hodijo samo močni ljudje po telesu in duhu. Navsezadnje pa le nekaj njih postane pravi piloti. To je posledica velike zapletenosti usposabljanja: pilot mora ne le obvladati nadzor nad letalom, ampak tudi razumeti, kako ravnati v bojnih pogojih.

Poleg tega bi morali biti pripravljeni, da je to precej večplasten poklic. Pilot je lahko kapitan borec, bombnik, vojaško transportno letalo, bojni helikopter ali celo izvidniško plovilo. Zato morate vnaprej izbrati določeno smer, da jo boste popolnoma razumeli.

Kar zadeva samo usposabljanje, poteka na dva načina:

  • Prvič, drafat lahko izrazi željo po služenju v zračnih silah med prehodom vojaške komisije za prijavo in prijavo. Če so fizični in duševni podatki poročevalca v redu, jih je mogoče poslati v ustrezen del. Res je, da to ni najbolj zanesljiv način, saj ne zagotavlja stoodstotnega zadetka v pravih četah.
  • Drugič, vsak državljan Rusije lahko vstopi v vojaško letalsko šolo. Pri nas je več takšnih institucij. Vendar pa se za najprestižnejšo šteje akademija zračnih sil. N. E. Zhukovsky in Yu.A Gagarin.

Kljub temu je treba spomniti, da je vojaški pilot izjemno težaven poklic. Pilot mora biti pripravljen na to, da bo moral po potrebi odpreti ogenj po drugih zrakoplovih, v katerih bodo živi ljudje. Da ne omenjam dejstva, da je lahko v vsakem trenutku njegovo življenje v ravnovesju smrti. In prepoznavanje tega dejstva najpogosteje pripelje do tega, da ljudje na koncu poti opustijo kariero vojaškega pilota.

Nevaren poklic testnega pilota

Testni pilot je precej redek poklic. Med izvoljenci so le tisti, ki so se na svojem področju izkazali kot pravi strokovnjaki. Najpogosteje so testni piloti nekdanji vojaški piloti, ki so v domovini služili več kot pet let. Vendar obstajajo izjeme.

Glavna naloga teh mojstrov je preizkušanje novih vrst zrakoplovov, helikopterjev, krmilnih sistemov, vodenja in tako naprej. Hkrati mora pilot ne samo ugotoviti, kako dobro deluje nov stroj, ampak tudi biti sposoben opaziti pomanjkljivosti in možne pomanjkljivosti oblikovalcev.

Težava je v tem, da včasih nova letala lahko pokvarijo med letom. To vodi v nevarne situacije. In če pilotu ne uspe hitro najti poti iz njih, potem tvega, da bo to plačal s svojim življenjem.

Prednosti in slabosti dela na nebu

Od prednosti je treba omeniti prestiž dela, ki ga podpirajo dobre plače. Poleg tega mnogi piloti dobijo nepopisno zadovoljstvo od letenja letala. Nič manj privlačnega ni dejstvo, da ima oseba edinstveno priložnost, da vidi ves svet, ki dela za velike letalske družbe.

So pa tudi slabosti. Piloti med letenjem vedno tvegajo svoje življenje. Nekdo več, nekdo manj, a vsi imajo možnost, da pade. Poleg tega ne pozabite na velike obremenitve zdravja, ki nastanejo zaradi vseh vrst stresa.