karierno upravljanje

Učitelj stalnega izobraževanja: delovne naloge, pravice in osnovne zahteve

Kazalo:

Učitelj stalnega izobraževanja: delovne naloge, pravice in osnovne zahteve

Video: Revolution OS (documentary about GNU/Linux) (Multilingual) (HQ) 2024, Maj

Video: Revolution OS (documentary about GNU/Linux) (Multilingual) (HQ) 2024, Maj
Anonim

Če se vsak otrok seznani s tem, kdo je učitelj, preden začne s šolanjem v šoli, potem položaj učitelja nadaljnjega izobraževanja ni znan vsem.

Pravzaprav so pogosto strokovnjaki s tega področja pred našimi očmi. Učitelj stalnega izobraževanja poučuje predmete in predmete, ki niso vključeni v obvezni učni načrt. Praviloma vodijo krožke, sekcije in studie.

Kljub temu, da večina otrok in njihovih staršev izbirne skupine povezuje s počitkom in prostim časom (čeprav s koristjo), so službene dolžnosti učitelja dodatnega izobraževanja precej obsežne. Njegovo delo v smislu odgovornosti nikakor ni slabše od dela šolskega učitelja ali visokošolske ustanove.

Kdo je učitelj stalnega izobraževanja

Večina staršev ne želi, da bi bili otrokovi interesi omejeni na šolo. Poleg tega si mnogi otroci sami prizadevajo za razvoj na različnih področjih.

V ta namen obstajajo različni neobvezni tečaji: tečaji, krožki in drugo. Povezani so lahko tako z intelektualnimi prizadevanji kot s športom. Na primer študijska skupina v angleščini ali francoščini, tečaji računalništva, vokalni studio, športna šola in plesne ure - vse to velja enako za dodatno izobraževanje.

Praviloma celo prvošolci že imajo kakršne koli interese ali želje, na podlagi katerih se lahko odločite o izbiri studiev ali krožkov, ki jih boste obiskali po šolskih urah.

Kot smo že omenili, je za izbirne učitelje odgovoren učitelj dodatnega izobraževanja. Ti izbori so lahko v šoli ali univerzi ali v specializirani ustanovi: domu za otroke in mladino, zasebnem ali državnem umetniškem studiu, glasbeni ali plesni šoli ipd.

Vsak vzorec delovnega mesta učitelja dodatnega izobraževanja najprej pomeni razpoložljivost ustreznih kvalifikacij za izvajanje izobraževalnih dejavnosti. Najprej govorimo o specializiranem pedagoškem izobraževanju. Poleg tega je pomembno imeti potrdilo o spretnostih, ki jih bo učitelj učil otroke.

Zahteve zaposlenih in delovne odgovornosti

Seznam zahtev za učitelje utemeljuje trditev, da ne more vsak postati vodja izbirnega. Idealen specialist ne bi smel imeti le ustrezne izobrazbe in potrebnih kvalifikacij (kar je tudi pomembno), ampak bi bil sposoben tudi kompetentno organizirati pouk in najti skupni jezik z izbirnimi študenti. Še posebej težko je za tiste, ki združujejo delo v šoli in izvajajo izbirni pouk. Ponavadi se takšni strokovnjaki navadijo na strogo disciplino pri pouku in zahtevajo enako v dodatnih razredih, pri čemer pozabijo, da imajo dodatni pouki bolj svobodno in celo igrivo obliko. To sploh ne pomeni, da bi morala biti disciplina odsotna: preprosto mora imeti nekoliko drugačno obliko.

Pomembno si je zapomniti, da učitelj dodatnega izobraževanja ne deluje samo z otroki, ampak tudi z mladostniki: izbirne predmete lahko organiziramo tako na podlagi šole kot na podlagi visokošolskih zavodov. Poleg tega obstajajo različni zasebni in proračunski studii, odgovorni za izvenšolsko izobraževanje, kamor se lahko povabijo tako otroci kot odrasli.

Dolžnosti učitelja dodatnega izobraževanja vključujejo:

  • Sestavljanje skupin za pouk. Ker izbir ni potrebno obiskovati, mora učitelj imeti možnost, da kompetentno predstavi svoj atelje ali svoj krožek in motivira učence, da ga obiščejo.
  • Priprava programov usposabljanja, učnih gradiv, razvoj učnih načrtov.
  • Organizacija prireditev, na katerih lahko sodelujejo učenci neobveznih razredov: poročanje o koncertih, seminarjih, festivalih, tekmovanjih itd.
  • Poučevanje študentov izbirnih predmetov deklariranih veščin, sistematična podpora ravni razvitih talentov.
  • Posvetovanja za starše o razvoju določenih talentov in spretnosti pri otroku, vzgoji.
  • Metodično delo.

Dolžnosti učitelja stalnega izobraževanja lahko varno pripišemo tudi sistematičnemu povečevanju stopnje usposobljenosti, sicer bodo znanja in veščine, ki jih je specialist pridobil pred mnogimi leti, postopoma zastarele.

Poleg tega mora učitelj med poukom zagotoviti varnost vseh učencev v učilnici. Če želite to narediti, morate imeti teoretično znanje in praktične veščine, kako se obnašati v ekstremnih situacijah.

Razlike v delu rednega učitelja in učitelja dodatnega izobraževanja

Na prvi pogled se zdi, da se dolžnosti učitelja stalnega izobraževanja ne razlikujejo od dolžnosti učitelja ali učitelja visokošolske ustanove katere koli akreditacije.

Dejansko je veliko podobnosti, vendar so prisotne tudi nekatere razlike.

Kot smo že omenili, je pomembno razumeti, da dodatno izobraževanje ni osnovno, izbirni dijaki pa imajo pravico kadar koli ustaviti pouk. To je tisto, kar razlikuje motivacijski sistem. Na šoli, fakulteti, tehnični šoli ali univerzi je usposabljanje predpogoj za pridobitev ustreznega znanja, dokumenta o izobrazbi in posledično za dobro zaposlitev. Prav to dejstvo postane osnova motivacije študentov. V izbirnih poukih je že samo dejstvo pridobivanja potrebnih znanj pomembno predvsem za njihov lastni razvoj, vsi drugi dejavniki pa se preusmerijo v ozadje. Naloga učitelja nadaljnjega izobraževanja je ustvariti kompetentno vzdušje in vzdušje v učilnici, da učenci ne zbledijo zanimanja za predmet. Praviloma je iskreno zanimanje dovolj, saj večina učencev izbirnega izbirnega predmeta izbere poljuben dodatni pouk za svoj lastni razvoj.

Dolžnosti učitelja dodatnega izobraževanja v šoli so zmanjšane na zagotavljanje ne le organizacije krožka ali studia za učence, temveč tudi, da jim pomagajo združiti razvoj veščin kroženja in sprostitev z osnovno izobrazbo. Praviloma so takšni krožki in studii organizirani znotraj zidov šole, zato je otroke psihološko težko prilagoditi. To je koristno za učitelja, saj se otroci pri pouku še vedno počutijo, vendar ne zelo razumno s stališča kompetentne metodologije za izvenšolske dejavnosti.

Organizacija discipline v učilnici, poučevanje predmeta, vzdrževanje dokumentacije, sestavljanje učnih načrtov, negovanje osebnih lastnosti učencev so glavne dolžnosti učitelja. Dodatno izobraževanje v šoli ima z majhnim dodatkom skoraj enake naloge: ni obvezno. Vodja izbirnega torej nima pravice, da od študenta zahteva nesporno oddajo. Namesto tega lahko sestavite seznam pravil in jih seznanite z otroki in njihovimi starši.

Če je izbir organiziran na podlagi šole ali univerze, je naloga vodje pri organizaciji počitnic in prireditev poenostavljena. Praviloma so v izobraževalnem zavodu že načrtovani dogodki za različne počitnice, začenši s prvim zvonom in prenosom osmega marca. Če je izbir kreativen (pesmi, plesi, nastopi in podobno), potem otroci običajno nastopajo na šolskih počitnicah.

Naloge učitelja nadaljnjega izobraževanja v predšolski vzgojni ustanovi so enake kot pri specialistu z enakim položajem v drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih. Razlika je v tem, da so stvari z organizacijo poročanja stvari bolj zapletene, če je DOE proračunske narave. Ni vedno mogoče ustrezno financirati poročanja koncertov, da ne omenjam običajnih pogojev za njihovo izvedbo.

Sestavljanje delovnih programov

Pouk učitelja dodatnega izobraževanja na šoli ne vključuje samo poučevanja otrok v praksi, temveč tudi predhodno načrtovanje prihodnjih učnih ur. Če želite to narediti, sestavite učni načrt in delovne programe.

Pomembno je, da je delovni program dovolj prilagodljiv, da ga je mogoče prilagoditi potrebam in potrebam določene skupine učencev v izbirnem razredu. Praksa kaže, da ne obstaja noben program, ki bi bil tako dovršen, da bi brez prilagajanja ustrezal vsaki ekipi.

Poleg tega nekateri učitelji uporabljajo izkušnje tujih kolegov. V tem primeru se pogosto pojavi potreba po prilagajanju tujih učnih načrtov nacionalnim in družbeno-kulturnim značilnostim učencev.

Omeniti velja, da je učni načrt sestavljen v obliki uradnega regulativnega dokumenta. Sestavljen mora iz:

  • Opisi smeri izbirne.
  • Podroben urni načrt, ki prikazuje gradivo, preučeno v teh urah.

Proces učenja mora biti skladen z učnim načrtom.

Certificiranje

Tako izkušeni kot začetniki učitelji vedo, da njihovo delo ne sodi le v poučevanje otrok ali odraslih. Skoraj polovico delovnega časa predstavljajo priprave dokumentov (vključno z delom na učnih načrtih in izpolnjevanje revij), sodelovanje v učiteljskih svetih, tečajih in spletnih seminarjih za izpopolnjevanje.

Raven spretnosti vpliva tudi na višino plač. Poleg tega je za strokovni razvoj odgovoren učitelj nadaljnjega izobraževanja na šoli, na visokošolskem zavodu in v ločeni kulturni organizaciji.

Usposobljenost učitelja je določena z njegovimi rezultati med potrjevanjem, ki se izvaja v povprečju enkrat na pet let. Za to vzgojno-izobraževalna ustanova, v kateri učitelj deluje, zbira posebno strokovno komisijo.

Rezultat certificiranja je dodelitev kategorije specialistu. Za učitelje nadaljnjega izobraževanja so predvidene tri kategorije: prva, druga in višja.

Sodobne tehnologije pri delu

Funkcionalne odgovornosti učitelja nadaljnjega izobraževanja vključujejo tudi organizacijo učnega prostora, ki učencem omogoča izbirni pouk vsega, kar je potrebno za normalno delo. Vprašanja glede financiranja praviloma padajo na pleča voditeljev umetniških ustanov ali direktorjev šol, univerz in tehničnih šol.

Kljub temu mora vodja izbirnega obvestiti organe o potrebi po kakršnih koli materialih ali opremi za delo in to pravilno utemeljiti.

Večinoma je za športne ali koreografske razrede potrebna netehnična oprema: predpražniki, športne preproge, obdelovalni stroji, žoge in drugo.

Če je izbirni namen študija računalništva ali jezikov, je pisarna vsekakor potrebna.

Poleg tega mora biti učitelj sam sposoben kompetentno uporabljati tehnološki napredek. Imeti lastno spletno mesto ali blog je nedvomen plus, čeprav to ni del dolžnosti učitelja dodatnega izobraževanja. Kolegiji in univerze pogosto poučujejo osnove razvoja preprostega spletnega mesta.

Če ni mogoče ustvariti lastnega spletnega mesta za vizitke, mora biti vsaj predstavitev, ki odraža izkušnje učitelja in učiteljski pristop.

Udeležba na strokovnih tekmovanjih

Druga stvar, ki ne velja za uradne dolžnosti učitelja dodatnega izobraževanja, hkrati pa daje ogromne prednosti, je udeležba na tekmovanjih.

Nedvomno pisma in diplome, ki potrjujejo zmago učencev izbirnih razredov na tekmovanjih in festivalih, gredo tudi v učiteljev portfelj kot bonus, vendar so njihove zmage na pedagoških tekmovanjih veliko bolj cenjene.

Obstaja veliko tekmovanj, ki ocenjujejo kakovost razvitega metodološkega programa, učnega načrta. Druga možnost je priprava člankov ali celo celotnih znanstvenih monografij o pristopu dela z otroki: v tem primeru se običajno pričakuje le objava v zbirki in dodelitev spričevala.

Če učitelj izvaja pouk iz ustvarjalnih predmetov, lahko sodeluje na ustvarjalnih tekmovanjih na visoki ravni za plesalce, glasbenike, pevce, odvisno od svojega področja dejavnosti.

Pravice specialistov in njihovo varstvo

Velja spomniti, da imajo učitelji na dodatnem izobraževanju pravico varovati delovne pogoje. Vodje izobraževalnih ustanov se praviloma ukvarjajo z zagotavljanjem normalnega dela za svoje zaposlene.

Varovanje pravic učitelja nadaljnjega izobraževanja se začne z dejstvom, da bi jih moral poznati vsak specialist. Učitelji imajo pravico do:

  • Običajni zakonski delovni dan. Število delovnih ur na teden ne sme presegati 40 za tiste, ki delajo po stopnji.
  • Usposabljanje.
  • Predstavitev zahtev, da morajo otroci in njihovi starši upoštevati disciplino in vzdrževati normalno vzdušje za izvajanje izobraževalnega procesa.
  • Zakonski dopust.

Mnoge pravice imajo nekaj skupnega z nalogami učitelja dodatnega izobraževanja. To zagotavlja normalno raven sodobnih učiteljev, ki jih zanimata tako osebna kot poklicna rast.

Nasveti in triki za mlade vzgojitelje

Mnogi mladi vzgojitelji potrebujejo nasvet starejših tovarišev. Tukaj jih je nekaj.

  • Čeprav dodatno izobraževanje ni vključeno v glavni učni načrt, je treba vzdrževati ustrezno raven discipline. Da ne bi pretiravali in ne pretvorili neobveznih razredov v običajne šolske, je treba najti ustrezen pristop k vzpostavljanju discipline, tako da vzdušje med poukom ostane sproščeno, a dovolj ugodno za pouk.
  • Pravice in obveznosti učitelja nadaljnjega izobraževanja je treba spoštovati enako. Če so zaradi nekega razloga prednostne naloge, je to zaskrbljujoče. Primer kršitve je lahko situacija, ko oblasti prisilno zahtevajo obdelavo ure pred pomembnim dogodkom, hkrati pa si po tem ne dajo odmora.
  • Upoštevajte starost učencev. Učni načrt je treba prilagoditi temu dejavniku.

Povzetek

Učitelj nadaljnjega izobraževanja se spopada z nič manj pomembno nalogo kot učitelj šole ali univerze. Študentu ali študentu bi moral pomagati razvijati svoje veščine na izbranem področju. Vsak izbir vključuje polno vključenost v postopek, saj se učitelj dodatnega izobraževanja skoraj ne razlikuje od učitelja klasike. Enako je prisotna potreba po dokumentaciji in stalnem ponovnem potrjevanju.