karierno upravljanje

Poligraf pri prijavi na delovno mesto: bistvo testiranja, vprašanja in vzorčni odgovori

Kazalo:

Poligraf pri prijavi na delovno mesto: bistvo testiranja, vprašanja in vzorčni odgovori
Anonim

Uporaba poligrafa pri najemanju še vedno povzroča veliko polemik in vprašanj. Nekatere zanima zakonitost takšnega preverjanja. Drugi pa so zaskrbljeni, kako izigrati detektor laži in ali je to sploh mogoče. Ni znano, kateri delodajalec bo prosilcu ponudil poligraf pri prijavi na delovno mesto, zato informacije o postopku in drugih nihanjih revizije očitno ne bodo odveč.

Kaj je poligraf?

To je posebna oprema s senzorji, ki se pritrdijo na telo. Omogočajo vam spremljanje zapletenih biofizičnih sprememb, ki jih telo proizvede kot reakcijo na točno določeno vprašanje.

Sposobnost pravilnega dekodiranja nam omogoča, da sklepamo, ali oseba, ki se preizkuša, laže ali govori resnico.

Je mogoče varati?

Verjame se, da lahko pri preverjanju na detektorju laži laž prenesete kot resnico, če razumete, kako naprava deluje. Vendar pa priljubljenost te metode med delodajalci raste, kar pomeni, da daje rezultate. V nasprotnem primeru, kaj bi bilo smiselno uporabljati poligraf pri prijavi na službo, porabiti denar za to, ne pa dobiti donosnosti?

Teoretično lahko vsak preizkuševalec zavede detektor laži. Toda na drugi strani naprave je specialist, ki je predhodno opravil posebno usposabljanje. Preden opravi poligrafski preizkus, pri najemu kandidatu najprej postavijo različna vprašanja o tem, katera podrobna navodila so na voljo. Vprašajo na primer ime, starost itd. Odgovori osebe, ki se testira, vam omogočajo, da napravo individualno konfigurirate, da dosežete najbolj natančen rezultat.

Lahko odreagirate povsem enako, če odgovorite na vsa vprašanja na poligrafu, ko se prijavljate za službo. Toda to lahko opozori preizkuševalca. Rezultati testov so na splošno lahko razveljavljeni.

Če želite ob prijavi na delovno mesto prevarati poligrafa, morate oddati pričakovano reakcijo. Hkrati mora biti vse videti tako naravno, da preiskovalec poligrafa ni pozoren. Vendar pa ne more vsakdo tako spretno nadzorovati svojih čustev.

Kaj mislijo zaposleni?

Vsi z navdušenjem ne sprejemajo informacij o tem, da je treba pri najemu opraviti poligraf.

Nekateri vlagatelji že na tej stopnji imajo negativni odnos do delodajalca. Dejansko se preverjanje dojema kot neke vrste zasluga nezaupanja. Potencialni zaposleni od prve sekunde ni v najbolj ugodnem položaju. Navsezadnje mora dokazati svojo poštenost in spodobnost.

Nekateri vlagatelji celo verjamejo, da poligrafski test pri najemu ne daje zanesljivih rezultatov, saj se oprema lahko norčuje. Za to je bilo izumljenih veliko načinov. Med drugim prisotnost igralskih sposobnosti, ki vam omogoča, da posnemate potrebna čustva.

Vendar pa vsi ne uspejo uporabiti te možnosti. Dejansko lahko v primeru suma lahko inšpektor večkrat zastavi isto vprašanje z različnimi spremembami.

Nekdo je nevtralen do detektorja laži in celo daje nasvete, kako priti skozi poligraf pri prijavi na službo. Običajno takšni zaposleni priporočajo, da iskreno odgovarjajo na vprašanja in se ne bojijo preverjanja, namesto da iščejo načine, kako prevarati poligraf.

Za kaj velja validacija?

Menijo, da je uporaba detektorja laži včasih res nujna. Na primer v primerih, ko kandidat trdi, da je poslovodja na položaju v podjetju in bo nosil resno odgovornost, vključno z materialno ali finančno.

Podobna situacija velja za zaposlene, ki bodo v stiku z nekaterimi vrednotami. Če je bil prej kandidat nagnjen k tatvini, bo verjetno to pokazal tudi poligrafski test.

Druga običajna praksa je preverjanje zaposlenih, ki nameravajo delati v organih pregona.

Rezultati potrjevanja

Očitno je, da je za delodajalca sposobnost uporabe poligrafa prednost. Navsezadnje vam to omogoča, da ugotovite o potencialnem kandidatu, tudi o tistih dejstvih, ki jih je skušal skriti. Vendar pa je to za zaposlene tudi dodaten stres. Zato se mnogi med njimi sprašujejo, kako bi lahko ob prijavi na delo šli skozi poligraf.

Torej je na podlagi preverjanja mogoče prepoznati tiste, ki poskušajo skriti prisotnost težav z zakonom.

Uspešen zaključek poligrafa omogoča delodajalcu, da lahko kandidatu zaupa. To še posebej velja za delovna mesta, ki bodo upravljala velike finančne zneske.

Večina tistih, ki so pred najemom opravili poligraf, potrjujejo, da je presejanje res učinkovito. Kandidati niso izgubili zaupanja nadrejenih.

Druga pomembna niansa je, da testiranje poligrafa ne bi smelo vplivati ​​na vprašanja, povezana zlasti z osebnim življenjem in spolnimi preferencami. O seznamu vprašanj pa se običajno razpravlja vnaprej.

Bi se moral bati testiranja poligrafa?

Moram reči, da človeka ne moreš prisiliti v takšen test. Soglasje mora biti prostovoljno. Vendar morate razumeti, da bo zavrnitev videti sumljiva. Delodajalec bo torej lahko našel več kot ducat razlogov, da ne sprejme osebja vlagatelja, ki je zavrnil predlog, da bi šel skozi poligraf.

Če želi kandidat skriti podatke, povezane s prejšnjo službo, morda ta trik ne bo uspel. Možno je, da bo laž postala očitna. Zato bo zavrnitev vstopa v državo postala rednost. Če imate kaj skriti, lahko poskusite poligraf posvariti. Lahko pa preprosto zavrnete preverjanje in poiščete delodajalca, ki potencialnih kandidatov ne izpostavi takšnim testom.

Če imate slabe navade, morate biti pripravljeni na to, da bodo postale znane. Navadno so na to pozorni potencialni delodajalci. Za mnoge zasvojenost z alkoholom in drogami velja za nesprejemljivo.

Glede na rezultate poligrafskega testa delodajalci sestavijo vtis o potencialnem kandidatu. Ocenijo verjetnost konflikta in drugih težkih situacij ter se tudi odločijo, ali je prosilcu mogoče zaupati.

Kako poteka preverjanje?

Vse testiranje je razdeljeno na dva dela. Najprej inšpektor opravi kalibracijo in prilagodi opremo ob upoštevanju posameznih značilnosti predmeta.

V tej fazi se postavljajo vprašanja, katerih pravilni odgovori so znani vnaprej. Ko prejmete informacije, natančno nastavite poligraf. Na tej stopnji se razkrije posamezna reakcija testa na resnico in neresničnost.

Nato nadaljujte neposredno s testiranjem. Vlagatelju se zdaj postavljajo vprašanja, katerih odgovore zanimajo potencialnega delodajalca. Običajno gre za vprašanja, povezana s slabimi navadami, vključno z odvisnostjo od iger na srečo, pa tudi z verjetnostjo kakršne koli škode potencialnemu delodajalcu.

Za vsako vprašanje ima preizkuševalec samo dva možna odgovora: da ali ne.

Vrednotenje rezultatov

Moram reči, da pri preverjanju ni vse očitno. Zanesljive rezultate ni tako enostavno. Zato mora testiranje izvajati samo visoko usposobljen specialist, ki bo zagotovil pravilno razlago rezultatov.

Med poskusom prevare poligrafa in situacijo, ko je preizkušenec preveč nervozen, obstaja velika razlika. Konec koncev, vsak ček v glavi misli, da ste v nečem sumljivi. In potreba, da se opravičite in dokažete svojo poštenost in spodobnost, je stresna situacija za vsako osebo, ki ni pripravljena vnaprej.

Zato lahko v nekaterih primerih poligrafski test ob najemu traja približno dve uri. V tem obdobju se preizkusni osebi postavi na stotine vprašanj, od katerih se mnoga večkrat ponavljajo v različnih različicah.

Prav ta pristop vam omogoča, da dobite najbolj zanesljiv rezultat.

Trajanje

Za preverjanje traja približno dve do tri ure, vključno z dešifriranjem rezultatov. Zato bi moral biti predlog za izvajanje testiranja v času nekajkrat manj pozoren. Verjetno se na zanesljivost takšnih informacij ni treba zanesti. Hkrati se preverjanje poligrafa, ki traja tri do štiri ure, šteje za največ. Daljše testiranje prinaša ogromno obremenitev tako inšpekcijskega kot tudi specialističnega poligrafista.

Z vidika prava

Za veljavnost revizije je zainteresiranih veliko zaposlenih - obstoječih in potencialnih.

Rusko pravo je v celoti na strani delodajalca. Uporaba poligrafa se šteje za zakonito metodo z le enim opozorilom, da inšpektor predhodno podpiše ustrezno soglasje. Za raziskovalca poligrafa je to nujnost, ki nam omogoča, da se v prihodnosti izognemo morebitnim pritožbam.

Zanimivo je, da je bilo predhodno soglasje kandidata neobvezno. Mnogi so vložili tožbe in zadevo zmagali. Zato se poligrafisti, ki se trudijo, da se zaščitijo pred nepotrebnimi trditvami, tako da prisilijo k podpisu soglasja za pregled.

Ali je mogoče zavrniti?

Glede na zgornje informacije lahko uganite, kakšen je odgovor. Dovolj je samo, da privolitve ne podpišete. Hkrati niti en delodajalec - niti aktiven v sedanjem obdobju niti niti potencialni - nima nobenega legitimnega razloga, da bi prisilil zaposlenega k reviziji.

Vendar morate razumeti, da dejstvo zavrnitve sproža dvom. Če je kandidat za delovno mesto še vedno le potencialni, ga bo delodajalec najverjetneje zavrnil in navajal kakšen drug razlog ali ga sploh ne bo omenil. Če obstoječi zaposleni zavrne ponudbo poligrafskih testov, je to popolnoma drugačna situacija.

Vsako leto storitev postane bolj priljubljena. In tisti, ki so testirani na poligrafu, zagotavljajo, da ni treba skrbeti. Priporočamo, da ne skrbite in ne skrivate resnice.