karierno upravljanje

Ročni varilci: kategorije, opis dela, navodila za varstvo dela, odgovornosti

Kazalo:

Ročni varilci: kategorije, opis dela, navodila za varstvo dela, odgovornosti
Anonim

Električno varjenje kovin se uporablja za povezovanje kovinskih delov strojev, mehanizmov, naprav gradbenih konstrukcij in trupov stavb brez dodatnih pritrdilnih naprav. Dela na postavitvi kovinskih konstrukcij izvajajo ročni varilci. Kakovost povezave na nove izdelke in med popravili je odvisna od stopnje izdelave.

Dovoljene nenatančnosti in malomarnost pri delu vodijo do prezgodnjega uničenja konstrukcij, nesreč v velikem obsegu. Specialist razume posebne značilnosti varjenja, pozna bistvo postopka, uporablja nove metode in zapletene tehnike pri delu. Ročni varilci delujejo v tistih poslovnih objektih, kjer avtomatskih enot ni mogoče uporabiti.

Postopek varjenja dveh kovinskih površin sestoji iz taljenja s pomočjo električnega loka zgornji sloj, v katerega prodre snov elektrode. Po hlajenju nastane močan kovinski šiv. Storitve električnega varilca so potrebne v skoraj vsaki organizaciji ali podjetju.

Kakovost in spretnosti električnega varilca

Posebnost varilca je kompleksna in škodljiva, zato pred najemom osebe opravi zdravniški pregled v ustaljenem okviru, da ugotovi zdravstvene težave. Iskalec zaposlitve razume, da je to težaven poklic. Ročni varilec ima naslednje lastnosti:

  • vztrajnost in trdo delo dosegata cilje v delu;
  • je trdoživ v psihološkem in fizičnem smislu;
  • potrpežljivo zdrži dolgotrajno bivanje v neudobnih pozah in zaprtih prostorih;
  • ima po naravi ali razvija vidno zaznavanje, vid, zna določiti velikost z očmi;
  • zna spretno in natančno premikati;
  • deluje na višini brez strahu;
  • delo opravlja učinkovito in natančno.

Kontraindikacije za poklic vključujejo: bolezni skeletnega sistema, revmatične zaplete, dihalne težave, alergijske manifestacije, zvišan krvni tlak, okvaro vida, negotova gibanja in tresenje okončin.

Specialistična orodja in dodatki

  1. Udobno in kakovostno držalo elektrod (lahka - do 0,5 kg).
  2. Maska na glavi ali ščitu varilca za zaščito oči in obraza pred infrardečimi žarki.
  3. Kabli za priključitev naprave na vir električnega toka in za ustvarjanje delujočega loka.
  4. Ročni varilci uporabljajo kovinske krtače za čiščenje površine.
  5. Kladivo za prebijanje žlindre iz šiva.
  6. Dleto za odstranjevanje napak v zvari.
  7. Ravnilo, kvadrat, ruleta, nabor vzorcev.
  8. Posebna oblačila varilca.

Kompleksnost dela

Pri varjenju obstajajo določene kršitve postopka, izražene v pojavu deformacijskih napetosti iz različnih vzrokov. Delno vmesno segrevanje zvara, njegovo krčenje, nepravilna sprememba strukture naloženega območja in še veliko več prispevajo k deformacijam. Priročnik z ročnim varilcem predvideva uporabo delovnega projekta pri delu, ki nakazuje oblikovalsko rešitev varilne enote.

Za boj proti nepravilnostim v postopku se uporablja metoda uravnoteženja deformacij, trdega in trajnega pritrjevanja delov, predhodnega žarjenja, temperaturne obloge izdelka po varjenju. Zaradi različnih razlogov se pojavijo notranje in zunanje pomanjkljivosti, razpoke, kršitev geometrije šiva, pore na površini, podrezki.

Vse kršitve celovitosti šiva vplivajo na kakovost povezave izdelka, visoko usposobljeni varilec se skuša izogniti kršitvam tehnologije. Kršitve, ki so se pojavile, so nujno odpravljene. Nekatere napake se odpravijo brez rezanja šiva, pri drugih se zvar ponovi po mehanski odstranitvi okvarjenega spoja.

Naloge električnega varilca ročnega varjenja vključujejo temeljito preverjanje kakovosti povezovalnega šiva, določitev pomanjkljivosti ob upoštevanju dovoljenih odstopanj v skladu z normami in pravili. Če toleranca ni v skladu s standardi, varilec popravi nekakovostno delo.

Navodila za varstvo dela električnih varilcev ročno varjenje

Varilec začne delo s preverjanjem delovnega stanja enote, izolacije napajalnega kabla in stanja držala elektrode. Naslednja je ureditev delovnega prostora za delo in poslušanje varnostnih navodil na delovnem mestu.

Pred začetkom dela z varilnim strojem se preveri zaščitno ozemljitev telesa enote in sekundarno navijanje motorja, brez katere se delo ne začne. Električni varjevalec ročnega obločnega varjenja ozemljitve delovne površine v obliki kovinske mize. Za zaščito drugih je varilec namestil zaščitne ščitnike iz negorljivega materiala.

Delo električnega varilca z ročnim obločnim varjenjem je veliko nevarnosti električnega udara, zato je treba varjenje v vlažnih, mokrih prostorih in na kovinskih površinah izvajati stoječe na gumijasti preprogi. Bodite prepričani, da nosite gumijaste čevlje (galoše, škornje), uporabljajo se gumijaste rokavice. Oči so zaščitene z očali varilca ali posebno masko.

Primarni napajalni tokokrog ni daljši od 10 m. Dela na območju z vnetljivimi snovmi se izvajajo v skladu z navodili za posebne pogoje varjenja. Popravilo posod vnetljivih snovi se opravi po čiščenju njihove površine s spiranjem z ogrevano vodo.

Delovni električni kabli so razporejeni tako, da se ne dotikajo kovinskih predmetov, ogrevanih cevovodov. Ne zvarijo sten cevi, ki so v sistemu pod pritiskom vode, plina, olja itd. Prekinitve nastanejo po odklopu naprave z napajanja in odstranjevanju napetosti iz držala elektrode.

Električni varjevalec ročnega varjenja lahko deluje, če ima vsaj sekundo kvalifikacije. Delo znotraj zaprtih rezervoarjev, rezervoarjev in drugih zabojnikov se izvaja samo v parih, delo se začne po naravnem ali namestitvi prisilnega prezračevanja delovnega mesta.

Kombinezoni varilca so v skladu z normo in so v dobrem stanju. Material je gosta, gosta, negorljiva tkanina, ki se ne stopi iz iskric - idealna je ponjava. Topel klobuk je izbran brez vizirja, ki moti pravilno postavitev delovne maske. Čevlji se nosijo z dolgočasnim vrhom, ki preprečuje opekline pred iskricami, je velikosti in tesno obložen. Platnene rokavice so oblečene tako, da je pokrov jakne pokrit.

Neupoštevanje varnostnih ukrepov vodi do različnih industrijskih poškodb:

  • opekline;
  • solzenje
  • električni udar različnih stopenj;
  • zastrupitev s hlapi cinka, silicija, svinca, mangana, dušika;
  • travmatične poškodbe zaradi eksplozij;
  • obsevanje z gama delci med šivanjem.

Gašenje

Električni varilec za ročno obločno varjenje je vedno v skladu s požarnimi predpisi. Dela ne začne, dokler na delovnem mestu ni zagotovljeno sredstvo za gašenje požara: škatla s peskom, lopata, vedra in gasilni aparat.

Eksplozivne in vnetljive snovi, vnetljivi materiali in lesene konstrukcije morajo biti na delovnem mestu ali v njeni neposredni bližini zaščiteni s pločevinami kovine ali azbesta. Po končanem delu se ostanki odprtega ognja preverijo in ne puščajo žepov plamena.

Opis delovnega mesta za varilca

Kvalificirani električni varilec je vključen v kategorijo specialistov. Zaposlenega zaposli in razreši vodja oddelka v dogovoru z neposrednim nadzornikom. V nadaljevanju navajamo glavne kompetence, pravice in obveznosti varilca, ki so določene v opisu delovnega mesta specialista.

Varjenje znanja

Za pridobitev kvalifikacije specialista ima varilec določene spretnosti in znanja. Ročni varilci vedo:

  • lastnosti titanovih zlitin, njihova raznolikost in fizikalne lastnosti;
  • kinematična naprava avtomatskih in polavtomatskih varilnih enot, splošne informacije o elektronskem nadzoru polnjenja;
  • podatki o dovzetnosti za korozijo različnih kovin in njenih vzrokih;
  • preskusne metode za končne varjene izdelke;
  • vrste toplotne obdelave sklepov in sklepov;
  • splošne osnove metalografije zvara.

Delovne odgovornosti

Opis delovnega mesta ročnega varilca določa pristojnosti, v katerih varilec deluje. Specialist opravlja delo na različnih področjih.

Izvaja plinsko, obločno in plazemsko varjenje zelo zapletenih strojnih enot, delov in strukturnih sestavnih delov cevovodov iz rabljenih jekel, barvnih kovin, litega železa. Deluje z zlitinami, zasnovanimi za uporabo v dinamičnih in vibracijskih strukturah z visokim tlakom.

Izvaja plinsko in obločno varjenje dinamično delujočih stavb in drugih konstrukcij. Uporablja avtomatsko varjenje za spajanje delov iz legiranih, titanovih zlitin na kompleksnih sodobnih napravah. Omogoča mehansko varjenje konstrukcijskih enot cevovodov, spojev stavb, ki delujejo pod vibracijo. Varilni stropni sklepi in spoji na navpični steni.

Ročne pravice varilca

V vsakem podjetju ima ročni varilec v skladu z normativi določene pravice, katerih delo sega z drugimi strokovnjaki. Zaposleni, ki so mu podrejeni, od njega prejemajo navodila na področju vprašanj iz njegove pristojnosti.

Specialist spremlja postopek izpolnjevanja nalog, spremlja čas izvrševanja ukazov svojih podrejenih. Električni varilec ima dostop do vseh potrebnih materialov, dokumentov glede na naravo svoje dejavnosti in dela podrejenih povezav. Zaposleni sodeluje s službami za tehnično podporo podjetja in proizvodnih oddelkov.

Ima pravico seznanjati se z ukazi in sklepi višjih uslužbencev o vprašanjih lastnih dejavnosti. Ponuja inovativne načine za izboljšanje varilnih tehnik in predloži pristojnim službam. Na podlagi rezultatov opravljenega dela predloži vodji, da razmisli o seznamu zaposlenih, ki so se odlikovali pri svojem delu, in prosi, da razmislijo o vprašanju kaznovanja kršiteljev. O vseh nenačrtovanih tehnoloških spremembah in nastalih pomanjkljivostih poroča neposrednemu nadzorniku.

Odgovornost varilca

Varilec je v mejah zakonodaje odgovoren za naslednja dejanja:

  • slabo opravljanje dela ali neizpolnjevanje uradnih dolžnosti, kršitev notranjih predpisov podjetja;
  • pravne kršitve, ki jih predvidevajo kazenski, civilni in upravni zakoni;
  • škoda materialnega načrta;
  • neupoštevanje poslovnih skrivnosti podjetja in zaupnosti;
  • neupoštevanje varnostnih standardov in varovanja dela.

3. kategorija ročni električni varilec

Specialist izvaja ročno in obločno plazemsko varjenje, naredi šiv srednje zahtevnosti, izdeluje vozle iz ogljikovih in konstrukcijskih jekel, barvnih materialov. Deluje v katerem koli položaju izbrane povezave, razen stropa. Omogoča rezanje delov srednje kisline s kisikom iz legiranih jekel in neželeznih železov, barvnih kovin. Varovalni obrabljeni deli orodja iz konstrukcijske in ogljikove kovine.

Znanje in spretnosti določata kategorije električnega varilca ročnega varjenja. Specialist dobro pozna načrtovanje električnih varilnih strojev in komorov varilne opreme, pozna zahteve glede kakovosti šiva in površine delov po rezanju. Zna razlikovati lastnosti elektrod različnih vrst, pozna tehnike za določanje kakovosti šivnega sklepa. Delavec razume vzroke notranjih strukturnih napetosti in jih prepreči.

4. kategorija ročni električni varilec

Delavec 4. kategorije izvaja plazemsko varjenje delov, konstrukcij, cevovodov srednje zahtevnosti iz litega železa, barvnih zlitin, ogljikovih kovin v vseh položajih, vključno s stropno lokacijo zvara. Izdeluje rezanje litega železa, barvnih kovin, posebnih jekel, zlitin z visoko vsebnostjo ogljika. Lahko odlaga ogrevane cevi in ​​rezervoarje, sekance strojnih delov, sestavnih delov, orodja. Razume v zapletenih risbah.

Pozna princip in sheme električne varilne opreme, značilnosti dela z napravami za izmenični in enosmerni tok, tehnologijo varjenja v komorah, osnove elektrotehnike, mehanske značilnosti kovin.

5. kategorija ročni varilec

Izvaja ročno plazemsko in obločno varjenje zapletenih sklopov, konstrukcij in cevnih sklopov iz različnih vrst jekla, dovoljeno je povezovanje gradbenih konstrukcij, ki delujejo v težkih pogojih. Opis delovnega mesta električnega varilca ročnega varjenja 5. kategorije kaže, da specialist varja blokovne konstrukcije v katerem koli položaju šiva. Napake na zapletenih vozliščih naredi z zlivanjem manjkajočih delov. Varilec bere zapletene risbe prostorskih struktur iz kovine.

6. kategorija ročni električni varilec

Varilec je specializiran za povezovanje kompleksnih sklopov in naprav, cevovodov iz katere koli vrste jekla ali zlitin in je dovoljen za gradnjo dinamičnih gradbenih jeder in tehnoloških vibracijskih struktur. Varjenje šivov v eksperimentalnih strukturah kovin s slabo varljivostjo, titanom in njegovimi zlitinami. Pozna načrtno shemo delovne opreme.

Uporablja znanje o mehanskih lastnostih kovin, vrstah poškodb zaradi korozije, vzrokih, ki jih povzročajo. V praksi izvaja osnove metalografije zvara in toplotne obdelave spojin.

Za zaključek je treba opozoriti, da je delo varilca zapleteno, od njega je odvisno delo konstrukcij brez nesreč in razpada. Specialist je dobrega zdravja in je dovoljen za delo po prehodu določenih standardov.