karierno upravljanje

Kako postati uradnik v Rusiji?

Kazalo:

Kako postati uradnik v Rusiji?

Video: Zašto je Rusija prodala Aljasku Amerikancima 2024, Julij

Video: Zašto je Rusija prodala Aljasku Amerikancima 2024, Julij
Anonim

Kariera uradnika je že dolgo pritegnila veliko ambicioznih ljudi. Ta položaj zagotavlja številne prednosti: status, višino plače, stranske priložnosti, dobro upokojitev in še veliko več. Danes se vse več ljudi sprašuje: "Kako postati funkcionar?" Enoznačnega odgovora ni, saj ljudje v Rusiji niso usposobljeni za takšne položaje. Toda z nizkim položajem lahko vedno dosežete visoke rezultate.

Kdo so uradniki?

Kadar želi človek postati uradnik, pogosto nima predstave o njihovem delu. Najprej poglejmo, kaj ljudje počnejo v tem položaju. Uradnik je uslužbenec državnega aparata. Isti birokrat. Širjenje ravni delovnih mest - od okrožne do ruske lestvice. Da pa prideš do vrha karierne lestvice, moraš trdo delati. Kako postati visoki funkcionar? Začnite od spodaj. Preberite življenjepise guvernerjev in županov, veliko jih je začelo pri okrožnih upravah.

Zahteve za prosilce za uradno delovno mesto

Za izbiro javnega uslužbenca ni enotnih zahtev. Ko človek misli, da "želim postati uradnik", je prva stvar, ki jo izbere, želena univerza. Prisotnost visokega šolstva danes ni pogoj. Poleg tega ni takega poklica kot "uradnik". Ruska vlada je že večkrat sprožila vprašanje uvedbe profesionalnih standardov, vendar to doslej obstaja le v teoriji. Eno izmed meril za take standarde je obvezno visokošolsko izobraževanje.

Če natančno pogledate uradnike na različnih ravneh, med njimi prevladuje število odvetnikov. Na drugem mestu je gospodarstvo. Tretji so mednarodni odnosi. Vendar obstajajo ljudje brez visoke izobrazbe. Svojo kariero so začeli od spodaj navzgor in se naučili osnov dela na kraju samem, zato jim sedenje na univerzi ne bi pomagalo.

Danes obstajajo posebne univerze za javne uslužbence. Ena izmed njih je Ruska akademija za usposabljanje javne uprave. Druge izobraževalne ustanove so pogoste tudi v Rusiji.

Hierarhija objav

Državni aparat ima, tako kot druge velike organizacije, svojo jasno hierarhijo. Zato je pred učenjem, kako postati visoki funkcionar, pomembno razumeti konstrukcijo hierarhije.

Torej je po zveznem zakonu razdeljenih 5 skupin javnih uslužbencev in 4 kategorije. Zgoraj so vodje. Sem spadajo tudi namestniki voditeljev. Malo nižje so pomočniki. Z drugimi besedami, svetovalci. Potrebni so kot pomočniki osebam, ki začasno zasedejo kateri koli položaj. Največji in srednji sloj državnega aparata so specialisti. Njihova naloga je izvajanje določenih funkcij. Spodaj vse - zagotavljanje specialistov. Njihov posel je zagotavljanje dejavnosti državnega aparata.

Skupine delovnih mest

Razvrstitev delovnih mest je določena z različnimi merili: delovnimi pogoji, stopnjo usposobljenosti, avtoriteto, odgovornostjo itd. Zato se glede na delovno dobo ločijo naslednje skupine: višja, glavna, vodilna, višja in mlajša delovna mesta.

Kako postati uradnik v Moskvi? Navodila po korakih

Če se torej človek odloči povezati svoje življenje z delom v državnem aparatu, kje naj začne? Z iskanjem nizkih objav. Da, v začetni fazi ni visokih plač, je pa stabilna in zagotavlja stalen dohodek. Plus karierna rast.

Po zveznem zakonu izbira za javne funkcije temelji na konkurenci. Če želite sodelovati pri njem, morata biti izpolnjena dva pogoja: znanje ruskega jezika in kvalifikacijske zahteve. Slednji ima povsod svoje posebnosti. Če človek na primer dobi službo kot uradnik na ministrstvu za finance, mu bo koristilo znanje računovodstva, statistike ali ekonomije.

Kje si lahko ogledam prosta delovna mesta? V uradnih medijih, na spletnih straneh organov oblasti. V pripravljalni fazi mora kandidat za delovno mesto zbrati paket dokumentov. Praviloma vključuje zdravniško spričevalo, potrdilo o kazenskem spisu, davčni dohodek, diplomo in fotografije. Po predložitvi končnega svežnja dokumentov instituciji, kjer boste morda morali izpolniti vprašalnik.

Najpomembnejša je druga faza - priprava na tekmovanje. Konec koncev, kako postanejo uradniki? Le dobro poznajo zakone in ustavo Ruske federacije. Vse to je enostavno najti na vladnih spletnih straneh. Čez dva tedna boste zlahka izvedeli celotno teorijo. Bodite pripravljeni odgovoriti na zahtevna vprašanja članov komisije.

Tretja stopnja je samo tekmovanje. Izvaja se osebno in pogosto vključuje dve stopnji: preizkus poznavanja zakonov in intervju. O rezultatih tekmovanja poročajo čez približno mesec dni.

Ali je mogoče postati zvezni uradnik brez kronizma in nepotizma?

Odgovor je pritrdilen. Upoštevati je treba, da brez delovnih izkušenj in priporočil ne bodo prevzeli vodilnih položajev. V resnici so govorice, da se natečaji odvijajo izključno za "pravo osebo", pretirane. V komisiji sedi neodvisni strokovnjak, ki postavlja vprašanja, vsak udeleženec pa ne more.

Prav tako je malo upanja na prejem podkupnin in povratnih ukrepov, saj nizki položaji ne dajejo posebnih prednosti.

Zakaj naj uradniki hodijo v znanost?

Razprava o tem, ali morajo uradniki postati akademiki, že dolgo traja. Pred tem je znanstvena diploma veljala za prestižno, zato so si jo mnogi prizadevali pridobiti na kakršen koli način. Glede na to je bila pogosto razprava, da se takšni ljudje ne ukvarjajo z znanostjo in zgolj zaman zasedajo mesto akademikov. Zato je Putin sprejel nenapisan zakon, ki prepoveduje uradnikom zasedati znanstvena delovna mesta. Tako je predlagal, da bi znanstvenike rešili pred konkurenco.

Zakaj so torej uradniki postali akademiki RAS? Zaradi dodatnega prestiža.

Še eno navodilo

Kako postati uradnik v Rusiji in kje iskati prosta delovna mesta? Seznam prostih mest je praviloma objavljen v uradnih medijih in na spletnih straneh organov. Koliko praznih sedežev bo videti, ni mogoče vnaprej vedeti. Včasih je potrebna začasna zamenjava, na primer med porodniškim dopustom. To je takoj zapisano v besedilu prostega delovnega mesta. Ne bojte se tega dejstva, držati se morate vsake priložnosti.

Še en način

Kako postati funkcionar brez vplivnih znancev? Težko, vendar mogoče. Če želite to narediti, morate najti najbolj neprivlačno in neprijavljeno prosto delovno mesto. Praviloma gre za najnižja delovna mesta. Majhna plača in širok spekter odgovornosti - torej kje je korist? Človek med delom pridobi vse potrebne povezave v državni strukturi. Kot rezultat, ko pokažete vse svoje najboljše lastnosti, se lahko premaknete na nov položaj.

Drug način, da postanete uradnik: v regiji obstaja proračunska struktura. Ustvarja se skupina za sodelovanje z njenim vodstvom. Ali kot možnost - oseba sama postane vodja. Vzpostavljajo se stiki z velikim mestom, kot je Moskva. Kot rezultat se ustvari nov proračunski tok.

Se splača delati kot uradnik?

Na to vprašanje ni dvoumnega odgovora. Kot vsako drugo ima tudi delo javnih uslužbencev svoje prednosti in slabosti. Od očitnih pomanjkljivosti je mogoče opaziti nizko plačo (kot v vseh proračunskih organizacijah), veliko odgovornosti in dolgo karierno rast. Pluzi so dobri obeti in stranske priložnosti za zaslužek.

Pot do mesta župana

Slab je upravitelj, ki ne sanja, da bi postal župan ali guverner. Pot do visokih postojank je dolga in trnovita. Praviloma je na pripravljalni stopnji potrebno zbrati paket dokumentov. Zahteve za njegovo vsebino najdete na spletnem mestu lokalne oblasti.

Nominacija kandidatov za mesto župana se začne nekaj mesecev pred volitvami. Vsi udeleženci dajo pisno soglasje, da bodo po izvolitvi na delovno mesto opustili dejavnosti, ki niso združljive z delom župana. Na primer, če ima kandidat podjetje, ga mora prodati ali prenesti na drugo osebo.

Po zakonu Ruske federacije se lahko za župana imenuje vsak državljan države, ki je dopolnil 21 let. Registracija regije v tem primeru ni potrebna.

Ključna točka: ne smete skrivati ​​prisotnosti kazenske evidence. Uradno zakon ne prepoveduje, da bi obsojenec kandidiral kot kandidat, vendar teh podatkov ni mogoče skriti. V nasprotnem primeru bo komisija zavrnila registracijo.

Ko je dokument sprejel, komisija kandidatu za župana izda potrdilo. Na podlagi tega ima oseba pravico odpreti volilni račun, po katerem pisno obvesti vse bančne podatke volilne komisije.

Ključna točka: če je človek sam predlagan, potem mora zbrati podpise v svojo korist, šele potem bo lahko glasoval. Praviloma je dovolj 1-2% celotnega števila volivcev. Kampanje se lahko začne dan po prijavi.

Po zbiranju vseh podpisov oseba predloži dokumente za registracijo svoje kandidature. To je treba storiti najpozneje štirideset dni pred začetkom volitev. Če komisija izda zavrnitev registracije, potem to stori v pisni obliki, pri čemer navede razloge.

Pravzaprav postati uradnik ni tako težko, kot se morda sprva zdi. Težje je ostati na mestu, saj moraš veliko delati in za minimalno plačilo. Toda v prihodnosti - pravi ljudje, kariera in nove priložnosti.

Če torej človek ne ve, kako postati funkcionar, vendar resnično želi, je dovolj, da članek natančno prebere in uporabi ustrezno shemo delovanja. Kot kaže praksa, vsi, ki želijo delati v državni strukturi, dobijo mesto. In že kariera je odvisna od konkretnega kandidata. Glavna stvar je, da se nenehno učijo, kompetentno opravljajo svoje naloge, nato pa bo oseba hitro prejela napredovanje in izpolnila svoje zaceljene sanje.