karierno upravljanje

Metodist je ključni element sodobnega izobraževalnega sistema

Kazalo:

Metodist je ključni element sodobnega izobraževalnega sistema

Video: ZEITGEIST: MOVING FORWARD | OFFICIAL RELEASE | 2011 2024, Maj

Video: ZEITGEIST: MOVING FORWARD | OFFICIAL RELEASE | 2011 2024, Maj
Anonim

Kaj določa kakovost izobraževanja v izobraževalnih ustanovah? Mnogi ljudje mislijo, da se odgovor skriva v materialni bazi zavoda, želji študentov ali vztrajnosti učiteljev. Toda metodisti se le redko kdo spomni. In zaman, ker je metodolog odgovorna za uvajanje učinkovitih učnih metod.

Na žalost le malo ljudi natančno ve, kaj ti strokovnjaki počnejo. Razlog je v tem, da metodologi ne sodelujejo neposredno s študenti, ostanejo v senci učiteljev in vzgojiteljev. Pa vendar so ustvarjalci osnovnih teorij in metod izobraževanja v sodobnem svetu.

Kdo je metodolog

Najprej je metodolog dobro usposobljen učitelj, z veliko željo, da pomaga drugim. Na podlagi svojega znanja, življenjskih izkušenj in trendov v tem času ta specialist razvija in izvaja različne izobraževalne metode. Drugi učitelji bodo v prihodnje njegova dela uporabljali za izboljšanje uspešnosti svojih učencev.

Poleg tega delo metodologa vključuje certificiranje zaposlenih v izobraževalnih ustanovah. Za to uporabljajo tako intervju kot preverjanje vse dokumentacije, iste kul revije, kontrolne knjige in abstraktne načrte naučenih lekcij.

V delo knjižnice je vključenih več metodologov. Poskrbijo, da bodo tja pripeljali, kako pomembne so zbrane knjige in ali jih je dovolj za vse učence. Res je, proračun izobraževalne ustanove ima pri tem vprašanju ključno vlogo, zato načrta metodologa ni vedno mogoče izpolniti.

Kaj morate postati metodolog

Čeprav je v vseh izobraževalnih ustanovah navedeno mesto metodologa, na univerzi zanj ni posebne posebnosti. Izobraževanje metodologa je precej znanje, pridobljeno z osebnimi izkušnjami in strastno željo po pomoči drugim. In na splošno je za prijavo na to delovno mesto dovolj pridobiti diplomo učitelja na visokošolskem zavodu.

Kljub temu pa se bo moral človek, če želi postati odličen specialist na tem področju, aktivno vključiti v svoj celovit razvoj. Dober metodolog je psiholog, ki razume, kako otroci razmišljajo. Dejansko brez tega ni mogoče sestaviti programa pouka, ki bi ga učenci imeli radi.

Prav tako mora metodolog spremljati vse posodobitve v svetu izobraževanja, da bo pravočasno posodobil vse svoje metode. In kar je še pomembneje, takšen specialist mora biti sposoben pravilno predstaviti te podatke učiteljem, da se ne le zavedajo vsega, kar se zgodi, temveč tudi odlično izpolnjujejo naloge, ki so jim dodeljene. Zato mora metodolog voditi vodstvo, pa tudi biti družaben.

Kraj dela

Metodolog je položaj na izobraževalnem področju, zato so vsi kraji njegovega dela povezani z izobraževalnimi ustanovami. Najprej to vključuje vrtce, šole, liceje, šole in univerze. Čim višja je ustanova na hierarhični lestvici, tem večje bodo zahteve za bodočega zaposlenega.

Poleg tega je v vseh mestih, še bolj pa v okrožnih središčih, državni kabinet metodologov in metodoloških centrov. Priti sem brez delovnih izkušenj je zelo težko, le da ima kandidat priporočila ali se je na razgovoru dobro izkazal.

Metodisti so dodeljeni tudi mestnim knjižnicam, da bi lokalnim delavcem pomagali voditi evidenco.

Prednosti in slabosti stroke

Med prednostmi tega poklica velja omeniti pomanjkanje izrecnega vodstva. Večina metodologov se sama odloči, kaj in kaj raziskati. Ta posebnost odpravlja telesno aktivnost, zato je za ljudi, ki želijo zaslužiti za preživljanje s svojim lastnim umom, to precej dobra možnost.

Tudi delo metodologa bo všeč tistim, ki si ves čas prizadevajo za razvijanje in obvladovanje novih znanj in veščin. Hkrati se lahko s ponosom zavemo, da bo opravljeno delo koristilo študentom, kar pomeni, da bo vplivalo na blaginjo države.

Slaba stran je, da v nalogah metodologa ni jasne gotovosti. Zato se za te specialiste pogosto krivijo gore nerazumljivega dela, kar ni tesno povezano z ustvarjanjem novih izobraževalnih metod. Poleg tega je metodolog precej težko, da se pridruži ekipi, saj čeprav dela v korist učiteljev, ni eden izmed njih.