karierno upravljanje

Osnovna varnostna navodila za mehanika vozil v podjetju

Kazalo:

Osnovna varnostna navodila za mehanika vozil v podjetju

Video: Model Car Garage - 1910 American Female Mechanics By ICM - Female Mechanics by ICM 240009 2024, Maj

Video: Model Car Garage - 1910 American Female Mechanics By ICM - Female Mechanics by ICM 240009 2024, Maj
Anonim

Vsak poklic ima svoje prednosti in slabosti. In vsak poklic je na svoj način kompleksen, delovno zahteven, energijsko zahteven, samo delovni pogoji se lahko bistveno razlikujejo. Torej je lahko delo enega specialista kar se da varno in zaščiteno pred nepredvidenimi situacijami, specifike dela drugega mojstra pa lahko v tem času povzročijo okoliščine, ki jih lahko spremljajo morebitne grožnje in nevarnosti.

Ravno takšna specifičnost vključuje tudi delo mojstra pri popravilu vozil - mehanike. Navodila za varstvo dela glavnega ali navadnega inženirja-tehnika v obratu zagotavljajo veliko zahtev za pripravo delovnega procesa, neposredno opravljanje nalog in prenehanje dela. To je posledica dejstva, da lahko električna in mehanizirana delovna oprema v primeru nepravilnega delovanja predstavlja resnično grožnjo. Poleg tega je vzrok za izredne razmere lahko banalna malomarnost mehanika. V tem primeru navodila za varstvo pri delu inšpektorja za popravilo in vgradnjo z vozili v podjetju služijo kot nekakšno vodilo, ki strokovnjaku pomaga zagotoviti pogoje njegove delovne dejavnosti in minimizirati tveganja industrijskih poškodb.

Delovni pogoji in naloge avtomehanika v podjetju

Da bi razumeli nevarnost, ki jo predstavlja avtomehanika pri delu z različnimi mehanskimi orodji in električnimi napravami, je treba imeti predstavo o funkcijah, ki jih opravlja, ki so predpisane neposredno v njegovem opisu dela. Delovna varnost mehanika pri popravilu, opremi in vzdrževanju vozil zagotavlja skladnost z vsemi varnostnimi pravili in vsemi operativnimi standardi naprav, kar omogoča, da se vzroki nesreče čim bolj zmanjšajo. Kakšne so funkcionalne odgovornosti mehanika vozila?

  • Podvozje: vzdrževalna in popravila.
  • Motorji z notranjim zgorevanjem (ICE): popravilo, pranje.
  • Šobe za vbrizgavanje motorja: splakovanje, vzdrževanje.
  • Menjalnik: popravila.
  • Oprema za gorivo: popravilo rezervoarja za plin.
  • Popravite protiblokirni zavorni sistem (ABS).
  • Uglaševanje in nastavitev zračne blazine (SRS).
  • Storitev nadzora zdrsa koles (EDS).
  • Podpora za večnamenski prenos (SUPER SELECT).
  • Servisne enote in sklopi.
  • Inštalacijska dela, nastavitev poravnave koles.
  • Dela na izravnavi in ​​namestitvi pnevmatik.
  • Storitve namestitve za zaščito motorne gredi.
  • Izvajanje vzdrževanja.
  • Popravljanje opravljenega dela na delovnem listu in še veliko več.

Vsaka garaža z zagotavljanjem ustreznih storitev zahteva prisotnost več strokovnjakov te kategorije v objektu. Poleg tega vsako podjetje, ki ima na svojem bilanci stanja določeno število vozil, vsebuje tudi enega ali več mehanikov in glavnega mehanika v osebju te kategorije. Navodila za varstvo dela za vsakega specialista v namestitvenem in tehničnem oddelku vključujejo študijo s strani zaposlenih v posameznih oddelkih. V razdelkih so podane informacije o splošnih določbah, pravilih za pripravo delovnega mesta, o obvezni naravi določenih dejanj v času neposrednih inštalacijskih in popravljalnih del ter o standardih ravnanja v času, ko je delo zaključeno. Med drugim ločen razdelek prikazuje informacije o pravilih ravnanja v izrednih razmerah.

Splošne določbe

Začetno nevarnost lahko nosijo delovna oprema in posebna tehnična oprema. Tipična navodila za varstvo dela za mehanika vozil se začnejo s splošnimi določbami. Vključujejo seznam tistih postavk, katerih seznanitev je obvezna za vsakega strokovnjaka, ki je na tem mestu zasedel podjetje.

  1. Najem mojstra za tehnično vgradnjo avtomobilskega prevoza predvideva, da je vlagatelj dosegel osemnajst let. Hkrati mora opraviti zdravniški pregled, kjer bo sklep zabeležen odsotnost kakršnih koli kontraindikacij iz zdravstvenih razlogov.
  2. Zasedba delovnega mesta mehanika pomeni prisotnost tretje in višje tolerance glede električne varnosti. Specialist mora na delovnem mestu opraviti uvodni in začetni pouk ter se seznaniti z varnimi delovnimi praksami.
  3. Bodoči zaposleni opravi pripravništvo na določenem delovnem mestu z obvezno predajo teoretičnega znanja. To je neke vrste preizkus novega osebja s strani vodstva transportnih podjetij. Poleg tega bi moral član oddelka za avtomehaniko vsaj enkrat na pol leta obiskovati redno varstvo dela in vsaj enkrat na leto opraviti zdravniški pregled na kliniki - te odločitve določa sklep Ministrstva za zdravje in socialni razvoj št. 302N, ki je bil potrjen 12. aprila 2011.
  4. Poleg načrtovanih sestankov mora mehanik opraviti nenačrtovane, kar je lahko posledica sprememb tehnoloških procesov, prilagoditve pravil varstva dela, zamenjave ali izboljšave enega od avtomobilov, njegovih delov in določenih naprav, pa tudi sprememb delovnih razmer na delovnem mestu.
  5. Avtomehanik mora pri svoji neposredni delovni dejavnosti upoštevati pravila internega kadrovskega načrta in izpolnjevati zahteve navodil o varstvu dela ter določbe določbe o požarnih in električnih varnostnih ukrepih.
  6. Osebno zaščitno opremo in zaščitna oblačila, ki jih izda redno zaposlenemu, bi moral uporabljati izključno za predvideni namen. Poleg tega izdana oprema in delovna oprema zahtevata skrben odnos do njih in po potrebi ustrezno pospravljanje (čiščenje, pranje).
  7. Po delu je obvezen dejavnik upoštevanje varnostnih ukrepov v zvezi z osebno higieno: ostanke sredstev, ki jih mehanik uporablja v postopku, temeljito izprati z milom, še posebej pred jedjo, kar je bistveno pomembno.
  8. Zaposleni v oddelku za avtomehanika je dolžan vedeti lokacijo opreme za prvo pomoč, gasilske opreme in jih lahko uporabljati v nujnih primerih. Poleg tega bi moral tudi on, kot vsak drug zaposleni v podjetju, poznati osnovne pojme prve pomoči.

Med drugim po standardnem navodilu za varstvo dela za mehanika cestnega prevoza, tako da načeloma na katerem koli drugem področju dejavnosti, ki se nanaša na popravila in vzdrževanje, ni dovoljeno zapustiti svojega delovnega mesta brez dovoljenja glavnega mehanika. Navaden uslužbenec tudi ne sme opravljati dela, ki mu ga ni zaupalo poslovodstvo. V delovnem času na delovnem mestu je prepovedano kaditi ali jesti - to se izvaja izključno na določenih mestih: kajenje je dovoljeno v kadilnici, kosilo v jedilnici ali v posebni sobi za prehrano.

Dejavniki grožnje

Pravzaprav obstaja vrsta vseh vrst točk, na katere bi moral biti prometni tehnik pri opravljanju svojih neposrednih nalog pozoren. Njihov seznam je naveden tudi v osnovnih navodilih za varstvo pri delu garažnega mehanika. Naslednji vidiki so nevarni:

  • premični mehanizmi in stroji ter gibljivi deli delovne opreme;
  • previsoka ali nizka temperatura opreme in materialov, s katerimi morajo delati mehaniki (uplinjač, ​​injektor, rezervni deli motorja);
  • visoka napetost omrežja, kar lahko povzroči kratek stik;
  • povečana statična elektrika;
  • ostri robovi, vrzeli in hrapavost v obdelovancih, orodju in opremi, ki jih mehanik neposredno uporablja v delovnem toku;
  • lokacija delovnega mesta mehanika na sorazmerno visokih ravneh tal od tal ali, nasprotno, pod zemljo - v pobočju (garažna jama);
  • povečana onesnaženost delovnega prostora s prahom in plinom (avtomobilski izpuhi, usedline zaradi delovanja delovnega orodja itd.);
  • pomanjkanje izolacije hrupa - prekomerne vibracije in hrup delujočih motorjev, opreme, orodja negativno vplivajo na koncentracijo v delovnem procesu;
  • resna odstopanja od norme ravni vlažnosti v garaži;
  • nenormalne spremembe temperature zraka na delovnem mestu mehanika;
  • slaba osvetlitev delovnega prostora glavnega tehnika v garaži;
  • drsne površine tal, miz, strojev, za katere dela garažni delavec.

Da bi se izognili poškodbam in industrijskim poškodbam, morajo mehaniki dobavljati kombinezone, pa tudi posebno obutev in druga potrebna sredstva za zagotavljanje osebne zaščite, ki jih zagotavljajo veljavni standardi varstva dela v podjetju te vrste dejavnosti. Uporaba zaščitne opreme, ki je že potekla, ni dovoljena.

Da bi se izognili izgubi pozornosti in usmerjenosti za delovnim mestom v delovnem procesu, je strogo prepovedana tudi uporaba alkohola in drog, prav tako pa tudi, če ste v službi v alkoholu (alkoholni ali narkotični). Če katera koli nepredvidena situacija ogrozi življenje in zdravje zaposlenih v tem sektorju delovnega procesa, mora mehanik brez odlašanja poročati neposrednemu vodstvu, kaj se dogaja. V primeru, da navadni ali glavni mehanik ne upošteva navodil za varstvo dela in sprostitev vozil po predvidenem namenu, lahko garažni delavec odgovarja v skladu z veljavno zakonodajo Ruske federacije.

Pravila za pripravo na začetek delovnega procesa

Pred neposrednim začetkom opravljanja svojih delovnih nalog mora strokovnjak za popravila in vzdrževanje vozil upoštevati nekatere zahteve varstva pri delu. Navodila za mehaniko predvidevajo številne pripravljalne postopke v začetni fazi opravljanja funkcionalnih nalog.

  • Prva stvar, ki bi jo moral narediti tehnični garažni mojster, je, da si nadene uniformo in posebne čevlje ter pripravi vso osebno zaščitno opremo (rokavice), rokavice, očala, masko, če je to potrebno. Treba je opozoriti, da je treba dlake v tem trenutku odstraniti pod pokrivalo in žepe preveriti glede prisotnosti tujih predmetov in predmetov.
  • Na začetku delovnega dne mehaničar prejme takojšnje naloge od svojega nadzornika za izvedbo, če je potrebno. Poleg tega po potrebi prejme tudi informacije v obliki seznama o varnosti prihajajočega dela.
  • Na začetku izmene je mehanik pred neposrednim odhodom vozil na namembne kraje dolžan vizualno pregledati vse avtomobile in tovornjake, ki jih bodo kmalu poslali na let. Na primer, v logističnih centrih v garaži podjetja je veliko vozil, s katerimi se blago prevaža do prodajnih mest iz skladišča. In v skladu z navodili o varstvu in tehnologiji dela mehanik natančno in temeljito pregleda vse delovne sisteme avtomobila, da prepreči in zmanjša na minimum nevarnosti v sili: preveri zavorni sistem, motor, varnostni sistem, trdnost pritrditve koles itd.
  • Neposredno na delovnem mestu v garaži mora strokovnjak pregledati, ali je površina tal zdrsnila in se z nepotrebnimi garažami ali zunanjo opremo zamajala. Če je treba okrepiti osvetlitev, mora mehanik skrbeti za organizacijo dodatnih svetilk, reflektorjev, svetlobnih virov.
  • Tudi v skladu z navodili za varstvo dela ima glavni mehanik, tako kot navadni, nalogo spremljati zdravje obstoječe opreme in delovnih platform.
  • Ves delovni dan mora mehanik poskrbeti, da oprema, ki je trenutno nihče ne uporablja, ni izključena iz napajanja. Po potrebi določi področja popravljalnih del s postavitvijo pregrad in po obodu tega segmenta postavi ustrezne plakate z napisi: „Pozor! Delo je v teku, ne vključujejte! "
  • Med delom mehanik tudi preveri stopnjo obrabe opreme in njeno skladnost z delovnimi pogoji. Če je neka oprema presegla normo svojega delovanja, mehaničar o tem poroča vodstvu, nato pa se že odloča o vprašanju razgradnje take opreme.

Delajte z nemehaniziranimi orodji

Navodila za varstvo dela mehanika v podjetju predvidevajo delovanje opreme, priključene na napajanje, in nemehaniziranega orodja. Kar zadeva slednje, specifike dela tehnologa-monterja garaže predvidevajo njegovo upoštevanje nekaterih previdnosti. Kaj je tukaj vključeno?

  • Preverjanje videza in trajnosti sklopa (orodje z lesenim ročajem mora biti opremljeno s trdimi materiali, gladko obdelanimi površinami brez vdolbinic in čipov, pa tudi z drugimi napakami).
  • Pregled orodij za sajenje na konzolo z močnim raskladyka na prostem ročku ročaja (dleta, palice morajo biti opremljene s konicami iz nerjavečega jekla, ročaji pa ne smejo imeti razpok, kavljev, cepičev).
  • Velikost ključev na ustrezne matice in glave vijakov.
  • Pri rezanju kovin je treba obvezno preveriti zanesljivost pritrditve diskov na delovno mizo, pa tudi uporabnost zareze.
  • Zanesljivost pritrditve ročaja izvijača je preverjena tako, da palica trdno sedi v ročaju s stranskimi ploskvami.
  • Posebna pozornost je namenjena delu s priključkom: mehanik mora pred uporabo pregledati opremo glede obratovanja, določiti življenjsko dobo ob upoštevanju podatkov iz tehničnega lista in oceniti gostoto pnevmatičnih in hidravličnih povezav. Poleg tega mora specialist v garaži zagotoviti, da imajo vtičnice zaklepne naprave, ki izključujejo možnost vijaka, da se ob odstranitvi z ročice samodejno spusti.

Delajte z elektrificiranim orodjem

Če se pri delu uporablja elektrificirano orodje, navodila za varstvo pri delu strojnega inženirja predvidevajo tudi nekatere obvezne ukrepe pri pripravi električne opreme za delovni proces. Dejanja mehanika so v tem primeru usmerjena v preverjanje:

  • zaščitite vse električne naprave in električna orodja z izoliranimi stiki električnih žic: da preprečite njihovo interakcijo z vlago in možnostjo mehanskih poškodb, žice zaščitite z gumijastimi cevmi in jih pritrdite na prosti konec s čepom s posebnim čepom;
  • lokacija na varnem in priročnem mestu za uporabo vse opreme, povezane z električno energijo;
  • razpoložljivost in uporabnost sistema za opozarjanje opreme, pa tudi ozemljitev ničelnih žic (po potrebi je treba preveriti tudi prezračevalni sistem);
  • varnost vozne poti premične opreme - vse površine morajo biti gladke, stabilne in ne spolzke;
  • uporabnost prenosnih lestev in lestev pri delu z električnimi aparati v rokah na hribu - treba je preučiti trdnost strukture in zanesljivost pritrdilnih elementov, pa tudi površino materiala za vozle, razpoke, štrleče vijake, ki lahko poškodujejo; poleg tega morajo biti na nogah stopnic prisotni gumijasti ali silikonski „čevlji“ za zaustavitve, ki so zasnovani tako, da preprečujejo drsenje po talni površini.

Če je ugotovljeno napako tehnične opreme naprav, instrumentov in orodij, ki je navedena v navodilih proizvajalca, je mehaniku prepovedano opravljati svoje naloge. Prav tako je prepovedano začeti z delom, če ni osebnih zaščitnih materialov. Če mehanik odkrije katero od težav, opisanih v garaži z vozili, bo o tem obvestil svojega neposrednega nadzornika.

Varnostna pravila za mehanika v času neposrednega opravljanja službenih nalog

Delo tehničnega inštalaterja ni pomembno le na področju servisiranja avtomobilskega prevoza: železniške družbe, letalske družbe in ladijska podjetja uporabljajo storitve strokovnjaka na tem področju. Torej, pilotna posadka je odgovorna za nadzor nad izpolnjevanjem funkcionalnih dolžnosti specialista tehnologa na letalu in kapitana na ladji. Navodila za varstvo dela mehanikov ladijskih prevozov, za razliko od avtomobilskih, predvidevajo potrebo kadar koli v vseh 24 urah na dan, medtem ko med letom odzivajo na okvare in okvare strojnice ladje. Garažni mehanik se pridruži delu s prihodom na delovno mesto in ga zapusti ob koncu delovnega dne. Zato se sooča z nalogo preučevanja pravil ravnanja na delovnem mestu v fazi priprave na začetek delovnega procesa, v času neposrednega popravila in tehničnega dela ter ob koncu delovnega dne.

V času neposrednega dela dela navodila za varstvo dela predvidevajo skladnost z naslednjimi vidiki mehaničnih dejavnosti:

  1. Dvižne naprave, varnostne, prenosne in mobilne naprave ter osebna zaščitna oprema morajo biti nedotaknjene.
  2. Zapiranje, blokiranje in druge naprave, ki zagotavljajo varno delovno aktivnost, morajo biti neposredno prisotne na delovnem območju - strogo jih je prepovedano odstraniti in premikati.
  3. Usmeritev manevrskih naprav in vrtečih se delov strojev ne sme presekati lokacije osebja v garaži, da jih ne bi ujeli in povzročili poškodbe.
  4. Stiki z živo opremo niso dovoljeni.
  5. Delovno mesto mora biti v strogem redu in čisto.
  6. Pri zagonu stroja, opreme s klopi, opreme za obdelovalne stroje morate osebno preveriti, ali na območju, kjer stroj deluje, ni delavcev in nihče ne more trpeti zaradi njegovega premikanja.
  7. Popravila in rutinski pregled električnih inštalacij je treba izvesti z odstranjenimi ventili in varovalkami.
  8. Odsotnost povečane napetosti na vodilnih območjih opreme lahko preverite s pomočjo voltmetra ali indikatorja za merjenje napetosti.
  9. Zagotoviti je treba, da pri delu s stikalno opremo in izklopniki obstajajo opozorilni plakati z napisi: "Pozor, naprava deluje pod napetostjo" itd.
  10. Pri delu z električnimi napravami morate uporabiti orodja z izolacijskimi ročaji, ki so na njih, ki preprečujejo prehod toka. Takšna orodja so lahko klešče, rezalniki za žice, klešče. Izvijači morajo biti opremljeni tudi z dielektrično prevleko.
  11. Opremo kot transformator, spajkalnik je treba pravočasno in sistematično preveriti in popraviti.
  12. Naprave za polaganje je treba izvajati na pravem mestu za delo - potrebno je spremljati zanesljivost pritrditve obdelovanca na delovno mizo ali v primežu. Rezanje kovin je treba opraviti z očesnimi mrežnimi stekli, kovinske ostružke, ki nastanejo po rezanju, pa je treba očistiti izključno s čopičem in ne rokavicami. Pihati in grabljati z rokami je strogo prepovedano.
  13. Pri delu z električnim aparatom mora mehanik nadzorovati ozemljitev telesa električnega orodja, pa tudi zaščititi se tako, da si nadene dielektrične rokavice. Pod nogami naj bo podloga ali gumijasta preproga. Žice morajo biti zaščitene pred mehanskimi poškodbami. Če se pregrejejo, napravo takoj izklopite iz električnega omrežja.
  14. Pri montaži in demontaži mehanizmov in sestavnih delov je mehanik dolžan nadzorovati varnostne pokrove na napravah, ki onemogočajo medsebojno vzmetenje.
  15. V primeru dela s hidravličnimi cevmi je potrebno spremljati uporabnost in zanesljivost njihovega pritrjevanja na stojala hidravličnih naprav.

Prepovedani triki

V navodilih za varstvo dela je seznam prepovedanih ukrepov:

  • Ne morete uporabiti napačnega orodja ali tistega, ki ne ustreza nalogi - naprave in mehanizmi se uporabljajo izključno po predvidenem namenu.
  • Prepovedano je podaljšati ključe s pritrditvijo enega ključa na drugega.
  • Uporabo okvarjenih mehanizmov, ki zagotavljajo dvigovanje tovora in njegovo zajemanje, je kontraindicirano.
  • Pritrditve delov in orodja med premično opremo je nemogoče. Poleg tega je prepovedano skakati s premikajočih se instalacij, pa tudi stopnic in lestev.

Med drugim je prepovedano dvigovanje težkih tovorov. Če se slabo počutite, morate prenehati delati in se obrniti na zdravstveni dom.

Izredne razmere

V nujnih primerih - ob opazovanju penečih naprav, okvar opreme, hudega pregrevanja opreme, požara - je treba takoj ustaviti vsa dela in električne naprave izključiti iz elektrike. Mehanik je dolžan o nesreči obvestiti vse delovne ljudi, zagotoviti njihovo varnost tako, da jih izpelje na ulico ali omeji dostop do vira nevarnosti. O incidentu je treba nemudoma obvestiti vodstvo. V primeru požara je treba poklicati gasilsko enoto, tako da pokličete številko 101 ali 112.

Konec dela

Ob zaključku mora mehanik preveriti:

  • montaža in zlaganje orodij na ustrezno mesto za to;
  • čiščenje razlitega olja ali goriva, če obstaja, s peskom ali žagovino, čemur sledi drobljenje v kovinske škatle s pokrovi;
  • čiščenje rabljenih materialov v kovinskih smetih za smeti;
  • pospravljanje delovnega mesta.

Sam mehanik si mora sleči kombinezon, se tuširati ali vsaj temeljito umiti roke in obraz z milom.