karierno upravljanje

Je učitelj reden poklic ali poklic?

Kazalo:

Je učitelj reden poklic ali poklic?

Video: To bo moj poklic: Gastronom hotelir 2024, Maj

Video: To bo moj poklic: Gastronom hotelir 2024, Maj
Anonim

Učitelj je eden najtežjih poklicev na svetu. Učitelj, ki si je izbral pot, se mora v celoti posvetiti izobraževanju, sicer ne bo mogel pri učencih vzbuditi ljubezni do znanja. Ni vsakdo sposoben postati učitelj, saj za to ne potrebuješ samo izobrazbe, ampak tudi resnično željo po poklicu.

Torej je učitelj bolj poklic kot posebnost. Tega se morate vedno zapomniti in šele po spoznanju celotne globine te izjave se odločite, ali je sploh vredno postati učitelj.

Kaj je učitelj?

Zdi se, da vsi vedo, kaj je učitelj. Konec koncev, vsi smo imeli svojega učitelja v osnovni šoli, Trudovika, fizika in celo učitelja OBŽD. Prav tako se je zgodilo, da se zdaj vsi izobražujejo, ne glede na njegovo raso, spol in vero. In to je seveda dobro, kajti brez vednosti se sodobni človek ne razlikuje veliko od svojih daljnih prednikov, ki so tekali s sulico po mamutu.

Toda kako je biti učitelj? Samo predstavljajte si odgovornost, ki pade na njegova pleča, saj je kakovost znanja odvisna od njegovih učnih sposobnosti. In če se ne spopade s svojo nalogo, se izkaže, da njegovi učenci niso pripravljeni na nadaljnja preizkušanja.

Torej je učitelj najprej povezovalna vez, ki povezuje sodobni izobraževalni sistem in misli učencev. Tudi on kot draguljar ustvarja umetniška dela iz grobih kamnov, korak za korakom neizkušene otroke spremeni v polnopravne državljane.

Kako postati učitelj?

Učitelj naj bo poklic, vendar brez ustrezne diplome oseba ne bo smela hoditi v šolo. Zato je vprašanje upravičeno: "Kje lahko pridobim pedagoško izobrazbo?"

No, začnimo po vrstnem redu:

  • V hierarhiji izobraževalnega sistema so učiteljske šole ravno prve. Tu lahko dobite diplomo učitelja ali učitelja osnovnih razredov.
  • Srednje tehnično izobraževanje je odgovorno za diplomiranje specialistov, ki izvajajo splošne razvojne predmete. Na primer glasba, fizična vzgoja ali posebna predšolska vzgoja.
  • Univerze - idealen kraj za tiste, ki želijo poučevati v šoli. Med drugim se tukaj lahko pridobi tudi izobrazba psihologa. Na splošno se diplomanti delijo na diplomante in magistre, druga kategorija pa je zarez in daje veliko več privilegijev.
  • Končna faza je podiplomski in doktorski študij. Oseba, ki je prejela ta naziv, ima polno pravico do poučevanja v visokošolskih zavodih, pa tudi do dela na različnih študijih.

Slabosti poklica učitelja

Preden pa se lotimo opisa zaslug tega poklica, bi se morali podrobneje osredotočiti na njegove pomanjkljivosti. Konec koncev, karkoli že kdo reče, je učitelj delo, ki ni primerno za vse.

Največja nevarnost je v tem, da učitelji redno doživljajo čustvene pretrese. Poredni študentje, spremembe v izobraževalnem sistemu, nezadovoljni starši, potreba po nenehnem spremljanju razmer - vse to vodi v stres. In če se učitelj ne nauči zatirati ga, potem bo kmalu lahko imel depresijo in odpor do dela.

Druga pomanjkljivost je nizka plača. Ker so učitelji na državni podpori, se pogosto pojavlja proračunski primanjkljaj. Ta težava je še posebej pestra v ustanovah, ki se nahajajo v majhnih mestih.

Prednosti tega poklica

Verjetno najbolj pozitiven trenutek je priložnost, da razkrijete svoj potencial. Konec koncev se človek, ki deluje kot učitelj, nenehno izboljšuje. Vsak nov dan bo za razliko od prejšnjega, saj bodo otroci vedno našli način, kako se razlikovati.

In delovni pogoji so zelo privlačni. Naj bo to dež, sneg ali hladen veter - učitelj bo vedno v topli sobi. Delovni dan je določen s številom dodeljenih lekcij, zato je pogosto od 6 do 8 ur. Kaj lahko rečemo o dopustu, ki vedno pade na poletno obdobje in traja mesec in pol.

Pomemben dejavnik je prestiž. Navsezadnje njihovo delo služi v dobro družbe, zato jim je družba sama za to hvaležna.

Učiteljica v osnovni šoli

V osnovnih razredih je vsa odgovornost za vzgojo otrok na ramenih njihovega vodje. Imajo učitelja jezika, matematika in celo psihologa. Zato je to stališče izredno pomembno z vidika osnovnega izobraževanja.

Ti učitelji otrokom dajejo osnovno znanje. Še več, prav oni morajo v svojih učencih vzbuditi žejo po znanju. Da jim sporočim, kako pomembna je študija, da bi v prihodnosti dosegli želene višine.

Humanitarne in natančne discipline

Na splošno lahko učitelje razdelimo v tri velike skupine:

  • Splošno razvojno. Na primer učitelj glasbe, risanja, telesne vzgoje in tako naprej.
  • Humanistika. Ruski jezik, zgodovina, filozofija.
  • Natančno. Učitelj matematike, fizike, kemije in podobno.

Ko si bo izbral pot zase v svetu pedagogike, si bo moral človek slediti do konca. Navsezadnje bo trajalo veliko časa, razen če gre seveda za sorodna področja, na primer učitelj ruskega jezika in recimo učitelj literature.

Izbira službe

Kar zadeva kraj dela, je vse odvisno od izobrazbe. Višji kot je učiteljski naslov, več možnosti se mu odpira.

Kar zadeva plačilo, so tukaj na prvem mestu učitelji, ki svojo prakso izvajajo v zasebnih in elitnih šolah. Nato pridejo učitelji na univerzah in visokih šolah, nato šolski delavci in tako naprej. Hkrati je veliko odvisno od samega predmeta in števila dodeljenih ur.

Tudi v tem poklicu obstaja možnost dodatnega zaslužka. Recimo, isti učitelj matematike ali angleščine lahko dela kot mentor. Poleg tega včasih takšna dejavnost prinese veliko večji dohodek kot glavna naloga.