karierno upravljanje

Obvezni in dodatni pogoji pogodbe o zaposlitvi

Kazalo:

Obvezni in dodatni pogoji pogodbe o zaposlitvi

Video: Kako zaposlite državljana EU? 2024, Maj

Video: Kako zaposlite državljana EU? 2024, Maj
Anonim

Pogodba o zaposlitvi vsebuje številne posebne pogoje. Kakšni so ti pogoji in kako se razlikujejo, bo opisano v tem članku.

Pogodba o zaposlitvi: splošni opis

Pogodba o zaposlitvi določa osnovne dolžnosti, pravice in odgovornosti dveh strank: delodajalca in zaposlenega. Zahvaljujoč pogodbi o zaposlitvi so funkcije obeh strani strogo urejene, zaradi česar nobena stranka ne sme priti do kršitev.

Predstavljeni dokument vsebuje dve skupini pogojev: to so obvezni in dodatni pogoji pogodbe o zaposlitvi. Obvezni pogoji morajo biti določeni v skladu z vsemi regulativnimi pravnimi akti. Preprosto povedano, morajo biti skladni. Kot je razvidno iz imena teh pogojev, so neodtujljivi in ​​jih morata obe strani dosledno upoštevati. Dodatne pogoje pogodbe o zaposlitvi je mogoče določiti na razmeroma brezplačen način. Delodajalec jih lahko sprejme ali zmanjša. Z zaposlenim je situacija nekoliko drugačna: zato mu ni treba nalagati dodatnih pogojev. Stvar je v tem, da lahko bistveno poslabšajo njegov poklicni položaj.

O delodajalcu

Delodajalec je ena od pogodb o zaposlitvi. To je pravna ali fizična oseba, ki je dolžna sklepati urejene poklicne odnose z zaposlenimi. Zadevna zadeva ima številne odgovornosti, med katerimi je mogoče imenovati najosnovnejše:

  • zmožnost zagotavljanja zaposlitve;
  • potrebo po kakovostnem in pravočasnem plačilu dela zaposlenega;
  • obveznost prevzemanja odgovornosti za dejanja ali dejanja iz delovnega kodeksa;
  • zmožnost določitve in urejanja obveznih in dodatnih pogojev pogodbe o zaposlitvi.

Delodajalci - pravne osebe - so običajno uradno registrirane organizacije. Posamezni delodajalci (ali osebe, ki jih niso), odvetniki, notarji in nekatere druge kategorije državljanov so priznani kot naravni delodajalci.

O zaposlenem

Člen 20 zakonika o delu Ruske federacije določa zaposlenega kot osebo, ki je sklenila določena pravna razmerja z delodajalcem (v tem primeru delo). Če rečem malo lažje, je zaposleni absolutno vsaka oseba, ki je sposobna in pripravljena na delo.

V delovna razmerja so lahko vključene samo osebe, starejše od šestnajst let (z nekaj izjemami, ki so določene tudi v delovnem zakoniku Ruske federacije). Če državljan, ki je dopolnil petnajst let, dobi osnovno splošno izobrazbo, potem lahko dela le v lahkih poklicih, ki svojemu zdravju ne škodijo. Enako velja za osebe, ki so dopolnile štirinajst let. V prostem času študija in s soglasjem zakonskih skrbnikov ali staršev lahko ta oseba dela na lahkih delovnih specialitetah. V vseh teh primerih je treba navesti obvezne in dodatne pogoje pogodbe o zaposlitvi.

Vsebina pogodbe

O vsebini pogodbe o zaposlitvi je vredno malo več govoriti. Kateri elementi in predmeti naj bodo tam navedeni? Kako je treba razporediti pogoje? Na vsa ta vprašanja odgovarjajo posebne norme, v skladu s katerimi so sestavljeni dokumenti na različnih strokovnih področjih.

Vsebina pogodbe o zaposlitvi pravzaprav vsebuje celotno paleto pogojev in zahtev, ki veljajo za zaposlenega in na katere se delodajalec sklicuje. Na začetku so seveda navedene splošne informacije. To lahko vključuje priimek, ime in menedžer delavca, TIN, osnovne podatke o dokumentih, ki potrjujejo identiteto zaposlenega, pa tudi kraj in čas sklenitve pogodbe. Poleg tega bi moral dokument vsebovati podatke o organizaciji, ki sklene pogodbo z zaposlenim. Sledijo vsi potrebni obvezni in dodatni pogoji pogodbe o zaposlitvi.

Razlike v pogodbi o zaposlitvi

Pri sestavljanju pogodbe o zaposlitvi lahko pogosto nastane veliko težav. Torej pogodba zaradi premalo natančnega razkritja osnovnih pogojev ali funkcij ali zaradi neupoštevanja norm ne more biti delovnopravnega, temveč civilnega prava. Kaj storiti v tej situaciji? Najprej je treba izhajati iz posebnosti dolžnosti delovne osebe. Posebnost, položaj, usposobljenost in druge glavne točke bi morale biti jasno opredeljene.

Zaposleni mora imeti posebno delovno funkcijo, ki ustreza njegovi posebnosti in je neločljivo povezana z delovnim razporedom. Omeniti velja tudi, da za razliko od dokumentov civilnega prava pogodba o zaposlitvi ni predmet dela, temveč specifična izpolnitev določene naloge. To med drugim vključuje obvezne in dodatne pogoje pogodbe o zaposlitvi.

Pojem delovne funkcije

Pojem delovne funkcije je treba podrobneje razkriti. Kako zakon opredeljuje ta koncept? Delovni zakonik ga razkriva kot delo na določeni specialnosti v celoti skladno z delovnim razporedom, stopnjo kvalifikacije ali rangom, vrsto prejetega dela itd.

Funkcijo opravila enostavno določite s posebnimi opisi nalog, če obstajajo. Omeniti velja tudi, da se predstavljeni koncept nanaša na predpogoj pogodbe o zaposlitvi.

Kateri drugi elementi so vključeni v vsebino pogodbe o zaposlitvi? Dodatni pogoji in obvezni, njihova posebnost in značilnosti bodo preneseni naprej.

Prva skupina predpogojev

V pogodbi o zaposlitvi je treba določiti veliko različnih pogojev. Kljub temu, da se bomo nadalje osredotočili le na najosnovnejše izmed njih, je skupno število vseh elementov še vedno vredno razdeliti na več podpoglavij.

Torej, kateri pogoji se v pogodbi o zaposlitvi štejejo za obvezne? Prvič, to je kraj dela. Natančno je navedeno, kje delavec dela: v glavni organizaciji, podružnici, v katerem koli predstavništvu, s samostojnim podjetnikom itd. Pogodba o zaposlitvi mora vsebovati jasno opredelitev lokacije delovnega mesta. Drugič je delovna funkcija. To je bistveni element pogodbe o zaposlitvi, o katerem smo že govorili. Vendar je treba opozoriti, da mora delovna funkcija ustrezati toliko parametrov in norm. Obstaja cela klasifikacija, v skladu s katero se določajo dolžnosti zaposlenega in njegova specifična delovna funkcija.

Druga skupina predpogojev

Obvezni pogoji pogodbe o zaposlitvi poleg lokacije delovnega mesta in posebne delovne funkcije državljana vključujejo tudi datum začetka delovnih razmerij. To je res pomembna podrobnost, s katero je povezanih veliko enako pomembnih elementov. To je začetek izplačil in začetnih prispevkov v pokojninski sklad ter trenutek, od katerega se začne ali nadaljuje kopičenje delovne dobe. Vse podatke o datumu sklenitve pogodbe o zaposlitvi je treba jasno zabeležiti v dokumentaciji.

Naslednji pomemben pogoj so plače. Plača vključuje veliko različnih kriterijev. To lahko vključuje osnovno plačo (ali velikost tarifne stopnje), vse vrste doplačil, dodatkov, bonusa, plačilo počitnic ali odpovedi. Vsi ti pogoji morajo biti obvezno zapisani v pogodbi o zaposlitvi.

Tretja skupina pogojev

Preden se lotimo vprašanja, kaj se nanaša na dodatne pogoje pogodbe o zaposlitvi, je treba v celoti zaključiti temo pogojev zavezujoče narave. Kaj je treba še poudariti v tem primeru? Elementi, ki morajo biti obvezno predpisani v dokumentu, vključujejo tudi režim počitka in delovni čas. To je urnik počitnic in vikendih, odmori za kosilo, informacije o delovnem času in dnevih.

V dokumentu je treba navesti tudi znesek nadomestila za težko ali trdo delo. Ne pozabite na značilnosti posameznih delovnih pogojev. Od tod, mimogrede, sledi še en pogoj: opis narave dela. Govorimo o posebni klasifikaciji in povezanosti določenih delovnih trenutkov z njo (mobilna vrsta dela ali ne, s poudarkom na fizičnih ali intelektualnih sposobnostih itd.).

Zadnje točke, ki spadajo tudi v skupino predpogojev, so navedba socialnega zavarovanja zaposlenega in tudi določene zakonske norme.

Dodatni pogoji

Najprej je vredno razumeti, kakšni so dodatni delovni pogoji na splošno. Prvič, pravica do uvedbe ali kakršnega koli urejanja le pripada delodajalcu. Drugič, dodatni pogoji nikakor ne bi smeli ovirati učinkovitega opravljanja delovnih nalog s strani zaposlenega.

Dodatni pogoji so sami po sebi nekateri elementi, ki vam omogočajo, da pogodbo o zaposlitvi "zakrpite" v primeru nepravilne izvedbe ali neizpolnjevanja standardov. Torej, če je mogoče zaradi primera obrazca dokument razglasiti za neveljavnega, se vanj vpišejo vse manjkajoče točke. To so dodatni pogoji. Katere dodatne pogoje lahko delodajalec upošteva pri sklenitvi pogodbe o zaposlitvi? Takšnih pogojev je res veliko, vendar je treba izpostaviti najosnovnejše in najpogosteje uporabljene.

Prva skupina dodatnih pogojev

Kot že omenjeno, lahko v pogodbi o zaposlitvi manjkajo nekateri pravni in regulativni elementi.

Kasneje bomo razmislili, kakšni so lahko dodatni pogoji pogodbe o zaposlitvi. Spodaj je predstavljen tipičen vzorec.

Da pogodba sploh ni bila odpovedana, je treba biti pozoren na prisotnost naslednjih elementov:

  • pojasnilo z delovnega mesta (razpoložljivost vseh potrebnih informacij in značilnosti z delovnega mesta);
  • pojasnilo testa (govorimo o natečajih ali intervjujih);
  • podatke o nerazkritju komercialne, organizacijske, politične ali katere koli druge skrivnosti, pa tudi pojasnitev možnih sankcij za njihovo kršitev;
  • rudarskih podatkov.

Zadnja točka je popolnoma ločena tema, ki si zasluži podrobnejšo obravnavo. Lahko pa navedemo en preprost primer. Tako je delodajalec sposoben plačati za usposabljanje delavca. V tem primeru je zaposleni dolžan po zaključku usposabljanja delati vse tiste delovne ure, ki bi pokrili stroške delodajalca za plačilo usposabljanja.

Katere dodatne pogoje, določene v pogodbi o delu, je treba podati? O tem bomo razpravljali pozneje.

Druga skupina dodatnih pogojev

Delodajalec lahko po potrebi v pogodbo doda naslednje dodatne pogoje:

  • informacije o vrstah, pogojih in načelih dopolnilnega zavarovanja delavca;
  • dodatni pogoji pogodbe o zaposlitvi so tudi podatki o izboljšanju življenjskih in socialnih razmer delavca, pa tudi članov njegove družine;
  • različne vrste pojasnil o pravicah, obveznostih in elementih odgovornosti zaposlenih;
  • podatki o dodatnem pokojninskem kritju delavca (iz nedržavnih virov).

Spreminjanje dodatnih pogojev pogodbe o zaposlitvi je možno, če si jih delodajalec sam želi. Za razliko od obveznih pravil je mogoče dodatne pogoje izbrisati, shraniti ali drugače spremeniti.

Kaj je še vključeno v pogodbo o zaposlitvi?

S soglasjem obeh pogodbenic, ki sta sklenili pogodbo o zaposlitvi, se lahko njeni pogoji na vsak način spremenijo ali dopolnijo. Torej se lahko delodajalec sam dogovori za nove odgovornosti. Vedeti je treba, da morajo biti vse spremembe pogodbe o zaposlitvi vse stranke skrbno dogovorjene.

Če nekateri pomembni elementi niso bili vključeni v dokument (na primer enaki predpogoji), se pogodba ne odpove, temveč se pošlje v revizijo. Če v sporazum ne vključimo elementov, to nikoli ne bo razlog za zavrnitev izvajanja glavnih dokumentiranih odgovornosti. Sestavljen bo dodatni sporazum k pogodbi o zaposlitvi. Delovni pogoji bodo dopolnjeni ali spremenjeni, zaradi česar bo pogodba ponovno začela veljati.