karierno upravljanje

Poklic "strojevodja": opis, posebnosti, prednosti

Kazalo:

Poklic "strojevodja": opis, posebnosti, prednosti
Anonim

Med številnimi delovnimi posebnostmi so tudi takšne, o katerih sanjamo že od otroštva. Zagrnjeni so v halo romantike in visoke profesionalnosti. Eden izmed njih je poklic "strojevodja". Najpomembnejši je v železniškem prometu, njegova dejavnost pa je povezana z upravljanjem lokomotive.

Kratek izlet v zgodovino poklica

Takoj ko so postavili prve tirnice in prvi vlak je bil sproščen, se je postavilo vprašanje o njegovem vodenju. Da bi bilo potovanje uspešno, ni potrebno samo ustrezno znanje, temveč tudi posebne lastnosti znakov.

V Rusiji se je poklic "strojevodja" pojavil že leta 1834. Sprva so po tirnicah vozili majhni vlaki s samo štirimi vagoni. Njihova hitrost ni presegla 33 km / h. Toda po povečanju moči in hitrosti na 42 km / h so bili ljudje potrebni za večjo obremenitev. Zato so bili organizirani tečaji usposabljanja za pridobivanje znanj in veščin v upravljanju železnic.

Mašinisti so bili v Sovjetski zvezi še posebej povprašeni. Polaganje železnic je potekalo z neverjetno hitrostjo, v državi so bili narejeni različni vlaki za prevoz blaga in potnikov. Za upravljanje seznama so morali biti usposobljeni.

Značilnosti posebnosti

Poklic strojnika pogosteje velja za izključno moško. Vendar pa nihče ne bo omejil predstavnic ženskega spola, če se bodo odločile učiti to veščino. Da pa je izbira zavestna, je treba natančno poznati opis poklica „strojevodja“.

Posebnost ima številne posebne značilnosti, na katere je treba biti pozoren. Dejavnost ne zahteva le vzdržljivosti, ampak tudi odlično zdravje. Zato bo ob sprejemu v ustrezno izobraževalno ustanovo potrebno zdravniško potrdilo o sposobnosti.

Poklic „strojevodja“ pomeni poznavanje tehničnih lastnosti stroja in avtomatskih naprav, ki se nahajajo v kabini lokomotive.

Voznik zahteva največjo koncentracijo pozornosti. Da bi preprečili nesrečo, je treba biti pozoren na prometne znake, vremenske razmere in odčitke instrumentov. Na vlake za dolge razdalje se vedno postavijo pomočniki, ki zavarujejo glavnega strojevodjo in nudijo priložnost za sprostitev.

Ključne odgovornosti strojevodje lokomotive

Ko se vlak premika, strojevodja in pomočnik opravljata naslednje glavne funkcije:

  • spremljati znake in signale na železnici;
  • upoštevajte navedbe armaturne plošče, ki kaže na nemoteno delovanje celotnega voznega parka;
  • spremlja stanje lokomotive, njeno celovitost;
  • dajte nastavljene signale na vhodu v postajo;
  • odgovoren za varnost manevrov;
  • po odkritju napak morajo nemudoma obvestiti uslužbence postaje.

Poklic "strojevodja" vključuje pogoste odsotnosti od doma. Vendar vam daje priložnost, da vidite veliko novih krajev. Zato ljudje, ki hrepenijo po novih izkušnjah in so pripravljeni preučiti tehnične značilnosti železniškega prometa, pogosto izberejo to posebnost.

Železniška igrača

Otroci, ki med poukom poklicnega vodenja napišejo esej na temo "Moj prihodnji poklic je strojevodja", bi morali obiskati otroško železnico.

Takšne organizacije že obstajajo v mnogih mestih Rusije. Za tiste, ki želijo po tirnicah voziti ne samo igračo, ampak pravo polno sestavo, je organiziran poseben trening. Po pridobitvi potrebnega znanja lahko fantje delujejo kot pravi vodniki na dežurni postaji in celo pomagajo strojevodji, da vozi pravi vlak s potniki.

Otroška železnica ne ponuja samo razvedrilnih storitev za jahanje majhnih otrok, ampak je tudi ustanova dodatnega izobraževanja. Otroci, stari od 8 do 15 let, lahko študirajo različne železniške posebnosti in utrdijo pridobljena znanja v praksi.

Poklic "strojevodja" za otroke ne obvladajo le v učilnicah. Na resničnih vlakih nekoliko zmanjšanega formata in na ožji železniški progi najstnik pod strogim vodstvom odraslega obvlada osnove kompleksne spretnosti.

Na otroški železnici je vse resnično. Kar zadeva tehnične zmogljivosti, vsa oprema ustreza podobni opremi na tirih splošnega pomena. In čeprav tirnice nimajo dostopa do skupnega tira, je vlak popolnoma skladen s polnopravno potniško lokomotivo in ljudje so resnični.

Trening vozniških sposobnosti

Sanjati o osvojitvi težkega avtomobila in postati upravitelj dolgega vlaka je koristno vedeti, kje pridobiti poklic strojevodje. Specializirani so za železniške tehnične šole, sprejem je možen po 9 razredih splošne šole.

Glavne discipline, ki jih bodo bodoči študenti preučevali, so povezane s tehničnimi znanostmi, varnostnimi pravili za prevoz ljudi in blaga ter osnovami železniškega prometa.

Za kompetentno upravljanje celotne sestave je potrebno preučiti njene značilnosti in imeti znanje programske opreme ter načel njenega delovanja.

Za uresničitev sanj nam ostane le še izbrati najbližjo izobraževalno ustanovo, katere seznam je precej obsežen. Med najbolj znane so: Saratov, Samara, Orenburg, železniške tehnične šole v Penzi.

Za pridobitev visoke izobrazbe je potrebno vpisati državne univerze za komunikacije, kjer lahko pridobite poklic strojevodje in kvalifikacijo železniškega inženirja. Univerze so v Moskvi, Sankt Peterburgu, Samari, Rostovu, Daljnem vzhodu in drugih območjih.

Povpraševanje po poklicu

Preden izberete bodoči poklic, je pomembno vedeti njegove možnosti. Specializirani voznik lokomotive zaseda vodilno mesto na seznamu, ki ga je pred leti objavil Rossiyskaya Gazeta.

Povpraševanje delodajalcev na borzah dela govori o povpraševanju, med katerimi je 33% celotnega števila ustrezalo delu "inženirja".

Prednosti specialnosti in njene slabosti

Kot vsak drugi ima tudi poklic strojnika svoje nesporne prednosti. Eden od njih je povezan s halo romantike, ko je človek nenehno na poti in vidi veliko novih krajev. Toda tudi ta prednost ustvarja slabost. Specifike poklica silijo človeka, da je dolgo časa izoliran od družine, kar nekaterim morda ne ustreza.

Toda kolosalna odgovornost za življenje potnikov in varnost tovora zagotavlja dostojno plačo. Ruske železnice poleg plač svojim zaposlenim zagotavljajo dodatno podporo v obliki dodatkov, dovoljenj v sanatorij in dolgih počitnic.

Slaba stran je velik stres na telo in vpliv škodljivih dejavnikov na zdravje. Voznikova izmena traja 12 ur, kar preživi v omejenem prostoru in osredotoči izjemno pozornost.

Trna pot

Po usposabljanju vsi strokovnjaki začnejo svojo pot s pomočnim inženirjem. Glede na osnovno izobrazbo in praktične spretnosti lahko novinec specialist asistira od nekaj mesecev do dveh let.

Šele po preizkusu s strokovnjakom in opravljenem ustreznem razgovoru oseba zaupa, da samostojno vodi vozni park.