karierno upravljanje

Ali veste, kdo deluje v cirkusu?

Ali veste, kdo deluje v cirkusu?

Video: Ali veste, kako deluje toplotna črpalka? 2024, Maj

Video: Ali veste, kako deluje toplotna črpalka? 2024, Maj
Anonim

Ko izvemo, kdo deluje v cirkusu, se izkaže, da to ni toliko zabavna ustanova kot obsežen gospodarski kompleks. Na primer v svetovno znanem Cirque du Soleil deluje trupa s štirimi tisoč ljudmi, ki instituciji omogoča, da hkrati predstavi predstave v več mestih sveta.

Poleg ljudi, ki neposredno prihajajo v areno, ima ta cirkus svoje šivilje, ki so na primer za predstave Mystery pripravile posebne kostume za telovadce, prišite na vsakega od približno 2000 semenk. V enem letu cirkuške obrtnice uporabljajo približno dvajset kilometrov različnih tkanin, da oblečejo vse umetnike. V delavnici cirkuških čevljev letno šivajo približno 5000 parov čevljev.

Kdo še dela v Cirque du Soleil? Seveda obstajajo lastni oblikovalci, skladatelji, aranžerji, umetniki, glasbeniki. Za ustvarjanje filmov in oddaj obstajajo režiserji, snemalci. In niti ena ideja ni popolna brez delavcev širokega profila, motorjev, električarjev, voznikov in čistilk. Ker strokovnjaki iz štiridesetih držav delujejo v cirkusu, da bi ohranili raven svoje usposobljenosti, je ustanova zaposlila celo osebje trenerjev, gledaliških učiteljev, zdravnikov in maserjev različnih specializacij.

Kot podjetje z dohodki več kot pol milijarde dolarjev bi moral Cirque du Soleil imeti ustrezen kader strokovnjakov v finančnem sektorju. Računovodje, finančniki, davčni strokovnjaki iz različnih držav, pravniki - to so ljudje, ki delajo v cirkusu takšnih razsežnosti.

V Rusiji se strokovnjaki takega načrta usposabljajo, zlasti v šoli za cirkus in pop umetnost Rumyantsev (klovn svinčnik). Dopolnili so ga takšni zvezdniki šova, kot so Ilya Oleinikov, Gennady Khazanov, Efim Shifrin, Sergey Minaev, Alexander Peskov, Zhanna Bichevskaya, znani cirkuški umetnik Oleg Popov in drugi. Tu študirajo specializirane discipline (akrobatika, klovn, ples na žici, konjske predstave, žongliranje itd.), Zgodovino gledališča, cirkusa, igralčeve spretnosti, izvirne in govorne zvrsti.

Poleg ljudi v areno pogosto vstopajo tudi živali, ki so seveda tudi cirkuški izvajalci. Predstava v moskovskem Nikulinskem cirkusu prikazuje številke s psi, konji, opicami, bengalskimi in ussuri tigri. Vsaka žival ima seveda trenerja, veterinarja, pa tudi nekoga, ki si uredi kraj bivanja in se hrani. Če ima trojka velike živali, kot so morski levi (tehtajo do ene in pol tone, pojedo do sto trideset kilogramov rib na dan), je strežno osebje lahko več kot obsežno.

Novi pogoji poslovanja zahtevajo pojav novih posebnosti. Kdo danes deluje v cirkusu, kdo pa ni bil v njem, na primer pred petnajst do dvajset let? V zadnjem desetletju so se v domačih institucijah pojavili strokovnjaki za odnose z javnostmi, promotorji, tržniki, ki preučujejo okuse gledalcev. Poleg tega so se z razvojem računalniške tehnologije v cirkuških državah po vsem svetu trdno uveljavili sistemski administratorji, spletni oblikovalci in programerji.