karierno upravljanje

Kateri poklici so zdaj povprašeni?

Kateri poklici so zdaj povprašeni?

Video: Štefan Gorše iz Novega mesta, Dobitnik priznanja ACS za promocijo učenja in znanja 2006 2024, Maj

Video: Štefan Gorše iz Novega mesta, Dobitnik priznanja ACS za promocijo učenja in znanja 2006 2024, Maj
Anonim

Absolutno vsi že od otroštva sanjajo o poklicu, ki bo poleg materialne blaginje prinesel tudi duhovno zadovoljstvo, možnost karierne rasti in predvsem povpraševanje na trgu dela. Zato se s starostjo, ki se približuje novi stopnji, vsi razmišljajo o izbiri življenjske poti in se vedno pogosteje sprašujejo, kateri poklici so zdaj povpraševani, kaj naj bi imeli prednost.

Gledanje prihodnjih interesov

Čas je tako minljiv, gospodarske in politične razmere v državi se vsako leto spreminjajo, poklici, ki so bili danes priljubljeni, pa se lahko naslednje leto izkažejo za modne ali slabo plačane. Ta izbira velja predvsem za prosilce. Vprašanje, po katerih poklicih so zdaj povpraševanja, je zanje resnična dilema.

Tisti šolski čas se je končal in narediti morate prve korake v odraslost. Seveda se odločitev za specialnost ni tako preprosta. Mnogi študenti izberejo, vodeni z oglaševanjem, drugi sledijo stopinjam staršev. In le pragmatiki analizirajo, po katerih poklicih bodo čez pet let povprašeni, da ne bi na začetku svoje poti zaostajali. Ko ste se odločili za specializacijo staršev, se lahko enostavno za nekaj desetletij vrnete nazaj, vendar ne pogledate v prihodnost.

Po statističnih podatkih so se najbolj iskani poklici leta 2013 v primerjavi s seznamom iz prejšnjih let opazno spremenili. Strokovnjaki napovedujejo prihodnost, da študenti ekonomskih in pravnih fakultet preprosto ne bodo imeli prostih mest, saj mladi strokovnjaki teh poklicev že presegajo število razpoložljivih mest. Zato je pri odgovoru na vprašanje, po katerih poklicih je zdaj povpraševanje, treba izhajati iz povpraševanja po delovnih virih.

New Age Professionals

V dobi znanstvenega in tehnološkega napredka znanje vdira globlje in globlje v naše življenje. Nanotehnologija je tehnika, ki temelji na delu z molekularnimi delci in atomi. Danes je znano, da je prihodnost človeštva povezana s tehnologijo, obseg njihove uporabe se vsako leto povečuje - to so astronavtika, inženiring, medicina in živilska industrija. Skupaj s tem se povečuje potreba po usposobljenih strokovnjakih. Poleg nanotehnologije bodo povpraševali tudi strokovnjaki za biotehnologijo. Že zdaj je biotehnologija široko uporabna v medicini in biofarmacevtski industriji, pa tudi v kmetijstvu. Kmetijski sektor je namreč osnova za razvoj nacionalnega gospodarstva, tako da ti strokovnjaki po 5 letih ne bodo ostali brez dela.

IT specializacija

Računalniki in internet trdno uporabljajo pri poslovanju. Vsako podjetje potrebuje programsko opremo in strokovnjaka za njegovo nastavitev in prilagoditev v primeru okvare. Poleg programerja bo povpraševanje tudi po spletnem oblikovalcu, saj si mnogi danes prizadevajo zaslužiti na internetu, in sicer ustvariti spletno stran.

Tehnične posebnosti

Z razvojem industrije so inženirski poklici vodilni na tem področju. Poleg tega gradbeni delavci ne bodo ostali brez dela, saj vsako leto postavijo nove stanovanjske in industrijske objekte. Delodajalci ne potrebujejo običajnih delavcev, temveč usposobljene delavce, ki poznajo svojo obrt. Ko ste se sami odločili, kateri poklici so zdaj povprašeni, in ko ste se izobraževali, se morate spomniti, da se vam ni treba ustaviti, morate se nenehno izpopolnjevati, učiti nove stvari in biti v koraku s časom.