karierno upravljanje

Visoko plačani poklici: kdo so ekonomisti?

Kazalo:

Visoko plačani poklici: kdo so ekonomisti?

Video: Karierna orientacija 2024, Julij

Video: Karierna orientacija 2024, Julij
Anonim

Kdo je ekonomist? Zdelo bi se preprosto vprašanje, a težava je, če mu daste enak preprost odgovor, očitno ne bo šlo. In razlog za to so posebnosti tega poklica s svojimi zapletenimi dogmami in odgovornostmi. Kljub temu je mogoče dati osnovno predstavo o tem, kdo so ekonomisti (zlasti Rusija).

Če želite to narediti, si morate poklic pogledati od zunaj in si zabeležiti najpomembnejše točke, kot so glavne odgovornosti ekonomista, potrebna raven znanja in tudi možna področja uporabe njegovih znanj.

Kdo so ekonomisti?

Prvi ekonomisti so se pojavili že dolgo pred nastankom modernih držav in ljudstev. Torej, tudi v Starem Egiptu so trgovci razmišljali, kako zmanjšati stroške prevoza gradbenega materiala, ne da bi pri tem ničesar žrtvovali. Naj bodo te misli precej primitivne, vendar so bile primer prve gospodarske strategije.

Z leti se je potreba po poslovnih načrtih le povečevala. In ko so tržni odnosi postali tako nasičeni in nepredvidljivi, da ena oseba ni imela časa, da bi jim sledila, so se pojavili prvi ekonomisti.

Značilnosti poklica ekonomista

Kot smo že omenili, so ti strokovnjaki odgovorni za razvoj metod za izboljšanje poslovanja podjetja. Če govorimo o tem, kdo so ekonomisti v širšem pomenu besede, potem lahko sklepamo na naslednje besedilo. Ekonomist je specialist, katerega prizadevanja so usmerjena v povečanje dobička podjetja z zmanjšanjem stroškov proizvodnje.

To ni lahko storiti, zlasti ob hudi konkurenci. In če želi ekonomist doseči uspeh na svojem področju, bo moral k svojemu delu pristopiti z vso resnostjo. Če želite to narediti, morate preučiti svoje podjetje od zgoraj navzdol, da boste razumeli vse tiste procese, ki se dogajajo znotraj njega.

Poleg tega ne pozabite na zunanje dejavnike. Konec koncev se razmere na trgu vedno spreminjajo in za pravočasno odločanje morate biti sposobni uravnotežiti.

Kakšna je razlika med ekonomistom in računovodjo ter financerjem?

Danes se poklic računovodje, ekonomista in finančnika pogosto zamenjuje. To je zelo žalostno dejstvo. Naj bodo tesno povezane, vendar gre za povsem drugačna stališča. Da bi torej razblinili meglo nesporazuma, dajmo vse na svoje mesto:

  1. Računovodja je prvi korak v finančni hierarhiji v podjetju. Glavna odgovornost tega strokovnjaka je zbiranje informacij o vseh denarnih transakcijah. Se pravi, da računovodja vodi evidenco, beleži stroške in dobiček ter spremlja tudi plačilo davkov.
  2. Ekonomist zagotavlja, da se v proizvodnji uporabljajo samo tehnologije in tehnike, ki so donosne za podjetje. Zahvaljujoč poročilom računovodje vidi problematična vprašanja v finančnem sistemu podjetja in ponuja načine za njihovo reševanje.
  3. Financiranec je mojster naložb. Ta specialist je odgovoren za uvajanje novih poslovnih idej, ki lahko prinesejo dodaten dobiček.

Kot vidite, je v teh poklicih razlika, zato morate pri izbiri prihodnje zaposlitve biti pozorni na zahteve kandidatov. Dejansko se pogosto zgodi, da podjetje prihrani na delovnih mestih in združuje več poklicev skupaj.

Mimogrede, spekter njegovih nalog določa opis dela ekonomista. Preden podstavite podpis, morate natančno prebrati njegovo vsebino.

Kje dobiti izobrazbo ekonomista?

Če želite postati ekonomist, morate pridobiti visoko izobrazbo. Posledično se pot mladega specialista začne na pragu univerze. Na splošno morate za sprejem opraviti izpite iz matematike in ruskega jezika, ponekod pa opraviti intervju.

Še pomembneje pa je, da morate izbrati pravo univerzo. Dejansko je v svetu financ brez dobrega ugleda najti dostojno službo zelo težko. Zato je vredno preučiti podatke o tem, na katerih določenih univerzah so diplomirali slavni ruski ekonomisti in z vsemi močmi poskusiti priti tja.

Prav tako bi morali dati prednost ustanovam, ki so specializirane za finančno izobraževanje. Konec koncev je diploma, pridobljena na bančni akademiji, veliko bolj prestižna kot isti dokument, le od kmetijske univerze.

Iščite obetavno delo

S tistimi, ki smo ekonomisti, ugotovimo, zdaj moramo razumeti: kam iti delati s takšno izobrazbo?

Za začetek je treba razumeti eno stvar: brez delovnih izkušenj ne moremo dobiti prestižnega položaja. Razen v primerih, ko ima mladi specialist dobra priporočila ali povezave med vodstvom podjetja.

V nasprotnem primeru morate v majhnem podjetju delati 2-3 leta. Morda celo v posebnosti "računovodja-ekonomist", saj je v takih podjetjih ta položaj pogosto povezan. A ne izgubite srca, takšna praksa bo koristila, saj bo pripomogla k močnejšemu krepitvi in ​​dodala sveže spretnosti v že rafiniran arzenal.

Prednosti in slabosti stroke

Pogovorimo se o prednostih in slabostih stroke. Konec koncev, karkoli bi kdo rekel, ekonomist ni preprost delavec, zato bodo zahteve po njem resnejše.

Treba je opozoriti, da je na trgu dela zdaj veliko strokovnjakov na tem področju. S tem se krepi konkurenca in samo najbolj izkušeni in izkušeni ekonomisti dobijo prestižno delo. Poleg tega opis delovnega mesta uradnega ekonomista pogosto vsebuje klavzulo, ki določa odškodnino za škodo. In ko delaš za podjetje, ki zasluži milijone, nehote spoznaš, kako resne so lahko posledice.

In vendar je več pozitivnih točk. Navsezadnje je ekonomist vodstveni položaj in zato lahko varno računate na toplo kabinet, čeprav ne svojega. Privlačna je tudi perspektiva karierne rasti in temu očitno ni omejitev. In končno, finančna plat. Ekonomist je visoko plačan poklic in zato ne morete skrbeti za prihodnje možnosti.