karierno upravljanje

Opis delovnega mesta vodje logističnega oddelka: pravice, obveznosti, usposobljenost in odgovornost

Kazalo:

Opis delovnega mesta vodje logističnega oddelka: pravice, obveznosti, usposobljenost in odgovornost
Anonim

Vsaka oseba z določenim sklopom ambicij želi zgraditi uspešno kariero na izbranem področju. Logistika ni izjema. Celo novomeški dispečer želi, da bi nekega dne postal šef. Konec koncev to pomeni ne le prisotnost prestižnega položaja, temveč tudi znatno povečanje dohodka. Vendar morate vnaprej vedeti, kaj vsebuje opis delovnega mesta vodje oddelka za logistiko. Konec koncev je to skoraj glavni dokument, ki ga bo treba voditi pri prihodnjem delu.

Kaj je logistika?

Z enostavnimi besedami, to je organizacija dostave blaga z minimalnimi stroški. Zanimivo je, da se resnični pomen logistike pogosto podcenjuje. Vendar to ni nič manj pomembna delitev v celotnem podjetju kot vsi drugi. Predvsem prodajo.

Poklicni logistiki izvajajo ogromno verigo ukrepov:

  • poiščite prevoz;
  • se dogovoriti z voznikom;
  • spremljati varnost blaga ali surovin;
  • poskusite zmanjšati stroške.

Izvajanje celotnega obsega ni veliko lažje kot iskanje potencialnega kupca. Poleg tega podjetje brez dobro organizirane logistike ne more računati na visoke dobičke. Če je skladišče prazno in na njem ni blaga, potem ni ničesar za prodati. Zato ni mogoče računati na ustvarjanje prihodka.

Zdaj veste, kako na preproste besede odgovoriti na vprašanje, kaj je logistika.

Zakaj je opis delovnega mesta?

Vrednost tega dokumenta je pogosto podcenjena. Zaradi tega je vodstvo pri pripravi opisa delovnega mesta zelo formalno ali to dejanje popolnoma zanemari.

Pogosto se vodja logističnega oddelka nauči odgovornosti s pomočjo verbalne komunikacije z višjim vodstvom. To je v osnovi napačno. Po eni strani se na ta način skušajo izogniti birokratskim zamudam. Po drugi strani je to neposredna pot do konflikta. Zaposleni mora jasno razumeti svoje odgovornosti. Tako se boste izognili konfliktom z vodstvom.

Dolžnosti

Opis delovnega mesta vodje oddelka za logistiko mu pripisuje izpolnitev naslednjih delovnih nalog.

  • Spremljanje dela celotne enote.
  • Organizacija dejavnosti v zvezi s sprejemom in distribucijo dohodnega blaga.
  • Obdelava dokumentov in druga korespondenca. In če je potrebno, njihovo dostavo prejemnikom.
  • Sestava navodil, ki so potrebna za spremljanje blaga.
  • Spremljanje varnosti embalaže in vsebine. Če se ugotovijo kršitve, mora vodja logistike sestaviti akte, ki opisujejo pomanjkanje ali poškodovano blago.
  • Opis delovnega mesta vodje logističnega oddelka obvezuje špediterje, da zagotovijo potrebne delovne pogoje. Natančneje, izda posebno opremo, nato pa spremlja njeno varnost in pravilno delovanje.
  • Spremlja razpoložljivost prevoza. Nadzira tudi pravilen prevoz in ravnanje s tovorom.
  • Organizira poročanje.
  • Spremlja varnost blaga, pa tudi spremne dokumente.

Opis delovnega mesta vodje oddelka za logistiko lahko vključuje postavko o nadurnem delu, če to zahtevajo razmere. Po potrebi so možna tudi poslovna potovanja.

Pravice

Vodja logistike nima le nabora odgovornosti. Ta objava predvideva nekaj pooblastila. Pravice vodje logističnega oddelka mu dajejo celo vrsto dodatnih funkcij.

  • Dajati navodila svojim podrejenim, vključno s špediterji, vodji, vozniki, dispečerji.
  • Za nadzor kakovosti in pravočasnosti dela.
  • Vzpostavite partnerstva s predstavniki drugih organizacij, če vam to omogoča izvajanje nalog, povezanih z logistiko podjetja.
  • Zastopanje interesov vašega podjetja pri vprašanjih, ki so v pristojnosti vodje logistike.

Odgovornost

Kot vodja morate imeti dokaj širok spekter odgovornosti. Poleg tega odgovornost vodje oddelka za logistiko vključuje več vrst.

  • Disciplinski.
  • Upravni
  • Material.

Poleg tega je več primerov, v katerih je odgovoren glavni logistični uradnik.

  • Neupoštevanje navodil.
  • Neizvajanje nalog. To je povsem smiselno. Navsezadnje je najet specialist za kakovostno izvajanje določenih funkcij, ki zagotavljajo delovanje podjetja.
  • Logistik ne sme uporabljati pooblastil, ki so mu bili dodeljeni v osebne namene. Tako kot v drugih poklicih je tudi to nesprejemljivo.
  • Poročanje o netočnih podatkih, ki bi lahko napačno informirali vodstvo o napredku logističnih del.

Odgovornost glavnega logističnega direktorja nastopi tudi v tistih primerih, če ni sprejel ukrepov za odkrivanje kršitev, ki bi lahko škodile zaposlenim ali podjetju.

Pristojnost vodje oddelka za logistiko

Vsako vodstvo želi, da na vseh mestih zasedejo le kvalificirane zaposlene. Zato se občasno preverja kompetenca logista. Naslednje enote lahko izvajajo.

  • Neposredni nadzornik lahko vsak dan izvaja nadzor v procesu izvajanja uradnih nalog.
  • Potrjevalna komisija občasno preverja. Najmanjša količina je enkrat na dve leti. Za oceno se uporabljajo dokumenti, ki omogočajo preverjanje končne učinkovitosti glavnega logističnega uradnika za določeno obdobje.

Velik pomen pripisujejo kakovosti in pravočasnosti nalog, ki jih določa opis delovnega mesta.

Kdo lahko postane vodja oddelka za logistiko?

Pri prijavi na to delovno mesto so določene nekatere zahteve za izobraževanje prosilcev. Zato vsak kandidat ne bo mogel zavzeti želenega položaja.

Zahteva se:

  • srednješolsko izobraževanje na posebnosti oz
  • splošno povprečje in izkušnje na področju logistike vsaj tri leta.

Znanje

Tako se je zgodilo, da logistika vpliva na skoraj vsa področja podjetja. Zato je nemogoče nedvoumno odgovoriti na vprašanje, kaj bi moral vedeti vodja oddelka za logistiko.

Seveda mora biti dobro izbran na izbranem področju. Vendar tudi prisotnost znanja s področja trženja in računovodstva ne bo ovirala. Koristno bo vedeti nekatere pravne posebnosti.

Vodja logistike se pri svojem delu spopada z različnimi situacijami. Zato bolj ko ve, manj je odvisen od drugih specialistov.

Poleg tega je pomembno nenehno izboljševati veščine. Trg se nenehno polni z novimi tehnologijami. Ko bo obveščen, bo glavni vodja logistike lahko uvedel novosti pred tekmovanjem, izračunal koristi in prinesel več dobička svojemu podjetju. Pozorno vodstvo mora zagotovo opaziti in se zahvaliti takšnemu zaposlenemu, ki se trudi, da bi koristil podjetju.

Timski odnosi

Vodja logistike bo imel pod svojim poveljstvom vsaj nekaj zaposlenih. In to je ekipa. Zato je pomembno, da lahko vzpostavite stike s podrejenimi, ne da bi se izognili morebitnim konfliktom.

Dober šef bi moral biti sposoben delati z ljudmi. Ne kričite podrejenih, ampak pokažite profesionalnost. V težkih razmerah prevzemite odgovornost in ne prelagajte na tiste, ki so na nižjih položajih, kot to običajno počnejo mnogi psevdo managerji.

Dober logistični vodja je sposoben ustvariti tesne odnose v timu, ko se vsi zaposleni spremenijo v eno samo ekipo. Podrejenih se ne bi smeli bati, ampak spoštujte svojega vodjo. Nič dobrega ni v situaciji, ko namesto pristojnega nasveta dobijo prednost. To demoralizira in zatira, sploh ne izboljša kakovosti opravljenega dela. V tej situaciji oba izgubljata: tako zaposleni kot logist, ki zaradi lastne nesposobnosti ni sposoben organizirati kakovostnega dela zaupanega oddelka.