karierno upravljanje

Sodobni poklici animatorjev. Kako postati profesionalni animator

Kazalo:

Sodobni poklici animatorjev. Kako postati profesionalni animator

Video: Teachers transforming lives - Education Talks 2024, Maj

Video: Teachers transforming lives - Education Talks 2024, Maj
Anonim

S prihodom novega tisočletja se je življenje animatorjev spremenilo na bolje. Če je bila v preteklosti njihova edina obrt ustvarjanje risank, je danes njihov nabor možnosti veliko širši. To je pripeljalo do dejstva, da je poklic animatorjev postal bolj raznolik. In zdaj lahko vsak umetnik med njimi najde svojo različico idealne prihodnosti.

Poklicni množitelj: Opis

Karikaturist je oseba, ki ustvarja animacijo. V nekaterih državah je bolj znan naziv tega poklica animator. V tem primeru se šteje, da je drugačna možnost natančnejša, saj izvira iz angleške besede animate, kar pomeni "oživiti" ali "navdihniti".

Verjetno bo prav, če rečemo, da je poklic animatorja-animatorja posebna umetnost. Navsezadnje ljudje, ki delajo na tem področju, ustvarjajo cele svetove, napolnjene z živahnimi liki in pristnimi čustvi. Tako kot filmski delavci izvajajo na stotine različnih operacij, ki se na koncu prevedejo v celostno sliko.

Kakšni so poklici animatorjev?

Svet sodobne animacije je nepredstavljivo zapleten mehanizem, ki je sestavljen iz številnih delov. Tako nekateri strokovnjaki pripravljajo prizore, drugi rišejo podobo junaka, tretji delajo posebne efekte, četrti pa delajo le z računalniško grafiko. Glede na to se pogovorimo o tem, kateri multiplikacijski poklici danes obstajajo:

  • Množitelj ključnega okvira je specialist, katerega glavna naloga je narisati najbolj zapletene in kritične prizore. Za to mora biti mojster sposoben, da ne le dobro obvlada čopiča, ampak ima tudi bogate izkušnje.
  • Animator tridimenzionalne grafike je umetnik, ki ustvarja animirane predmete z uporabo različnih računalniških programov. Danes je to eno najbolj obetavnih področij v tem žanru, saj je 3D animacija zelo priljubljena.
  • Množitelj likov je ozko usmerjena veja tega poklica, katerega namen je obvladati vse tankosti obdelave slik junakov. Za primerjavo si predstavljajte, koliko se lahko spretnosti krajinskega in portretnega umetnika med seboj razlikujejo.
  • Množitelj ozadja je enak kot v prejšnjem odstavku, ravno obratno. Se pravi, da je glavna naloga animatorja narisati lokacije, okraske, notranjost in podobno.
  • Animator za posebne učinke je umetnik, ki deluje z dinamičnimi prizori. Hkrati se njegove spretnosti uporabljajo tako pri ustvarjanju risank kot na spletnih mestih visokokakovostnih filmov.

Seveda to še zdaleč niso vsi poklici animatorjev, saj jih dobra polovica dneva lahko sprejme na seznam. Toda če pogledamo ta seznam, zlahka razumete, da danes ni univerzalnih animatorjev. Dejansko boste za idealno preučevanje vsaj enega od področij morali porabiti vsaj pet let, morda pa še več.

Kako postati množitelj?

Torej, multiplikator je poklic, katerega usposabljanje zahteva resen pristop. Se pravi, ne morete se naučiti samo osnov in občudovati, kako dober si. Realnost je takšna, da zaslužijo le tisti, ki imajo strokovne spretnosti pri ustvarjanju animacijskih projektov.

Zdaj pa o tem, kje jih lahko dobim. Danes obstajajo trije glavni načini učenja. Urejamo jih glede na ustreznost in kakovost pridobljenega znanja:

  1. Študij na eni od univerz ali visokih šol v državi. V tem primeru je vse zelo jasno: komunikacija v živo z učitelji, kakovostna osnova, letna praksa in prestižna diploma. Na splošno je vse, kar je potrebno za hiter začetek na tem področju.
  2. Opravljanje posebnih tečajev ali programov usposabljanja. Spet se lahko od profesionalcev loči neposreden dialog z učitelji, ki se bo hitro spopadel s težkim gradivom. Med minusi je glavna stvar pomanjkanje diplome, ki jo v najboljšem primeru nadomesti s potrdilom, ki potrjuje zaključek tečaja.
  3. Samorazvoj veščin. Zahvaljujoč svetovnemu spletu so mnogi animatorji obvladali svojo obrt, ne da bi odšli od doma. Šele po tem boste morali še dolgo delati na svojem ugledu, da bo vaše ime začelo privlačiti dobičkonosne kupce ali proizvajalce.

Glavna kvaliteta animatorja je …

Mnogi napačno verjamejo, da je za animatorja glavna stvar risanje. To je delno res, a mnogo pomembneje je, da ima animator fenomenalno potrpljenje. Konec koncev je to zelo mukotrpno delo. Torej, včasih lahko mojster vzame cel mesec, da ustvari en triminutni video, ki postane pravi test za živčni sistem.

Kako zaslužiti za preživljanje?

Seveda bo sprva težko najti dostojno mesto v enem od državnih animacijskih studiev. Toda sodobni svet tem strokovnjakom ponuja drugačno resničnost - svobodnjake. Se pravi, delo na daljavo doma, ki lahko umetniku v celoti zagotovi dostojen zaslužek.

Kdo potrebuje animatorje? Da vsem, na splošno: marketinške agencije, socialni projekti, multimedijski studii, igralni kanali in tako naprej. Najpomembneje pa je, da so vsi pripravljeni dobro plačati za dobro zasnovan izdelek.