karierno upravljanje

Vzgojitelj: opis delovnega mesta. Dolžnosti vzgojitelja vrtca

Kazalo:

Vzgojitelj: opis delovnega mesta. Dolžnosti vzgojitelja vrtca

Video: Vzgojitelj/ica 1/2 2024, Junij

Video: Vzgojitelj/ica 1/2 2024, Junij
Anonim

Oseba, ki ji otrok zaupa, medtem ko je zaposlen z delom, je vzgojiteljica v vrtcu. Zanj se lahko postavljajo najvišje zahteve tako glede ravni izobrazbe kot čisto človeških lastnosti, saj mora združiti občutljivost, razumevanje in strogost. Danes je dober učitelj vreden svoje teže zlata, saj je to zelo težaven poklic, ki od človeka zahteva močan duh, vzdržljivost in sposobnost hitrega krmarjenja v najtežjih situacijah, ob tem pa ljubeče ljubi vse otroke sveta.

Da bi jasno razumeli, kdo je - idealen učitelj, bi morali najprej ugotoviti, za kakšen poklic gre.

Kdo so vzgojitelji?

Negovalci so diplomanti, ki delajo na duševnem in telesnem razvoju otrok, starih 3-7 let. Vzgojitelj je dolžan skrbno spremljati vse zaupane otroke v obdobju, ko je v vrtcu. Poleg tega bi se moral v tem obdobju vključiti v njihovo predšolsko vzgojo, hraniti in pravočasno spravljati otroke v posteljo ter organizirati zanimive dogodke za otroke. Če učitelj opazi nekaj težav z enim od otrok, mora o tem obvestiti starše in mu ponuditi priporočila, ki naj bi pomagala rešiti težavo.

Za poenostavitev dela je treba vsakemu vzgojiteljici dodeliti manjšo skupino otrok približno iste starosti. In medtem ko so otroci v vrtcu, je vsa odgovornost za njihovo življenje, dobro počutje in zdravje na učitelju.

Več o njihovih odgovornostih

V opisu dela vzgojitelja bi moral biti naveden seznam njegovih nalog - tako vodstvo kot starši se tega zavedajo, zato je, če se pojavi vprašanje v zvezi z nalogami vzgojitelja, dovolj natančno preučiti ta dokument, da se bodo razrešila vsa nasprotja.

Dolžnosti učitelja vključujejo:

  • Spremljanje udeležbe. Negovalec je dolžan otroka sprejeti od staršev, na koncu dneva pa ga dati neposredno v roke.
  • Izvajanje specializiranih tečajev za razvoj otrok (izboljšanje motoričnih sposobnosti, logike itd.). Poleg tega, da se otroci v vrtcu zabavajo in sprostijo, mora dober učitelj nujno voditi zanimive razrede za otroke, v katerih se bodo otroci razvijali.
  • Organizacija iger, prireditev, praznikov. Da bi se otroci lahko zanimali, mora učitelj poznati številne igre, ki so kot nalašč za razvoj otrok. Odgovorna je tudi za organiziranje različnih praznikov in drugih prireditev, na katerih se bodo otroci naučili izraziti, da se ne bojijo javnosti.
  • Nadzor nad otroki, ki obiskujejo zdravnike in dobijo potrebna cepljenja. Vzgojitelj je tisti, ki skrbi za to, da otroci ostanejo zdravi, in ima pravico vztrajati, da otrok obišče zdravnika s starši.
  • Opis dela vzgojiteljice v vrtcu tudi potrjuje, da je učitelj dolžan pomagati otrokom, da si preoblečejo obleko, si počešejo lase in hodijo na stranišče. Seveda bi se morali otroci navaditi na neodvisnost, vendar mora učitelj skrbeti za otroka, mu pomagati in nikakor ne sme dovoliti, da bi bil videti nered ali umazan.
  • Učitelj se je dolžan posvetovati s starši glede določenega vprašanja, ki se lahko pojavi v procesu vzgoje otroka.

Kje lahko dela učitelj?

Vrtci, javni in zasebni, pa tudi centri za otrokov razvoj lahko človeka iščejo kot učitelja. Za vsakega takšnega zaposlenega bi bilo treba razviti opis delovnega mesta za vzgojitelja. Zvezni državni izobraževalni standard (Federal State Education Education Standard), ki velja od začetka leta 2014, bi se moral prekrivati ​​z opisi delovnih mest vzgojiteljev, saj prav to omogoča standardizacijo procesa predšolske vzgoje, tako da imajo otroci enake začetne spretnosti pred začetkom šolske vzgoje.

O poklicnih spretnostih

Jasno je, da oseba, ki želi postati dober vzgojitelj, ne bi smela samo pomagati otrokom ali organizirati počitnic zanje. Morate najti skupni jezik s popolnoma različnimi otroki, poskusiti opaziti težave in dosežke vsakega otroka, tudi če je v skupini več kot dve desetini.

V opisu delovnega mesta učitelja je navedeno, da je treba imeti takšna znanja:

  • Poznavanje ne samo otroške psihologije, ampak tudi značilnosti odnosa med starši in otroki. Vsak otrok je edinstven, vendar je v vsakem od njih še vedno nekaj psihološke podobnosti: vsak otrok potrebuje pozornost in ljubezen. Prav tako je treba biti sposoben videti težave v komunikaciji med otrokom in starši, pomagati pri njegovem reševanju, to celo vključuje opise delovnih mest vzgojitelja v vrtcu, saj mora biti razumevanje že od zelo nežne dobe.
  • Sposobnost pomirjanja in zabave otrok je nujna. Dober učitelj ve, kako z igro zanimati tudi najbolj sramežljive in umirjene otroke ali kako se pripeti, da se tiho obnaša. Na primer opis delovnega mesta učitelja tabora temelji na dejstvu, da bi moral biti mentor sposoben ustvariti tesno povezano ekipo popolnoma drugačnih, neznanih otrok.
  • Kdo bi moral otroke naučiti, da sledijo pravilni dnevni rutini, če ne negovalcu? Opis delovnega mesta pomeni, da je to njegova odgovornost. Otroci morajo razumeti pomen higienskih standardov.

Kako postati dober učitelj?

Dober vzgojitelj v sebi ne bi smel videti osebe, ki dela po poklicu, temveč človeka, ki deluje po poklicu. Toda kljub temu celo opis delovnega mesta nočnega oskrbovalca pomeni razpoložljivost ustrezne izobrazbe, zato, če menite, da želite delati z otroki, najprej pridobite diplomo, ki vam bo omogočala, da počnete, kar imate radi.

Kako pridobiti položaj učitelja v zasebnem vrtcu?

Številni vzgojitelji, ki delajo v državnih vrtcih, sanjajo o visoko plačanem poslu. Višje plače ponujajo v zasebnih zavodih, vendar so zahteve tam nekoliko drugačne. Seveda ni mogoče brez delovnih izkušenj, zaključenega izobraževanja. Ob prvih poskusih, da bi dobili podoben položaj, se vam lahko ponudi položaj pomočnika vzgojitelja. Prostor z opisom delovnih mest. negovalca vključujejo skoraj enake naloge kot negovalca, vendar bo plačilo nižje. Za začetek je to dobra možnost, saj že zelo kmalu lahko računate na povečanje.

Česa učitelj nima?

V opisu dela so jasno opredeljene odgovornosti, včasih pa obstajajo nekatere situacije, v katerih se interesi staršev in učitelja sekajo in nastane konfliktna situacija. Starši se torej lahko pritožijo vodstvu vrtca, čeprav sami ne razumejo meja svojih pravic in obveznosti. Na primer, če starši zamujajo in se je delovni dan že končal, kdo je odgovoren za otroka: mati ali skrbnik? Opis delovnega mesta ne pomeni, da učitelj pričakuje starše, ki niso pravočasni, zato mu ne smete vzeti prostega časa po delu.

Mama mora svojega otroka prenesti neposredno v roke učitelja. Če je starš pustil otroka na vratih in je otrok padel ali zdrsnil, je kriva mati, ne učiteljica. V opisu dela piše, da so starši otroka dolžni prenesti iz rok v roke. Če je otrok prišel sam, je treba sestaviti potrditveni dokument s podpisi vzgojitelja in po njem enega od staršev.

Če učitelj zavrne zahteve vodenja

Včasih se pojavijo situacije, ko učitelj preprosto noče opraviti naloge vodstva, na primer, če mora na lastne stroške popraviti v vrtcu. V tem primeru se morate sklicevati samo na opis delovnega mesta. Če takšna klavzula ni zapisana v njej, imate vse pravice, da zavrnete izvajanje takih navodil.

Kaj naj se vzgojitelj spomni?

Opis delovnega mesta ni edini dokument, ki ureja dejavnosti vzgojitelja. Obstaja tudi pogodba o zaposlitvi, zahteve, zapisane na državni ravni (na primer sanitarno-epidemiološke). Negovalec mora jasno poznati svoje pravice in odgovornosti, ne pozabite, da mu zaupa najdragocenejše - otroci, tako da v tem poklicu ni resnih in neodgovornih ljudi.

Nekaj ​​besed o poklicu

Dober učitelj je dolžan ljubiti otroke, svoje in druge, otrokom z lastnim zgledom pokazati, kakšen mora biti odrasel človek. Treba je znati razpoznati osebnost pri majhnem otroku z njegovimi zahtevami, mnenji in željami. V nobenem primeru ni dovoljen drugačen odnos do otrok iz iste skupine: vsi so enaki pred učiteljem, on ima rad vse, verjame vsem.

Če želite delati kot učitelj, naredite vse, da postanete le najboljši specialist, ki povzroča veselje in željo, da bi bili enaki njemu. Postanite superjunak, ki ga občudujejo majhni otroci, ki jih bodo vedno varovali in podpirali.