karierno upravljanje

Opis delovnega mesta vodje projekta: Vzorec

Kazalo:

Opis delovnega mesta vodje projekta: Vzorec

Video: ZAPOSLITVENI RAZGOVOR S TATJANO 2024, Julij

Video: ZAPOSLITVENI RAZGOVOR S TATJANO 2024, Julij
Anonim

Glavna odgovornost zaposlenega, ki je sprejet kot vodja projekta, je odgovornost za vse faze izvajanja projekta in končni rezultat. Odgovoren je za zagotovitev, da se delo pravočasno zaključi, v skladu z vsemi zahtevami, ne presega dodeljenega proračuna. Ta položaj je izjemno odgovoren in vključuje dobro rast v karieri. Vzorčni opis delovnega mesta vodje gradbenega projekta mora vključevati splošne določbe, funkcije, odgovornosti in pravice zaposlenega.

Splošne določbe

Če želite pridobiti mesto vodje projektov, morate najprej pridobiti višjo strokovno izobrazbo in vsaj tri leta delati na svojem področju. Samo generalni direktor organizacije, kjer dela, lahko imenuje ali odstrani zaposlenega s svojega delovnega mesta.

Tudi v opisu dela vodje projekta je zaposleni na tej funkciji neposredno podrejen generalnemu direktorju. V času njegove odsotnosti njegove naloge opravlja imenovana oseba, ki prevzame ne samo odgovornosti vodje projekta, temveč tudi svojo odgovornost.

Kaj bi moral vedeti?

Opis delovnega mesta vodje projekta predvideva, da bi moral imeti določene veščine, vključno s poznavanjem in razumevanjem, katere metode se uporabljajo za upravljanje osebja in projektov. Poleg tega mora razumeti, kako je treba s psihološkega vidika graditi odnose s strankami.

Specialist naj preuči vsa regulativna in usmerjevalna gradiva ter vse metode, s katerimi se razvijejo algoritmi in programi za vodenje projektov. Super je vedeti, kako upravljati z računalniško opremo, potrebno za obdelavo podatkov. Njegovo znanje bi moralo vključevati osnovna načela strukturnega tipa programiranja in vrste programske opreme.

Tudi opis delovnega mesta vodje projekta pomeni, da pozna pravila tehničnega delovanja elektronskih računalnikov, njegove značilnosti, oblikovne značilnosti, čemu je namenjen in v katerih načinih je sposoben delati. Njegovo znanje bi moralo vključevati tehnologijo, ki samodejno obdeluje in kodira podatke, formalizirane jezike programske opreme ter standarde za računalniške sisteme, kode in šifre.

Vedeti mora, kako se oblikuje in izvaja tehnična dokumentacija, poznati osnove gospodarstva, kako poteka organizacija proizvodnje, delovne dejavnosti podjetja in upravljanje virov. Nenehno se zanimajo za mednarodne in domače najboljše prakse računalniškega programiranja in uporabe. In tudi poznajte pravila organizacije, kjer deluje, svoja pravila in predpise.

Kaj bi morali biti sposobni?

Opis delovnega mesta vodje projekta gradbene organizacije pomeni, da mora imeti specialist določene veščine. Moral bi biti sposoben izbrati skupino strokovnjakov za projekt, načrtovati delo na njem, znati pravilno porazdeliti odgovornosti med zaposlenimi, jasno in pravilno oblikovati naloge in cilje projekta ter biti moderator na splošnih sejah.

Prav tako mora z znanjem delovne zakonodaje odpraviti konflikte med zaposlenimi, prenesti njihove pristojnosti in naloge ter izvajati popoln nadzor nad njimi. Moral bi biti sposoben izračunati stroške, potrebne za dokončanje zmogljivosti, iskati rešitve za reševanje težav, izvesti vse potrebne analitične izračune, vključno z izračunom tveganj.

Poleg tega mora biti v opisu dela vodje projekta v gradbeništvu sposoben sestaviti strukturni načrt projekta, oblikovati njegovo listino in jo upravljati. Moral bi biti sposoben izvajati razvoj urnikov dela, se pogajati z izvajalci in vodji projektov, postavljati cilje in cilje. Izvajajte upravljavske dejavnosti z osebjem, informacijami in kakovostjo itd.

Delovne odgovornosti

Odgovornosti vodje projekta vključujejo vodstvo nad inženirji, programerji in drugimi zaposlenimi, potrebnimi za dokončanje nalog. Dodeljuje naloge, nadzoruje čas in kakovost njihovega izvajanja, zbira sestanke projektnih zaposlenih. Opis delovnega mesta vodje projekta v gradbeništvu pomeni, da mora skupaj s celotno ekipo izbrati programski jezik, s katerim se bo v prihodnosti izvajal opis projektnih podatkov.

Sodeluje pri razvoju in izdelavi delovnih načrtov. Njegove odgovornosti vključujejo operativno in strateško načrtovanje, povezano z izvajanjem objekta. Preveriti mora, ali je objekt pripravljen za obratovanje, voditi vso projektno dokumentacijo. Sodelovati mora pri upravljanju finančnih sredstev, namenjenih za oblikovanje in izvajanje projekta. Ustvarja in spreminja predstavitve o projektih in sebi.

Pravice

Vzorčni opis delovnega mesta vodje projekta vsebuje pravice, ki jih ima zaposleni na tem položaju, in sicer:

  • Seznanjanje z odločitvami višjega vodstva organizacije, ki se nanašajo na njeno usposobljenost in delo;
  • Predložitev v obravnavo vseh predlogov, ki bodo pripomogli k izboljšanju pogojev njegovega dela ali izvajanja projekta kot celote;
  • Če je med opravljanjem svojih neposrednih nalog opazil pomanjkljivosti ali napake pri delu, ima pravico, da o njih obvesti vodstvo in predlaga načine za odpravo stanja;
  • Zahteva vse dokumente, ki so potrebni za njegovo delo in njegovo kakovost, neodvisno in s pomočjo njegovega neposrednega nadrejenega;
  • Lahko privabi zaposlene v podjetju, ki služijo v drugih oddelkih za opravljanje nalog, povezanih z njegovo delovno dejavnostjo, če je to potrebno za kakovostno in pravočasno dokončanje projekta;
  • Po potrebi od vodstva zahtevajte pomoč pri opravljanju njegovih delovnih nalog.

Odgovornost

Opis delovnega mesta vodje projekta predvideva, da je odgovoren za nepravilno izvajanje ali popolno neizpolnjevanje svojih neposrednih nalog. Vsi so navedeni v opisu delovnega mesta in so skladni z veljavno zakonodajo države.

Odgovoren je za vse kršitve delovnega, upravnega in kazenskega prava, ki jih stori v postopku opravljanja svojega dela. Pa tudi za materialno škodo, povzročeno podjetju. Vodja projekta je odgovoren tudi za delo svojih podrejenih, zapravlja proračun, namenjen projektu, in za izpolnjevanje rokov in kakovosti pripravljenega projekta.

Delovni pogoji

Opis delovnega mesta vodje projekta kaže, da je treba ustvariti spodobne delovne pogoje za zaposlenega. Urnik dela in drugi odtenki morajo biti jasno določeni in urejeni v delovnem načrtu podjetja. Če se pojavi potreba, mora podjetje zagotoviti vse potrebne pogoje, da lahko zaposleni opravlja službena potovanja, tudi lokalna.

Končno

Eno najpomembnejših položajev v podjetjih, ki se ukvarjajo z razvojem, je vodja gradbenih projektov. Opis delovnega mesta tega strokovnjaka se lahko razlikuje glede na smer podjetja in obseg njegovih dejavnosti. Tudi odgovornosti in funkcije se lahko spremenijo v povezavi s tem, kakšne naloge poslovodstvo dodeljuje temu zaposlenemu. Vsekakor je treba vse točke navodila sestaviti v skladu z vsemi pravili, normativi in ​​postopki, ki jih določa trenutna zakonodaja države. Poleg tega je zelo pomembno, da je v opisu delovnega mesta zapisana odgovornost zaposlenega, saj ta položaj spada med vodilne in lahko pride do veliko nianse glede upravljanja financ, človeških virov in drugih sposobnosti podjetja za pravočasno in kakovostno izvedbo projektov.