karierno upravljanje

Opis delovnega mesta namestnika glavnega računovodje: dolžnosti, pravice, zahteve in funkcije

Kazalo:

Opis delovnega mesta namestnika glavnega računovodje: dolžnosti, pravice, zahteve in funkcije

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Julij

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Julij
Anonim

Skratka, naloge namestnikov glavnih računovodje so zamenjava nadrejenih in nadzor nad računovodskim poslovanjem. Je eden nepogrešljivih računovodskih uslužbencev katerega koli podjetja. Na njegovih ramenih je vedno odgovornost za vzdrževanje in nadzor določenih računovodskih področij. Prav tako je ta zaposleni zelo pomemben zaradi dejstva, da opravlja naloge glavnega računovodje, če je iz delovnega mesta odsoten iz enega ali drugega razloga.

Zahteve za namestnika glavnega računovodje

V večini primerov delodajalci nalagajo določene zahteve prosilcem za to delovno mesto. Med njimi je glavno obstoj diplome o visokem šolstvu s področja računovodstva in računovodstva. Poleg tega mora imeti zaposleni vsaj pet let izkušenj na tem področju. In življenjska doba na prejšnjem položaju je najmanj eno leto.

Zelo pomembno je tudi, da imate znanje o uporabi osebnega računalnika in programov, potrebnih za vzdrževanje računovodskih evidenc, vključno z Officeom in 1C: Računovodstvom. Med osebnimi lastnostmi delodajalci cenijo analitično miselnost, odgovoren in vestni odnos do dela, sposobnost hitrega opravljanja nalog. Vlagatelj mora biti odporen proti stresu, biti sposoben obdelovati velike količine informacij in prevzeti pobudo.

Splošne določbe

Opis delovnega mesta namestnika glavnega računovodje predvideva, da je vlagatelj tega dela strokovnjak in ima vodilni položaj. Razrešitev ali imenovanje na delo lahko direktor organizacije na predlog glavnega računovodje. Ta zaposleni poroča predvsem glavnemu računovodju. Upoštevati mora zakonodajne, metodološke in regulativne dokumente, statut podjetja, pravila, ukaze in opis dela namestnika glavnega računovodje. Če šefa ni, ga mora nadomestiti, pri čemer si vzame pravice in dela zase.

Znanje

Pred začetkom opravljanja svojih nalog se mora delavec seznaniti z zakonodajnimi akti, uredbami in drugo metodološko in usmerjevalno dokumentacijo, ki vpliva na njegovo dejavnost in poslovanje v podjetju. Njegovo znanje bi moralo vključevati računovodstvo, njegove oblike in metode, načrt korespondence računov, poročanje in organizacijo kroženja dokumentov v podjetju.

Pred izpolnjevanjem nalog namestnika glavnega računovodje mora preučiti postopek za obdelavo dokumentov, ugotoviti, kako odražati poslovanje na računih računov, ki se nanašajo na plačila za storitve podjetja in gibanje bankovcev. Njegovo znanje bi moralo vključevati ekonomsko analizo finančnih in gospodarskih dejavnosti podjetja, metodologijo, pravila delovanja za računalniško opremo, ki se uporablja v podjetju, načine upravljanja trga in delovno zakonodajo. Prav tako mora poznati pravila gospodarstva, upravljanja in organizacije dela. Vključno z drugimi pravili in predpisi, ki jih določi podjetje.

Funkcije

Funkcionalne naloge namestnika glavnega računovodje vključujejo nadzor nad izvajanjem računovodstva poslovnega poslovanja in obveznosti podjetja. To pomeni obračunavanje opravljenih storitev, poravnave s strankami, izvajalci in dobavitelji, ki zagotavljajo storitve podjetju, in prenos vseh finančnih sredstev organizacije v domači in tuji valuti.

Zaposleni mora spremljati denar in denarne prejemke ter plačila. Deloma proda prihodke podjetja, pošlje brezplačni denar na bančne depozite in mesečno posreduje operativne podatke o gibanju sredstev na tekočih in tranzitnih računih.

Dolžnosti

Omeniti velja, da med nalogami namestnika glavnega računovodje izstopa njegovo sodelovanje pri razvoju ukrepov, namenjenih izboljšanju finančne discipline v podjetju in racionalizaciji delovanja sredstev podjetja. Poleg razvoja bi moral biti neposredno vključen v ta postopek. Po prejemu dovoljenj od višjega vodstva ta uslužbenec po potrebi posreduje računovodske podatke o stanju poravnav z upniki in dolžniki vlagateljem, revizorjem in drugim organom podjetja.

Druge funkcije

Med drugimi funkcijami namestnika glavnega računovodje je treba opozoriti na dopisovanje s partnerji in pripravo informacij o medsebojnih poravnavah. Ukvarja se z vsemi plačili v zvezi z vračilom davkov. Sodeluje pri sestavljanju glavnih metod in tehnik za vodenje računovodskih evidenc in razvija tehnologijo za obdelavo informacij. Ukvarja se s pripravo podatkov za kasnejšo pripravo poročevalske dokumentacije. Prav tako je dolžan hraniti računovodsko dokumentacijo, jo pripraviti, pripraviti in preusmeriti v arhiv.

Druge dolžnosti

Naloge namestnika glavnega računovodje med drugim vključujejo sodelovanje pri izvajanju ekonomske analize finančnih in gospodarskih dejavnosti organizacije. Za to uporablja podatke, pridobljene s knjigovodstvom in finančnim poročanjem. To se naredi, da se ugotovijo notranje rezerve podjetja, jih racionalno porabijo in sprejmejo ukrepe za izboljšanje kroženja dokumentov v podjetju.

Zaposleni je dolžan neposredno sodelovati pri razvoju, temveč tudi pri uvajanju novih metod in oblik računovodstva. Hkrati mora uporabljati računalniško opremo, ki je na voljo v podjetju. Nadzira tudi popis finančnih, blagovnih in materialnih vrednosti podjetja.

Naloge

Naloge namestnika glavnega računovodje vključujejo oblikovanje, vzdrževanje in shranjevanje podatkovne baze, ki vpliva na vse računovodske informacije. Lahko mu bodo naročeni, da spremeni regulativne in referenčne podatke, ki se uporabljajo med obdelavo informacij. Tudi njegove naloge lahko vključujejo oblikovanje nalog ali posamezne faze dela, katerih rešitev zahteva posebno računalniško opremo. Ukvarjati se mora z določitvijo izvedljivosti dajanja v pogon že pripravljenih algoritmov, projektov, programov in drugih stvari, ki so potrebne, da podjetje razvije lastni sistem za obdelavo podatkov.

Pravice

Pravice namestnika glavnega računovodje vključujejo možnost seznanitve z odločitvami poslovodstva, če vplivajo na obseg njegovih dejavnosti. Prav tako lahko ponudi svoje možnosti za razmislek, kako izboljšati delo oddelka. Po potrebi lahko zahteva pomoč oblasti. Če to sodi v njegovo pristojnost, je upravičen zahtevati podatke in informacije o vseh vprašanjih, ki vplivajo na dejavnosti in odgovornosti namestnika glavnega računovodje. Prav tako ima pravico pritegniti druge zaposlene v podjetju, da izpolnijo naloge, ki so mu dodeljene. Ima pravico prijaviti kakršno koli kršitev, ki jo je ugotovil med svojim delom.

Odgovornost

Zaposleni je lahko odgovoren, če noče izpolniti svojih dolžnosti ali jih ne opravlja pravilno. Odgovoren je za storjanje pravnih, upravnih in kazenskih kršitev med opravljanjem svojega dela v okviru veljavne zakonodaje države. Pa tudi za povzročitev materialne škode podjetju, kjer je zaposlen. Odgovoren je za kakovost in pravočasnost dodeljevanja svojih podrejenih in za razkritje zaupnih podatkov.

Razmerje

Za popolno in učinkovito izpolnjevanje dolžnosti, pravic in drugih trenutkov, ki so dodeljeni zaposlenemu, ki jih določa navodilo, mora delavec sodelovati s številnimi uradniki, med katerimi so finančni direktor, vodja kadrovske službe, njihovi pomočniki in glavni računovodja. Od njih prejema naročila, ukaze, navodila, dopisovanje, ki vplivajo na njegovo področje dejavnosti, in druga navodila. Prav tako jim mora priskrbeti potrdila, informacije in druge informacije, ki se nanašajo na finančne dejavnosti podjetja.

Za to uporablja beležke, poročila in druge računovodske zapise. Tudi njegove naloge vključujejo interakcijo z vodji oddelkov organizacije. Od njih prejema podatke, podatke, potrdila, beležke in druge dokumente, potrebne za vodenje računovodstva. Po drugi strani jim posreduje vse potrebne podatke, ki izhajajo iz računovodskih dejavnosti.

Druge povezave

Njegova dejavnost vključuje interakcijo z zaposlenimi v računovodskem oddelku, ki so mu podrejeni. Od njih lahko prejema potrdila, vnose, izračune, knjige naročil, pa tudi drugo poročilno dokumentacijo. Ta uslužbenec mora svojim podrejenim osebjem prenesti opombe, v katerih zahteva izdelavo zapiskov. Zagotovite jim tudi metodološko in referenčno pomoč, potrebno za izvajanje računovodskih dejavnosti. Poleg tega sodeluje z davčnimi organi in revizorji podjetij.

Od njih prejema poročila o računovodskih revizijah, inšpekcijska poročila, odločitve in zahteve za njihovo izvajanje. Prav tako ima pravico, da od njih poišče nasvete glede vprašanj, ki vplivajo na finančno in poslovno poslovanje družbe. Po drugi strani jim mora posredovati vse računovodske podatke, ki so potrebni za revizijo. Od njega lahko zahtevajo pojasnilo v zvezi s podatki, ki se odražajo v računovodskih evidencah in finančnih transakcijah, ki jih izvaja podjetje.

Zaključek

Vsi potrebni podatki o dejavnostih, pravicah in odgovornostih vsebujejo opise delovnega mesta namestnika glavnega računovodje. Vzorec tega dokumenta vsebuje glavne točke, ki so primerne za večino podjetij, vendar jih je mogoče dopolniti glede na različne dejavnike. Podjetje sam določi, kaj točno želi prejeti od vlagatelja in katere zahteve postavlja. Položaj namestnika glavnega računovodje je zelo obetaven in zelo plačan, vendar zahteva posebna znanja, znanje, izkušnje in zaposlenemu je dodeljena velika odgovornost.

Če želite dobiti to službo, ne potrebujete le visoke izobrazbe, temveč tudi izkušnje na tem področju, pa tudi dobre rezultate. Številni si želijo pridobiti ta položaj in se zaradi tega podajajo po težki karierni poti. Tudi to delo je vedno povezano s tveganji, saj vsaka napaka pri izpolnjevanju dokumentacije ali posredovanju lažnih podatkov pomeni odgovornost v skladu s kazenskim zakonikom. Zato je zelo pomembno, da zaposleni ne le razume, ampak tudi lahko pravočasno prepozna vse pomanjkljivosti v prejetih in potrjenih dokumentih.