karierno upravljanje

Poklic "Veterinarski bolničar": opis delovnega mesta

Kazalo:

Poklic "Veterinarski bolničar": opis delovnega mesta

Video: To bo moj poklic - veterinar in veterinarski tehnik 2024, Maj

Video: To bo moj poklic - veterinar in veterinarski tehnik 2024, Maj
Anonim

V kmetijskem sektorju je veliko povpraševanja. Eden od njih je veterinar. Ta specialist spremlja zdravje živali. Vsaka kmetija bi morala imeti tega strokovnjaka. Več o posebnosti preberite v članku.

Povpraševanje po poklicu

Ta posebnost bo vedno potrebna, ko bodo ljudje v stiku z živalmi. In ker zdaj deluje veliko kmetijskih kmetij, je poklic povpraševan. Hkrati lahko delate ne samo tam, ker obstajajo drugi kraji dela:

  • veterinarska ambulanta;
  • cirkus;
  • živalski vrt;
  • stabilen;
  • krzna kmetija;
  • perutninska kmetija;
  • SES.

Odgovornosti v vsaki organizaciji se lahko razlikujejo, na splošno pa so podobne. Vsekakor so potrebni strokovnjaki, ki svoje delo dobro opravljajo.

Dolžnosti

Veterinarski bolničar - specialist za boj proti živalskim boleznim. Glavne dejavnosti vključujejo izvajanje veterinarskih ukrepov za preprečevanje bolezni in zdravljenje živine. Prav tako specialist opravi pregled živalskih proizvodov, nadzor kakovosti krme.

Dolžnosti veterinarja so naslednje:

  1. Izvajanje diagnostike, preprečevanja, zdravljenja bolezni živali.
  2. Izvajanje veterinarsko sanitarnih pregledov izdelkov in surovin.
  3. Izvajanje načrtovanja in organizacije veterinarskega dela, določanje optimalnih rešitev v nestandardnih primerih.
  4. Nadzor kakovosti izdelka.
  5. Varnostni ukrepi.

To so glavne odgovornosti veterinarja. Njihov seznam se lahko razširi, odvisno od posebnosti podjetja. Poleg tega mora delavec kakovostno izpolniti svoje naloge. V primeru utaje ali slabega delovanja je zagotovljena odgovornost. Zato stroka zahteva pozorne in natančne ljudi.

Zahteve

Veterinarski paramedicini bi morali imeti radi živali. Pomembne lastnosti so fizična vzdržljivost, natančnost in pozornost. Za delo morate imeti:

  • opazovanje, dobro oko;
  • dober vid in sluh;
  • Hiter odziv;
  • sposobnost dela v timu;
  • zmožnost opažanja sprememb v preučenih predmetih;
  • analitično razmišljanje.

Takšne lastnosti vam bodo omogočile, da boste svoje delo kompetentno opravljali. Poleg tega je pomembno, da ljubite svoj poklic, saj brez tega ne boste dobili kakovostnega rezultata.

Kontraindikacije

Naslednji ljudje ne smejo delati v poklicu "Veterinarski bolničar":

  • z boleznimi pljuč;
  • tuberkuloza
  • bolezni srca in ožilja;
  • kronične težave ledvic in živčnega sistema;
  • endokrine bolezni.

S takšnimi težavami bo zaposlitev odpovedana, tudi če obstaja strokovna izobrazba. Konec koncev bo potem človek težko kakovostno opravil svoje delo.

Strokovno usposabljanje

Pomembno je, da veterinar ve:

  • o glavnih dokumentih in pogojih v dejavnosti;
  • osnove ustvarjanja živinorejskih proizvodov;
  • zoološki in veterinarski standardi reje živali;
  • zdravila in razkužila, pravila za njihovo uporabo;
  • pravila o dezinfekciji, standardi pridelave živine.

Zmožnosti

V opisu delovnega mesta veterinarja je navedeno, da mora specialist opravljati naloge, kot so:

  • izvajanje profilaks, zdravljenja, veterinarskih in sanitarnih ukrepov;
  • klinični pregled, diagnoza in zdravljenje;
  • izbor patološkega materiala in vzorcev za laboratorije;
  • karantena in izolacija bolnih živali;
  • spremljanje veterinarskega in sanitarnega stanja prostorov, kjer so živali;
  • nadzor krme, paše, zalivanje govedi;
  • vodenje evidence, vodenje evidence.

Delovni pogoji

Specialisti lahko delajo neodvisno in v timu. Paramedicini opravljajo poklicne naloge v zaprtih prostorih in na prostem. Včasih morajo oditi.

Za izvajanje diagnostike in analiz se uporabljajo ročna orodja in sodobna tehnična sredstva. Veterinarski medicinci potrebujejo posebna oblačila. Pri delu z okuženimi živalmi je potrebna osebna zaščitna oprema.

Pravice

Zdravstveni zdravnik lahko:

  1. Obvestite o odkrivanju pomanjkljivosti v dejavnostih organizacije in predlagajte ukrepe za izboljšanje.
  2. Zahtevajte informacije, dokumente od drugih strokovnjakov.
  3. Seznanite se z osnutki odločitev o upravljanju.
  4. Predlagajte predloge za izboljšanje učinkovitosti.
  5. Privabite strokovnjake za reševanje poklicnih težav.
  6. Zahtevajte pomoč vodstvenih delavcev za naloge.

Odgovornost

Zdravnik mora odgovarjati:

  1. Za slabo opravljanje nalog.
  2. Pravne kršitve.
  3. Povzročajo materialno škodo podjetju.

Srednješolska izobrazba

Če želite pridobiti izobrazbo, morate biti usposobljeni za poklic veterinarskega paramedika. Fakultete in tehnične šole ponujajo večerne, redne in dopisne tečaje. Po 9. razredu morate za prejem dokumenta prevzeti program v roku 3 let in 10 mesecev. In po 11. razredu se izobraževanje zmanjša za 1 leto.

Običajno za sprejem morate opraviti izpit iz matematike in ruskega jezika. V učilnici se bodoči strokovnjaki seznanijo s fiziologijo in anatomijo živali, ptic, preučijo latinščino in se naučijo zdraviti bolezni.

Poleg teorije je nujno opravljena praksa, med katero živali pregledujemo, zbiramo in analiziramo biomateriale. Priljubljeni ustanovi vključujejo kmetijsko šolo Kolomna in kmetijsko šolo Volokolamsk. Po usposabljanju lahko nadaljujete s študijem na univerzi.

Višja izobrazba

Izobraževanje pri veterinarju se izvaja tudi na visokošolskih zavodih. Šele po prejemu takšne diplome lahko opravlja eno prakso. V velike ustanove spadajo MBA. K.I. Scriabin, Moskovska kmetijska akademija po imenu K.A. Timiryazev in PFUR.

Redni študentje se bodo morali učiti 5 let, izredni študentje pa 6. Če je bilo predhodno pridobljeno srednješolsko specialno izobraževanje, se običajno ta rok skrajša za 1-2 leti. Po prejemu dokumenta lahko specialist opravi svoje delo.

Usposabljanje

Pomemben pogoj za strokovno rast je razvoj takšnih specializacij, kot so:

  1. Metode operativne kirurgije.
  2. Kardiologija.
  3. Značilnosti patologij.

Glede na to, da se farmakološki in tehnološki trgi zelo slabo razvijajo in letno proizvajajo nova zdravila in pripomočke za zdravljenje živali, lahko zdravnik zahvaljujoč rednemu usposabljanju uporablja učinkovite metode diagnostike in terapije.

Tečaji običajno trajajo 70 akademskih ur. Trajanje in cena sta odvisna od zapletenosti teme in učnega osebja. Običajno se stroški začnejo od 10 tisoč rubljev. Tečaje izvajajo višje in srednješolske izobraževalne ustanove, pa tudi veterinarske ambulante in centri.

Po izbiri tečaja morate:

  1. Oglejte si program.
  2. Ocenite ustreznost.
  3. Bodite pozorni na učitelje.

Običajno usposabljanje izvajajo doktorji znanosti, profesorji, akademiki ali predstojniki veterinarskih klinik. Pomembno je, da ima institucija dovoljenje za izvajanje svojih dejavnosti. Po diplomi se izda potrdilo, potrdilo ali diploma.

Prednosti in slabosti

Kot vsako drugo delo ima tudi sam tudi sam svoj bolnik prednosti. Prednosti vključujejo stik z živalmi. Običajno si tak poklic izberejo ljudje, ki jih imajo zelo radi, zato so pripravljeni veliko delati z njimi. Zanje bo pomoč govedu v veselje. Poleg tega takšna dela ugodno vplivajo na splošno razpoloženje človeka. Poklic je družbeno pomemben.

Med pomanjkljivostmi lahko izpostavimo tveganje za nalezljive bolezni živali. Toda s profesionalnim pristopom do njihovih dejavnosti bo mogoče to verjetnost kar najbolj zmanjšati.

Tako je veterinar veterinar iskana zaposlitev. Če je človek prejel kakovostno izobrazbo, potem zlahka najde primeren kraj za zaposlitev. Specialist ima poklicno priložnost v kmetijskem sektorju.