povzetek

Odgovornosti in dosežki v življenjepisu. Kako izpolniti stolpec "Dosežki" v življenjepisu

Kazalo:

Odgovornosti in dosežki v življenjepisu. Kako izpolniti stolpec "Dosežki" v življenjepisu
Anonim

Dolgo znana resnica: kadri odločajo o vsem. Trg človeških virov je zelo večen stroj gibanja. Časi, oznake, blagovne znamke, osebe, imena podjetij, delovna mesta se spreminjajo, vendar shema ostane nespremenjena. Vprašanje izbire dela se je vedno soočilo z vsemi.

Prvi korak na poti iskanja zaposlitve je ustvarjanje veljavnega življenjepisa. Zelo tanka črta - opisati je treba obstoječo strokovno izkušnjo, ne da bi jo omalovaževali ali olepševali, obenem pa vse izpostavili na najbolj strukturiran in informativen način. Dejansko je odvisno od tega, kako živo in strokovno se predstavite, v opisu svojih dolžnosti in dosežkov opisujete, ali boste prejeli povabilo na razgovor ali bo vaš odziv delodajalcu ostal nezanimiv.

Določitev ambicije

Tako se srečujemo z nalogo, da kot zaposleni ustvarimo kompetentno oglaševanje zase.

Obrazec za pisanje je dokaj standarden - življenjepis mora vsebovati osebne podatke kandidata, vključno s priročnimi stiki, podatki o izobraževanju, izkušnjah, tečajih ali tečajih. Pomembna točka: da bi dosegli želeni rezultat, je treba določiti svoje glavne profesionalne ali univerzalne prednosti.

Pravilno življenjepis. Kaj bi moralo biti

Ko se usedete za življenjepis, se morate držati "zlatih" načel:

• kratkosti Življenjepis naj bo na 2-3 listih, ne več.

• Strukturnost. Podatki, ki jih navedete v življenjepisu, morajo biti navedeni v določenem zaporedju in natančno ustrezati izbrani obliki.

• Objektivnost. Obrnjena svoje izkušnje in znanje, zmerno ustvarjalnost in domišljijo, biti objektiven in realen. Poudarite rezultate z akcijskimi glagoli. Z isto načelo, izpolnite razdelek "Dosežki" v življenjepisu .

• betonnost. Pri izbiri besedil je priporočljivo biti čim bolj natančen, prav tako pa v življenjepisu navajate svoje odgovornosti in dosežke.

• Selektivnost. Analizirajte svoje obstoječe poklicne izkušnje, iz nje izberite samo tisto, kar bo najbolj koristno pri doseganju cilja.

• pozitivno. Negativne informacije raje pozitivne. Opis, opredelitev, pripovedovanje informacij s pomočjo zanikanja se ne bodo igrale v vaše roke.

• Osredotočite se na dosežke. Določite in se osredotočite na svoje dosežke. Kako izpolniti stolpec "Dosežki" v življenjepisu, bomo povedali nekoliko kasneje. Zmedeni, ne veste, kaj bi pripisali svojim dosežkom? Razmislite: morda bi morali bolje pogledati okoli? Kaj že imate, kaj se je zgodilo, ni uspelo? Spomnimo se, da bi moral biti dobro napisan življenjepis zaradi tega dokaj enostaven za branje ne samo strokovnjakov v vašem segmentu, temveč tudi vodje izbire. Odgovornosti, funkcije, dosežke (velja tudi povzetek kot celota) je treba na kratko, a zmogljivo napisati, da bodo odražale vse delovne izkušnje.

Standardni kronološki življenjepis

Do danes je standardni obrazec tako imenovani kronološki življenjepis. Začne se z zadnjega kraja dela in nato po padajočem vrstnem redu našteje ostalo. Ne hitite takoj zapišite svoje naloge in dosežke v življenjepis, ne hitite stvari.

Ponazorimo korak za korakom sestavo takšnega povzetka.

Začnite z priimkom, imenom, srednjim imenom, kontaktnimi podatki in oznako želenega položaja. Bilo bi lepo, če svoj življenjepis dopolnite s fotografijo v poslovnem slogu.

Izobraževanje

Ne dajete močnega poudarka na izobraževanju, če ste dovolj dolgo zaključili vadbo. Z obdobjem študija, imenom univerze, fakultete in specialnosti se je povsem mogoče strinjati. Študentom pa nasprotno priporočamo, da ključno mesto namenijo izobraževanju.

Določite lahko temo diplomskega projekta in nekatere naloge, ki ste jih opravili v času usposabljanja. Če imate praviloma več diplom, so navedene v obratnem kronološkem zaporedju. Ko opisujete svojo izobrazbo, vam ni treba poglobiti globlje in se spomniti srednješolske izobrazbe. Malo verjetno je, da vas bo to nepozabno dejstvo zaznamovalo kot profesionalca.

Na kratko o glavni stvari

Tako pridemo do ključnega dela našega življenjepisa - »Izkušnje«. Glavna naloga tukaj je pokazati, da lahko predlagano funkcionalnost izvajate učinkovito. Treba je določiti odgovornosti in dosežke v življenjepisu, da boste delodajalca prepričali, da vas potrebuje. To bo seveda pomagalo pri vaših prejšnjih delovnih izkušnjah.

Nekaj ​​nasvetov naenkrat: navedite podatke po naslednji shemi: obdobje dela (datumi zaposlitve in odpovedi), pravilno in polno ime organizacije, nato pa ne pozabite navesti tržnega segmenta podjetja, obsega njegovih dejavnosti ter položaja in odgovornosti v življenjepisu. Še več informacij lahko daste, če boste po vsakem kraju dela navedli razlog svojega odhoda.

Primarni presejalni pregled

Ne pozabite, da je v razdelku »Delovne izkušnje« najpomembnejši in tudi najbolj informativni odstavek življenjepisa. Najprej je pregledan razdelek Spretnosti in dosežki. Pomislite: vaš življenjepis se prebere v 1-2 minutah in v tem času naj bi vodja v njem našel koristne trenutke. Poskusite mu pomagati pri tem, pravilno napišite življenjepis. Naj bo to v enem samem, udobnem stilu za branje.

Življenjepis mora biti konstruktiven.

Precej razširjene besedne zveze: "je veliko delovnih izkušenj", "dobre vodstvene izkušnje", "briljantne organizacijske sposobnosti" in druge, le da nimajo popolnoma nobene informacijske vsebine, delodajalca to sploh ne bo zanimalo, saj če si niste vzeli časa za pravilno navedbo svojega dolžnosti, zakaj bi ta čas porabil zate?

Niste prepričani, kako opisati strokovne dosežke in rezultate v življenjepisu ali se bojite navesti kaj narobe? Glej opis delovnega mesta. Ampak ne delajte napake mnogih, odstavkov iz navodil ne dobesedno prepisujte v življenjepisni obrazec, vsaj videti je smešno, vsaj vzbuja dvom v takšno usposobljenost, kot je družabnost: s svojimi besedami ne morete povedati, kaj ste naredili sami informacije so kopirane in nesmiselno prilepljene kot predloga. Soočili smo se z vprašanjem, kaj napisati v razdelku "Dosežki" v življenjepisu, kam napisati in kdo to sploh potrebuje? Potrebujte, ne oklevajte.

Spomini niso potrebni

Če se pogovarjate o delovnih nalogah, si ne predstavljajte, da bi jih vsi omenili na enega, izberite približno 5-7 glavnih in dovolj. Delodajalca vse življenje ne zanima, zanj je pomembno, da sledi zadnjih 3-5 let poklicne dejavnosti. Zato življenjepisa ne preobremenjujte z dodatnimi in nepotrebnimi informacijami. Vredno je podrobno povedati o največ dveh zadnjih delovnih mestih. Druge bo dovolj le omeniti, ne da bi se poglabljali v odgovornosti.

Izpolnite življenjepis (stolpec "Dosežki" in "Ključne spretnosti") lahko načrtujete tako, da vključite ukrepe, za katere v resnici veste, kako narediti vsaj dobro in ki so veljali v delovnih izkušnjah. Ne pozabite, da pri pisanju življenjepisa ni običajno biti skromen. Vaša glavna naloga je, da povečate svojo "prodajnost", predstavite se z vaše najboljše strani. Poleg tega bi morale biti informacije objektivne in nenehno temeljijo na dejstvih iz prejšnjih izkušenj. Na kaj se morate še spomniti, ko delate življenjepis? Stolpec "Dosežki" bi moral poleg informacij o uspešno zaključenih projektih in kariernem napredovanju vsebovati tudi podatke o tujih jezikih, če je raven strokovnega znanja res visoka.

V zadnjem delu "Dodatne informacije" priporočamo, da navedete svoje osebne lastnosti, ki vam pomagajo pri doseganju profesionalnih ciljev, in vaše poklicne smernice na splošno. Ta razdelek naj delodajalcu pomaga ugotoviti, zakaj naj vas najame.

Ne pozabite upoštevati zahteve po oblikovanju, brezhibni pismenosti in slogovni enotnosti, vaš življenjepis pa bo zagotovo pritegnil potencialnega delodajalca.