karierno upravljanje

Kdo je zastopnik prodaje? Delajte kot prodajni zastopnik: prednosti in slabosti

Kazalo:

Kdo je zastopnik prodaje? Delajte kot prodajni zastopnik: prednosti in slabosti
Anonim

Trgovanje so začeli zavzemati že od antičnih časov in se bodo nadaljevali zelo dolgo. Prodaja, nakupi bodo vedno obstajali, ne glede na dobro počutje ljudi. In tisti, ki pravočasno in kompetentno vstopijo v ta val, bodo lahko dobro zaslužili in celo uspešno napredovali.

Nekaj ​​zgodovine

Prvi prodajni agenti se lahko štejejo za ruske trgovce. Bili so prvi podjetniki, ki so kupovali in prodajali transakcije v svojem imenu. Trgovci so potovali po svetu in kupovali blago od tistih, ki so jih proizvajali, nato pa jih pripeljali do krajev, kjer je bil ta izdelek potreben.

Sodobni prodajni zastopnik je nekakšen trgovec, ki blago ponuja tistim, ki ga potrebujejo. Tako kot v starih časih so tudi takšni ljudje zelo povprašeni. Navsezadnje lastniku blaga ni treba iskati kupca in kupcu ni treba iti po "oddaljenih deželah". Trgovec je bil nekakšen posrednik. Zdaj to vlogo igra prodajni agent.

Jasno je, da je s storitvami posrednikov blago dražje. Toda ljudje so se vedno veselili trgovcev, saj niso vsi imeli možnosti, da bi sami šli po blago. In prinesene stvari so bile včasih zelo redke ali potrebne.

Sodobni trgovec

Torej, če je v starih časih vlogo posrednika med kupcem in prodajalcem opravljal trgovec, se zdaj s tem ukvarjajo posebej usposobljeni ljudje.

Prodajni zastopnik je oseba, ki ponuja in predstavlja določene izdelke. Njegove odgovornosti vključujejo ponujanje blaga, spremljanje prodaje in poročanje.

Ta objava ima veliko naslovov. V časopisih najdete oglase za zaposlovanje prodajnih zastopnikov, agentov ali vodje prodaje. Toda ime bistva se ne spremeni, njihove odgovornosti so enake.

Odgovornosti prodajnega zastopnika

Glede na to, da je prodajni zastopnik oseba, ki zastopa blago, in njegove odgovornosti so ustrezne. Ni pa vam treba misliti, da stoji za pultom in kot prodajalec prodaja. Tu je vse večplastno.

Delo kot prodajni zastopnik vključuje promocijo blaga, ki je v njegovi pristojnosti. Praviloma ima podjetje, ki najame zaposlenega, v svojem arzenalu več dobaviteljev, katerih izdelke je treba ponuditi.

Zato je glavna stvar, ki deluje na tem področju:

  • Biti sposoben graditi poslovne odnose z dobavitelji in potencialnimi kupci.
  • Poznati vse podrobne informacije o predlaganem izdelku in biti sposoben pravilno oglaševati.
  • Pridobite svoje zveste stranke in jih lahko obdržite. Hkrati poiščite nove kupce.
  • Izdelava predstavitev o ponujenih izdelkih in storitvah.
  • Delo z dokumenti, priprava poročil, sklenitev pogodb.
  • Če je izdelek poseben, se prodajalec usposablja za prodajo odtenkov.
  • Za uspešno delo se mora prodajni zastopnik tudi nenehno zavedati nihanj cen na podobnem blagu in preučevati ponudbe drugih podjetij.

Kot je razvidno iz odgovornosti, je prodajni zastopnik zaposleni, ki malo sede v pisarni in neprestano potuje ter išče donosne stranke in se ukvarja. Tudi če se je kupčeva baza že nabrala, je potrebno nenehno spremljati trg in ne zamuditi svojih strank.

Zahteve za vlagatelja

  • Sodobni trg postavlja številne zahteve za vsak poklic. Prodajni zastopnik podjetja je oseba, ki ustvarja dobiček, zato mnogi delodajalci od prijavitelja zahtevajo višjo izobrazbo.
  • Zahtevane osebne lastnosti, kot sta družabnost in dojemanje novih informacij dobesedno na poti.
  • Pogosto je potreben avto. Če pa je podjetje veliko, potem je potrebno le vozniško dovoljenje in avtomobil bo dobil službeno. Poleg tega vam bodo na voljo korporativne mobilne komunikacije.
  • Obvezno znanje o vzdrževanju primarne dokumentacije, poročanja in pogodb. Zato je izobraževanje potrebno ekonomsko ali pravno.
  • Seveda bi morali biti dobro seznanjeni z osebnimi računalniki.
  • Pogosto zahteve kažejo na prisotnost baze strank. Če pa je organizacija velika, je osnova že razvita in vlagatelj potrebuje samo izkušnje s prodajo.

Izobraževanje ni pomembno

Toda tudi če imate rdečo diplomo in veliko znanja o prodajnih pravilih in psiholoških značilnostih ljudi, brez komunikacijskih veščin ne morete. Če ste seveda tihi in sramežljivi, bi morali iskati drugo službo.

Konec koncev, delo prodajnega zastopnika pomeni stalno komunikacijo in kar je najpomembneje - sposobnost prepričevanja. Lahko podate preprost primer, pri čemer razmislite, ali je enostavno razumeti, ali lahko delate kot prodajni agent.

Torej pridete v neznani supermarket in morate v kratkem času presoditi situacijo, razumeti, katera dobrina je več, katera manjka in katera morda sploh ne. Nato spoznajte vodjo nabave in ga prepričajte, da je potrebno sodelovati z vami.

Lahko to storiš? Če menite, da je to preprosto in je vaš jezik suspendiran, kot bi moral, potem boste morda naredili kariero na tem področju. Če pa vas vse novo plaši in vas ni prepričan hobi, potem niti ne poskušajte prevzeti dela vodje prodaje.

Prednosti prodajnega zastopnika

  1. Seveda bo položaj všeč tistim, ki nočejo sedeti v pisarni cel dan, ampak si želijo svobode v svojih dejanjih in načinih dela.
  2. Le od sposobnosti in vztrajnosti človeka je odvisen njegov zaslužek. Če nekdo sedi na goli plači, lahko prodajni zastopnik bistveno poveča svojo plačo. Navsezadnje je glavni dohodek odvisen od prodaje. Koliko prodanih, sklenjenih pogodb, toliko in prejetih obresti.
  3. Za ljubitelje komunikacije in mreženja je delo več kot primerno. V komunikacijskih veščinah se boste nenehno izpopolnjevali, pridobili kup koristnih poznanstev, se naučili razumeti katero koli osebo na prvi pogled in koga lahko prepričate v karkoli.

Neprijetnosti pri delu

Toda ne glede na to, kako obetajo obeti, ima ta poklic še vedno svoje pomanjkljivosti.

  1. Ena glavnih pomanjkljivosti izvira iz dostojanstva. Navsezadnje upravitelj prejme bonus glede na število prodanih in sklenjenih pogodb. Veliko sem prodal - dobil sem veliko. Lahko pa se zgodi, da stranke odidejo k drugemu agentu, dolgo ne bo delovalo pri vzpostavljanju novih odnosov in plača bo praktično na ničli.
  2. Potrebno je imeti veliko zbranosti in biti vedno v gibanju. Vodja prodaje naenkrat združuje številne poklice. Je voznik, psiholog in računovodja. Prav tako je treba nenehno pripravljati predstavitve in obiskovati potrebne tečaje.
  3. Prodajni predstavnik mora biti zelo odporen na stres. Dejansko lahko narava sama v obliki snežnih neviht in naleta na cestah ovira delo agenta. Poleg tega imajo potencialne stranke ob vašem obisku tudi slabo razpoloženje, ki vas bo raztrgalo.
  4. Prodajni predstavnik ima neurejen delovni dan. In nihče ne bo doplačal za predelavo. Denar je samo za rezultat. In kolikokrat se za to porabi - nikogar ne skrbi.

Kaj pa začetniki

Če želite pridobiti položaj prodajnega predstavnika brez delovnih izkušenj, morate seveda imeti izobrazbo, a glavno je prepričati delodajalca o svojih sposobnostih.

Glavna stvar pri tem delu je znati komunicirati in prepričati. Zato številne organizacije ne potrebujejo izkušenj, ampak preučijo razpoložljivost ustreznih osebnih lastnosti. Kot pravi, če lahko delodajalca prepričate, da vas najame, lahko blago prodate. Navsezadnje je glavno, da se je to, kar ste storili, znalo pravilno predstaviti.

Pogovor s prodajnim zastopnikom in delodajalcem je lahko stresen. Na ta način se preizkuša odpornost proti konfliktom in razkrije se sposobnost iskanja izhoda iz težke situacije.

Toda ne glede na izkušnje ne bodo vzeli prodajnega zastopnika brez vozniškega dovoljenja. Navsezadnje bo glavno delo na cesti in na potovanjih. Majhna podjetja zahtevajo tudi svoj avto, ki ga boste delali. Seveda mora vse stroške za gorivo in mobilne komunikacije plačati organizacija.

In vendar, če ste pripravljeni včasih celo pozno zvečer, da bi bili v stiku in hitro stopili na cesto, potem vas bodo najeli.

Algoritem dela

Pri vsakem delu je določen postopek. Če je to podprto, bo lažje delati. Profesionalni prodajni agenti imenujejo svojo ustaljeno delovno rutino "koraki prodajnega zastopnika."

Ko se začnete ukvarjati s prodajo, bi se morali naučiti od izkušenejših, kako opraviti vsa predvidena dela v najkrajšem možnem času in kar je najpomembneje, da izpolnite načrt.

Če človek dobi službo v majhnem podjetju, se bo moral sam naučiti algoritma ukrepov. V večjih je razvit cel sistem, ki ga vse začetnike zagotovo naučijo. Vsi prodajni zastopniki tega podjetja so dolžni izvajati vgrajeni algoritem.

Kakšni koraki so to

Kateri so glavni koraki prodajnega zastopnika in kaj je treba upoštevati ne glede na velikost podjetja?

Bistvo je povsod enako. Razlike so lahko v številu korakov.

  1. Usposabljanje. Ta korak vključuje predstavljiv videz in prisotnost vseh potrebnih stvari in dokumentov. Prav tako morate poznati načrt za trenutni dan.
  2. Lep pozdrav. Jasno je, da s praga ne bi smeli iti neposredno na prodajo. Potrebno je poznati uslužbence javnih naročil po njihovem srednjem imenu in pozdraviti osebje.
  3. Inšpekcija Poglejte okoli in razumejte, kakšni reklamni materiali so že prisotni na prodajni mesti in kam lahko obesite tiste, ki jih potrebujete. Če je treba vaše izdelke hraniti v hladilniku, potem poiščite kraj. Ocenite izdelke in cene konkurentov.
  4. Koraki obiska prodajnega zastopnika vključujejo identifikacijo preostalih zalog in izdelavo načrta za naslednjo dostavo.
  5. Predstavitev je naslednji korak. S pomočjo pravilno zastavljenih vprašanj se potrebe razjasnijo in šele nato se ponudijo vaš izdelek in pogoji. V tem primeru se uporablja pravilo treh: lastnost izdelka - prednost - korist stranke.
  6. Trgovanje. V skladu s standardi razstavlja svoje izdelke. Po potrebi popravi napačen položaj.
  7. Delajte z dokumentacijo, sestavljajte poročila in sestavljajte načrte in cilje za ta maloprodajni objekt.

Obiski prodajnega predstavnika morajo biti redni in učinkoviti. Strogo dogovorjen čas se porabi za en predmet.

Kar je doživelo

Vsak prodajni zastopnik ne pušča povratnih informacij o svojem delu. Obstajajo ljudje, ki se pritožujejo nad majhnimi dohodki, nekdo ni zadovoljen z razporedom dela.

Toda če sta prodaja in prepričevanje vaša močna točka, ste vzpostavili stabilno bazo strank in se nenehno izboljšujete, potem lahko zaslužite zelo spodoben denar. Hkrati imejte svobodo v svojih dejanjih in ne smete biti ves čas v pisarni.