povzetek

Vrste življenjepisov. Splošne življenjepisne zahteve

Kazalo:

Vrste življenjepisov. Splošne življenjepisne zahteve

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj
Anonim

Delo, delo, plačana dejavnost so eden najpomembnejših vidikov življenja sodobnega človeka. Delo nam pomaga, da se uresničimo kot profesionalca, strokovnjaka in osebnosti. Za mnoge je to tudi način navezovanja stikov z ljudmi, družabnega življenja. In kje se delo začne? Seveda z iskanjem zaposlitve in iskanjem potencialnega delodajalca.

Življenjepis se uporablja kot "pritožba" na delovnem področju. Ta članek obravnava koncept izraza, vrste življenjepisov, izpolnjevanje zahtev in nekatere trike pri njegovem nastanku, o katerih govorijo psihologi.

Pomen izraza

Izraz »življenjepis« nam je prišel iz latinskega jezika. V prevodu pomeni "biografija". Če se spustite v bistvo tega dokumenta, potem je dešifriranje resnično primerno. V njem resnično opisujemo skoraj celo življenje: izobrazbo, delovne izkušnje, zakonski stan, odnose s preteklimi delodajalci, osebne lastnosti in lastnosti, zaključene projekte in tako naprej.

V tem dokumentu mora vlagatelj vsebovati čim več pomembnih informacij, ob tem pa upoštevati kratkost in specifičnost ter nekatere nenapisane zahteve za izpolnjevanje.

Zakaj potrebujem življenjepis?

Vse vrste življenjepisov so zasnovane z enim samim namenom - opozoriti potencialnega delodajalca na njihovo osebo, mu povedati svoje pluse, sposobnosti, veščine, izkušnje in pokazati, da ste vi najboljši možni zaposleni za predlagano prosto delovno mesto. Če si predstavljate trg dela v običajnem razumevanju trga za večino ljudi, se izkaže, da je delodajalec kupec, vlagatelj pa prodajalec.

Svoje talente in izkušnje prodaja za določeno ceno - plače. Nato življenjepis sam hkrati deluje kot opis blaga, komercialna ponudba in oglaševanje. Dobro oglaševanje, kot veste, bi se moralo povpraševanje po blagu povečati. Za to se uporabljajo različni triki in vrste življenjepisov. Uporabljati jih je treba glede na želeni položaj, področje dela in obliko same organizacije.

Vrste življenjepisa

Življenjepisi različnih strokovnjakov se lahko med seboj resno razlikujejo. Vse je odvisno od smeri dela, delovnih izkušenj, izkušenj in drugih lastnosti vsakega posameznega kandidata. Za izpolnjevanje tega dokumenta obstaja več obrazcev:

  • Univerzalni ali profesionalni življenjepis - uporablja se v veliki večini primerov. Dejansko za vlagatelje z dobrimi izkušnjami, pomanjkanjem vrzeli pri delu, brez temnih madežev na ugledu in namerno skritih preteklih delovnih mestih. Informacije o kandidatu so zaporedno opisane v ločenih blokih.
  • Funkcionalna oblika življenjepisa je pomembna za strokovnjake z določenim naborom veščin, prisotnostjo znanja ozkega fokusa. Prav tako je funkcionalna oblika primerna za tiste, ki so se prekvalificirali in spremenili svoje področje delovanja ali se preprosto dolgo niso vrnili k takšnemu delu. Ta obrazec vključuje podroben opis funkcij, znanja in izkušenj na zahtevanem položaju, ne da bi bilo treba podrobno opisovati postopek njihovega kopičenja na različnih delovnih mestih.
  • Kronološki povzetek daje poseben poudarek časovnemu zaporedju zaposlitve. Takšen povzetek zaporedno opisuje delovna mesta in usposabljanja, ki vplivajo na isto nišo dela. Primerno za ljudi, ki dlje časa delajo na določenem področju ali položaju in se pozneje vidijo samo v njem.
  • Kronološko-funkcionalni povzetek je hibrid obeh zgoraj opisanih oblik. Pravočasno ohranja strukturo zaporedja in podrobno opisuje nekatere dogodke, ki imajo največjo težo v celotni izkušnji strokovnjaka.
  • Ciljni življenjepis - pripravi se za zaposlitev v vnaprej določeni organizaciji, ob upoštevanju njegovih značilnosti, zahtev, strukture in osebja. Prav tako je ciljno življenjepis nepogrešljiv za ljudi z določenim delovnim mestom.
  • Akademski življenjepis - dokument prosilca, ki načrtuje svoje prihodnje dejavnosti na področju poklicev in poučevanja. Glavni del življenjepisa je seznam in opis del, člankov, študij in publikacij znanstvenika.

Novi formati

Nič ne miruje. Tudi področje zaposlovanja. Z razvojem tehnologije in povečanjem konkurence za posebno privilegirana delovna mesta se pojavljajo nove vrste življenjepisov, ki bi morali prosilcu nameniti veliko več pozornosti kot standardni obrazci. No, ali pa se preprosto izkažejo za veliko bolj priročno za uporabo:

  • Ustvarjalni in kreativni pozivi do delodajalca. Če delate na območju, kjer je potreben trenutek domišljije, sposobnost razmišljanja zunaj okvira in tudi ustvarjanje novega, potrebujete ravno takšen življenjepis.
  • Internet življenjepis. Elektronski obrazec najdete na katerem koli zaposlitvenem portalu. Vse spletne borze dela prevzemajo standardni obrazec in zaporedje izdelkov. Zdaj prosilcem ni treba razmišljati o pristojni gradnji telesa dokumenta, razvijalci spletnih mest so že storili vse zanje.

Življenjske zahteve

Življenjepis - samovoljen dokument. Nikjer ni napisano, kaj bi moralo biti. Vlagatelju ni prepovedano, da ga pripravi po svojem okusu. Vendar pa je vredno prisluhniti nekaterim zahtevam, ki so jih opisali izkušeni kadrovalci, sicer vaše "ustvarjalne zloženke" morda nikoli ne bodo prebrali.

  • Kadrovski uradniki ugotavljajo, da mora biti obseg življenjepisa enak eni strani A4. Največ dve. Nihče ne bo samo prebral dolgega življenjepisa in vaše neprekosljive lastnosti na delodajalce ne bodo pustile nobenega vtisa. Zgodi se tudi s prekratkim življenjepisom. Vtis je prazen in pomanjkanje usposobljenosti prijavitelja. Kratek povzetek naj bo urejen tako, da zasede list.
  • Uporabljajte standardne pisave brez vizualnih učinkov. Zapletejo zaznavanje besedila. In če je človek v delovnem dnevu preučil na stotine takih življenjepisov, verjetno ne bo imel želje pokukati v slabo prebrano besedilo in pokvariti vid.
  • Velikost pisave mora biti 12-14 pt.
  • Odseki in bloki dokumenta morajo biti jasno ločeni drug od drugega.
  • Vse strani morajo vsebovati serijsko številko, priimek in ime prijavitelja.

Kaj naj vsebuje življenjepis

Kateri oddelki naj vsebujejo življenjepis? Elektronski obrazec za izpolnjevanje katerega koli spletnega mesta za iskanje zaposlitve je najlažje dostopen goljufijski list za iskalca zaposlitve. Torej standardni obrazec za nadaljevanje vsebuje naslednje informativne bloke:

  • Osebni podatki. Priimek, ime, zakonski stan, datum rojstva (starost), otroci, geografski podatki, fotografija.
  • Osebne lastnosti za nadaljevanje strokovnjaka. Pomembno je storiti brez klišejev in napisati samo tisto, kar je na tem področju dela resnično pomembno.
  • Kvalifikacija in specializacija. Odločite se, kaj je za delodajalca najpomembnejše v paleti vaših spretnosti.
  • Izobraževanje. Kje so študirali, v katerem letu so diplomirali, katero specialnost so dobili ob koncu izobraževalne ustanove.
  • Izkušnje. Seznam preteklih opravil z časovnimi obdobji in vse storitvene funkcije, ki ste jih izvajali.
  • Dodatne informacije. Ste šli skozi dodatno izobraževanje, ali obstaja avto in pravica do njega, ali ste pripravljeni na službena potovanja in selitve.
  • Priporočila iz preteklih delovnih mest. Če ste se s prijaznimi delodajalci prijazno razšli, jih prosite, naj na pisma organizacije napišejo priporočilo za vas. Dodatne pozitivne lastnosti za življenjepis ne bodo škodile. To je res dobra pomoč pri nadaljnjem zaposlovanju.

O spremnem pismu

Prosilci, ki nameravajo dobiti dobro mesto v veliki sodobni organizaciji, morajo življenjepis dopolniti s spremno pismo. Tak dodatek mora imeti na primer življenjepis direktorja ali najvišjega vodje.

V njem prosilec za delovno mesto razkrije dodatne informacije o sebi, ki so pomembne za položaj. To so na primer načrti za prihodnost, pripravljenost za strokovno rast v določenem podjetju, kaj natančno je vlagatelj pripravljen storiti za svojo promocijo. Tudi v spremnem pismu lahko navedete pričakovanja glede plače.

Kaj napisati v življenjepisu za višji položaj

Življenjepise direktorja, generalnega direktorja, najvišjega direktorja in druge višje položaje je treba posebej natančno obdelati. Ne bodo sprejeli prve osebe, ki je prišla na tak položaj.

Skupnost delničarjev ali prevladujoča organizacija mora biti zainteresirana za njegovo kandidaturo. Zato je pomembno, da ne navedete samo delovnih mest, temveč tudi, kaj ste dosegli na njih, kakšne uspehe in koristi ima organizacija v obdobju vašega vodenja.

Za take življenjepise, kot ugotavljajo kadrovske službe, sploh ni treba upoštevati pravila "enega lista". Pomembno je, da v celoti razkrijete svoje talente, veščine in izkušnje.

Kaj napisati v življenjepisu brez delovnih izkušenj

Ne bojte se svoje neizkušenosti. Vsi strokovnjaki so se enkrat prvič zaposlili, vsi so vodili pogovore z vodstvom in pošiljali njihove značilnosti na različna prosta mesta.

Življenjepis brez delovnih izkušenj ni stigma. Trezno bi morali oceniti svoje znanje s področja zaposlovanja, verjetno že nekaj časa imeti pripravništvo, delati z nižjo plačo, dokler ne boste razumeli vseh nihanj dodeljenih funkcij.

Edino, kar je strogo prepovedano, je, da potencialnega delodajalca nikoli ne zavedete. Ne vpisujte nezasluženih nagrad, ne izumite prejšnjih delovnih mest. Vse to se zlahka odpre.

Danes obstajajo spletna mesta s črne liste tako za delodajalce kot iskalce zaposlitve. In če organizacija v takšno zbirko podatkov imenuje zvito vložnika, potem mu bo veliko težje najti službo.