karierno upravljanje

Zbiranje sredstev je nova naložbena stroka

Kazalo:

Zbiranje sredstev je nova naložbena stroka

Video: 15. redna seja Mestnega sveta MOSG - 1. del 2024, Maj

Video: 15. redna seja Mestnega sveta MOSG - 1. del 2024, Maj
Anonim

Kakor koli že, ekonomski izrazi vse bolj prodirajo v besedišče navadnih državljanov. Že dolgo vemo, kaj so posojila, za kaj gre za zavarovanje in ali je vredno delati na Forexu. Še ne tako dolgo nazaj je postala priljubljena nova beseda - zbiranje sredstev.

Zbiranje sredstev: pomen izraza

Zbiranje sredstev je oseba, ki se ukvarja s privabljanjem materialnih, denarnih, informativnih ali človeških virov, ki so potrebni za določeno podjetje.

Posledično je zbiranje sredstev proces organizacije privlačnosti teh sredstev. Ni čisto jasno? Pojdi naprej.

Kakšen je pomen besede fundraiser? Če želite razumeti semantiko, se morate obrniti na angleško besedo fundraising, ki je nastala iz besedne zveze za zbiranje sredstev, kar pomeni »zbiranje sredstev«.

Kdo potrebuje zbiranje sredstev in zakaj?

Kljub temu, da živimo v 21. stoletju in bi, kot kaže, morali imeti dobro predstavo o strukturi denarnih tokov in načinih njihovega preusmerjanja, se v domačem gospodarstvu marsikomu zdi, da je nerazumljivo. Kako poslujejo naša podjetja, katerih dejavnosti niso povezane s komercialnim dohodkom?

Večinoma sploh ne zbirajo sredstev, ampak so zadovoljni s tem, kar dobijo. Kot veste, jih veliko ne dobi a priori, ampak zato, ker podjetje bodisi nujno potrebuje pomoč, bodisi preprosto ni dovolj denarja.

Obenem, če bomo obrnili pogled na zahod ali celo Evropo, bomo videli, da so tam razmere povsem drugačne. Zelo pogosto podjetniki, ne da bi sploh razvili projekt, že zbirajo denar za njegovo izvedbo. To je posledica dejstva, da država slabo sodeluje pri financiranju socialnih sfer. V osnovi je zbiratelj sredstev isti vlagatelj, s to razliko, da se sredstva zbirajo predvsem za nekomercialne projekte, čeprav jih je mogoče uporabiti v komercialne namene.

Viri zbiranja sredstev

Od kod prihajajo ti viri, kakšen je vir zbiranja sredstev? To so lahko zasebna podjetja ali posamezniki, državna podjetja in nedržavni skladi. Kako se zbirajo sredstva? Na različne načine, odvisno od tega, kdo so zgornji viri. In to so lahko vlagatelji, sponzorji, donatorji, filantropi ali nepovratna organizacija.

Zbiranje sredstev: odgovornosti in naloge za zbiranje sredstev

Kaj torej neposredno nabira sredstva? Seveda najprej zbiranje sredstev iz zgornjih virov. Drugič, pomemben del odgovornosti zbiralcev sredstev je izgradnja novih odnosov. Vsak projekt ali organizacija potrebuje prijatelje, ki lahko podpirajo, oglašujejo ali ponujajo donosna partnerstva.

Poleg tega naj bi nov projekt dobival publiciteto, zato se zbiranje sredstev ukvarja z nekakšnim oglaševanjem organizacije, obvešča o njenih ciljih in strategijah.

Treba je opozoriti, da je zbiranje sredstev po načinu izvajanja zunanje in notranje.

Notranji zbiratelj sredstev je oseba, ki neposredno sodeluje z organizacijo in se ukvarja z iskanjem virov. Zunanje se izvaja s pomočjo posebnih svetovalcev, strokovnjakov in podjetij za zbiranje sredstev.

Zbiranje sredstev v Rusiji

Pri nas se je zbiranje sredstev pojavilo v začetku devetdesetih let, skupaj s postopnim razvojem različnih neprofitnih podjetij. Danes se ta disciplina uči na univerzah skupaj z osnovami trženja, oglaševanja, družbenega upravljanja.

Treba je opozoriti, da imamo še vedno nizek delež prebivalstva in državnih podjetij, ki sodelujejo pri ustvarjanju prihodkov ruskih neprofitnih organizacij. Vendar nas tržne razmere silijo v iskanje novih oblik in načinov privabljanja finančnih virov, zato je v postopku razvoja zbiranja sredstev, ki se hitrost približuje ravni ZDA.

Še ne tako dolgo nazaj, in sicer novembra 2013, je bilo ustanovljeno Združenje zbirateljev Rusije. Namen tega združenja je spodbujati razvoj dobrodelnosti, ki temelji na zbiranju sredstev, ob upoštevanju ozaveščenosti in podpore prebivalcev države. Po besedah ​​direktorice novega združenja Irine Menhenina je danes za člane organizacije najpomembnejše povečanje ozaveščenosti državljanov države o takšni vrsti dejavnosti, kot je zbiranje sredstev. Rusi ne vedo, da je zbiratelj sredstev strokovnjak za privabljanje financ, in pošteno dejavnost zamenjajo s prevarami.

Združenje ponuja dve vrsti članstva - za posameznike in za podjetja, ki lahko ustanavljajo podjetje (strukture ali NVO). Združenje zagotavlja naslednje storitve:

  • treningi, ki potekajo v realnem času ali na daljavo;
  • obveščanje članov združenja;
  • svetovanje na področju računovodskih, ekonomskih in pravnih tem;
  • sodelovanje članov v družbenih raziskavah.