karierno upravljanje

Kako si mladi izberejo poklic?

Kako si mladi izberejo poklic?

Video: Praksa srednješolcev v podjetju Metalna Senovo d.o.o. 2024, Julij

Video: Praksa srednješolcev v podjetju Metalna Senovo d.o.o. 2024, Julij
Anonim

Zakaj je v življenju tako malo resnično srečnih ljudi? Kako si tisti, ki dosežejo največji uspeh, izberejo poklic?

Paradoksalno je, da je tisto, kar nam govorijo starši in šola, najbolj nesrečna odločitev. Spomnimo se velikih osebnosti kulture in umetnosti. Starši ali usoda so jim namenili določeno pot (Vysotsky, Galich, Rosenbaum, Bulgakov …). Vendar se je njihov notranji jaz raje povsem oddaljil

še ena možnost. Kako uspešni poslovneži izberejo poklic? Med njimi je zelo malo takih, ki sprejemajo življenjsko pomembne odločitve pod vplivom družinske tradicije, prepričanja sošolcev ali prijateljev. "Za podjetje" praviloma ne postanejo profesionalci visokega razreda. Mnogi se v življenju spremenijo več kot ducat razredov, dokler se ne znajdejo.

Kako si mladi izberejo poklic? Na žalost le redko razmišljajo o tem, kako udobno se bodo počutili v določeni vlogi. Pogosto je zelo pomemben najljubši lik, film, domišljija o "visoki misiji" ali otroški vtisi. Najpomembneje pa je, ali ta poklic ustreza sposobnostim, duševnemu stanju človeka ali ali zahteva radikalno lomljenje "v imenu ideje". Brezplačni test, kateri poklic izbrati, je mogoče opraviti ne samo v pisarni psihologa, ampak tudi na spletu. Takšen vprašalnik je sestavljen ob upoštevanju značilnosti glavnih področij človeške dejavnosti in služi kot orodje za analizo, kako se lahko določena oseba na tem področju uresniči.

Kako si ljudje, ki so opravili test, izberejo poklic?

Bolje razumejo sebe, svoje nagnjenosti in lastnosti. Na primer, ena je primerna za področje dejavnosti "človek - drugi ljudje". Kaj to pomeni v praksi? Takšna oseba bo lahko uresničila svoj potencial v komunikaciji, pomoči in interakciji z drugimi. Postal bo dober zdravnik, učitelj, vzgojitelj. Z drugimi ljudmi mu je prijetno, zna jim pomagati in počuti se potrebno. In kako si tisti, katerih prednostno področje delovanja je povezano z znakovnimi sistemi, izberejo poklic? Počutijo se "na svojem mestu", delajo z besedili, znaki, tabelami, podatki. Ne potrebujejo in celo motijo ​​pretirane komunikacije, izrečeni so introverti. Radi delajo v tišini in koncentraciji.

Drugi lahko uspešno uresničijo svoje zmožnosti na področju okoljske narave. Ne potrebujejo stalne komunikacije z drugimi, vendar se počutijo prijetno z živalmi, rastlinami. Takšni ljudje bodo odlični biologi, zoologi, veterinarji. Kako izbrati poklic po vaših željah?

Poleg testov je pomembna tudi sposobnost poslušanja sebe. Če vas privlači tehnologija, če lahko preživite ure, ne da bi zapustili garažo, poznate namen vsakega vijaka v mehanizmu in starši vam povedo, da je "najprestižnejši poklic odvetnik", poslušajte se. Kakšna je korist od tega, koliko lahko človek v danem položaju zasluži, če gre gnusiti v službo, če duša "ne laže", da bi pomagala drugim ljudem. In obratno: tisti, ki si dneva ne morejo predstavljati brez komunikacije, se težko "posvetijo" suhim številkam ali podatkom. Veliko bolje se bodo počutili v neposredni prodaji, v stikih z ljudmi, kot pa ena na ena z računalnikom.

Kako si tisti, ki želijo živeti v sozvočju s sabo in svetom, izbrati svoj poklic? Ne poskušajo se zlomiti, uglasiti in prepričati, da je "potrebno", "starši to želijo", "to bo prineslo uspeh". Naredijo tisto, kar jim leži duša. Le v tem primeru lahko govorimo o uspehu.