karierno upravljanje

Kateri sociolog je ta specialist? Poklicni sociolog. Znani sociologi

Kazalo:

Kateri sociolog je ta specialist? Poklicni sociolog. Znani sociologi

Video: Stress, Portrait of a Killer - Full Documentary (2008) 2024, Maj

Video: Stress, Portrait of a Killer - Full Documentary (2008) 2024, Maj
Anonim

Danes je veliko prostih mest, o katerih ljudje ne vedo vsega. In če je pri poklicih "vodovodar" ali "učitelj" vse zelo jasno, potem ne morejo vsi odgovoriti na vprašanje, kdo je sociolog. To je oseba, ki se ukvarja s sociologijo. V bistvu ne bi smeli računati na več.

Kdo je to?

Na samem začetku je treba reči, da je sociologija izjemno nova in zelo aktivno razvijajoča se veja humanitarnega znanja. Predmet njenega raziskovanja je družba kot celota. Že na podlagi tega lahko razumemo, kaj je poklic "sociologa".

To je delo za osebo, ki z različnimi raziskovalnimi metodami (najpogostejšimi - anketiranje in spraševanje) in matematično obdelavo pridobljenih podatkov naredi določene zaključke. Najpogosteje je cilj študije najrazličnejši procesi razvoja družbe ali razpoloženje določenih skupin prebivalstva. Po pridobljenih rezultatih mora sociolog podati tudi določena priporočila, kako se spoprijeti z obstoječo težavo.

Na splošno je sociolog v nekem smislu edinstven in večplasten znanstvenik, ki mora imeti ne samo humanitarno znanje in imeti sposobnosti psihologa, da komunicira z ljudmi. Imeti mora tudi matematične sposobnosti, da lahko pravilno obdeluje rezultate raziskave.

Kaj počne sociolog?

Kaj pomeni poklic "sociologa"? Kaj lahko stori oseba, ki se prijavlja na to delovno mesto?

  1. Anketa o prebivalstvu. Izvaja se lahko z različnimi metodami. To je lahko vprašalnik, intervju, poglobljen intervju, pogovor itd. Pred pogovorom s populacijo ali določeno skupino ljudi sociolog samostojno pripravi vprašalnik.
  2. Ko prejme vse informacije, mora ta specialist obdelati vse podatke. Del dela se opravi ročno, del - v računalniku s pomočjo posebnih programov. Na primer SPSS ali OSA.
  3. Na podlagi pridobljenih rezultatov mora sociolog narediti določene zaključke glede razpoloženja prebivalstva.
  4. Poleg tega bi moral ta specialist zagotoviti izhod iz te situacije ali dati priporočila, kako se spoprijeti s to težavo.

Lahko sklepamo na majhen sklep, da je sociolog oseba, ki poskuša spremeniti družbo na bolje. Rezultati nekaterih raziskav pogosto postanejo osnova nekaterih projektov ali ukrepov, ki jih izvajajo različne vladne in javne organizacije.

Kakovost, ki bi jo moral imeti sociolog

Poklic „sociolog“ predvideva, da ima posameznik spekter določenih osebnih in delovnih lastnosti:

  1. Ta specialist mora imeti znanstveno miselnost. Dejansko sociologija ni le uporabna znanost. Vsak človek ne more pravilno sestaviti vprašalnika in predhodno analizirati razpoloženja v družbi.
  2. Ustvarjalni pristop k delu. Pri izvajanju raziskav logično in strukturno razmišljanje ni dovolj. Včasih morajo sociologi sprejemati inovativne odločitve.
  3. Sociolog mora biti marljiv, skrben. Konec koncev morate po izvedbi študije obdelati ogromno količino informacij. In to bo zahtevalo veliko časa in dela.
  4. Ta specialist mora imeti tudi spretnosti psihologa. Navsezadnje je včasih treba vprašati "težke" kategorije prebivalstva. Na primer narkomani ali zaporniki. In taki ljudje morajo najti določen pristop.
  5. Širok obet potrebujejo tudi sociologi. Svet ali situacijo bi morali videti v različnih projekcijah in vse obravnavati neprimerno in nepristransko.
  6. No in kar je najpomembneje: sociolog prevzema polno odgovornost za rezultate študije. To si morate zapomniti.

Kje lahko dela ta specialist?

Kje lahko dela sociolog? Delo je na voljo v naslednjih organizacijah:

  1. Svetovalna podjetja ali analitični sociološki centri.
  2. V občinskih in državnih organih.
  3. V kadrovskih službah.
  4. V organizacijah, ki se ukvarjajo z oglaševanjem ali odnosi z javnostmi.
  5. V medijih.
  6. V različnih tržnih oddelkih v katerem koli podjetju, ki se spoštuje.

Sociologija in njeni starši

Do 18. stoletja je filozofija veljala za "znanost znanosti" in je zavzela vodilno mesto. Vendar se je postopoma od nje začela odcejati ekonomija, zgodovinopisje in sodna praksa. In na prelomu 18. in 19. stoletja je nastala veda o družbi, ki se je imenovala sociologija.

Rad bi spregovoril tudi o tem, kaj so ljudje, znani sociologi, razvili to področje znanja, preden je bilo izolirano kot ločena znanost:

  1. Auguste Comte Imenujejo ga tudi "oče sociologije". Družbo je obravnaval kot nekakšen dvojni organizem, katerega del je nadaljevanje biološke serije. Drugo je bilo nekaj novega, družbeno človeško (izraz O. Comte).
  2. Ne pozabite povedati nekaj besed o takšnem francoskem znanstveniku, kot je Emil Durkheim. V svojih spisih je opisal več raziskovalnih metod, ki jih danes uporablja sociologija.
  3. Herbert Spencer je bil privrženec Auguste Comteja in je nadalje razvijal teorije evolucije človeške družbe. Velja povedati, da je teorija Charlesa Darwina močno vplivala na njegovo mnenje in dela.
  4. Thomas Hobbes, angleški raziskovalec, je najprej ustvaril pogodbeno teorijo o nastanku države. V nasprotju z njo je bila teorija francoskega znanstvenika J. J. Rousseaua, ki je dejal, da je država rezultat neenakosti v družbi.
  5. Drugi znani sociologi, ki so to znanost razvili še preden se je pojavila: J. Locke, A. Smith, F. Tönnis, C. Lambroso itd.

Ameriška sociologija

Velik prispevek k razvoju te znanosti so dali ameriški sociologi.

  1. T. Parsons. Poskušal je razumeti vse vidike družbenega sveta, predvsem pa, kako se sodobni dosežki nanašajo na družbeno življenje.
  2. R. Merton. Preučil je družbeno strukturo in njen vpliv na družbeno delovanje.
  3. E. Mayo. Na podlagi poskusov z vročino je začel govoriti o naravi človeških odnosov in neformalnih vezi.
  4. A. Maslow. Je ustanovitelj dobro znane piramide hierarhije človekovih potreb.
  5. Drugi ameriški sociologi, ki so tudi sociologijo razvili kot znanost: A. Small, J. G. Mead, W. Thomas in drugi.

Sociologija Rusije, ki je to znanost razvila

Ločeno je treba govoriti o ruskih sociologih, ki so to znanost aktivno razvijali v zadnjih nekaj stoletjih.

  1. M. M. Kovalevski. Pozitivist, privrženec Auguste Comte. Bil je med prvimi, ki je uporabil znanstvenozgodovinsko metodo, ki mu je pomagala raziskati nastanek in razvoj številnih družbenih pojavov.
  2. P. I. Mečnikov. Ni samo geograf, ampak tudi velik specialist socioloških znanj. Znanstvenik je raziskoval, kako je družba odvisna od hidrološkega dejavnika (reke, morja, oceani).
  3. A. I. Stronin, P. F. Lilienfeld. Privrženci Herberta Spencerja, ki so lahko presegli klasični okvir analogij »družba-organizem«. Družbo smo že obravnavali kot nekakšno „družbeno telo“.
  4. K. M. Takhtarev. Eden prvih v Rusiji je začel uporabljati empirične metode v sociologiji - opazovanje, eksperiment. Dejal je, da brez matematike sociologija preprosto ne bi mogla delovati.
  5. P. A. Sorokin. Veliko je prispeval k pospeševanju procesa institucionalizacije sociologije kot znanosti. Po vsem svetu je postal znan po teoriji sociološke stratifikacije, v kateri je družba veljala z vidika horizontalne in vertikalne mobilnosti.
  6. Tudi drugi ruski sociologi, ki so veliko prispevali k tej znanosti: S. A. Muromtsev, N. A. Korkunov, N. I. Kareev, Y. L. Lavrov, Y. K. Mihahailovsky in drugi.

Sodobni ruski sociologi

Ločeno je treba upoštevati tudi sodobne ruske sociologe, ki to znanost še razvijajo.

  1. Boris Dubin. Sociolog, pesnik, prevajalec. Preučeval je mladino Rusije, domačo sociološko, politično kulturo, postsovjetsko civilno družbo. Objavil je veliko del.
  2. V. A. Yadov, A. G. Zdravomyslov. Ti sociologi so se ukvarjali s socialnimi problemi, povezanimi z delom in prostim časom.
  3. V. N. Shubkin in A. I. Todorsky. Raziščeli so težave vasi in mesta.
  4. Široko znan kot Boris Dubin, sociolog J. T. Toshchenko. Študiral je socialno načrtovanje, socialno razpoloženje. Napisal je najpomembnejša dela o sociologiji in sociologiji dela.

Drugi sodobni ruski sociologi: N. I. Lapin, V. N. Kuznetsov, V. I. Žukov itd.