karierno upravljanje

Kako postati zbiratelj: izobrazba, potrebne spretnosti in izkušnje

Kazalo:

Kako postati zbiratelj: izobrazba, potrebne spretnosti in izkušnje

Video: Kako do prve ali nove službe: napake, ki se jim moraš izogniti 2024, April

Video: Kako do prve ali nove službe: napake, ki se jim moraš izogniti 2024, April
Anonim

Zbiratelji so zaposleni v organizacijah, ki so neposredno vključene v prevoz kakršnih koli materialnih dobrin. V nasprotju s splošnim prepričanjem gre za ne le denar, temveč tudi plemenite kovine, pa tudi različne dopise. Delo je precej odgovorno. Kako postati zbiratelj? Najprej morate imeti dobre fizične lastnosti, pa tudi imeti potrdilo, ki potrjuje zaključek specializiranih tečajev. Vendar to niso vse zahteve, ki jih je treba izpolniti, da bi delali kot zbiralec. Pogovorimo se več o tem poklicu.

Izobraževanje

Zgornja prosta delovna mesta ne postavljajo strogih zahtev glede razpoložljivosti izobraževanja. Dovolj srednjega ali visokega. Prednost za potencialnega kandidata bo prisotnost vojaške ali pravne izobrazbe, pa tudi že prej pridobljene športne kategorije.

Specializirani tečaji

Kako postati zbiratelj? Za začetek mora prihodnji zaposleni pridobiti licenco zasebnega varnostnika. V ta namen potencialni kandidati opravljajo posebne tečaje usposabljanja. V povprečju usposabljanje stane petdeset tisoč rubljev.

Obiskovalci tečajev se učijo preverjati predmete v nevarnosti, ustrezno ukrepati v primeru napada, uporabljati radijsko komunikacijo itd. Kandidat naj se tudi fizično usposablja in se seznani z osnovnimi pravnimi vidiki, ki so neposredno povezani z njegovimi dejavnostmi.

V povprečju lahko zbiratelj v treh mesecih pridobi izobraževanje na tečajih. Na podlagi rezultatov usposabljanja opravijo teoretične izpite. Prav tako potencialni kandidati preverjajo raven telesne pripravljenosti.

V času usposabljanja bodoči zbiralci ne samo preučujejo teorijo, ampak tudi opravijo prakso, ki traja sto osem ur. Teorija traja veliko manj časa - le štirideset šest ur.

Ne mislite, da je obiskovanje tečajev vse, kar je potrebno, da postanete zbiratelj. Končna odločitev o izdaji certifikata se sprejme na podlagi rezultatov izpita. Poleg tega bo kandidat opravil tudi razgovor s potencialnim delodajalcem.

Potrebna znanja in zahteve

Zbiranje je zapleten postopek. Hkrati je veliko prostih mest. Zato je raven zahtev po poklicu zbiratelja precej visoka. Ne ustrezajo jim vsi kandidati.

Poleg odličnega fizičnega zdravja in razpoložljivosti dokazov, ki potrjujejo zaključek specializiranih tečajev, potencialni delodajalci postavljajo številne zahteve, ki jih morajo izpolnjevati tisti, ki jih zanima, kako postati zbiratelj:

  • Pomoč psihiatra in narkologa. Poleg tega se izvaja psihološko testiranje, ki omogoča pridobitev dodatnih informacij o kandidatih.
  • Prisotnost vozniških dovoljenj kategorije B. Pogosto podjetja zaposlenim ponujajo, da združujejo dolžnosti zbiratelja in voznika.
  • Vzdržljivost Opis zbiratelja poklicev vključuje informacije, da je treba potencialne zaposlene pripraviti na resne fizične napore. Če govorimo o prevozu gotovine, potem to niso vedno papirni računi. Na primer, vrečke, napolnjene z majhnimi kovanci ali zlatimi palicami, lahko tehtajo več deset kilogramov.
  • Poleg prevoza morajo zbiralci izpolniti spremno dokumentacijo. Na primer dejanja sprejema in prenosa vrednosti. Zato tudi spretnosti dela z dokumentacijo za potencialnega kandidata prav tako ne bodo odveč.

V nasprotju s splošnim prepričanjem potencialni delodajalci ne potrebujejo vedno izkušenj.

Podvodne skale

Morda je ena največjih težav, s katero se predstavniki stroke vsakodnevno srečujejo, povečana telesna aktivnost. Bodite prepričani, da nosite karoserijo in orožje, ki imajo veliko težo. Poleg tega je treba med premikom, ki lahko traja do dvanajst ur, premikati težke obremenitve. In tudi v času delovne izmene je treba porabiti precej časa v oklepnem avtomobilu, v katerem je prepovedano odpiranje oken. Zbiralnik bo morda moral delati pet dni sedem dni v tednu.

Zato se nekateri potencialni kandidati, ki se sprašujejo, kako postati zbiratelj, postopoma premislijo v nasprotno in izberejo povsem drugačen poklic, ki ni povezan s povečanim fizičnim naporom.

Poleg tega so zaposleni podvrženi psihološkim pritiskom. Zato morajo v velikih podjetjih potencialni kandidati opraviti intervju z detektorjem laži. Ta element se šteje za obvezen na seznamu, kaj morate delati kot zbiralec. Samo tisti, ki so uspešno opravili izbor, so prosta delovna mesta v osebju podjetja.

Izkušnja

Izkušnje se ne štejejo za obvezne. Vendar bo ta dejavnik zagotovo postal prednost za potencialnega kandidata. Hkrati bodite pripravljeni na dejstvo, da lahko na razgovoru zahtevajo lastnosti iz prejšnjega kraja dela.

Poleg tega ne zaupajo le besedam, ampak tudi preverjajo izkušnje v praksi. Na primer sposobnost, da zdržijo bitko z več nasprotniki, dezorijentirajo napadalca in se hitro odzovejo na dogajanje - to je, kar zbiralec potrebuje za poklic. Če potencialni kandidat nima izkušenj, lahko opravi specializirano usposabljanje.

Zaposleni v službi zbiranja pogosto oblikujejo nevarne situacije, ki se lahko zgodijo pri njihovem delu. To se naredi, da se sproži hiter in usklajen odziv v primeru resnične nevarnosti. Poleg tega morajo zaposleni redno opravljati preglede, ki potrjujejo, da njihovo fizično in psihično stanje ustreza njihovim nalogam.

Dolžnosti

Če vas zanima, kako postati zbiratelj v Rusiji, morate zbrati čim več informacij o poklicu. Na primer, pomembno je razumeti, da delo zgoraj omenjenih strokovnjakov ni samo v prenosu kakršnih koli materialnih vrednot. V nekaterih primerih morajo zbiralci spremljati blagajne ali varovati mesta, kjer so bile dobavljene dragocenosti itd. Poleg tega je treba pri prevozu dragocenosti preveriti in ponovno sestaviti blago, izpolniti finančne dokumente, nakazati gotovino na bankomatih in tako naprej.

Prevoz zbiralcev:

  • gotovina;
  • zlato in druge plemenite kovine;
  • slike in druga umetniška dela;
  • vrednostni papirji.

Vredno je povedati, da je uspešnost dela odvisna od vsakega udeleženca. Zato so med pomembne osebne lastnosti zbirateljev imenovali sposobnost dela v timu.

Prednosti

Velika odgovornost in povečan obseg dela pomenita dostojno plačilo. Natančen znesek pa je odvisen od številnih dejavnikov:

  • regija storitve;
  • delodajalec;
  • pomen prevoznih vrednosti;
  • število nalog.

Poklic zbiratelja ne pušča veliko prostora za karierno rast. Vendar lahko v nekaj letih službe postanete šef.

slabosti

Poklic zbiratelja nosi večje tveganje, saj morajo zaposleni vsakodnevno prevažati predmete visoke materialne vrednosti, kar povečuje zanimanje brezobzirnih državljanov. To ustvarja določen psihološki pritisk. Strinjam se, da je izredno težko biti v nenehni napetosti, vedoč, da se lahko kadar koli pojavi nevarnost.

Poleg tega zbiralce čakajo kolosalne fizične aktivnosti v času delovne izmene. Zaposleni morajo premikati težke torbe, napolnjene z denarjem ali drugimi dragocenostmi, obenem pa so obvezni nošenje telesnih oklepov in orožja, ki imajo tudi veliko težo. Upoštevajte tudi dejstvo, da lahko delovni dan traja dlje kot osem ur.

Potencialni delodajalci

Ko boste postali zbiratelj in prejeli ustrezno potrdilo, se boste zagotovo morali soočiti s potrebo po iskanju delodajalca. Obstaja veliko podjetij, ki jih zanimajo takšne storitve. Tej vključujejo:

  • Poslovne banke.
  • Nepridobitne kreditne organizacije.
  • Zasebna podjetja za varovanje.
  • Državna zbirka.

Pri prijavi pa bodite pripravljeni na tekmovanje. Po statističnih podatkih se za vsako prosto delovno mesto zbirateljev prijavijo tri do pet kandidatov hkrati. Prednost imajo tisti, ki ustrezajo fizičnim in moralnim značilnostim prostega delovnega mesta. Fizična pripravljenost velja za posebej pomembno. Potencialni kandidat ima večje možnosti za uspeh, lahko se potegne več kot stokrat, preteči sto metrov ne več kot petnajst sekund in tudi tri minute istočasno odraža tri napadalce.

Tipičen zbiralec

V skladu s povečanimi zahtevami za to delovno mesto le nekaj potencialnim kandidatom uspe uspeti izbor. Ni presenetljivo, da je med njimi veliko skupnega. Zaradi povečanih fizičnih naporov večina delodajalcev raje moške. Starostna meja za potencialne zaposlene vključuje najem zaposlenih, ki so že dopolnili triindvajset let, vendar še niso dopolnili šestinštirideset let. Prednost bo razpoložljivost vojaške izkaznice, pa tudi izkušnje z delom kot varnostnik v klubu, nakupovalnem centru ali trgovini itd.

Izbor

Delodajalci so lahko pozorni tudi na zakonski stan potencialnih kandidatov, pri čemer dajejo prednost tistim, ki imajo družino in otroke, katerih prisotnost simbolizira odgovornost. Po mnenju delodajalcev oseba ne bo zagrešila tatvine in ne bo zanemarjala svojih dolžnosti, saj ima obveznosti do svoje družine.

Če potencialni zbiratelj zahteva brezplačno prosto delovno mesto v uglednem podjetju, mora biti pripravljen, da bo podjetje zahteval podatke o kazenski evidenci ne samo od njega, temveč tudi od bližnjih sorodnikov. Zanimiv je podatek, da na trgu dela obstajajo delodajalci, ki dajejo prednost potencialnim prosilcem, ki nimajo delovnih izkušenj. Logika je preprosta: lažje se učijo in bolj prilagodljivi pri obvladovanju novih odgovornosti, ki jih je treba opravljati.