povzetek

Izdelava življenjepisa ob prijavi na delovno mesto: vzorec

Kazalo:

Izdelava življenjepisa ob prijavi na delovno mesto: vzorec

Video: Video življenjepis 2024, Maj

Video: Video življenjepis 2024, Maj
Anonim

Dogaja se, da ena oseba mesece išče službo, druga pa se zastruplja znova in dobi več ponudb. Zakaj je tako? Razlog je v sposobnosti predstavitve samega sebe. Pravilno strukturiran, jedrnat in kompetenten življenjepis je prvi korak k pridobitvi prestižnega dela, karierne rasti in visokih plač. Njegova vloga je zelo pomembna, saj prek njega pravzaprav poteka prvi dopisni sestanek s kandidatom, in če je strokovno sestavljen, bodite prepričani: osebni sestanek z delodajalcem ni daleč …

"Življenjepis" prijavitelja za prosto delovno mesto

Življenjepis je dokument, ki ga vlagatelj predloži delodajalcu, da pridobi želeni položaj. Opisuje izobrazbo, delovno dobo, dosežke človeka, njegove osnovne veščine, pa tudi dodatne informacije, ki so primerne za predlagano prosto delovno mesto.

Prenos omenjenega dokumenta podjetju je eden od pogojev za sodobni poslovni etiket pri iskanju zaposlitve. Vodja porabi le 2-3 minute, da ga preuči, in v tem času bi moral imeti dober vtis o prosilcu za položaj. Pomembno vlogo igra oblikovanje življenjepisa. Glavni cilj potencialnega kandidata je predstaviti podatke na tak način, da ima delodajalec željo po srečanju z osebo, vsebina pa bo določila slog in obliko prihodnjega pogovora, saj bo anketar vodil od posredovanih informacij.

Pravilna izvedba življenjepisa vam omogoča, da hitro pridobite informacije o prosilcu, premislite pogovor, sestavite seznam dodatnih vprašanj in to znatno prihrani čas, ko se udeležite osebnega sestanka.

Nestandardna predstavitev poklicne dejavnosti

V nekaterih primerih lahko najdemo kratico CV. Kaj je to in kako se ta dokument razlikuje od zgornjega? V latinsko preveden Currikulum Vitae (CV) pomeni "življenjepis". Ta vrsta predstavitve je primerna za predstavnike ustvarjalnih poklicev, saj za razliko od življenjepisa ne vsebuje kronologije delovne dejavnosti, temveč opis poklicne poti osebe in še več, služi kot priložnost za povabilo na razgovor.

Vrste življenjepisa

Glede na namen izdelave in obrazec za nadaljevanje lahko ločimo naslednje vrste tega dokumenta:

  • profesionalni (najbolj univerzalen). Primerno za tiste z neprekinjenimi delovnimi izkušnjami. Tu so vse informacije predstavljene v semantičnih blokih in to vpliva na oblikovanje življenjepisa.
  • Funkcionalno: uporablja se v primerih posebnih delovnih izkušenj. Ta obrazec se lahko uporablja, če je imel kandidat odmore pri delu ali je treba spremeniti poklic. Tu je poudarek na izobraževanju, posebnih veščinah.
  • Kronološko: ponuja povzetek strokovnih izkušenj v kronološkem vrstnem redu.
  • Cilj: sestavljen, ko sta pomembna znanje in spretnosti za pridobitev želenega položaja.
  • Akademski: uporabljajo ga učitelji. Vsebuje seznam dosežkov: znanstvene članke, naslove in nagrade. Oblikovanje življenjepisa (primer) te vrste si lahko ogledate na specializiranih spletnih mestih.

Pred pisanjem morate razmisliti o vrsti predstavitve, odvisno od tega, katere informacije bodo delodajalcu najbolj dragocene.

Struktura dokumenta

Analizo in izbiro življenjepisov v podjetjih praviloma izvajajo kadrovski vodje, sekretarji, vodje oddelkov itd. Pri izbiri kandidatov imata vlogo dva dejavnika: subjektivno mnenje in poklicne sposobnosti prijavitelja.

V prvem primeru se delodajalec osredotoči na osebni vtis prejetih informacij in nato natančno preuči zasluge kandidata. Opozarja tudi, ali se upoštevajo pravila za izpolnjevanje življenjepisa. Če povabilo na razgovor ni sledilo, vlagatelja družba ni zanimala. Edina možnost, da ste povabljeni na osebni sestanek, je, da naredijo vtis na navedene podatke. Za to uporabljajo standardni obrazec dokumenta.

Podatki v univerzalnem opisu delovne dejavnosti so postavljeni v bloke in razporejeni v določenem zaporedju. Spodnja struktura, predlagana spodaj, se lahko uporabi kot primer pisanja o nadaljevanju.

1. Ime dokumenta.

2. Osebni podatki:

  • Ime osebe, ki ponudi svojo kandidaturo;
  • starost,
  • zakonski status;
  • Kontaktni podatki.

3. Prosto delovno mesto, ki ga je zahteval vlagatelj (namen sestavljenega življenjepisa).

4. Izkušnja.

5. Ključne spretnosti.

6. Izobraževanje.

7. Dodatne informacije (znanje jezika, vozniško dovoljenje, uporaba osebnega računalnika itd.)

8. Datum sestavljanja življenjepisa (neobvezno).

Oblikovanje življenjepisa predvideva prisotnost fotografije prosilca, narejene v preprostem slogu (velikosti 30x40 mm ali 40x60 mm). V tem primeru je treba razmisliti, kako dokument pride do pisarne: če fotografija po elektronski pošti ali neposredno od prijavitelja ne bo spremenila njegovih parametrov, če pa po faksu, je bolje, da jo zavrnete, da izkrivljena kakovost ne bo prestrašila delodajalca.

Življenjske zahteve

Da bi bilo življenjepis delovne poti prosilca berljiv, se je treba držati nekaterih pravil:

1. Dokument mora biti jedrnat. Prekomerne informacije bodo povzročile izgubo zanimanja za kandidata.

2. Velikost življenjepisa ne sme presegati 1 strani A4, če je več, naj bodo glavne informacije na prvem listu, če pa manj, pa naj bodo besedilo oblikovano tako, da napolni stran.

3. Za nadaljevanje dela je potrebna uporaba standardnih pisav: Times new Roman ali Arial (velikost 12).

4. Najboljša možnost za postavitev strani: zgornji, spodnji, desni rob - 2 cm, levi rob - 2,5 cm (za vezavo).

5. Informacije morajo biti strukturirane v bloke. (Za pravilno lokacijo besedila lahko vzamete kateri koli vzorec nadaljevanja vzorca za delo).

6. Naslovi pododdelkov morajo biti označeni s pisavo ali podčrtajem.

7. Pazljivo morate preveriti, kaj piše o napakah.

Če se med pripravo tega dokumenta upoštevajo ta pravila, bo izjava vlagatelja dobro vplivala na vodenje podjetja.

Kandidatin poklicni biografski slog

Življenjepis je dokument, katerega glavne značilnosti bi morale biti:

  • kratkosti (brez nepotrebnih besed in nejasnih izrazov);
  • selektivnost (vse informacije bi morale ustrezati želenemu položaju);
  • specifičnost (napisana v bistvu);
  • jasnost in enostavnost predstavitve (mora biti enostavno brati);
  • poštenost;
  • pismenost.

Dodatne informacije o sebi

Izdelava življenjepisa ni samo izjava o poklicnih izkušnjah prosilca. V nekaterih primerih informacije, zaradi katerih je kandidat konkurenčen in nakažejo možnost izpolnitve določenih dolžnosti zaposlenega, pomagajo zavzeti želeni položaj. To so lahko: opis kvalifikacij, informacije o družbenih dejavnostih, o pripravljenosti za nadurno delo, službena potovanja, podatki o vojaški službi ali kdo lahko dobi priporočilo o prejšnjem delovnem mestu prosilca.

Dodatne informacije so lahko različne. Vsekakor bi moral biti neposredno povezan s prostim mestom, sicer bo njegovo omemba preprosto nesmiselna.

Osebne lastnosti kandidata

Delodajalec želi pri analizi življenjepisa poleg strokovnih zmožnosti prosilca pridobiti predstavo o tem, kaj je ta oseba po naravi?

V tem primeru govorimo o sestavinah osebnosti. Pri pripravi dokumenta je treba navesti lastnosti, ki so značilne za kandidata na najboljši strani, na primer odločnost, odgovornost, pozornost, učenje, prizadevnost, družabnost, prijaznost, sposobnost dela v timu itd. Upoštevati je treba, da ne sme biti naveden celoten seznam lastnosti, 2 -3, informacije pa morajo biti resnične.

Nadaljuj nasvete

Za tiste, ki morajo resnično pravilno napisati življenjepis, lahko uporabite ta priporočila:

1. Jasno struktura in informacije o državi.

2. Uporabite čim več strokovnega besedišča - to bo ustvarilo vtis dobrega strokovnjaka.

3. Poskusite, da ne uporabljate običajnih besed "I", "WE", ampak dajte prednost aktivnim glagolom: usmeriti, ustvariti, uvesti, nadzorovati …

4. V življenjepisu ne navedite napačnih podatkov, saj jih bo delodajalec morda želel preveriti.

5. Ne pošiljajte svojih fotografij (razen če to določajo zahteve podjetja).

6. Če želite natisniti življenjepis, uporabite papir visoke kakovosti A4, strukturirajte podatke in označite pomembne naslove.

7. Za vsako novo prosto delovno mesto ustvarite nov življenjepis, saj je njegova naloga narediti konkurenčnost med prijavljenimi.

Značilne napake pri pripravi dokumenta

Nekateri brezposelni ne pripisujejo posebnega pomena pripravi življenjepisa, zato v njem delajo napake, na primer navajajo podatke, ki niso pomembni za delovno mesto, sestavljajo en (univerzalni) življenjepis za več ponudb za zaposlitev, kar dokazuje neskladnost kandidata za predlagano prosto delovno mesto, ne upoštevajte specifičnost v predstavitvi, dovolite prisotnost slovničnih, pravopisnih in slogovnih napak, nejasnih ali neprimernih izrazov.

Te in druge napake je treba preprečiti pri prijavi na življenjepis. V našem članku najdete vzorec pravilno pripravljenega dokumenta, po potrebi pa lahko uporabite pomoč strokovnjaka ali specializiranega podjetja.

Vzorčni življenjepis

MIRONOV VIKTOR SEMENOVIĆ
Osebni podatki:

starost 37 let;

Zakonski stan: Poročen;

+7 (495) 718-15-02, e-pošta:

Namen: zanimivo dobro plačano delo v naftni industriji (meroslovje) s karierami
Izkušnje:

2001 - 2004 LLC "NoyabrskNefteGazAvtomatika" električar požarnega alarma 4. stopnje.

Odgovornosti: popravilo, kalibracija, certificiranje preskusov, pomožna oprema fizikalnih in kemičnih, kemičnih in analitičnih laboratorijev; namestitev, prilagajanje in umerjanje analitičnih lestvic; umerjanje in umerjanje rezervoarjev in cevovodov.

2004 - 2010. NoyabrskNefteGazAvtomatika LLC - monter instrumentacije in avtomatizacije 5. kategorije (metrološka delavnica).

Odgovornosti: preverjanje elektronske opreme in njeno popravilo, prilagajanje relejskih krmilnih vezij za opremo, vzdrževanje električnih inštalacij.

2010-2017 korporacija IC-Yamal - inženir instrumentov in avtomatizacije.

Odgovornosti: diagnostika napak električnih nadzornih plošč, zagon in zagon nove opreme.

Izobraževanje:

1997-2001 - novembrska naftna in plinska šola. Akademik V.A. Gorodilova, specialnost "Avtomatizacija tehnoloških procesov in proizvodnje", kvalifikacija - tehnik

2001-2006 - Agrarni in tehnološki inštitut Univerze za prijateljstvo ljudi v Rusiji, specialnost "Standardizacija in meroslovje", inženir inštrumenta in avtomatizacije

Ključne spretnosti:

Prilagoditev opreme, instrumentacije, zagon, namestitev inženirskih sistemov

Dodatne informacije:

2005 - izpopolnjevanje na Akademiji za standardizacijo, meroslovje in certificiranje podružnice Kazan FSUE VNIIR;

prisotnost vozniškega dovoljenja;

pripravljenost za dolga poslovna potovanja.

Osebne kvalitete:

odgovornost, prizadevnost, usposobljenost.

Z eno besedo, življenjepis, tako kot vsaka papirologija, ima svoje zahteve za sestavljanje. Pravilno napisan življenjepis vas bo zagotovo približal iskanju želenega položaja!