karierno upravljanje

Učitelj-učitelj: značilnosti dela, opis delovnega mesta

Kazalo:

Učitelj-učitelj: značilnosti dela, opis delovnega mesta

Video: OPIS POKLICA 2024, Maj

Video: OPIS POKLICA 2024, Maj
Anonim

Opis delovnega mesta trenerja-učitelja je razvit na podlagi delovnega zakonika Ruske federacije. Daje glavne smernice na področju dela, športa in telesne vzgoje.

Ključne točke

Glavni namen trenerja-učitelja je pravilno organizirati športni trening. Hkrati se športni trening razume kot predhodno načrtovan poseben trenažni proces, ki nujno vključuje udeležbo učencev na različnih športnih tekmovanjih in tekmovanjih. Poleg tega je treba vse dejavnosti, ki se izvajajo v takšni šoli, izvajati v skladu s posebnim programom.

Trener-učitelj je dolžan upoštevati vse zahteve, ki jih določajo državni standardi.

Pravilna organizacija procesa usposabljanja

Vsako usposabljanje, izvedeno v skupini, je treba izvesti ob upoštevanju starostnih in individualnih značilnosti vseh učencev. Hkrati mora biti trener-učitelj sposoben voditi tekmovanja in se na njih aktivno udeležiti, organizirati vadbene tabore in tabore ter imeti izkušnje s sodniško in inštrukcijsko prakso.

Trener-učitelj športne šole je dolžan spremljati zdravje svojih učencev in njihov poseben zdravniški nadzor.

Delovne odgovornosti: delovne funkcije

Trener-učitelj izvaja koledarsko-tematsko načrtovanje poukov in tekmovanj v skladu z vrsto in cilji športne šole. Hkrati mora izvajati stalen zdravniški nadzor nad svojimi učenci. Zelo pomembno je vedeti o kontraindikacijah pri pouku ali določenih vrstah vaj.

Učitelj-učitelj učencem in njihovim staršem svetuje o poteku izobraževalnega procesa. Po potrebi poda potrebna priporočila.

Športni trener svoje učence nauči vseh osnov telesne aktivnosti, odvisno od športne discipline. V ta namen se razvijajo različni kompleksi posebnih vaj, ki razvijajo potrebne športne kazalnike. Hkrati ne bi smeli vključevati le prakse, temveč tudi teoretično usposabljanje. Nenehne zgodbe, razprave in predavanja bodo prispevale k vsestranskemu razvoju.

V navodilu trenerja-učitelja je tudi zapisano, da mora biti vsak delavec športne šole sposoben pravilno sestaviti delovni načrt in se ga držati. Analizirajte tudi rezultate svojega dela in izberite najboljše učence, ki bodo sodelovali na pomembnih športnih tekmovanjih.

Potrebno znanje za delo z učenci

Vsak trener športne šole mora imeti naslednje znanje za delo s svojimi učenci:

  • splošna pravila discipline;
  • pravila konkurence;
  • osnovne zahteve za športno opremo in opremo;
  • določitev obsega usposabljanja za nekatere vrste tekmovalnih priprav;
  • psihološke, telesne in starostne značilnosti njihovih učencev;
  • starostna pedagogika in psihologija;
  • kompleksi vaj, ki tvorijo študente kot harmonično razvite osebnosti.

Bistvene spretnosti

Delo kot učitelj usposabljanja pomeni prisotnost takih veščin:

  • sposobnost prepoznavanja ciljev in motivov učencev, ki so prišli v športno šolo, pa tudi na vsaki stopnji športnih tekmovanj;
  • sposobnost slediti splošni disciplini;
  • sposobnost sestaviti učni načrt in tekmovalni načrt ter jih uporabljati;
  • zanimati študente ne le za fizične vaje, ampak tudi za zgodbe in predavanja o tem športu;

  • vsak trener in učitelj mora preprosto in jasno znati razložiti bistvo vseh vaj;
  • možnost uporabe športne opreme in po potrebi fitnes opreme;
  • opaziti vse okvare obstoječe opreme in spremljati varnost pogojev, v katerih učenci trenirajo;
  • sposobnost pravilnega in zavestnega izbora športnikov za tekmovanje;
  • sodelovati v sodnem postopku in določiti njegovo poštenost;
  • sposobnost povečanja motivacije študentov in razvijanja volje do zmage;
  • Sposobnost spoštovanja varnostnih predpisov, pa tudi preprosto in jasno razložiti to učencem.

Odgovornost, ki jo ima položaj

Upoštevati je treba, da dejavnosti učitelja / učitelja vključujejo določeno odgovornost. Zato je zelo pomembno, da bodite pozorni na nekatere vidike stroke. Učitelj športne šole je vedno odgovoren za:

  • zdravje in življenje vseh vpletenih;
  • kršitev vseh vrst discipline;
  • nepravilno izvajanje državnih standardov za določen šport;
  • neizpolnjevanje zahtevane količine letnega dela: izvedba tekmovanj, certificiranje študentov;
  • nespoštljiv odnos do pravic učencev;
  • uporaba napačnih metod izobraževanja (zlasti povezanih s kakršno koli nasilje nad osebnostjo učenca);
  • sum korupcije;

  • zbiranje sredstev za potrebe športne šole brez privolitve direktorja in drugih voditeljev;
  • propaganda kakršnih koli religij, nasilja, surovosti in rasizma;
  • vsa druga dejanja, ki niso združljiva z zakoni Ruske federacije.

Kvalifikacijske zahteve

Posebna usposobljenost trenerjev in učiteljev je eden glavnih pogojev za pravilno športno in vzgojno delo z učenci. Trener mora imeti glede na vrsto športne dejavnosti in treninga srednje ali višjo izobrazbo. Za izboljšanje te dejavnosti so potrebne vsaj tri leta trenerskih izkušenj. Če učitelj nima ustreznih izkušenj, ima pa dodeljeno mesto od športnega kandidata in več, lahko v tem primeru izvaja trenerske dejavnosti.

Potrjevanje trenerjev in učiteljev je pomemben in potreben postopek, ki se izvaja vsaka tri leta za določitev stopnje znanja in spretnosti zaposlenih v športnih šolah ter za izboljšanje njegove usposobljenosti.

Razdelitev delovnega časa

Ta vrsta dejavnosti vključuje skrajšani delovni teden. Najdaljše število delovnih ur je šestintrideset ur na teden. V tem primeru učni načrt sestavi v skladu z zahtevami določene izobraževalne ustanove s strani uprave same. Zelo pomembno je upoštevati starost in psihološke značilnosti študentov.

Pravice

Vsak učitelj učitelj ima pravico do:

  • zagotavljanje dela s podpisom pogodbe o zaposlitvi;
  • pridobitev delovnega mesta, ki ustreza vsem državnim in pravnim standardom;
  • pravočasno in pravilno prejemanje plač;

prejema plačanega dopusta, pa tudi bolniške odsotnosti.

Vsaka oseba, povezana s trenerskimi in učnimi dejavnostmi, ob prijavi na delo ima pravico do popolnih zanesljivih informacij o delovnih pogojih. Hkrati se lahko uporabljajo lastne metode treniranja za poučevanje študentov. Dovoljena je tudi ponovna overitev in prejem višjega ranga.

Splošne določbe za certificiranje trenerjev in učiteljev

Vse ruske športne organizacije priporočajo redno ponovno certificiranje trenerjev in učiteljev za dodelitev posebne kategorije.

Kategorija trenerja določa zveza posameznega športa. Pri tem se upoštevajo zahteve mednarodne organizacije. To potrjevanje je prostovoljno. Glavni cilj državnih potrdil je spodbuditi trenerje in učitelje k ​​boljši poklicni dejavnosti. Vsak izpit pomaga zaposlenim v športnih ustanovah, da izboljšajo svojo raven, pa tudi spoznajo nove sodobne tehnike in tehnologije, ki se razvijajo v našem času.

Pri opravljanju spričevala lahko učitelj učitelj dodeli določeno državno raven: prvo, drugo ali najvišjo kategorijo ter kategorijo Olympus.

Priprava certificiranja

Kategorija trenerja se dodeli ob sprejemu posebnega nacionalnega spričevala, ki se opravi v času, ki ga določi športna zveza, ob upoštevanju mednarodnih zahtev.

Poleg tega se vsak izpit za dodelitev določene stopnje opravi enkrat na štiri leta. Preden opravi vsako potrdilo, mora delavec športne organizacije vložiti vlogo pri posebni komisiji. Vsaka vloga se odda prek delodajalca.

Komisija lahko zahtevek zavrne v takih primerih:

  • dokumenti vsebujejo napačne podatke;
  • trener ima sankcije za kršenje protidopinških pravil;
  • delodajalec ne more sprejeti vloge, če ima vlagatelj neizteklo disciplinsko izjavo.

Potrjevalna komisija

Za pravilno certificiranje trenerjev in učiteljev je priporočljivo ustanoviti posebne certifikacijske odbore, katerih glavna dejavnost so sestanki. Vsak od njih naj bi sestavljal predsednik, namestnik, tajnik in člani komisije. V tem primeru ima predsednik sam pravico določiti postopek certificiranja.

Nabor zahtev za osebnost trenerja

Poklic trenerja-učitelja ima nekaj osebnostnih zahtev.

Fizične lastnosti: trener mora biti dobrega zdravja in biti trden, prav tako pa mora imeti glasen, zvočen glas.

Nevropsihične lastnosti: sposobnost pravilnega razporejanja vaše pozornosti, hkrati pa ohranja koncentracijo; odpornost proti zunanjim dražljajem in potrpežljivost; dobro logično razmišljanje, spomin in domišljija.

Močne volje: sposobnost, da si zastaviš cilj in ga dosežeš, potrpežljivost, sposobnost prenašanja odgovornosti, sposobnost obvladovanja sebe v vsaki situaciji in tudi talent za vplivanje na druge.

Trener in učitelj na visoki ravni se lahko razlikujeta po svojih športnih, pedagoških in osebnih lastnostih, pa tudi po želji, da bi delili svoje spretnosti in ljubezen do otrok. Takšni ljudje imajo stalno željo po učenju in izpopolnjevanju.

Eno najpomembnejših kriterijev učitelja je sposobnost, da v svoje delo vnese kreativnost. To bo pomagalo zainteresirati študente in diverzificirati proces usposabljanja.

ugotovitve

Trener-učitelj je zelo pomemben, kompleksen in odgovoren poklic. Če želite postati uspešen in usposobljen uslužbenec športne ustanove, morate biti močna, dobro razvita osebnost. Obenem bi morala imeti oseba, ki se je odločila za ta poklic, željo, da se nenehno izboljšuje, pa tudi učiti in ljubiti otroke.

Trener mora nenehno dosegati nove višine, ne samo v poklicni sferi, ampak tudi v duhovnem, in svoje lastnosti prenesti na učence.

Visoko usposobljeni trener-učitelj ni samo uslužbenec športne ustanove, ampak je tudi pametno odgovoren učitelj, mentor, zdravnik in prijatelj za svoje učence. Če združite vse lastnosti učitelja in dobrega človeka, lahko postanete pravi profesionalec na svojem področju. Nagrada za to ne bodo samo študentske medalje za športne dosežke, ampak tudi oblikovanje uspešnih, inteligentnih, zdravih in harmonično razvitih osebnosti.

S pravilnim pristopom k poslovanju, pa tudi z neverjetno željo po učenju in učenju, lahko trener-učitelj pri svojem delu doseže nepregledne višine.