karierno upravljanje

Opremljanje voznega parka: kategorije, usposabljanje, opis delovnega mesta

Kazalo:

Opremljanje voznega parka: kategorije, usposabljanje, opis delovnega mesta
Anonim

Delo železnice je zelo podobno podjetju, za njegovo normalno delovanje je vključenih veliko zaposlenih z različnih poklicnih področij. Večinoma diplomanti železniške tehniške šole postanejo zaposleni na tem področju. Včasih pa se zaposlijo tudi specialisti, ki so se izpopolnjevali z običajnim strokovnim izobraževanjem. Vse je odvisno od zapletenosti in odgovornosti delovnega mesta.

splošne informacije

Za prevoz blaga in potnikov se uporabljajo različna vozila, vključno z lokomotivami, vlaki, trolejbusi in drugimi. Vse to zahteva normalno popravilo in vzdrževanje. In monter tirnega vozila se ukvarja s tem, določa servisnost in kakovost delov in celotnega mehanizma, ugotavlja pomanjkljivosti in netočnosti pri sestavljanju opreme in jih odpravlja. Dolžnosti tega uslužbenca vključujejo ključavničarstvo, zamenjavo železniške opreme, pa tudi prilagajanje in preizkušanje sestavljenih enot po popravilu.

Zahteve

Ta delavec je delavec in se lahko zaposli šele po končanem polnem srednjem in poklicnem izobraževanju. Delodajalci v storitev sprejemajo tudi prosilce, ki so poleg dodatnega izobraževanja na delovnem mestu brez dodatnega izobraževanja prejeli poklicno usposabljanje. Ta položaj je razdeljen na kategorije. Da bi dosegel naslednjo stopnjo, mora opremljevalec za popravilo voznih vozil opraviti napredno usposabljanje in delati v ustreznem podjetju vsaj eno leto.

Delodajalci so pozorni na delavce z dobro telesno pripravljenostjo. Biti morajo trdoživi, ​​imeti dober sluh, vid, spomin. Pomembno je linearno in voluminozno oko, sposobnost nadzora rok. Za izpolnjevanje nalog mora oseba imeti razvit vidni in tehnični pridnost, dobro odpornost na stres. Ni dovolj, da bi končali železniško tehniško šolo in pridobili vse te veščine, na vas je treba pristopiti tudi zaradi zdravstvenih razlogov. Osebe z boleznimi mišično-skeletnega sistema, dihalnih poti, kardiovaskularnega in živčnega sistema ne smejo delati. Prav tako alergičniki, osebe z okvaro sluha, vida ali duševne motnje ne morejo računati na objavo.

Znanje in odgovornosti za prvi razred

Pred začetkom dela naj bi se zaposleni, ki ima prvi rang, naučil osnov vodovodne instalacije, razumel imena, blagovne znamke, namen in načine uporabe orodij, materialov, preprostih naprav in instrumentov. Prav tako je treba poznati tekočine, ki se uporabljajo za mazanje in splakovanje delov železniških vozil.

Njegove odgovornosti vključujejo vodenje niti na manjših delih, kot so matice in vijaki. Naročil mu je lahko, da očisti dele pred nabrekanjem, poči in drugimi napakami, ki se pojavijo med varjenjem. Ukvarja se z rezanjem, rezanjem in vložitvijo delov. Tudi njegove naloge vključujejo vzdrževanje preprostih ključavničarjev in njihovo ostrenje.

Znanje in odgovornosti za drugo kategorijo

Zaposleni na tem položaju mora proučiti načelo vzdrževanja in popravila železniškega voznega parka. Poleg tega mora razumeti namen in pravila delovanja najpogostejših vrst posebnega in univerzalnega orodja in instrumentov. Njegovo znanje vključuje osnovne tehnike izvedbe ključavničarskih del med popravilom in montažo preprostih sklopov, ki so povezani s pomočjo vijakov in valjev. Razumeti mora mehanske lastnosti materialov, ki pridejo do njega na predelavo. Preučite tolerance, sposobnost, kvalifikacije, hrapavost. Prav tako mora vedeti, kako pravilno spajati in odpenjati vagone in vlačilce.

Oprema za popravilo železniškega voznega parka izvaja obdelavo, izdelavo in popravilo delov po 12-14 standardih. Ustvarja preproste dele in kakovostne materiale, sestavlja in razstavlja dele ter preproste sklope, ki so pritrjeni drug na drugega s pomočjo valjev in vijakov. Morda mu bodo naročili, naj izvrta luknje z mehaniziranim in ročnim orodjem. Dolžnosti zaposlenega lahko vključujejo navijanje z matricami in pipi v celotnem naboru nosilcev. Poleg tega lahko njegova pristojnost vključuje prizorišče in sprostitev vagonov, vlačilcev itd.

Znanje in odgovornosti za tretjo kategorijo

Med usposabljanjem naj bi serviser tretje kategorije železniški vozni park ugotovil, kako so razporejeni, čemu so namenjeni in kako medsebojno vplivajo glavne komponente, povezane s predmeti, ki zahtevajo popravila. Da veste, kako so urejene posebne in univerzalne naprave in instrumenti. Razumeti osnovne lastnosti materialov, s katerimi bo delal. Kakšne so vrste povezave vozlišč in delov, hrapavost, tolerance, prileganje, kakovost. Poleg tega bi moralo njegovo znanje vključevati tehnične podatke, potrebne za prilagoditev preskusov mehanizmov, ki so mu bili zaupani.

Navodila mehaniku voznega parka kažejo, da izvaja popravila in se ukvarja z izdelavo delov v skladu z 11-12 kvalifikacijami. Razstaviti mora pomožne dele predmetov, ki so mu zaupani za popravila, pod pogojem, da imajo deli kompozicije tesno in drsno prileganje. Ukvarja se z namestitvijo in demontažo nekaterih naprav pnevmatskih sistemov. Zaposleni povezuje vozlišča in zatiče, pri tem pa upošteva dimenzije, lokacije in pogoje premičnih pristankov. Lahko mu je dodeljen za preizkus delovanja pnevmatskih sistemov, ki delujejo pod tlakom. Njegove odgovornosti vključujejo tudi ureditev in preskušanje nekaterih mehanizmov železniške opreme.

Znanje in odgovornosti za četrto kategorijo

Da bi kakovostno izpolnil dodeljene naloge, mora opremljevalec voznega parka četrte stopnje imeti določeno znanje, in sicer spoznati glavne dele predmetov, ki so mu bili zaupani v popravila. Vključno z njihovo zasnovo, čemu so namenjeni, kako si medsebojno delujejo in kako jih pravilno sestaviti in razstaviti. Kako so razporejeni, čemu so namenjeni in kako pravilno inštrumentirati pravilno. Spoznati zasnovo posebne in univerzalne opreme, poznati tehnične pogoje montaže, preskušanja in nastavitve enot in sestavnih delov sestave.

Njegove odgovornosti vključujejo popravila in izdelavo delov v skladu s 7-10 kvalifikacijami. Monter tirnih vozil mora razstaviti in sestaviti glavne sestavne dele, ki imajo različne vrste pristankov. Zaposleni ugotovijo, kako kakovostni in izvedljivi so deli, določi pa tudi, kakšno popravilo potrebujejo. Za izvedbo povezave skupin in vozlišč z vsemi vrstami sajenja, poleg tesne in napetosti. Ureja in preizkuša sestavljena vozlišča ter sestavlja dokumentacijo, in sicer pomanjkljive izjave.

Znanje in odgovornosti za peto kategorijo

Pred začetkom dela mora delavec preučiti značilnosti načrtovanja, operativne značilnosti in medsebojno vplivanje vozlišč, ki so mu bila prenesena na popravila. Naučite se vseh tehničnih pogojev za popravilo, veste, kako sestaviti glavne sestavne dele, kako nadzirati in regulirati montažo in delovanje komponent. Njegove odgovornosti lahko vključujejo razstavljanje, popravilo in namestitev opreme. Še več, zanj so zaupanja vredna vozlišča. Prav tako mora opravljati ključavničarska dela v pogojih 6-7 kvalifikacij. Zaposleni preveri, ali so bili deli in sklopi pravilno sestavljeni, izvede razrez delov, ki imajo velika vgradna območja, regulira in preskusi mehanizme in sklope po montaži.

Znanje in odgovornosti za šesto kategorijo

Monter voznega parka bi moral vedeti, kakšni so načini označevanja in namestitve vozlišč, preverjanja inštalacijskih del, natančnosti kakovosti popravljalnih del. Prav tako bi moralo njegovo znanje vključevati metode, ki omogočajo preverjanje in prepoznavanje poškodovanih delov.

Poznati mora metodologijo za ponovno vzpostavitev funkcionalnosti voznega parka. Dolžnosti tega zaposlenega vključujejo preizkušanje, preverjanje točnosti in zagon naprav in opreme, prejete v popravilo. V vseh montažnih skupinah sestave mora prepoznati in preprečiti napake.

Znanje in odgovornosti za sedmo kategorijo

Zaposleni je dolžan spoznati konstrukcijske značilnosti instalacij, sestavnih delov in druge opreme vseh serij, ki jih prejmejo za popravila. Vedite, kakšna pravila in prilagoditvene tehnologije obstajajo z uporabo stojal, centriranja in teka. Načini diagnoze, testiranje, dovoljena obremenitev opreme, pa tudi preventivni ukrepi za preprečevanje obrabe in okvar.

Njegove odgovornosti vključujejo vzdrževanje in popravila železniškega prometa, vključno z diagnostičnim delom, prilagajanjem, prilagajanjem, obratovalnimi deli. Izvajati mora popravila in odpraviti napako z elektronsko opremo, zagotoviti varno uporabo spojin.